Vad är egentligen problemet?

Björklöven är nere på nionde plats i tabellen efter fem förluster på sex matcher. Så frågan alla nu ställer sig är: Vad är egentligen problemet?

Jag skrev en krönika tidigare under säsongen där jag konstaterade att det är hur Björklöven hanterar sina dippar och hur de kan få dem att bli så korta som möjligt som avgör hur säsongen slutar. Grundproblemet för Björklöven är att laget saknar jämnhet fullständigt i sina prestationer. Ser vi på lag som slutat topp-4 i serien de senaste åren så förlorar de lagen inte tre, fyra eller fler matcher i rad. De är helt enkelt jämnare än så.

Ser vi på topp fyra de senaste säsongerna med 14 lag i allsvenskan har det sett ut så här.

Topp 4 2016-17:

Mora 105 poäng – Förlorade som mest tre matcher i rad en gång.
Karlskoga 97 poäng – Förlorade tre matcher i rad en gång.
Västervik 90 poäng – Förlorade fem matcher i rad en gång, men annars aldrig fler än två i rad.
Pantern 89 poäng – Förlorade fyra matcher i rad en gång och tre en gång.

Topp 4 2015-16

AIK 105 poäng – Tre förluster i rad en gång, två förluster i rad en gång.
Tingsryd 101 poäng – Förlorade som mest två matcher i rad vid två tillfällen
Oskarshamn 92 poäng – inledde med tre raka förluster, sedan hände det inte igen.
Leksand 85 poäng – Inledde med fem raka förluster tidigt, hade tre raka strax efter det, sedan aldrig mer än två förluster i rad.

Topp 4 2014-15

Västerås 98 poäng – Fyra förluster i rad en gång och tre en gång.
Karlskrona 96 poäng – Tre förluster i rad en gång. Sedan aldrig fler än två i rad.
Malmö 95 poäng – Tre förluster i rad en gång, sedan aldrig fler än två i rad.
Rögle 85 poäng – Tre förluster i rad två gånger, sedan aldrig fler än två i rad.

8 av 12 lag som slutat topp fyra har inte förlorat fler än tre matcher i rad och av de 8 var det bara en av lagen som förlorade tre matcher i rad mer än en gång.

Noterbart här är att sedan 14 lag infördes i hockeyallsvenskan har det krävts 86,33 poäng för att sluta topp 4 eller 1,66 poäng per match.

Björklöven har den här säsongen efter 24 matcher redan förlorat fyra raka förluster en gång och tre en gång. Nu har de två raka förluster i ryggen och kan alltså med en förlust till redan efter 25 matcher ha tre förlustrader som egentligen talar för att topp-4 redan är kört. Du har i grunden inte råd med att ha för många tuffa förlustsviter. Björklöven snittar allså just nu 1,46 poäng per match. För att nå topp åtta har det krävts 76 poäng eller 1,46 poäng per match. Björklöven är alltså rent statistiskt på väg mot en åttonde eller niondeplats just nu.

Varför pratar jag då om topp 4? Jo för att det är det Joakim Fagervall basunerat ut att det är var Björklöven ska ligga och han har rätt. Sett till ekonomi, publikunderlag, attraktivitet som stad, organisation i föreningen så ska Björklöven vara fyra i serien. Leksand, AIK och Modo ska vara före, men sedan ska Björklöven vara där. Nu fungerar inte världen så att serien slutar utifrån förutsättningarna, men där måste ändå målet vara för föreningen. Speciellt när Björklöven har en uttalad målsättning att ”19/20 skall etablerat oss för spel i SHL” (citat Mikael Salomonsson 2017). Det betyder att om Björklöven inte går upp den här säsongen så ska de göra så nästa säsong. Ja, ni hör, då är ju knappt topp 4 nog, då måste Björklöven ännu högre nästa säsong.

Det är utifrån de målsättningarna och från de förutsättningar som Björklöven har som placeringarna 12 och 11 de senaste säsongerna varit sådana katastrofer och det är utifrån detta som den nuvarande niondeplatsen är allt annat än godkänd. Därför har jag full förståelse för alla fans som är skogstokiga just nu på det som presteras ute på isen.

Så om vi släpper allt med statistik. Vad är problemet som jag ser det.

¤ Björklöven har en för svag backuppsättning och är för beroende av ett fåtal backar för att laget ska hålla ihop och att motståndarna inte ska bjudas på för många lägen.

¤ Björklöven har visserligen bra statistik i powerplay, men spelmässigt har de inte fått till ett vettigt powerplay och i boxplay är laget delvis sämst statistiskt i serien, men även om vi ser till själva spelet så har Björklöven seriens minsta och minst aggressiva boxplay.

¤ Björklöven inledde säsongen med en för svag forwardssida som gjorde att laget när några skador kom blev för tunt och de förstärkningar som tagits in under säsongen har inte spetsat Löven utan bara breddat. Lukas Ericsson har dessutom varit borta en hel del.

¤ Björklöven har för många spelare under kontrakt som inte håller tillräckligt hög nivå. Det visar ju Joakim Fagervall själv just nu. Emil Norberg tränar inte ens med laget, Adam Berglin är med ibland, Nicklas Johansson sitter på läktaren när tillräckligt många spelare är friska.

¤ Björklöven har haft för många spelare med långtidsskador. Jonas Emmerdahl, Emil Wikström och Isak Stenlund-Ädelgran är tre spelare som varit skadade hela säsongen. När jag kikar runt i ligan hittar jag inget liknande att det finns tre spelare skadade i grunden hela tiden och sedan på det kommer övriga skador hela tiden.

¤ Björklöven har för många spelare som underpresterar inom det som de ska vara bra på. Marcus Jonsson, boxplay-specialist och defensivt ankare är -10 i plus/minus och har varit inne på 16 mål bakåt i fem mot fem och 10 till i boxplay och Andreas Vikström är ordinarie center med 31.94 procent på tekningar för att ta två exempel.

¤ Laget är inte mentalt redo för match i omgång efter omgång. De har för ofta klivit ut och gjort en miserabel insats både energimässigt och spelmässigt i första perioden.

– – – – –

¤ Många pekar på att Björklöven har för lite spets, men sanningen är att Farley 11+9 poäng, Axel Ottosson 6+13 poäng, Fredric Andersson 10+7 poäng, Alex Hutchings 8+7 poäng och Jakob Stenqvist 1+12 är mera spetsproduktion än vad Björklöven haft på många år. Det är bara AIK, Oskarshamn och Södertälje som fem spelare på 13 poäng eller fler.

– – – – –

Så hur kan Björklöven då ha alla dessa problem?

¤ Björklöven behöver en sportchef, en riktigt skicklig sportchef som sätter ihop laget, som ordnar fram lån eller nyförvärv under säsongen. Jag står fast vid det jag sa innan och under inledningen av säsongen. Joakim Fagervall är en tränare, ingen sportchef. Han har aldrig varit sportchef tidigare, men har varit tränare på den här nivån eller högre i snart 20 år. Jag säger inte att det skulle vara okomplicerat att slänga in en sportchef över Fagervall när han en gång fått all makt, men jag ser inte att Björklöven når höga höjder med Fagervall i alla roller. Det måste förändras till nästa säsong oavsett hur man löser det.

Så länge Björklöven inte har en sportchef och en tränare som var och en är kompetenta på vad de gör spelar det ingen roll med fystränare, psykologer, heltidsanställda J16-tränare, övergripande ungdomsansvariga, team manager m.m. Det blir ändå för mycket på en person att vara både sportchef och tränare. Sedan, den som i framtiden får rollen som sportchef måste ha skin på näsan. Du kan inte komma till Björklöven utan det. Sedan är alla dessa tidigare nämna roller bra, positiva, men får verkningskraft på riktigt med en bra sportchef och en bra tränare.

¤ Det har tagits beslut baserat på annat än rent sportsliga när det kommer till spelarrekryteringar. Kalla det politik eller vad ni vill, men alla som har en signatur har det inte av enbart sportsliga grunder. Okej  med en spelare, kanske två, men inte fler.

¤ Joakim Fagervall fick ta över ett skepp med ett par jobbiga kontrakt. Han hade Jacob Andersson, Emil Wikström, Nicklas Johansson, Mattias Granlund och Stefan Andersson på kontrakt över nästa säsong.

Så kan vi då konstatera i slutändan?

¤ Att topp fyra i stort sett är borta för Björklöven om vi inte ser en stor förändring i lagets jämnhet när det kommer till prestationerna.

¤ Det mesta som står ovan kokar ned till Joakim Fagervall i och med att han har valt spelarna, spelsättet, de som arbetar runt laget. Misslyckas laget misslyckas Fagervall.

¤ Det har redan värvats in två spelare under säsongen och skeppats iväg en spelare. Totalt sitter Björklöven med 29 spelare på kontrakt. Att förvänta sig att ett stort antal spelare ska värvas in är oerhört naivt.

¤ I slutändan handlar det om att hoppas. Hoppas att Fagervall kan få ihop laget och börja prestera det som laget visat i stunder under säsongen. Om inte det sker, då är det 18-19 som gäller. Jobbet mot framtiden.

26 kommentarer

  1. KungsholmsLövet

    Jag anser inte heller att vi saknar spets, problemet är att det finns för många som helt enkelt inte håller acceptabel nivå. Istället för att ge alla pengarna till några spetsspelare borde Löven sikta mot att täcka upp de svagaste delarna. Att ge nya kontrakt till Steffe A och Nicke J är ju typexempel där man borde sagt tack och hej istället. Då hade kanske pengar funnits till att kontraktera en skickligare spelare än Åkerström t.ex. Nu ser laget obalanserat ut med några få toppspelare och sedan sådana som faller igenom helt.
    Därutöver är ju koncentrationen och kanske även motivationen klart under acceptabel nivå i flera matcher. Fagge måste antingen hitta rätt metod för att komma tillrätta med detta, eller göra sig av med dessa spelare ASAP.

  2. Rikard

    Vet du om löven letar sportchef eller tänker Fagervall sitta kvar på den rollen?
    Jag kan inte minnas att något har sagts från löven angående sportchef.

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Jag vet faktiskt inte om de letar fullt ut efter en sportchef till nästa säsong. De valde ju att ta in en team manager som sköter det administrativa så jag tror att de sitter still i båten, men nu spekulerar jag. Ska fråga Jocke Gustavsson vid tillfälle.

  3. Per

    För dåliga spelare. Backsidan är usel, målvakterna är seriens sämsta målvaktspar och forwardssidan är katastrof. Backsidan och målvakterna behöver inte riktigt kommenteras ytterligare iom alla som sett Löven i år förstår.

    Forwardssidan är inte alls bra. Siffrorna är kraftigt överdrivna iom kanonstarten som förstalinan och sedan Farley hade. När de gått ner i någon sorts standardnivå så produceras det inte alls. Ta bara Fredric Andersson som själv var chockad över sin produktion. Nu är han åter i sitt vanliga snitt. Även Farley har svalnat markant vilket gjort att inte heller Otto producerar. Vi är extremt beroende av enstaka spelares form. Övriga typ femton forwards duger inte till framåt. Det är beklagligt men också upprörande att vi har så många spelare som inte håller någon nivå alls. Att de är ”rollspelare” är ren bogus med tanke på att de inte ens brunkar vidare bra. De kämpar inte ens.

    Vad behövs för att räta upp detta om det inte ska bli kamp i botten? Initialt så måste en back till in samt att Emmerdahl slutar känna efter och börjar spela. Då kan vi sätta Åkerström och Stefan A på läktaren. Steg två är att en förstecenter måste in. Släpp Lukas Eriksson och värva in en skicklig playmaker så kan vi förhoppningsvis också få ihop ett powerplay. Fredric Andersson är en duktig allsvensk spelare men han är ingen producerande stjärna. Låt honom agera som den tredjecenter han är och peta ner Hage till fjärde. Då finns det iaf hopp. Sedan så hade väl också en målvakt känts tryggt med tanke på Werners ojämna nivå men det är viktigare att lappa ihop backsidan samt få in någon som kan göra skillnad framåt. Vi kan inte leva på att Farley konstant är i toppform.

    För framtiden så måste ändå en sportchef in. Denne borde anställas redan nu så att denne kan börja bygga nästa års lag. Det är inte värdigt Björklöven att år efter år vara så här dåliga.

    Jag hoppas också att Löven är ödmjuka och förstår att det är en reell risk att vi spelar kval neråt i år. Detta lag är sämst i serien när det inte klaffar.

  4. Bonke Innocent

    Löven har sanslösa förutsättningar att lyckas, men motbevisar sig själva säsong efter säsong. En sportis med skinn på näsan var ju ett tag sen, köper det. Nån särskild du tänker på , Gustav?

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Jag vet faktiskt inte, men Kenttä hade jag gärna haft, Nicklas Johansson som fick sparken från Västerås som hamnade i Örebro var tillgänglig ett tag. Det handlar om att våga betala för någon som kan stå starkt, någon som varit med tidigare. Jag tror inte på sportchefsfynd i ettan för Löven.

  5. Canoah

    Jonas Emmerdahl, Emil Wikström och Isak Stenlund-Ädelgran

    Av de ovan så är det väl endast Emmerdahl som saknats. Emil Wikström har jag och de flesta redan räknat bort för hela denna säsongen och då är det väldigt märkligt att Wikström inte har ersatts.

    Vi har 7 backar med Berglin! som 8:e nu när Emmerdahl är borta. Av de 7 så har vi Stefan Andersson som stundtals varit bäste back utan att vara bra egentligen. Pukka började bra men har blivit mycket sämre, ser frustrerat och segt ut för Pukka. Backman är absolut bästa back men tvingas åka runt med ryggsäcken Åkerström. Utan Backman är Åkerström riktigt dålig.
    Stenqvist är alldeles för ojämn och ungdomligt naiv i sitt spel. Att han ens hoppades på en plats i JVM med det han presterar på isen säger en del om hans självbild. Hyfsad offensiv men inte alls bra defensivt och slarvar i passningsspelet.
    Pavel kämpar och sliter särskilt med positionsspelet som inte är bra.
    Jacob Andersson är också väldigt ojämn, måste dock skruva i siktet och träffa mål mer.

    Wikströms kontrakt måste brytas, Åkerström ev lånas ut när Emmerdahl är tillbaka och vi måste in med en ny stabil back.

    På Forwardssidan så är kontrakten på Norberg och Åström politik. Finns andra i J18 som presterar bättre än dom. Rainersson har gjort det riktigt bra, han kommer nog utvecklas mycket nästa säsong. Vikström är inte bra på att teka men tycker att han gör jobbet iaf. Nicke J platsar inte, Ädelgran behöver tid i Div 1.

    Talaja underpresterar, Hutchings underpresterar, Linkan underpresterar, Fredric Andersson underpresterar (dock varit skadad), Hage skadad mycket….

    En till kreativ center och minst en back till då är vi med i toppen.

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Du tror alltså att två spelare vänder allt?
      Jag tycker inte att Fredric Andersson underpresterat om man ser till hela säsongen.

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Sen förlängde Löven med Stenlund-Ädelgran. Du förlänger väl inte med en spelare som du inte tror på. Då måste han ha saknats i den ursprungliga planen.

      • Canoah

        Finns inte en sportslig att Ädelgran var med i den ursprungliga planen. Vi hade väl förbrukat budgeten och tog in en chansning eftersom han har kapacitet men är för seg på skridskorna. Men han behöver spela mycket nu efter sin skada. Var ju länge osäkert om han ens kunde komma tillbaka denna säsong. Men vi ersatte ju aldrig Ädelgran även om vi visste om denna osäkerhet plus att han minst skulle vara 2,5 månad bort när vi startade serien. Ädelgran är bredd, en chansning.

        Vad gäller Fredric Andersson så höll han en väldigt hög nivå fram till sin skada. Att han sen spelade småskadad var nog inte så bra. Han tappade ju allt i sitt spel och kan fortfarande inte teka bra. Han underpresterar just nu jmf med hur det var i början. Vi är i nuet nu. Dock ursäktad med sin skada.

        Att Murphy var borta så länge som han nu var, var inte alls med i planen. Murphy är en bra spelare som på sistone varit en av de spelare som faktiskt producerat.

        Vad två spelare till. Ja med en till stabil back in så har vi Pukka, Backman, Emmerdahl (I hope) och denne nya back in. Stenqvist gör det ok i sin roll och sedan får Pavel, Jacke, Steffe slåss om den 6:e platsen.

        Med en kreativ center så kanske vi får ett PP som funkar bättre än nu, plus att vi får ett jämnare lag.

        Om vi skulle se till laget nu så kanske vi då kan lira med:

        Hutchings – CENTER – Talaja
        Murphy – Otto – Farley
        Linkan – FA – Rainersson
        Messy – Hage – Granlund

        Detta ger stabilitet till tredje och fjärde. En center i första som kan spela fram Hutch och Talaja går på mål, returer mm. Att Fagge inte testat Murphy med Otto och Farley ännu beror troligen på balans i laget. Linkan kan lägga mackor (för övrigt var han bra mot Almtuna) till Fredric och Rainersson som kan skjuta båda två. Fredric i en släpande centerroll på skott.
        Hage vinner tekningar och passar ypperligt med Granlund och Messy.

        • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

          OM Stenlund-Ädelgran inte var tilltänkt som en spelare i laget då är det den mest skumma förlängningen jag varit med om.

          • Canoah

            Vad tror du själv ang Ädelgran? Jag skriver att det är bredd och en chansning. Därmed såklart kämpa om en plats. Knappast tänkt som spets och given i 1:a-2:a linan

        • Löve

          Talaja har inget i förstakedjan att göra. Ned med huvudet kör rakt fram och tappar puck i sarghörn. Sett till pris lever han inte upp till förväntningarna för 5 öre.
          Sätt talaja i 3 och flytta upp linkan i andra och Murphy i första.
          Linkan Otto och farley har fungerat bra under säsongen. Har stått i stå lite när linkan fått flytta till andra kedjor

  6. Yngve

    Bra skrivet. Även om jag inte tror på att det finns rekryteringar som är politiska. Möjligen förr men Fagge tror jag mer om än att han gör värvningar baserat på politik/nepotism…
    Kan det vara Åkerström du menar?

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Nej, det handlar om exempelvis Filiph Åström som visserligen är talangfull och det sänder bra signaler att visa juniorer att det går att ta sig till A-laget, men är han så bra att han borde ha kontrakt? Näe! Samma sak med Emil Norberg, Adam Berglin. Borde de ha kontrakt? näe, men det sänder rätt signaler. Åkerström kan jag inte uttala mig om.

      • Coachen

        Är ju rätt tydligt att föreningen saknar en nivå i juniorleden när man ser denna strategi. Men jag trodde ju att utlåningar isf skulle bli mer frekvent än vad de har blivit

  7. Coachen

    Jobbigt med såna här inlägg där bristerna påpekas, tragiskt men sant är väl ett passande uttryck. Bland skadade spelare så glömdes väl Murphy bort som missade x antal omgångar i höst, vet inte vad det kan ha betytt i poängskörden dock. Gick ju även rätt bra i början när han var borta också. Dags för samtliga att visa att de förtjänar HA:s bästa publik 2016-17. Känslan är ju helt klart att vi blir färre och färre på H och speciellt av oss som sjunger….Otroligt frustrerande att se ojämnheten och lägstanivån i laget. Självförtroendet är ju totalt bortblåst- föreslår en träningsmatch mot Teg- träna pp, göra mål och få tillbaka självförtroende i gruppen

  8. Jiggen

    Jag håller med om att även Pukka tyvärr börjar se klart sämre ut. Kan det vara så illa att han börjar bli less på den generellt sett dåliga defensiven?

    • Löve

      Får man spela med Åkerström, ja då ser man tyvärr sämre ut än vad man är.
      🙂
      Tyvärr är jubstenqvist inte så mycket bättre i defensiv zon.

  9. Josef

    Har bara så svårt att förstå hur Björklöven från år till år kan misslyckas så. Man har alla förutsättningar för att nå högre men istället är det andra lag som lyckas trots mindre publik, budgetar etc.

    Vad sitter det i?
    Sjukt frustrerande!

  10. Jan-Erik Brännström

    En bra analys från din sida Gustav. När man läser inläggen kommer man fram till en gemensam nämnare ”vi har helt enkelt för dåliga spelare”. En orutinerad sportchef fick sparken i våras. En general manager anställdes av en styrelse som är jätteduktig i ekonomi, marknadsföring, Pr mm men har begränsat kunnande i begreppet ishockey. Att Joakim Fagervall skulle bli en räddande ängel i alla funktioner var naivt att tro. Ett envist rykte från norr säger att han inte hade så mycket att säga till om spelstrategier och spelsystem under sista året utan det var Skuggan Nilsson och en betrodd spelare som skötte den detaljen. Jocke är bra men han ska vara en GM. Vi behöver en kunnig sportchef, hur v i kunde låta Per Kentää, Asplöven i norr, åka förbi Umeå och kidnappas av OSKARSHAMN är för mig en gåta. Han har feelingen i fingrarna och sådana personer växer inte på trän. Björklöven måste anställa en sportchef NU. Han kan förmodligen inte göra nåt åt nuvarande situation men behöver en sommar på att bygga ett lag, oavsett om det laget, gud förbjude, spelar i div 1 norra eller i allsvenskan nästa säsong.

  11. Q

    Bra analys, Gustav. Som vanligt så det känns nästan onödigt att nämna det men kanske någon som inte förstår, förstår.

    Hur mycket av Björklövens defensiva svagheter doldes inte under Lindskougs två år? Dessförinnan körde dom ju Wälitalos och Raycrofts karriärer i soptunnan. Är det konstigt att det brast för Kevin, allt är hans fel, trots att det fortfarande är problem defensivt. Förra året tog dom in Fernström som avlastning till Werner. Fernström hade ju ganska taskigt statistik i Löven totalt sett eftersom han dök upp i Brynäs och spelade bra från dag ett trots ett långt uppehåll.

    ”The Qvick Fix” är en fantastisk målvakt som är bra man-mot-man. Och en offensiv pjäs som gör poäng i sömnen på HA-nivå.
    Kostar ju några spänn men om du frågar mig så får Björklöven tillbaka minst 2 kronor för varje satsad. Kasta inte ännu en säsong i soptunnan.

    Vad kostar förlust egentligen i form av förlorade intäkter, publik som inte orkar längre eller ett missat kval uppåt? Du kanske också har spelare som inte vill spela i botten eller börjar välja bästa ekonomiska erbjudande istället för Björklöven.

    Kenttä kommer tröttna nere i Oskarshamn.
    Han kommer vilja norrut igen. Vänta på honom. Börja med att diskutera saken.
    Skulle ju även kunna tänka mig Grönberg igen.
    Förstår inte varför det måste vara så viktigt att bo i Umeå när i princip alla seniorer som ska värvas till Björklöven spelar på andra orter?

  12. Roger

    Vi har ju bra forwards som började bra men som så klart blir frustrerade med att match efter match få antingen dåliga uppspel eller usla dumpar ner i off. zon och där kämpa tillbaks pucken och vara för trött när man väl vunnit tillbaks den och sen dumpa ner den till nästa femma som måste göra samma jobb för att återvinna puck. Vi måste vårda pucken bättre så att fräscha spelare får komma in med puckinnehav.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.