Matchdag – Modo borta

Derbydags, fullsatta läktare, två lag i form och förutsättningar för en riktig hockeyfest. Vem vinner då? Sällan har en match känts mer oviss.

 Björklöven har som bekant vänt trenden. De har fyra raka matcher med poäng och 10 poäng på dessa fyra matcher. De har dessutom börjat ösa in mål igen och har sin skyttekung tillbaka. Modo å andra sidan kommer från en 2-4-förlust mot Leksand, men före det har laget radat upp fyra raka segrar (Karlskoga 5-3, Västervik 4-0, Oskarshamn 5-3 och AIK 2-1) och det trots att laget haft rejält manfall på slutet.Senast mot Leksand saknades hela sju spelare för Modo.

Till den här matchen är Magnus Ryömark som varit på landslagsuppdrag (Norge) tillbaka. Lukas Werblom är även han tillbaka från J18-landslaget, men laget får tillbaka skadade viktige backen Markus Oskarssson och Victor Öhman som var sjuk senast. Sedan är trion Jesper Sellgren, Sebastian Walfridsson, Tim Wahlgren som alla varit på J20-landslagsläger åter. Modo har alltså nästan problem att formera laget med tanke på att de vunnit utan många av spelarna som nu är tillbaka.

Björklöven och Modo har möts en gång i tävlingssammanhang den här säsongen och då vann Björklöven med 3-2 i Umeå. Ser vi bakåt så vann Modo de två första matcherna förra säsongen, 5-3 och 4-3 e.st medan Björklöven vann de två avslutade matcherna med 6-3 och 5-3. Sanningen är att om vi räknar in träningsmatcher så har Björklöven fyra raka segrar på Modo.

I spelstilen är Modo mer possession-drivet medan Björklöven har minst puck i anfallszon av alla lag i serien så i delar ska vi nog förvänta oss att Modo äger pucken i matchen. Frågan är bara om de får ut något av det. Björklöven är kontringskompetenta och kan även själva i perioder, framförallt i slutet av matcherna skölja över motståndarna. Björklöven har spets, Modo har spets, båda lagen kan explodera. Det känns ovisst var det här matchen tar vägen och vilken utgång den får. Ett öppet derby där dock Modo lär komma ut revanschsuget.

Oavsett kan vi se fram emot en av säsongens stora publikupplevelser i hockeyallsvenskan. Missa inte matchen. Det är en sak som är säker.

Så här ser laget ut:

Adam Werner (Oscar Masiello)

Mikko Pukka – Jakob Stenkvist
Simon Backman – Simon Åkerström
Niklas Pavel – Jacob Andersson
Stefan Andersson

Alex Hutchings – Fredric Andersson – Roope Talaja
Austin Farley – Axel Ottosson – David Lindqvist
Erik Rainersson – Lukas Eriksson – Cody Murphy
Marcus Jonsson  – Andreas Vikström – Mattias Granlund
Nicklas Johansson

Austin Farley är tillbaka. Annars saknas fortsatt Emil Wikström, Jonas Emmerdahl och Tobias Hage. Isak Stenlund-Ädelgran och Emil Norberg är utanför laget.

Bloggens nycklar:

¤ Disciplinen. Fullsatt på läktarna, adrenalinet pumpar och ett av seriens bästa powerplay står på andra sidan. Då gäller det att hålla sig kall.

¤ Adam Werner. Har varit het på slutet. Måste vinna målvaktsmatchen mot (troligen Isak Wallin) Modos målvakt.

¤ Stoppa Modos spets. Modo har en av seriens hetaste formationer just nu i Karlkvist, Jakobsson, Ekarv. Den måste Björklöven se till att håll på utsidan. Samtidigt finns fortfarande Emil Molin, Johan Eriksson och Sm Marklund. Där har Modo två superlinor som inte ska få för mycket yta.

Sagt från Lövenhåll: 

– Det blir en häftig inramning och en rolig match att spela. Modo är en stabil motståndare, men vi lägger inte så mycket fokus på dem utan gör det på Björklöven. Vi har en bra energi i truppen och har haft en bra träningsvecka med tuff konkurrens på tränarna,  säger Joakim Fagervall till Björklövens hemsida. 

Noterbart om Modo:

¤ Patrik Karlkvist och Kristian Jakobsson har gjort fem poäng vardera över de fyra senaste matcherna för Modo. De är lagets tveklöst hetaste spelare. Karlkvist har också tagit sig upp i delad poängligaledning i laget med 15 (6+9) poäng. HAn delar ledningen med Emil Molin 15 (8+7) poäng. Poängbästa back är Markus Oskarsson med 7 (1+6) poäng trots endast 10 spelare matcher.

¤ Modo har seriens nästa bästa powerplay med 26 procent (att jämföra med Lövens 20 procent) och de som sticker ut är Sam Marklund med tre mål och Johan Eriksson och Emil Molin med 6 (2+4) poäng vardera i spelformen.

¤ Med 49 mål på 405 skott på mål är Modo seriens mest effektiva lag med sina 12.10 procent. Björklöven är trea med 10.62.

¤ Modo drar på sig näst minst antal tvåminutersutvisningar i serien med 57 stycken. Björklöven är sexa i samma statistik med 67.

¤ Erik Hanses ligger nia i målvaktsstatistiken med 90.61 i räddningsprocent och 2.44 insläppta mål per match. Noterbart dock att Isak Wallin (som stod förra derbyt) är seriens näst bästa reservmålvakt och har noterat för 92.94 i räddningsprocent och 2.02 insläppta mål per match över sina tre matcher.

¤ Med 45.99 procent på tekningar är Modo seriens sämsta lag på att teka.

¤ Modo saknar Henrik Björklund och Tommy Enström på grund av skada till matchen.

Sagt från Modohåll:

– Jag minns att Björklöven kom ut bra senast och spelade en aggressiv ishockey. Det vi gjorde bra i den matchen på bortaplan var att vi hade bra lösningar och kom ut bra från egen zon. Men vi kom inte vidare efter det och det har vi tagit vidare med oss in i den här matchen. Björklöven är ett bra lag rätt igenom och har stor erfarenhet. Det är underbart när det är fullsatt på arenorna och det kommer att bli härligt att ha den publiken med sig i ryggen på fredag. För egen del blir det lite mer anspänning än vanligt, vilket betyder att man verkligen är påkopplad, och den känslan vill jag förmedla till laget, säger tränaren Hans Särkijärvi till klubbens hemsida.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som jag själv sköter eller via Cmore. Matchstart 19.00. Gunnar Johnsson och jag själv är är på plats och levererar texter samt webb-tv-klipp efter matchen.

En kommentar

  1. Stefan

    ”Härligt att ha den publiken med sig i ryggen…” säger Särkijärvi, det kommer att kännas som bortamatch ljudmässigt (!!), Lövensupportrarna kommer att dominera än mer den här gången…. 🙂 🙂 🙂 !!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.