Matchdag – Almtuna hemma

Efter en av säsongens sämsta prestationer senast mot Västervik väntar nu Almtuna för Björklöven, ett Almtuna som Björklöven brukar ha lätt för på hemmais, men gäller några regler längre?

Ja, det var ett sanslöst bottennapp senast från Björklövens sida. Nu har de inte mycket att skylla på inför den här matchen. Laget lär vara revanschsugna på deras senaste insats och har tillbaka Simon Backman, Fredric Andersson och Tobias Hage. Det är ett på pappret slagkraftigt lag Björklöven ställer på benen mot Uppsalagästerna.

Almtuna var tippade långt ned inför den här säsongen efter att ha tappat många poängstarka spelare och ligger just nu på sjätte plats med 37 poäng trots att de har -9 i målskillnad så laget har varit bra på att vinna täta matcher.

Almtuna kommer närmast från en 4-3-seger efter förlängning mot Södertälje, innan det en 1-7-torsk i Övik mot Modo, en 3-2-seger mot Troja/Ljungby hemma och en 2-0-seger mot Leksand. Laget har blandat lite på slutet, men rent generellt är det ett mer målsnålt lag än tidigare säsonger som kommer till Umeå.

I senaste mötet lagen mellan, säsongens enda vann Björklöven med 4-3 på bortais efter förlängning sedan Ottosson avgjort med en soloräd. Kikar vi bakåt finns det ingen tydlig tendens på slutet: Björklöven – Almtuna 1-5, Almtuna – Björklöven 4-3, Björklöven – Almtuna 6-4, Almtuna – Björklöven 2-1. Som ni ser. Segrar både borta och hemma för bägge lagen. Historiskt har dock Björklöven vunnit 6 av de senaste 8 matcherna i Umeå mot Almtuna.

Ser vi till förväntad matchbild så vore allt annat än en rejäl anstormning från start från Björklövens sida en skräll med tanke på hur de skämde ut sig senast. Almtuna är dock inget lag som bjuder på något utan du måste spela dig till allt du ska göra. Det är den mera stabila prägel som Markus Ragnarsson satt på laget. Exakt vad nybilvne rådgivaren Roger Melin kommer att ha på laget är oklart.

Att tippa det här känns lönlöst. Det handlar i stort sett bara om vilket Björklöven som kommer ut ur omklädningsrummet och det är svårt att exakt veta. Det avgör hur det går.

Laget: (Bekräftat)

Adam Werner (Oscar Masiello)

Mikko Pukka – Jakob Stenkvist
Simon Backman – Stefan Andersson
Niklas Pavel – Jacob Andersson
Simon Åkerström

Fredric Andersson – David Lindqvist – Roope Talaja
Cody Murphy – Tobias Hage – Erik Rainersson
Alex Hutchings – Axel Ottosson – Austin Farley
Marcus Jonsson  – Andreas Vikström – Mattias Granlund
Isak Stenlund-Ädelgran

Emil Wikström och Lukas Eriksson skadade. Jonas Emmerdahl är frisk, men inte helt matchklar än, Tobias Hage är tillbaka från sin sjukdom.

Bloggens nycklar:

¤ Starten – Spelarna måste visa för sig själva och publiken att insatsen senast inte var vad laget står för.

¤ Misstagen – Det måste sluta komma stora misstag i egen zon med pucken. Det måste bara bort.

¤ Superlinan – Någon måste leda Löven och frågar du mig är det Otto/Farley/Hutch, den nya superlinan som ska göra det.

Sagt från Lövenhåll: 

– Vi ska komma tillbaka till grunderna som vi gjort så bra och vara konsekventa och verkligen spela den ishockey vi vet att vi kan göra. Där ska vi göra vårt jobb till 100% i varje läge, det är det som är målet och det är självklart att alla har revanschlusta och vet att vi kan bättre som lag. Almtuna är ett lag som vi haft det väldigt tufft emot på bortaplan och även någon match på hemmaplan som vi inte riktigt kom upp i nivå. Det är som med alla andra lag i den här jämna serien att det är inget lag som är sämre än något annat lag, sett från match till match utan det är över en säsong man kommer se skillnaderna. Vi måste vara där och göra de saker vi pratat om och jobba med en konsekvent ishockey hela tiden. Vi ska nöta och trötta ut dem och jag är helt säker på att det inte finns något lag i den här serien som är bättre tränade än vi är., säger assisterande tränare Jesper Jäger till klubbens hemsida.

Noterbart om Almtuna:

¤ Viktor Rollin-Carlsson har fått en tyngre roll i år när många spelare lämnat och hans 13 (9+14) poäng gör honom till bästa poängplockare, målskytt och bästa målskytt i powerplay (3st). Bakom honom hittar vi Ludvig Nilsson på även ha 13 poäng, men ”bara” fem mål. Daniel LJunggren och Fredrik Forsberg har gjort åtta mål vardera.

¤ William Quist gör en klart godkänd säsongen med 10 (2+8) poäng på 23 matcher. Sett till förväntningarna har det dock gått sämre för importerna Puke Pither 9 (4+5) och David Vallorani 11 (3+8) där den senare nu valt att bryta kontraktet med klubben.

¤ Almtuna jobbar precis som Björklöven med två unga målvakter och där har de delat på matcherna. Arvid Ljung har spelar 12 matcher från start med 88.46 i räddningsprocent och 3.04 insläppta mål per match. Oskar Fröberg har startar 11 matcher och har 91.32 i räddninsprocent och 2.43 insläppta mål per match. Alltså ganska svaga siffror om vi ser rakt på statistiken.

¤ Med 16.90 i powerplayprocent är Almtuna tia i serien i spelformen och med 75.34 i boxplay är laget näst sämst i serien (bara Löven är sämre)

¤ Almtuna är seriens nästa bästa lag i första perioden med endast sju förlorade förstaperioder på 23 matcher. De är dock näst sämst både i andra och tredje perioden.

Sagt från Almtuna:

Uppdateras under onsdagen.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som Simon Lindmark sköter eller via Cmore. Matchstart 19.00. Gunnar Johnsson och Simon Lindmark är är på plats och levererar texter samt webb-tv-klipp efter matchen.

7 kommentarer

  1. Tyko

    Förstår inte varför cody ska behöva harva i 3e med sopor runt sig. Floppen Talaja borde rasa nedåt i i laget och byta med cody. Men den handlar väl om prestige för herr Fagervall, vilket det måste göra gällande åkerström också. Borde varit bänkad sen länge.

  2. putte

    Ja Åkerström har då sabbat min framtidstro gällande det här laget. Hur kan han få fortsätta tugga istid som en toppback? Inte EN siffra rätt senast, och stod ensam för åtminstone 2 mål i röven.

  3. Jiggen

    Gurra, jag är nyfiken på din analys av matchen! Måltorkan finns där, och sådant sker tyvärr för alla lag. Fast är det inte rätt anmärkningsvärt att Almtuna får göra 4 mål i en match där de absolut inte satsar på offensiven? Jag kan känna att Löven borde ha vunnit denna match med typ 2-1 trots måltorkan faktiskt.

    • KungsholmsLövet

      Håller med, det är anmärkningsvärt. Löven bjuder på alldeles för många öppna lägen för motståndarna. Den här matchen är ett praktexempel, omarkerade spelare framför mål och 2-mot-1:or bakåt. Att släppa in tre mål i snitt per match håller inte, finns väl bara ett par lag till i serien som är sämre.

  4. Jörgen

    Jag tror att Björklövens stora problem är att det fortfarande tror att det spelar i högsta ligan, som även flera andra föreningar tror.
    Den dag man inser detta och börjar om har Björklöven alla förutsättningar att bli en stor klubb igen.
    Mitt Ais som borde ha dessa möjligheter jobbar i mot vind, men laget i sitt hjärta slutar man aldrig att älska.
    Önskar Björklöven all lycka.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.