Björklöven mot publikrekord

Björklöven är inte bara på väg mot en säsong med en möjlighet att noteras för sin bästa placering i hockeyallsvenskan på 10 år. De har möjligheten att slå alla tiders snittpubliksiffra.

Björklöven snittar nu så här 17 matcher in i säsongen 4196 åskådare per match. Det är den bästa siffran som någonsin noterats i snitt under en säsong för klubben. Kikar vi på publiksiffrorna nedan så är förra säsongens 3802 den högsta någonsin i hockeyallsvenskan och 3934 från guldåret 86-87 den bästa i klubbens historia från den information jag har kunnat få fram.

Publiksnitt:

17-18: 4196
16-17: 3802
15-16: 3472
14-15: 3552
13-14: 364
12-13: 2503 (Div-1), 3085 (Allettan) + 4747 (Kvalserien)
09-10: 2461
08-09: 3073
07-08: 3447
06-07: 3248
05-06: 3423
04-05: 2947 (Norra HA), 3304 (Superallsvenskan)
03-04: 2384 (Norra HA), 2187 (Norra HA Vår)
02-03: 2772 (Norra HA), 3917 (Superallsvenskan)
01-02: 2639 (Norra HA), 3262 (Superallsvenskan)
00-01: 3519 (Elitserien)
99-00: 2050 (Norra HA), 2962 (Superallsvenskan)
SM-guld säsongen 86-87: 3934

Så varför har Björklöven så fantastiskt bra publiksiffror just nu. Laget kommer från tre av fyra senaste säsongerna som varit ett enda stort fiasko.

Jag pratade med Björklövens VD Joakim Gustafsson lite om detta på Umeågalan. Vad jag tror är att det handlar om två stora anledningar.

1. Det finns ett oerhört stort latent intresse för hockey Björklöven i Umeå och det suktas framförallt efter framgång. Egentligen har Björklöven inte haft en riktigt bra säsong sedan 2006-2007. Därför är fansen svältfödda så direkt det andas lite lite framgång så flockas åskådarna.

2. Björklöven under Joakim Gustafsson har blivit helt klart en nivå bättre på att sälja och marknadsföra matcherna samt sälja och marknadsföra varumärket. Björklöven syns mer än någonsin tidigare i olika typer av kanaler och det arbetas stenhårt med att varje match ska nå ut till målgruppen. Det finns en del kvar att göra under själva matcherna där det ibland inte händer så mycket i arenan, men även där har Björklöven tagit steg framåt.

Problemet som finns är att det är arbetet som görs från VD och marknadssidan är bra, men om det inte kommer några sportsliga framgångar blir det ett luftslott. Om inte Björklöven börjar gå sportsligt bra så ser jag inte att publiksiffrorna kan fortsätta vara på denna nivå. Kan Björklöven dock nå resultat skulle de kunna öka ännu mer.

Oavsett så är det fantastiska siffror som Björklöven visar upp. Att slå SM-guld-säsongen i publik. Det vore helt otroligt, men det är vad klubben är på väg att göra.

11 kommentarer

  • Simon

   Håller med helt med! Svår jämförelse. Sen tas det inte in i hur otroligt dåligt skött björklöven varit under under 25 års tid. Det är bra siffror men tycker inte det är så märkvärdiga siffror sett till befolkning.
   Naturligtvis kul att förtroendet för klubben börjar återvända.

   • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

    Det är siffror som ingen annan än Leksand levererar i allsvenskan så bra är de allafall.

 1. kjka

  Du glömde nog en viktig anledning Gustav. Framförallt Modo, men även Leksand, AIK, Timrå och Södertälje tillbaka som alltid drar hyfsad publik i Umeå. Två utsålda Modomatcher drar ju upp snittet rejält.

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Det är sant, men går vi bakåt var ju Skellefteå i samma serie. Leksand var inte det i fjol när det var bra publiksiffror.

 2. Ola

  Stan är större och kapaciteten måste bli högre, fler platser i hallen alternativt ny hall ( inget skrytbygge typ NHL ) behövs men nog skulle vi behöva en kapacitet på 7-8000 platser nu och för framtiden.

 3. Mats Balltin

  Hej G-man,
  Jag har en spaning. Tycker det ser ut som att allt fler och fler av säsongskortsstolarna gapar tomma. Trots att det hävdas att försäljningen av årskort och därigenom även publiksnittet ständigt ökar. Så kan det så klart vara och det vore ju toppen om det stämmer. Men är det verkligen så? I dessa tider kan man väl anta att publiksnittet är någonting viktigt. Något som pamparna tittar på. Hur ser publiksiffrorna ut om man bara räknar de som faktiskt är på plats?
  //
  Mats out

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Bra fråga, men det är ju svårt att veta då publiken aldrig räknas så. Det är ju bara en känsla man har när man är på plats i arenan.

 4. Mike

  …när började man räkna sålda biljetter istället för antalet faktiska åskådare? Det påverkar iaf om man jämför med gamla publiksiffror.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>