Matchdag – Karlskoga borta

Efter 5-1-seger mot Oskarshamn väntar bottenlaget Karlskoga på bortais. En klassiskt grinigt möte. En oviss match med två lag som vi inte vet riktigt vad de ska leverera inför varje match.

Björklöven tog en otroligt viktig seger senast, men om den inte följs upp med en spelmässigt bra insats och en ny seger så kommer den trendmässigt inte att vara något värd. Speciellt inte när svåra Leksand väntar på måndagen. Detta faktum att det är match på måndagen gör att Björklöven flyger till och från den här matchen, normalt bussar de hela vägen från Umeå.

Karlskoga som brukar vara stabiliteten själv uppe i toppen av serien flera säsonger har haft en oerhört tuff säsong som cementerade i botten. De sparkade Tobias Thermell och Kristofer Näslund den 24 November och tog istället in Niklas Czarnecki med ikonen Daniel Wessner som assisterande tränare. Det är oerhört ovanligt att någon sparkas i Karlskoga. De brukar jobba med extrem långsiktighet både på sportchef och på tränarsidan. Nu har det dock gått klart bättre sedan de nya tränarna tog över. Under de fem matcherna sedan Karlskoga sparkade tränarna ha resultaten varit Oskarshamn (h) 5-3, Leksand (b) 1-5, AIK (h) 4-3, Västervik (b) 2-5 och Södertälje (h) 2-1 e.st. Karlskoga har alltså tre raka segrar på hemmais efter att de bytt tränarna och det är ju i Karlskoga lagen möts.  Karlskoga är dock fortfarande jumbo och har framförallt problem med att de släpper in så många mål, 88 stycken hittills..

Där har dock Björklöven, med tanke på ryktet att Nobellhallen är så svår att vinna i, ändå haft det väldigt lätt. Björklöven har vunnit sju av de senaste nio matcherna i Nobellhallen, Förra säsongen vann BIK tre av fyra matcher mot Björklöven under BIK:s supersäsong, men när lagen. Det var bara en av matcherna 0-1 i Karlskoga som Löven tog. I senaste mötet i Umeå vann Björklöven med 4-3 och i premiären på säsongen vann Karlskoga med 4-2 på hemmais.   .

Sett till hur Björklöven spelat på slutet, att Karlskoga haft det så svårt och att det tidigare blivit så griniga matcher i Karlskoga lagen mellan så ska vi nog förvänta oss en stökig historia på lördagen. Den kan gå precis hur som helst och jag har svårt att säga vem som egentligen är favoriten. Björklöven har ett på pappret bättre lag, men vad ger det egentligen just nu. Oavsett är det en möjlighet att avslutade bra med två eller tre raka segrar inför juluppehållet och ta med sig något positivt dit.

Laget: (Bekräftat 11.30)

Adam Werner (Marcus Evertsson)

Mikko Pukka – Jakob Stenkvist
Simon Backman – Stefan Andersson
Niklas Pavel – Jacob Andersson
Simon Åkerström

Fredric Andersson – David Lindqvist – Roope Talaja
Isak Stenlund-Ädelgran – Tobias Hage – Erik Rainersson
Alex Hutchings – Axel Ottosson – Austin Farley
Marcus Jonsson  – Andreas Vikström – Mattias Granlund
Erik Rainersson

Emil Wikström, Cody Murphy och Lukas Eriksson skadade. Jonas Emmerdahl tvärt emot allt vad som rapporterats på förhand lämnat hemma. Åkerström sjunde back igen. Jag ska fråga Fagervall efter matchen varför Emmerdahl inte får debutera.

Bloggens nycklar:

¤ Disciplinen – Mot Karlskoga med Wessner i båset och på hemmais gäller det att inte ryckas med i det griniga och alla efterslängar. Björklöven måste hålla fokus, disciplin och inte ta dumma utvisningar.

¤ Kom till skott – Karlskoga har seriens mest osäkra målvakter. Det gäller att komma till skott så kommer det att finnas returer som går att klappa in.

¤ Spelet i egen zon – Det får inte ser ut som det gjorde i andra perioden senast. Sätter Karlskoga rejält med press måste Björklöven hitta ett sätt att spela sig ur egen zon.

Sagt från Lövenhåll: 

– Det är alltid speciellt att åka till Karlskoga och spela. bra liv på läktarna och mycket känslor från båda lagen. Det är en uppjagad stämning där varje match man spelar där och det gäller att vara redo för det. Vi har många spelare som spelat där många gånger och som vet vad som väntar. Karlskoga spelar i ett högre tempo och lite aggressivare sedan tränarbytet så vi måste vara redo på en fysisk match, säger tränare Jesper Jäger till klubbens hemsida.

Noterbart om Karlskoga:

¤ Bästa poängplockare är Henrik Rommel med 16 (5+11) poäng, men då var Rommel som hetast inledningsvis. Den som varit hetast på slutet är Gustaf Thorell med 13 (9+4) poäng vilket även gör honom till bästa målskytt i laget. Totalt har sju spelare gjort mellan 10 och 16 poäng så det är ganska jämnt i poängproduktionen. De övriga är Juliuz Persson (14p), Fredrik Höggren (13p), Patrik Parkkonen (13p), Simon Mattsson (12p) och Niklas Lihagen (10p).

¤ Karlskoga har noterats för 15.85 i powerplayprocent och det med totalt 13 mål vilket är 11:e bäst i serien. I boxplay har laget 81.71 i BP-procent som är nionde i allsvenskan. Bästa målskytt i powerplay har Juliuz Persson varit med tre mål.

¤ BIK Karlskoga är det lag som har tappat kryssat eller förlorat i 67 procent av alla matcher där de gjort första målet. De är därmed sämst i serien på att försvara en ledning.

¤ Shane Owen som inledde säsongen som förstamålvakt fick sparken efter 13 matcher. Då hade han 90.2 i räddningsprocent och 2,88 insläppta per match. Den som tagit över är Jonathan Frykholm, men han har bara 89.39% och 3.13 insläppta mål per match på sina 11 matcher. Den tredje målvakten Emil Jidskog har stått tre matcher med 88.89% och 2.92 insläppta per match. Karlskoga har alltså inte hittat någon målvakt som imponerat och de som tog över efter Owen har sämre siffror.

¤ Filip Ahl som varit skadad är tillbaka i laguppställningen för Karlskoga. Frågetecken däremot på Niklas Lihagen och Carl Berglund. Den senare som varit sjuk spelar dock troligen.

Sagt från Karlskoga-håll:

– Tränarbytet  blev ett litet wake-up call för alla. Vi har sagt till varandra att ”börja om på nytt” och blicka framåt. Vi har en skön stämning i gruppen nu och jag tror att vi verkligen är på gång Jag ser fram emot matchen mot Björklöven. Senaste åren har det varit lite griniga matcher mot Björklöven, men det är bara kul. En lördagsmatch i Nobelhallen brukar vara roliga tillställningar och det hoppas jag morgondagen också blir., säger Carl Berglund till klubbens hemsida.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som Simon Lindmark sköter eller via Cmore. Matchstart 15.15. Jag själv är är på plats och levererar texter samt webb-tv-klipp efter matchen.

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.