Styrspelet var poängen

Björklöven tog poäng mot Leksand på bortais trots att de var oerhört tillbakatrycka i delar av matchen. Tacka Werner, turen och styrspelet för det.

När jag såg laguppställningen, vägde in formkurva, hemmaplansfavören och Fagervalls tankar inför matchen mot Oskarhamn ”Backa hem, vara täta och ligga på kontring”, så var matchbilden ganska väntad.

Björklöven skulle ställa upp, styra och sedan ta de som fanns till buds från Leksands sida. Så blev det också Björklöven hade nästan fem minuter mindre tid med puckkontroll i anfallszonen än var Leksand hade i den här matchen.

Skillnaden mot mötet med Oskarshamn var bara att Leksand inte fick hål på Björklöven och att Björklöven var så mycket tätare som lag. De höll verkligen ihop i defensiven. Styrspelet som de presenterade i den här matchen är bland det bästa och mest hockeydödande jag sett Löven prestera på ett tag, men när du håller nollan så fungerar det verkligen. När du möter en bättre motståndare som vill ha så mycket puck som Leksand vill så fungerar det verkligen.

Leksand hade mycket puck, men fram till den tredje perioden så skapade de inte så mycket vassa målchanser och när de väl gjorde det ett fåtal gånger fanns Adam Werner där. Han hade ett par riktigt svettiga räddningar och egentligen ingen miss.

1-0-målet är inte så mycket att säga om när det gäller Werner. Han tar förstaskottet, sedan ska Åkerström rensa bort pucken, men han står och sover eller nått och Bemström kan trycka in den. Det är nära håll. Werner är redan halvt ur spel.

Det fascinerande i den här matchen var att efter det målet så förändrades inte matchbilden så mycket och Björklöven förändrade inte hur de spelade. Planen var att om det kom en chans kunde de bli 1-1, men annars fick 0-1 funka. Det var ju inget som kommunicerades i intervjuerna, men det kändes lite så.

Björklöven städade av ett par boxplay mot seriens överlägset sämsta powerplay. Vad sysslar egentligen Leksand med i den spelformen med tanke på spelarna de har? Hur som helst så fungerar inte Björklövens powerplay heller. De har tappat rörelsen och självförtroendet i spelformen och är för beroende av att Farley är med. Här skulle Fagervall behöva skruva lite, testa något lite annorlunda att leta efter. Men tillbaka tillbaka till matchen.

När Björklöven gick in i tredje perioden. Var det då en jakt på 1-1? Näe, det var Leksand som hade drivet, som jagade 2-0 och som ett tag parkerade i zonen och hade 12-2 i skott. Bara en Werner och i ett läge, en för dagen grymt bra Pavel stod i vägen för 2-0.

Sedan kom då den där slumppucken från Stenqvist som blev 1-1. Det var inte bästa läget i matchen för Löven. Både Ottosson och Talaja hade haft bättre lägen, men det skottet gick in.  Jackpott för Fagervall. Sedan ska det bli mål i fyra mot tre, men där har vi problemet igen i powerplay och Björklöven måste ha klart vilka som ska slå straffarna. Björklöven har inte varit inblandad i straffläggningar tidigare under säsongen och har ingen riktigt utpräglad straffskytt än. Det måste laget hitta.

I slutändan. Ingen jättebra insats, men som matchen blev var en poäng kanon. Alla matcher kan bara inte bli så här.

Så vad kan jag då dra för slutsatser av det här?

¤ Nummer ett att jag är klart nyfikna på hur länge Farley blir borta. Det känns som att linan med Linkan och Ottosson blir 72 procent bättre med Farley än med Norberg.

¤ Nummer två så är jag fundersam över hur situationen är med Kim Karlsson. Han är inte med alls på bortaturnen trots att laget inte ens har någon extraforward i spel. Han blir petad av Vikström, Norberg och Rainersson. Fagervall sa så här efter matchen till Gunnar Johnsson: ”Jag tänker inte säga något om Kim Karlsson annat än att han inte är med på resan. Du får dra dina egna slutsatser. vi har med oss de spelare vi tänkt använda”. Luktar lite Jon Palmebjörk över hela Kims situation.

¤ Det här är hur Fagervall kommer att vilja se sitt lag spela på bortais när han känner att motståndarna är starka. Det är bara att vänja sig. Det är inte vackert, det är inte kul att se, men det tar ned marginalerna mellan två lag och det är ganska effektivt. Jag skulle till och med kalla det smart den här gången. Speciellt om Björklöven sätter styrspelet som idag. Ibland kom Leksand inte igenom mittzonen i kontroll på 7-8 raka försök. Det är imponerande att fås spelarna att vara disciplinerade i 60 minuter och klara av att spela på det sättet.

¤ Jag vet inte var Björklöven står just nu. De har kommit ur den värsta svackan med fyra raka förluster, men både matcherna mot Karlskoga och Leksand har varit långt ifrån imponerande insatser över 60 minuter som talar om Björklöven som ett topplag på något sätt. Det känns som att det är för tidigt att blåsa faran över innan vi kan säga att Björklöven vänt trenden och helt hittat spelet igen. Det vi ser nu är hyfsat stabilt, visar lagmoral, men räcker inte så långt.

¤ Individuellt positivt. Adam Werner gjorde en kanonmatch, Niklas Pavel stod upp riktigt bra defensivt, Axel Ottosson slet bra i sin lina med att skapa något och ska ha beröm, Roope Talaja är återigen nyttig på att skaka fram chanser ur ingenting. Även Lukas Eriksson gör det bra i blott andra matchen. Kul att se Cody Murphy tugga på med sin intensitet igen. Synd bara att han inte riktigt är där än som förra säsongen över 60 minuter.

¤ Individuellt negativt. Alex Hutchings fortsätter att vara lika iskall som under försäsongen när han får lägen och Simon Åkerström är farlig att ha på isen i egen zon. Emmerdahl. Bli frisk!  Till sist. Erik Rainersson missar både pucken och i avsluten när han får lägen. Jag förstår varför han får spela powerplay, jag förstår var Björklöven vill med honom. Det är nobelt, jag håller bara inte med om att det är det bästa här och nu.

¤ Leksand har alltså 7650 på den här matchen. det är ett galet tryck i arenan. Vilken är Sveriges hetaste serien just nu? Tveklöst hockeyallsvenskan.

För kommentarer från Leksand:

Stenqvist: ”Vet inte ens om jag gjorde målet”

Videor kommer inom kort på vk.se och folkbladet.nu.

19 kommentarer

 1. Hack Zamill

  Vad är det som inte känns bra med KK?
  Han har ju varit dålig sen hjärnskakningen med undantag Modo-matchen när han snurrade runt kassen.

  Det måste bara vara i Björklöven som man kan hylla sina medelmåttor till skyarna. Varje gång någon skriver alla linor så får man det ju att låta som vi har SHL klass. Men vi kan ju inte ens mäta oss med småklubbarna i allsvenskan. Kenttä plockar ju ihop ett bättre lag än oss år efter år efter år.

  Det är nästan som det där med anrik klubb spökar för oss. Att så fort vi värvar nån spelare, så får dom hyfsad lön och blir en fatcat. Så fruktansvärt less på att vi aldrig lyfter. Att vi aldrig gör en enda vettig säsong där vi faktiskt är med och slåss i toppen.
  Nästan som att det vilar en förbannelse över oss.

  • KungsholmsLövet

   Vem ska han peta? Fredde A eller Otto?
   Kim är ingen ytterforward eller spelare för checking line, så just nu är han överflödig. Förstår att Fagge placerar honom på läktaren, men förstår inte varför Löven valde att ha kvar honom inför säsongen om man inte trodde han skulle spela center i någon av de två första kedjorna.

 2. Q

  Skön poäng.
  Gillar intervju av Fagervall på Björklövens hemsida inför SSK; Inget jävla Hokus Pokus. Helt genialiskt! Jag är lyrisk!

 3. Adde

  Gustav du fattar väl att det är såhär man ska genomföra en bra bortamatch mot starkt motstånd? Då är det inget fin lir som du skriver om som gäller. I

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Självklart måste man tänka annorlunda på bortaplan, men den insatsen vi såg mot Leksand slutar med noll mål framåt i 98 av 100 matcher. Då tar du inte så många poäng. Dock var insatsen jättebra defensivt.

   • Johan

    Vi hade ju faktiskt mer än en handfull riktigt bra lägen att göra mål så din överdrift andas mer åsikt än analys.

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

     Björklöven hade ett riktigt bra läge för Ottosson, ett för Roope, resten var i mina ögon halvlägen. Leksand hade 6-7 kvalitativa målchanser. Spelar du matcher så, kommer du att förlora oftast. Jag tycker, det är min åsikt, att vi blir lurade av slutresultatet. Fagervall pratade om tålamod, men i tredje perioden i underläge handlade det inte om tålamod. Det handlade om överlevnad när Leksand sköljde över gång efter annan. Sedan slängde Stenqvist en slumppuck på mål som gick in. Utan den hade de slutat 1-0 eller 2-0. Då hade utvärderingen från många sett annorlunda ut med exakt samma spel. Analys är en åsikt. Inget annat. Fakta är fakta. Det är en annan sak.

     • Johan

      Jag räknar Lövens lägen till fler än så men vi värderar väl lägena olika. Rätt angående analys/åsikt men då frågar jag om det är fakta, uppskattning eller enbart ogrundat påstående att man i 98% av de matcherna inte gör ett mål? Hur många fler mål hade man släppt in om man inte hade spelat så?

     • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Björklöven skulle säkerligen släppa in fler mål i genomsnitt om de skulle pressa mer och försöka återerövra pucken istället för att ställa upp och styra. Så är det, men det är en balansgång beroende på motstånd. Mot vissa lag har du inget val. Maömö – Björklöven under Öhman när Löven vann med 2-1 är en sådan match. Ingen annan matchplan hade kunnat vinna, men spelar Björklöven på samma sätt mot SSK som har minst puckinnehav i serien så är det ju bara som att ge bort initiativet. Överlag så funkar det att hålla sig kvar på det sättet, men ska du vara i toppen av en serie måste du kunna ha initiativet också i matcher.

     • Johan

      Det är ju inte så att Löven 17/18 enbart handlar om styrspel. Det beror ju på motstånd samt det som händer på isen. Vid läge flyttar de ju upp pressen. Under delar (inte ofta) av matchen pressade de riktigt högt mot Leksand. Så kommer de säkert göra än mer mot ssk vilket kommer leda till mindre spel utan puck i egen zon. Det är den balansen som Löven vill ha – kliv upp och sätt press när det är läge men sjunk hem och styr ut när det inte är läge för en högre press. Det kommer att se olika ut men det är samma idé. Gör rätt val.

     • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Jag vet hur Löven vill spela, men mot Leksand sjönk Löven in i sitt styrspel mer än jag sett på hela säsongen. Det var ovanligt av Björklöven 17/18 att låta en motståndare så tydligt diktera hur de ska spela. Vi får se hur det ser ut ikväll mot Södertälje. Är det spelet mot Leksand som gäller rent generellt är fanet i mig inte intresserad av att gå till hallen även om journalisten gör det ändå. Men om Löven hade fallit med 0-2 mot Leksand, sista i tom kasse. Hade du varit nöjd då?

 4. Daniel

  Enligt mig så var det helt fel straffskyttar vill du få igång en målskytt då är straff ett utmärkt tillfälle att få igång Alex och Cody.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>