Vilken skillnad Löven

Tre spelare tillbaka, en Lukas in och vips så var Björklöven tillbaka som ett fungerande hockeylag igen och tog dessutom tre poäng.

Tänk vad ett par spelare kan göra för skillnad. När man kollar på laguppställningen i den här matchen och den mot Oskarshamn känns det som två olika lag. Det var ändå bara fyra spelare som skiljde.

Trots det kom Björklöven ut platta som en pannkaka och skotten var efter nio minuter bisarra 17-4. Det var nästan svårt att förstå hur ett så pass på pappret skickligt hockeylag kan se så menlöst ut.

Som tur var stod ju Adam Werner i målet, för utan honom hade det stått 0-3 och då hade nog den här matchen varit över. Nu blev det bara 0-1 och sedan styrde dessutom Roope Talaja in 1-1 så Björklöven kom verkligen ur den virvelvindstarten i egen zon på ett mycket lyckat sätt.

Från 16.14 i första perioden och framåt tycker jag sedan att det här var Björklövens match och att vi återigen ser att Björklöven är ett lag som kan vinna hockeymatcher mot ganska många lag.

Visst det stör att laget släppte in 2-2 och 3-3 ganska snabbt efter att ha gjort mål. Det är då direkt efter mål som du måste vara extra varsamma i defensiven. Det stör att Niklas Pavel, Jacob Andersson, Simon Åkerström och Jakob Stenqvist sprider ganska många puckar och bjuder på lägen, men i slutändan är ändå det vi fick se från 16.14 och framåt en insats som lovar ganska gott.

Det är lätt att prata om att jobba hårt, men jag tycker inte riktigt att det var det som var skillnaden. Det var hur Björklövens försvarsspel i mittzonen fungerade som var skillnaden för mig. När de skulle checka kom de ut hela vägen som en enhet. När de skulle spela styrspel (eller trappa som de säger) så gjorde de detta väldigt tajt. När den delen av försvaret fungerar vinner Björklöven väldigt mycket puck i rätt lägen och kan etablera tryck och få användning av sina anfallsglada spelare.

Så vad säger vi då om de som var tillbaka (och nya):

Austin Farley – Han visar verkligen sin klass när han bryter in i banan och trycker upp 2-1 i början av andra perioden. Lite sjukdom har inte tagit självförtroendet från Farley och han fortsätter att leverera. Stundtals såg linan med Lindqvist och Ottosson så där fin ut som den gjort tidigare under säsongen. På avgörande 4-3-målet uppfattar Farley det oerhört snabbt och är noggrann med att få klubban på pucken också så att målet skulle bli godkänt.

Mikko Pukka – 18.13 minuter är lite mindre än vad han spelar i fullt slag och det var lite trögt från start, men Pukka är ändå klass och han stabiliserar upp rejält i försvaret. Han fick städa efter Stenqvist ett par gånger och gör det med den äran.

Cody Murphy – Spelade bara 8 minuter och är inte hundra procent redo än, men han jobbar på och det är kul att bara se honom på isen. Hoppas att hans 1.56 och 1.49 i andra och tredje perioden beror på fysiken, på konditionen och inte på foten.

Lukas Eriksson – 11.05 i istid och fick spela när Fagervall matchade laget för att spela hem matchen. Backman, Pukka, F Andersson, Talaja och Eriksson. Är kanske den spelaren som är starkast i hörnen av alla i laget. En ny spelartyp, inte någon rak ersättare för Hage, men ändå en spelare som klev rakt in och var nyttig. Frågan är var han tar vägen nu i laget. Ska han flankas av Murphy och Nicklas Johansson eller görs formationerna om? det blir spännande. Jag skulle gärna se Murphy, Eriksson, Karlsson och sedan Messy, Nicke J och Rainersson i fjärde. Men det är nog inte så troligt.

Björklöven fick en massa chanser i den här matchen i powerplay, sex stycken närmare bestämt och gjorde inte mål. Det var ett tag sedan laget fick utdelning i spelformen och speciellt Alex Hutchings skulle behöva få det, men jag tyckte ändå att det spelmässigt så bättre ut ju längre matchen gick i spelformen. Jag ger det gärna någon match till och tror att islossning kan komma i spelformen. Då är det över tid mer roande med 72.55 i boxplay, men det är en annan sak om vi ska prata boxplay.

Björklöven borde dock kunnat hitta ett sätt att avgöra den här matchen tidigare med tanke på spelövertaget i tredje perioden. Ska Björklöven stiga mot toppen igen så måste de hitta ett ännu bättre sätt att ta vara på övertag och lägen de skapar. Men vi ska inte gapa över för mycket. Det här var ett steg framåt utan tvekan. Det hade det varit även om 4-3-målet inte hade kommit i tredje perioden. En, två eller tre poäng hade alla tre varit ett steg framåt. Nu blev det tre, bra så.

Till sist ett par notiser:

¤ Roope Tajala gjorde sin bästa match i Björklöventröjan och var rena Tomas Holmström framför målet. Det har vi inte riktigt sett tidigare sedan han kom. Det blir intressant att följa och kan bli nyttigt om han fortsätter att vara så stoisk framför målet.

¤ Messy gjorde sin bästa match på ett tag. Det bör noteras.

¤ Karlskoga visade ganska tydliga gristendenser i matchen. Carl Berglund nedklubbning fyra minuter från slutet var värt mer än 2 minuter. Det ligger kvar i klubben att efterslängarna ska in. Tidigare ha det känts provokativt. Nu känns det bara fult och onödigt som när Rommel åkte för roughing i början på tredje perioden. Bara grisigt och onödigt.

Läs mer om matchen:

Fagervall: ”Varit ett splittrat lag”

Farley: ”Var aldrig orolig”

Johnson: ”En ny dimension i spelet”

Nyförvärvet visade vägen.

16 kommentarer

  1. LarsA

    Men var set efentligen så stor skillnad mot förra matchen? Dåligt spel och väldigt lite tanke i spelsystemen?

    Var det inte bara utfallet som skillde?

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Det var enorm skillnad i hur det offensiva försvarsspelet fungerade i period två och tre. Period ett i 16 min var samma skit. Sedan städades det bättre i egen zon när Pukka var inne.

  2. Lasse

    Åkerström en fullständig katastrof. Pavel, J Andersson näst intill lika kassa. Med dessa backar blir det absolut botten plasering. Övrigt tycker jag att Löven har riktigt bra spelare.

  3. Tyko

    Guatav, vet du om Kim var petad igår eller sjuk/skadad? Fick ju bara ett byte. Kan ju inte vara så att Messy, Rainersson, Nicke och Vikström går före Kim? Eller så tycker Fagge det, vilket isåfall är underligt enligt mig.

  4. Per

    Enorm skillnad med Pukka i laget. Det var som om första 16min så hade inte övriga förstått att han var tillbaka. Annars så var det en ganska så dålig match mellan två riktigt dåliga lag. Väldigt viktigt att lyckas vinna med tanke på att man nu ska ner till Leksand på lördag. Förlust hade mest troligt gett oss en förluststreak på sex matcher och då hade fallet kunnat bli enormt.

    Även om Werner vann målvaktsmatchen mot BIKs andrekeeper så sprider vår målvakt en osäkerhet. Ska den här säsongen bli bra så måste vi agera på målvaktsfronten.

  5. jaca

    Håller med Per att vilken skillnad det är med en sån försvars general som Pukka är.
    Jag vet däremot inte om jag håller med om att Werner sprider en osäkerhet i laget, han gör jobbet om samtliga backar gör sitt jobb och på forwardssidan ser bra ut men personligen tror jag att problemet sitter i just backarna som inte spelar sig ur situationerna likt dom gjorde tidigare.
    Det är just där jag tror att problemet sitter, forwards måste gå djupare ner alt. att backarna spelar fast sig allt som oftast.
    Vänder man på backarnas spel till att vara som i de första matcherna så kuggar det nog i på ett annat sätt och blir som bloggens general skrev att det liknar ”kassaskåpssäkert”
    Angående Werner så är det lätt att glömma att han ”bara” är 20år och de flesta andra lags vakter är betydligt mer rutinerade.

  6. Vecchi

    Tråkigt att ni inte ser de omöjliga räddningarna därimellan , vill påstå att det i 1:a hand backspelet som måste förbättras , hade gärna sett en till Pukka eller Backmnan- men håller med om att Werner kan bättre och han kommer bara bli bättre och bättre ????????

  7. Robert From

    Gustav, jag håller med dig; Murphy, Eriksson och Karlsson i tredje linan. Messy, Nicke J och Rainersson i fjärde låter som en bra matchning just nu!
    Bra tänkt och väl värt att prova.

  8. Tyko

    Fick inget svar angående Kim så förmodar att du inte vet. Men om du orkar å vill får du gärna kolla upp hur både Nicke å Vikström kan gå före. Även Messy å Rainersson går tydligen före… skumt

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Kortfattat är det så här. Fagervall förlängde med Kim med tanken att han skulle vara ytterforward. Han testades med Hutch och Andersson på försäsongen och det klickade inte alls. Efter det pratade han och Fagervall ihop sig och bestämde att han skulle staga upp fjärdelinan som inte heller fungerat. Kim ser inte det som sin optimala roll alls, men han gör det som är bäst för laget. Sedan var han katastrofal mot Oskarshamn och var inne på typ alla baklängesmål. Då valde Fagervall att sätta honom som 13:e forward i senaste matchen. Vad jag förstått när jag pratat med Kim är det inget personligt eller så, det är bara som det blivit.

      • Per

        Perfekt läge nu att testa honom som ytter bredvid Murphy och Lukas Eriksson. Känns spontant som en välbalanserad lina. Alternativen är betydligt sämre ishockeyspelare..

        • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

          Jag håller med, men du, jag och Joakim Fagervall ser inte på ishockey på samma sätt.

          • Tyko

            Vet inte om vi ska skylla alla mål mot Oskarshamn på kim, han spelar ju med skit runtomkring sig. Nicke kan omöjligtvis få lira mot leksand. In med Kim.

          • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

            Jag skyller inte alla mål på Kim, jag försöker bara se hur Fagervall resonerar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.