Derbykrönika: ”Elden kommer inte att slockna”

Det är 10 år sedan Björklöven och Skellefteå möttes i ett derbyt i tävlingssammanhang. Trots det så är varje möte, om än en träningsmatch stekhett. På läktarna!

Ifjol sålde Skellefteå AIK ut sin arena två gånger i grundserie. Sedan i slutspelet sålde de ut arenan en gång mot Frölunda. Nu när det vankas träningsmatch mot Björklöven så skriver Skellefteå AIK på sin hemsida att det finns biljetter kvar, men endast ett fåtal. Alla räknar med fullsatt. På en träningsmatch!! Det som slutspelsmatcher inte klarar av i Skellefteå. Det gör Björklöven.

Förra säsongen i Umeå var siffran 5 400 och fullsatt, detsamma året före. Det är bara derbyn mot Modo i seriesammanhang och kvalmatchen mot Piteå för att gå till allsvenskan som klarat av att sälja ut arenan. Inte ens avgörandet mot Västerås i våras lockade fullsatt. Det går inte att säga något annat än att intresset för derbyna mellan Skellefteå och Björklöven är stort.

Delvis handlar det om att det finns latent underbyggt en kraft som bara vill ut. 30 år av derbyn på 70, 80, 90 och 00-talet har byggt upp rivaliteten och sedan nu får den aldrig utlopp då lagen ligger i olika serier. Skulle lagen mötas regelbundet hade inte en träningsmatch varit så stor, men då hade nog derbyna i seriesammanhang varit Sveriges hetaste derbyn.

För spelarna på isen är det inte samma sak längre. Det har hoppat spelare mellan lagen sista åren. Det har lånats ut, tränare har gått mellan föreningarna och det finns få spelare med hjärtat bultande från barnsben för klubbarna i laget, med rötter från tiderna då derbyna var i seriesammanhang. Därför har det vattnats ut bland spelarna, men det här är inte en match för spelarna. Det är för fansen.

Det är dock inte bara ishockey. Det är något mer.

På Skellefteås fanclub North Powers facebooksida inför matchen skriver ett fan så här:

Ett decennium har passerat sedan vi möttes i tävlingssammanhang. Vi har tagit 2 guld och spelat 6 finaler sen dess, Löven har spelat i ettan, bytt lite tränare och mestadels fokuserat på att vara en riktigt risig förening. Så visst kan det kännas som att möta Luxemburg i ett em-kval, men det här är viktigare än så.

Löven representerar så mycket mer än en misskött förening och ett misslyckat hockeylag. De representerar Umeå och all självförhärligande arrogans den staden och dess invånare sprider i länet. När ÖNH läggs ner och när Region Västerbotten fördelar allt de kan till Umeå är det lövenfansen som jublar och självgott skördar frukterna av övriga västerbottningars ansträngningar.

Det här är inte bara en träningsmatch mot en gammal ärkerival, det är en kamp för Skellefteå och hela Västerbotten att stå upp mot utsugningen som än idag sker från kleptokratin i söder.

För med dig ditt ursinne, din vanmakt, din kärlek och ditt hat. Låt det flöda fritt i arenan. Tillsammans ska vi krossa löven.

Trots otroliga framgångar, trots gulden, pengarna, alla spelare och allt fansen drömt om så lyfts hatet mot Björklöven fram. Inte bara det. Hatet mot Umeå, avundsjukan på Umeå, ilskan mot Umeå som får så mycket annat som Skellefteå inte får. Därför ska framgångar inom hockeyn vara det Skellefteå har som inte Umeå har.

Jag själv är från Umeå, jag är uppvuxen med Björklöven. Pappa satt i sportkommittén, alltså motsvarande en sportchef, på 70 och 80-talet. Jag har fått Björklöven med modermjölken, sedan barnsben.

Jag är journalist och ska ha en neutral hållning. Jag ska inte hata, jag ska inte älska. Jag tycker att jag klarar det bra när jag skriver om Björklöven mot andra lag. Jag tycker till och med att jag klarar det när jag skriver om Skellefteå AIK mot andra lag genom att bara gå in i yrkesrollen, men Björklöven mot Skellefteå är något annat. Jag har aldrig varit journalist på en tävlingsmatch mellan lagen. Träningsmatcher har gått bra, men tävling. Jag vet inte hur det skulle kännas. Jag skulle säkert gå in i rollen där med, men jag kan förstå. Jag kan förstå hatet. Jag kan förstå varför det betyder så mycket.

För mig har det här mötet alltid varit något mer än bara hockey. Det har varit Umeå mot Skellefteå. Två städer som helt enkelt i grunden inte tycker om varandra. Två städer som i grunden inte önskar varandra något gott. Det behöver inte ens vara så, det är bara det Umeå jag är uppvuxen i, det är vad som präntats i mig. Det är med in i det här mötet på hockeyrinken. Det har vuxit genom åren, genom matcherna och nu när lagen inte längre möts finns det där ändå kvar någonstans.

Så länge det finns kvar fans från generationen där denna rivalitet kom till och växte sig stark på läktarna så kommer glöden aldrig att slockna, hatet kommer inte att slockna. Då kan det dröja 10 år till innan lagen möts i seriesammanhang. Det kommer att finnas där latent.

Vissa tycker att det är fjantigt, att hat,den här typen av rivalitet inte hör hemma i idrotten. Själv tycker jag att så länge det inte får några våldsuttrycks så tar det bara idrotten till en ny nivå. Det är då det blir på riktigt.

Så i väntan på nästa seriederby. Nästa gång det här blir på riktigt. Inför fullsatta läktare. Nu är det dags. 19.00. En smakbit på vad som skulle kunna vara.

¤ ¤ ¤

Så här har det gått i träningsmatchderbyna lagen mellan sedan Löven gick upp till allsvenskan.

12/8 2016: Björklöven – Skellefteå AIK 2-3 0-0, 0-2, 2-1)

Mål för Björklöven: Lukas Ekeståhl-Jonsson, Joakim Högberg.

7/8 2015: Björklöven – Skellefteå 3-2 e st (2-0, 0-1, 0-1, 0-0, 1-0)

Mål för Björklöven: Viktor Ekeståhl-Jonsson, Stefan Öhman, Lucas Sandström (avgörande straff)

14/8 2013: Björklöven – Skellefteå 2-3 (0-2, 0-0, 2-1)

Mål för Björklöven: Jens Ledin, Marcus Lundberg (Wille Quist hade friläge i ribban för 3-3)

 

4 kommentarer

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Enligt swehockey, vk, Björklövens hemsida och hockeysverige så vann Skellefteå med 3-2 i fjol, men alla de kan ha fel. Däremot vann ju Björklöven 2015.

   • Alexander

    Jag var på plats i T3-center 2016 och vill bestämt minnas att Skellefteå gjorde 0-1, 0-2 och 0-3 innan Löven gjorde 1-3 och 3-2 i tredjeperioden. Vinsten på straffar kom 2015 och den matchen följde jag på min mobiltelefon på ett pendeltåg mellan Stockholm och Uppsala. Det är märkligt hur dessa matcher etsar sig in i ens minne.

 1. Herregud

  Här är återigen ett exempel på ogenomtänkta saker från Björklövens sida. Varför pratar man inte med Skellefteå om att ha ett dubbelmöte varje år med förlängning i andra matchen om man vunnit varsin match?
  Nu ska dom köra vart annat år och Björklöven förlorar ca 500000 på att inte ha ett möte per år. Fre+lördag och byte matchdag varje år. Har Björklöven råd att tacka nej till 500k? Om man sätter det på spelarbudget så borde det göra skillnad?

  Hur många lag har dessa möjligheter, som Björklöven bara kastar bort?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>