Psykologen: ”Måste lita på att det vi gör är rätt”

Björklöven har precis gått igenom den första resultatmässiga svackan för säsongen. Då passar det att ta ett snack med John Jansson som Björklöven tog in till den här säsongen för att arbeta med den mentala biten.

John Jansson har bland annat jobbat med JVM-laget 2011-12 som tog guld, men han har även jobbat med klubbar. Bl.a. jobbade han med Frölunda i fjol. Nu inför säsongen tog Björklöven in John och hans kollega Stefan Holmström för att arbeta med laget.

Jag tog ett snack med John Jansson om hur det arbetar och om den senaste tidens svacka.

Björklöven har haft en tung period resultatmässigt med fyra raka förluster som de kom ur med segern senast mot Karlskoga. Hur arbetar ni med den typen av svåra perioder?

- Varje svacka som ett lag har kommer på grund av olika faktorer. Just de förlusterna som kommit nu, där har laget haft en del skador, är det lätt att skylla på det, men vi arbetar rent generellt med att ta bort yttre faktorer att skylla på. Fokus ska aldrig ligga på skador eller annat vi inte kan påverka. I de individuella samtal vi håller och i arbetet med gruppen handlar det mycket om att ta bort fokus från det vi inte kan påverka. Det är så lätt att fastna där. I grunden handlar arbetet om att sätta ett mindset att det inte finns någon annan att skylla på än dig själv. För att ta ett exempel så kör Björklöven väldigt hård fys både före säsongen och under säsongen och kommer att göra så. Det har vi pratat tydligt om att när vi nu bestämt det, vi tror att den hårda fysträningen är rätt för gruppen, då så ska vi jobba med tänkandet att vi blir starkare av det, inte att vi är slut för att vi kört för hårt. Så när du sitter där, trött så är det viktigt att ha tankesättet att det här gör mig och oss starkare. Vi jobbar specifikt med alla situationer som uppstår, men det viktigaste i svackor är att inte hitta en massa saker att skylla på för det är bara lagets och de individuella prestationerna som kan ta oss ur en svacka om vi hamnar i en.

Nu Björklöven haft många skador, spelare har hamnat på andra positioner, i andra roller och Fagervall pratade på presskonferensen senast om att laget blivit splittrat och spelar börjat fundera på både sina roller och kring hur de skadade spelarna påverkar laget. Hur hanterar man när spelare börjar få en massa funderingar?

- Där handlar det om att ha individuella samtal och hantera det som är aktuellt. Att se det som händer som möjligheter. Om en spelare som normalt inte spelar powerplay får göra det på grund av skador. Då finns det olika sätt att tänka där för spelaren. Han kan se det som en chans att visa vad han kan, men han kan även bli stressad att bli petad när spelare kommer tillbaka. Det handlar om att få spelare att se möjligheter i situationer och inte problemet eller stressen.

Hur arbetar ni för att laget ska hålla tron på sättet laget arbetar och vill spela när det går emot resultatmässigt?

- Det handlar mycket om att cementera tron och hitta bevis på att det vi gör är rätt. När jag arbetade med Frölunda så hade vi ett par matcher i slutspelet i fjol där vi vann skotten med typ 54-12 mot Brynäs, men de vann med 3-2 ändå. Då gäller det att arbeta stenhårt med tron. Visa på fakta, prata med gruppen om själva prestationen. Det kan ju faktiskt vara så att vi gör prestationer som är bra, men förlorar ändå. Spelarna i laget läser media och har sociala medier och i din yrkesgrupp är det väldigt resultatfokuserat. De utsätts för mycket utifrån. Då gäller det att sätta upp prestationspunkter och se att dessa över tid även ger resultat. Tron på vad laget gör och vad som är bestämt är oerhört viktig för att nå framgång. Sedan får man utvärdera taktiskt, upplägg och system efter säsongen. Det kan ju vara så att vi jobbar helt fel, men om du inte verkligen tror hela gruppen på det som du gör så får du inte resultat. Så bestäm hur du vill göra, fokusera arbetet på att bygga tron kring det. Det är metoden som fungerar.

Efter matchen mot Oskarshamn pratade Fredric Andersson om det som problemet. Att laget hade börjat tvivla på sitt eget system, vad de gör och spelarna har försökt hitta egna lösningar. Han såg lösningen som att laget måste komma ihop, fokusera på detaljer i systemet och verkligen tro på spelsättet. Han pekade på att laget har fått resultat tidigare när de följt systemet och gjort vad de bestämt. Hur viktigt är det att en ledande spelare går ut så och pratar om tron på systemet?

- Om vi ska hålla tron i laget på det vi gör måste ledande spelare och ledare prata med samma röst och visa att de tror på det som är bestämt. Därför blir jag lite stolt när Fredric går ut och säger så i media för det är precis det han som ledande spelare ska känna och uttrycka. Just ledande spelare legitimerar tankesätt. Går han ut och säger att vi tränat för hårt eller något annat som går att skylla på. Då är det okej för andra att skylla på det också. Därför har spelare som är ledande och ledare en viktig roll att fylla mentalt genom att visa en enorm tro till systemet och till det sätt vi valt att jobba på. Kikar du på lag som lyckas över tid ändrar de ofta väldigt lite och bygger en stark tro på sitt spelsätt. Pep Guardiola är ett bra exempel på det. När han kom till Bayern München fick han mycket kritik för att laget skulle spela som Barcelona och han höll väldigt starkt kvar vid att de skulle spela sig ur situationer. Sedan kom en händelse när Bayern spelade hem till Manuel Neuer och han strulade till det så att motståndarna gjorde mål. Då frågade journalisterna på presskonferensen efteråt att nu måste han väl förstå att laget inte kan spela sig ur alla situationer. Han svarade ”Nu vet vi att vi måste träna ännu mer på att spela oss ur alla situationer”. Visar du som ledare att du så tydligt tror på hur du vill att laget ska spela, då är det mycket lättare att verkligen få med spelarna på det.

Hur jobbar ni generellt under säsongen. Hur involverad är du i den pågående verksamheten?

- Stefan (Holmström) är i omklädningsrummet hela tiden. Han har individuella samtal och vi har satt upp målsättningar både på kort och på lång sikt med alla spelare individuellt som han arbetar utifrån. Sedan träffas vi, jag, Stefan och hela ledarteamet ungefär varannan vecka och pratar om de mentala bitarna och om var gruppen är just nu och hur vi ska arbeta både mot kortsiktiga och långsiktiga mål. Det viktiga är att alla ledarna är överens och talar samma språk. Annars ger vi truppen en möjlighet att börja tvivla. Men vi jobbar väldigt regelbundet.

3 kommentarer

  1. Per

    Man blir varm i hjärtat när man läser detta. Att vi till slut förstår innebörden av mental träning och tro. I långa loppet kommer detta att bära frukt och med starka ledare så försätter tron berg. Forza Löven.

  2. Coachen

    Tack Gustav, kalasbra! Jätteintressant att läsa med bra frågor och John svarade ju beskrivande hur de jobbar. Låter väldigt professionellt och målinriktat så man ser ännu mer med tillförsikt på framtiden efter att ha läst detta.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>