Spelade Hästen rakt i händerna

Det blev förlust, måltorka, en blek insats och ett steg tillbaka i jakten på toppen för Björklöven. Varför? Matchen blev precis som gästerna ville.

Vi har ju det där med mathen efter ett derby, men… Jag har redan skrivit om baksmälla från derbyt i flera artiklar så jag lämnar det där hän här i bloggen och konstaterar bara att om du förlorar fem raka matcher efter att spelat derbyn är det ingen slump.

Läs mer om derbybaksmällespöket här:

Ny baksmälla efter derby

Pettersson: ”Björklöven har inte råd med något derbybaksmällespöke”

Fagervall: ”Är aldrig en ursäkt”

Mot vissa lag passar det att spela tajt, stänga till, riskminimera och låta små marginaler, special teams och individuella prestationer avgöra. Mot Vita Hästen som kommer från ett krismöte, 2-7-förlust mot Leksand och utan bortaseger så var det förväntat att de skulle vilja spela precis så som Björklöven har vunnit på bortais tidigare.

Då gällde det att hålla sig från utvisningsbåset. När Mikko Pukka (inte hans fel, Stenqvist satte honom i skiten) gick och satte sig på botbänken då hade Hästen fått matchen precis dit det ville. Ett tidigt powerplay mot seriens sämsta boxplay, ett tidigt mål. Sedan kunde Vita Hästen lägga allt fokus på att försvara, trassla till den här matchen och de fick bra hjälp av Christoffer Holm.

Ibland är det inte så mycket svårare än så. Vita Hästen fick den här matchen precis dit de ville och Björklöven var helt enkelt inte energimässigt på topp, de var inte individuellt på topp och då är det svårt att vända matcher.

Det var nära. Erik Rainersson var rysligt nära, Jacob Andersson var nära, Cody Murphy var nära Alex Hutchings (förutom sitt mål) var nära flera gånger, men det fanns inte tillräckligt med trafik framför målet för att puckarna skulle ramla in, det fanns ingen där på returerna. Vissa dagar blir det så här.

Då är det mer intressant varför Björklöven ibland drar på sig utvisningar och varför de bjuder på lägen. Det är ofta som Björklöven har svårt att ta sig ur egen zon, ofta är ett par av backarna inblandade. Jacob Andersson hade den typen av misstag idag, Simon Åkerström hade det och Jakob Stenqvist hade det. Dagar när spelet flyter, när energin finns där fullt ut. Då blir deras felbeslut, felpass, kladdande inte så kostsamt. En sån här dag är det skillnaden.

Jag ser dock inte den här matchen som en generell tendens, inget som talar om var Björklöven är på väg utan som just en match i lunken efter ett derby där motståndarna fick matchen dit de ville.

Det ska också sägas om Hästen. Vilket powerplay de har. Det känns som hot överallt och Palmberg, Eriksson, Samuelsson och Gunnarsson bara lyser av självförtroende. De är så rörliga, byter platser och Palmberg är så makalöst het i avsluten.

Vilka detaljer tar vi annars med oss?

¤ Andreas Vikström var senast mot Modo 0 av 8 på tekningar, nu hade han 1-4 och han har över säsongen 27.37 procent. Det funkar inte. Här måste Björklöven hitta en annan spelare som kan teka. Han tekade mot Rikard Palmberg i första powerplayet i matchen. Tekning rakt bak för Palmberg. Ska Vikström vara inne då och teka?

¤ Oscar Masiello har inte fått stå så mycket för Björklöven, men hans insats i dag var riktigt bra. Målen var inte mycket att säga om. I övrigt hade han ett par bra räddningar.

¤ Björklöven hade 31 avslut i tredje perioden. En sådan ganska lam match var det ändå ett bra försök till slutforcering av Björklöven. Lite för sent, men ändå en kraft att ta med sig till nästa match.

¤ 23,24 i speltid på Fredric Andersson. Det är svettigt på en forward, men han är viktig på båda sidor om isen. Det hade varit galet snyggt om han fått göra mål på sin tunneldragning på slutet.

En kommentar

  1. Knutte

    Baksmälla och baksmälla men jag tror att Fagervall var den den som la upp det hela helt uppåt väggarna med alla ändringar efter det att Eriksson inte var med.Plottrigt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.