Mathdag – Leksand hemma

I sista matchen innan jul kommer Leksand på besök till Umeå, ett Leksand som gått som tåget genom tabellen de senaste månaderna och är på väg mot förstaplatsen. En tuff uppgift. .

Björklöven kommer från poäng i två raka matcher som kunde varit tre med tanke på hur jämnt det var i Timrå. Samtidigt har Björklöven bara vunnit två av sina nio senaste matcher så det beror på hur man vrider och vänder på myntet. Jag ser det som ett skört Björklöven med extremt tunn backsida som letar lite identitet.

Leksand är det dock inget tvivel om. De går som tåget. Sedan Leif Carlsson tog över som tränare har Leksand klättrat från nästjumbo till tvåa och det med 12 segrar på 17 matcher. Leksand kommer från två raka hemmasegrar, 3-2 mot Södertälje och 5-3 mot Västervik. Innan det föll laget dock mot Oskarshamn borta med 0-1 och Tinsgryd hemma med 3-4 efter straffar. Överlag har laget haft korta dippar sedan Leif Carlsson kom in och så ska det vara då truppen är den dyraste i serien och laget det bästa på pappret.

Björklöven och Leksand har möts två gånger den här säsongen. Första mötet slutade 6-3 efter att Björklöven vänt 1-3 till 6-3 i tredje perioden i en sanslös match. I mötet nere i Leksand var det belägring av Björklövens zon och Leksand ledde länge med 1-0, men Jakob Stenqvist satte 1-1 och Björklöven fick med sig den poängen när Leksand sedan vann på straffar. Det var en sannerligen defensiv historia där Björklöven vann VM i styrspel. Kikar vi historiskt mellan lagen är det övertag för Leksand. 13-7 sedan 2006 och Leksand har vunnit fem av de senaste sex matcherna lagen mellan.

Leksand utmärker sig inte speciellt borta eller hemma. Det är fyra i bortatabellen och trea i hemmatabellen, laget har gjort tredje flest mål och släppt in tredje minst. De har tredje mest puckinnehav och allra mest tid i anfallszon av alla lag i hockeyallsvenskan. Det kommer att bli en tuff match för Björklöven där jag anar att den kommer att spelas rätt mycket i Björklövens zon. Frågan är hur väl Björklöven kan sätta stopp för Leksand och styrspela sönder matchen. Jag tror inte på något målkalas för Björklöven denna dag. Ska de vinna är det målsnålt som gäller.

Laget: 

Emil Wikström, Cody Murphy, Lucas Eriksson och Niklas Pavel är skadade (Pavel även avstängd) och Jakob Stenqvist hos Frölunda under JVM. Jonas Emmerdahl gör säsongsdebut.

Så här ser laget ut: (Preliminärt lag. Laget kommer vi lunch.

Adam Werner (Marcus Evertsson)

Mikko Pukka – Jacob Andersson
Simon Backman – Simon Åkerström
Stefan Andersson – Jonas Emmerdal
Adam Berglin

Alex Hutchings – Fredric Andersson – Mattias Granlund
Isak Stenlund-Ädelgran – Tobias Hage – Roope Talaja
David Lindqvist – Axel Ottosson – Austin Farley
Marcus Jonsson  – Andreas Vikström – Nicklas Johansson
Erik Rainersson

Bloggens nycklar:

¤ Adam Werner – Ska Björklöven vinna mot Leksand måste Werner storspela.

¤ Backarna – Det är delvis nya formationer, Jonas Emmerdahl gör comeback. Ska Björklöven vinna måste backarna inte bjuda på så många lägen.

¤ Styrspelet – Björklöven måste lyckas stänga igen mittzonen mot Leksand. Tvinga dem att dumpa. Leksand kommer att frustreras.

Sagt från Lövenhåll: 

– Jag tycker att vi tagit steg framåt i försvarsspelet de sista matcherna och är på rätt väg. Det är i försvarsspelet det brustit under vår tuffa period och det har varit bättre de senaste matcherna. Anfallsspelet är jag inte orolig över. Vi skapade för lite senast, men så kan det bli ibland. Vi har gjort tredje mest mål i serien. Matchen mot Leksand kommer lägligt. Det känns som att vi hittat rätt nu och då passar en match mot ett bra lag på hemmaplan, Joakim Fagervall till bloggen.

Noterbart om Leksand:

¤ Alex Frisen leder inte bara interna poängligan på 28 (9+19) poäng utan även hela hockeyallsvenskans poängliga. Han delar även bästa målskytt med Johan Porsberger. Porsberger som gjort 15 poäng är näst bästa poängplockare och bästa målskytt i powerplay med tre mål. Friesen har fyra matchvinnande mål.

¤ Poängbäste back är Olle Allsing med 10 (2+8) poäng. Bästa plus/minus har backen Daniel Bertov på +12.

¤ Tex Williamsson var tilltänkt etta i målet, men han har haft två långa sjukdomsperioder och bara stått 19 (startat 15) matcher. Där har han 91.39 i räddningsprocent och 2.07 insläppta mål per match. Jonas Anrtzen har stått 14 matcher med 91.22 i räddningsprocent och 2.10 insläppta mål per match. Det är alltså statistiskt inga supermålvakter Leksand haft den här säsongen. Williamsson är tillbaka från sjukdom till mötet med Björklöven och står ikväll.

¤ Leksand är med tanke på sin höga tabellplacering dåliga i powerplay. De har 15.69 i PP-procent och 13 gjorde mål och då ska det sägas att laget har bättre på den statistiken rejält på slutet. I boxplay däremot är laget bäst i serien med 86.96. Leksand är samtidigt laget som drar på sig mest utvisningar med sina 11.96 minuter per match.

¤ Rickard Hugg är på JVM. Calle Själin, Mattias Nilsson och David Åslin saknas för Leksand.

Sagt från Leksands-håll:

– Framförallt har vi spelat bra som ett lag på slutet. Vi är väldigt offervilliga i försvarsspelet. Det har gett oss lite bättre anfallsspel. Alla är redo att göra sitt. Det är klart att det alltid är bra att klättra i tabellen. Sen tittar vi mer på saker som vi måste bli bättre på för att vi ska kunna vara med i slutändan. Men att klättra är ändå ett kvitto på att man gör bra saker.Vi måste se upp med Björklövens snabba omställningar. De är väldigt rörliga i anfallsspelet., säger tränaren Leif Carlsson till Leksands dt.se.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som jag själv sköter sköter eller via Cmore. Matchstart 19.00. Gunnar Johnsson och jag själv är på plats och levererar texter samt presskonferens och webb-tv efter matchen.

4 kommentarer

  1. Danne

    Blir oerhört frustrerad när jag ser och hör Fagerwall prata om sitt lag. ” Det gäller bara en match och vi har backar i truppen.” Så f…..n heller, Det är det som är problemet. Vi har ingen backuppsättning värd namnet. Pukka gör sitt jobb men sedan tar det slut. Skadade framtidslöften oräknat. Hur tänkte du Fagerwall? Som supporter i mer än 30 år och alltid stöttat laget i mitt hjärta genom att gå på matchernakan jag även uttala mig om publiken. Efter matcher som de mot Västervik och Almtuna är frustrationen stor när publiken går hem och det ser man direkt på antalet besökare i nästa hemma match. Sådant kostar stora pengar med det tycks ledningen och laget strunta i. Att förlora hör till spelet och sporten men på det sättet vi förlorade dessa två hemma utan att spelarna på isen visar någon som helst motivation eller hjärta gör mig frustrerad. Blir man inte förbannad på både sig själv och insatsen har man inget i mitt hockeylag att göra. Inte bara back kompetens som saknas utan även muskler, mod och vilja. Vår arena är vår borg. Jo tjena! I kväll skall vi möta Leksand. Vi får väl se vilken backuppsättning Fagerwall trollar fram och hoppas vi klarar oss under tvåsiffrigt. Björklövens sätt att hantera sina fans är en skandal. Vore detta i affärslivet stod anmälningarna till reklamationsnämnden i kö. Överbetalda tränare finns det gott om i Lövens historia men det är många år sedan vi hade ett ishockeylag att vara stolta över. Ett lag som ger allt för sina fans och med alla medel hatar att förlora. Får väl göra som alla andra Löven supportrar. Fortsätta drömma.

  2. Löve

    Du måste nog kolla över din preliminära laguttstänning. Rainarsson spelar i 2 linor.
    Samt att denna uppställning har de väl inte kört på ett tag?
    Lindqvist är väl tillbaka med Otto och farley?
    Talaja med Hage och ädelgran?
    Samt att Nicke spelar med Vikström och Messy.

  3. MB

    Löven är snart indragen i bottenstriden tyvärr. Hade hoppats slippa det i år men med dagens/ säsongens backuppsättning ser det tämligen mörkt ut. Dessutom verkar laget håglöst i många matcher. Fagervall tycks inte få fart på laget. Inte sedan Walltin har vi haft ett hyfsat lag. Som Löven spelade efter jul den säsongen har vi aldrig gjort därefter. Ikväll blir det stordask mot Leksand 0-5.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.