Dålig försäsong – bra säsong?

Björklöven avslutade försäsongen med fyra stolpskott, en liten comeback, men också med en förlust, den tredje i rad. Så vad betyder det?

Björklöven testade förra säsongen två gånger att hamna i 0-3 underläge mot Timrå under serien och nu gjorde de så igen.

Ja, Timrå kommer ut bra, deras kedja med Wedin, Zetterberg och fyndet Erik Karsson var riktigt bra, men Björklöven var på hälarna från start och så vill definitivt inte Joakim Fagervall komma ut den här säsongen in i matcher.

Att 1-0 kom på en målvaktstavla kändes lite jobbigt där och då, men Adam Werner spelade upp sig och det var snarare Timrås grymma fart, Björklövens problem i försvarsspelet och dåliga fokus från start som gjorde att laget låg under med 0-3.

1-3 målet som Hage fick serverat på silverfat av Timrå var sedan viktigt, rysligt viktigt för Björklöven som hade kunnat tappa det här rejält annars. Det var ett symptom på Timrås stora problem. Jag vet inte om vi ska kalla det ungdomlig arrogans eller naivitet, men jösses vad många passningar Timrå slog från egna hörn framför eget mål diagonalt. Det kan inte Timrå vara nöjda med på något sätt. Skulle de bjuda på dessa lägen mot ett spetsigt lag regnar det in bakåt.

I andra perioden inledde Björklöven riktigt bra och lyckades sätta press på Timrås backar, trots det var det Timrå som gjorde 4-1 i powerplay. Björklövens boxplay känns inte riktigt gjutet. Det är inte bara i powerplay där det behöver slipas rejält utan även i boxplay. Jag tycker inte att det är riktigt klart än vilka spelare som ät nummer ett i spelformen än.

4-2-målet i powerplay från Björklövens sida var delvis viktigt för laget som haft oerhört svårt i powerplay. Det gav självförtroende, men det var också talande då det var Austin Farley som satte målet. Han stod för en fin nätt rörelse med skridskorna där för att komma i rätt position och passningen var naturligtvis kalasfin av Åkerström. Just den linan med Farley, Rainersson och Kim är den som skapat mest i ett par matcher. Framförallt Farley har varit inblandad i mycket och är försäsongens spelare tillsammans med Axel Ottosson.

Stefan Andersson håller på att hitta en roll. Han spelar inte så mycket fem mot fem och jag gillar det då han är långsam i defensiven, men han har fått istid i powerplay och när Björklöven bara har Marcus Jonsson och Alex Hutchings som är right-skyttar bland forwards (Ädelgran skadad) så tycker jag att de ska använda Andersson i powerplay i den formation Hutchings inte spelar. 4-3 målet var klassiskt Anderssonmål när siktet är inställt. Pang!

Björklöven förlorade matchen. Deet finns en del som inte är bra just nu, men forceringen i tredje med fyra stolpskott och sättet Björklöven satte press på Timrås backar var ändå lovande på sitt sätt. Det kommer inte att räcka, det här spelet mot Karlskoga som jag ser det, men det är ändå på en positiv not, den tredje perioden mot Timrå, som Björklöven kliver från en ganska dålig försäsong som helhet.

Jepp, tre raka förluster på försäsongen. Totalt sett bara en seger mot vettigt motstånd. Det är inget bra facit, men i slutändan spelar det ingen roll. Det är vad Björklöven ta från det här och hur det presterar från och med tisdag som räknas.

Så vad tar vi då med oss förutom att Björklöven faktiskt kom tillbaka från 1-4.

Tre saker som gör mig orolig.

¤ Att Fredric Andersson och Alex Hutchings inte skapar något, att de inte känns som spets just nu. Växlar de upp när säsongen är igång eller har Björklöven två nyckelspelare som inte är i slag?

¤ Att det saknas målskyttar. Cody Murphy och Axel Ottosson är oerhört saknade just nu och även med dem i laget känns det lite tunt. Det är snart dags att använda pengarna från supporterspelarinsamlingen. Det det någon match för att se vilka som vaknar av att det är säsongen. Händer inget. Signa och låt det vara en rightfattad spelare..

¤ Special Teams. Visst Björklöven gör ett fint mål idag, men det känns som att Björklöven inte hittat i någon av spelformerna, boxplay eller powerplay, vad de vill göra och med vem. Det måste de hitta snabbt innan det blir ett problem under den riktiga säsongen också.

Tre saker som ändå känns bra.

¤ Det fanns oro om det var rätt att förlänga med Austin Farley. Skulle det vara Modo-Farley eller Löven-Farley som kom tillbaka efter sommaren. Om vi ser till den här försäsongen så är det en ännu bättre Farley som kommit till Umeå. Får han Axel Ottosson som kompis på tisdag är det nog den formationen som Karlskoga ska se upp med.

¤ SImon Backman och Mikko Pukka är genomstabila på backplats. Visst Pukka kanske borde tryckt bort Boyce på 4-1-målet, men i den duon har Björklöven två spelare som de inte alls hade förra säsongen. Det ger en trygghet defensivt som trots fyra insläppta mål idag ändå lovar gott inför säsongen.

¤ Joakim Fagervall har pratat om att Björklöven är fysiskt starka och i de flesta matcherna under försäsongen inklusive den här har de orkat att kliva på i tredje perioden. Det lovar gott.

Träning i morgon, ledigt i helgen, träning på måndag. Sedan smäller det. Det känns ganska kul. Det är dags att det blir på riktigt.

En kommentar

  1. Lars

    Ganska medioker match från ett jämnmulet lag enligt mig. Någon som kan svara på varför en 16-årig talang får sitta i båset hela matchen? Borde inte han få spela 20 min i en sådan här match? Det är ju på isen han utvecklas?

    Någon som kan förklara den metodiken från mr Fagervall?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.