Bottenproblemen fortsätter

Björklöven fortsätter att blanda segrar mot topplagen med storförluster mot bottenlagen. Frågan är om inte den här insatsen var den plattaste hittills.

Oskarshamn borta var sämre, Västervik hemma var klart värre, men insatsen mot ett svagt Troja som gjorde en ganska dålig match var nog den plattaste och mest menlösa hittills med ett lag där de flesta spelarna ändå är med.

Ser vi till laget just nu är det skrikande behov över att få tillbaka Niklas Pavel (borta sex matcher till) och Jakob Stenqvist. Pavel för att få in lite fysik och få av Simon Åkerström från isen, Stenqvist för att Björklövens powerplay utan honom inte ser bra ut. Backuppställningen som den är just nu är för svag och över tid så fungerar det inte för Björklöven. De skulle förutom att få tillbaka dessa två behöva värva en back till.

Det var dock inte därför Björklöven förlorade idag. Visst Jakob Andersson och Simon Åkerström hade en del av matchen där de strulade till det rejält, men den här dagen kom förlusten för att laget inte hade energi, fart, kreativitet och det faktum att de knappt skapade något och när de gjorde det så var det från samma kedja varje gång.

Känslan är att om Björklöven fortsätter med samma trupp, nån skada hit, nån skada dit och  jobbar lite på försvaret, kämpar på så kommer de att vinna ibland, blandad det med bottennapp, kämpa för en topp åtta plats, kanske lyckas de, kanske inte. De har kommit för långt, satt för stora avtryck i truppen, mentalt och vanemässigt för att kunna bryta det. Ska det bli en förändring så måste något större till. Någon spelare måste komma in i truppen som tar plats, eller flera spelare. Det måste få laget att vinna, få dem att hitta det som fanns tidigt under säsongen. Jag ser inte att truppen som finns just nu med nuvarande spelsätt kommer att helt plötsligt förändras och börja bli jämna, konstanta och svåra att möta.

Med det sagt så är det ett ekonomisk övervägande om Björklöven vill göra något sådant och sedan är det i slutändan Joakim Fagervall som sitter på nycklarna. Han måste tycka som mig att det inte finns någon annan väg än att förändra. Sett till svaret på mina frågor om värvningar nyligen så tror han inte det, men det är svårt att veta med Fagervall. Han skulle kunna säga till mig att ”Det är inte aktuellt att värva” och samtidigt sitter han och förhandlar om en värvning. Det handlar inte om att ljuga, det handlar om att det är så spelet med media ser ut ibland.

Ser vi till matchen mot Troja. I första perioden såg det ändå helt okej ut från start. Väldigt snällt men Björklöven höll Troja på utsidan, David Lindqvist hade ett friläge, Mattias Granlund hade ett skott i stolpen och det kändes ändå som att Björklöven hade kontroll på matchen där och då. Frågan var bara var den skulle ta vägen. Den tog vägen till utvisningslandet och Björklöven tog totalt nio tvåor, fyra av dem i offensiv zon och sedan en för snack (Linkan). Ja, Lyth är usel, men de fyra i offensiv zon tyckte varken jag eller målvaktstränare Ekman på pressläktaren att man kunde ifrågasätta. Självklart från spelarnas sida, men inte från Lyths sida.

Adam Werner stod för en makalös räddning i tre mot fem. Det var verkligen värt mer än att sedan kastas till vargarna när Björklöven föll med 0-3. Nu var 1-0-målet lite billigt. men annars gjorde Werner en bra match. Det går absolut inte att lasta honom för det här. Där på 1-0-målet måste någon kliva ut och sätta kropp på Meyer. Emmerdahl som annars varit bra sedan han kom tillbaka tvekade lite där.

Tredje perioden blev bara en manifestation av var Björklöven hamnar när de börja spela dåligt. De hamnar i en negativ spiral som de inte kan vända. De är ironiskt nog med tanke på att de har mental tränare anställd mentalt svaga och ha svårt att vända matcher. Det var inte så i början av säsongen, men det är så nu. Det som laget byggde upp då finns inte kvar. Nu faller de som ett korthus efter en motgång. I medgång kan de slå alla i serien.

Marcus Jonsson tog en makalöst onödig hakningsutvisning, Björklöven hamnade alla i hörnet och Jonathan Johnsson blev ren på vänstra stolpen så när Meyer fick lös pucken var det mål, ironiskt nog på en felträff.

Annars var Björklövens boxplay utifrån hur de vill spela helt okej. Både Mattias Granlund och Andras Vikström jobbade bra för att stänga point-backen och skadade en två mot etta under ett boxplay, Marcus Jonsson agerade duracellkanin och arbetade bra under ett annat. 80.00 är inte så dålig statistik i slutändan, men om du tar utvisningar, speciellt flera i rad ringer det förr eller senare. Även mot ett lag som Troja. Det måste sägas att även de gjorde en riktigt dålig match. Det var bara att Björklöven var ännu sämre.

Sedan kom Björklöven upp med ett sånt där misstag som har varit deras negativa signum den här säsongen i motgång. Nu var det Roope Talja, han som fansen lagt 340k för, som slog pucken till Tor Immo som satte 3-0 och dödade matchen. Efter det var det inget snack. Visst Björklöven hade fem mot tre, men det är tydligt att justeringarna i powerplay som gjorts på slutet nu utan Stenqvist inte blivit bra. Hage ska styra PP1 som innehållet Ädelgran. Näe, kom tillbaka Stenqvist allt är förlåtet. ut med Hucth till vänster, in med Farley i slottet igen, flytta Hage till PP2, ta tillbaka det som fungerade.

Det här var en insats som gav inget, men som sa mycket om vad Björklöven stundtals är. Ett lag som hamnar dit dagen tar dem. Det är inte en särskilt hållbar tendens. Ska Björklöven bryta den krävs som sagt något nytt. Annars är det det här vi får vänja oss vid. Ömsom vin, ömsom vatten.

Till sist ett par notiser:

¤ Björklöven förlorar ”bara” tekningarna med 31-33, men det är för att de vinner tekningarna med 13-8 i sista perioden när matchen är över.

¤ Jacob Andersson spela mest av alla idag med 21.41, drygt fyra minuter mer än Simon Backman t.ex.

¤ Adam Berglin fick speltid, 2.24 när Fagervall rörde om i laget i tredje perioden.

¤ Björklöven förlorade tacklingarna med 7-18 och blockade skott med 4-9.

21 kommentarer

  1. Lasse

    Rätt på alla punkter Gustav. Löven har 2 femmor av allsvensk klass, resten hör hemma i ettan. Hur skall kunna man tro på Fagervall som sportchef, han vet tydligen int vad en bra hockeyspelare skall kunna.
    Han har värvat så otroligt dåliga spelare. Nä jag tror inte på Fagervall längre. Alla lag utvecklas utom Löven som bara blir sämre och sämre.

  2. Johan

    Lagbygget ska ifrågasättas rejält men Fagervall är väl inte fri att disponera Lövens kapital hur som helst? Nu när inte ens den mest naive kan bortse från sprickorna måste man laga hålen och då undrar jag vilka direktiv Lövens sportchef jobbar efter. Med Murphys lön från försäkringskassan borde det finnas finansiering för en förstärkning. Sportchefen säger att han inte tänker ersätta Murphy. Jag tror att de kritiska frågorna måste till styrelsebordet. Varför agerar inte Löven när de av allt att döma kommer att missa den uttalade målsättningen grovt?

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Han har naturligtvis inte hur mycket kapital som helst, men med tanke på långtidsskadorna på Emmerdahl och Muorhy borde en del kapital finnas från dessa. Du har rätt i att styrelsen bör få frågor. Jag ska ta tag i det.

      • Johan

        Att man inte agerar när kapital frigörs tack vare långtidsskador gör att jag funderar på om det verkligen är Fagervall som talar när han säger att Murphy inte behöver ersättas. Det känns inte som ett sportsligt beslut.

        • Per

          Importerna får ofta en stor del av sin lön som sign-on innan de kommer pga skatteskäl. När de då blir skadade så betalar Försäkringskassan bara den lilla del lön som de har på papperet här i Sverige. Därför tror jag inte att Löven har möjlighet att ersätta Murphy rakt av med en likvärdig spelare.

          • Johan

            Okej så kan det kanske vara. Det har ändå funnits andra möjligheter att förstärka laget. Kims uppsagda kontrakt, supporterspelaren och de små smulor (om det nu är som du skriver) som är kvar av Murphys lön skulle ha kunnat användas till bra spelare. Supporterspelaren blev exempelvis ren utfyllnad när man borde ha sett över vad som saknades för att laget skulle bli stabilare.

      • Plocken

        Gustav, jag är tacksam om du då också tar upp med ordförande eller någon styrelseledamot frågan angående sportchef. Kortsiktigt är det naturligtvis viktigt med att det MÅSTE komma in nya spelare men I mina ögon är det den absolut viktigaste långsiktiga frågan att det måste in en duktig etablerad SC.
        Det är inte rimligt att Fagervall ska hinna med att både leda laget och hålla koll på marknaden, dessutom så har han kanske inte dom rätta SC egenskaperna heller.
        Och om Fagge ska fortsätta sina dubbla roller, tänkte han då börja nästa säsongs lagbygge efter att Löven spelat färdigt den här säsongen ?

    • Jiggen

      ”Nu när inte ens den mest naive kan bortse från sprickorna”. Tro mig, det finns ganska många lövenfans som tycker att ”gnällande” supportrar är ett betydligt större problem än rent sportsliga brister. Just detta naiva hejande är kanske en av orsakerna till att Löven helt enkelt inte klarar av att ta steget till att bli ett topplag?. Löven kanske själva tänker att stödet är så stort så att det är lite strunt samma ifall produkten inte riktigt levererar?. Dessa fans, som verkar bli kränkta av kritik, verkar inte förstå att de allra flesta lag som är/vill vara elit har väldigt höga krav på sig. Det är jättegulligt att bara vilja säga heja heja och inte ha några krav, men det leder sällan till några större framgångar. Och vi är många som vill att Löven ska nå framgång. Och till er som blandar ihop vilja att nå framgång med att vara en medgångssupporter: Nej, det är inte samma sak. Jag känner många som ”gnäller” nu som även fanns där när Löven mötte storlaget Sollefteå i ettan. Ni får helt enkelt leva med att elitlag har fans som ställer krav, och inte bara sitter och klappar oavsett hur dålig en insats är.

      • Mangan

        Bra talat! Synd att vi är så få som vill ställa krav på denna elitsatsning.
        De flesta vill bara sjunga ”Heja Löven friskt humör” och det är sött och gosigt. Om vi vinner eller ej verkar spela mindre roll.
        Hade vi haft en starkare supporterförening så hade vi kunnat ställa krav. Hade vi haft tuffare journalister som bevakar laget hade vi kunnat ställa ännu mera krav.
        Nu är det mellanmjölk och vi bor i svennebanan-Sverige.
        Mao får vi acceptera läget.

  3. Per

    Jag har nyligen läst i VK att Lövens trupp överlag håller en ganska bra allsvensk klass. Var väl bara Emil Norberg som ännu inte kommit upp i godkänd allsvensk klass?

  4. Mangan

    Just nu är Gurras analyser bättre än själva spelet.
    En sak som är en bidragande faktor förutom backsidan, usle Talaja & Fagges oförmåga att värva bra spelare. Nämligen det att truppen saknar Umekillar som gör allt för Lövet på bröstet! Det är i stora drag en främlingslegion med en hitvärvad Kapten, transatlanter, finnar samt diverse lån och sk bärande spelare från andra städer. I grunden ett problem skapat av tidigare kaos i föreningen där juniorsidan varit jävligt eftersatt. En obefintlig scoutingverksamhet där egenkostnaderna lirare som Marcus Björk slarvats bort pga INKOMPETENS.

  5. Coachen

    Trodde ju faktiskt att anlitandet av idrottspsykologen Jansson inför denna säsong skulle få en märkbar positiv effekt på det instabilt mentala Björklöven vi sett tidigare säsonger. Men det verkar riktigt svårt att få till den mentala styrkan och därtill en jämnare egenprestation över tid. Att återkommande inte klara av att hantera de på papperet svagare lagen bättre än vad som sker hittills denna säsong sänder inga bra signaler. Menar inte att vi har en trupp som man ”kan kräva” vara topp4 men man ska kunna begära en jämnare egen prestation med en högre lägstanivå än vad laget visar. Bara hoppas att vi supportrar orkar fortsätta visa ett starkt stöd framöver för det har onekligen glesats ut på läktarna allteftersom i T3.., förlåt A3 arena

  6. Tyko

    Fagge måste agera nu, annars blir det en kamp igen om att klara kontraktet. Så pinsamt skött förening, år efter år. Sen att skeppa Kim!? Har fortfarande inte förstått det. Nää denna förening är ett jävla skämt.

  7. Johan S

    Suck… men släpp Kim. Han tillförde 0 till årets trupp.
    Sen undrar man om alla som bara skriker ”värva” fattar hur det funkar? Var ska man värva ifrån? Vilka heta, bra spelare står utan kontrakt den här tiden på året?

    • Per

      Rimligtvis lika enkelt/svårt för Löven som för alla andra.

      Det absolut viktigaste förutom att hålla sig kvar är att rekrytera en sportchef i tid till nästa säsong. Dvs absolut senast i mars. Denna säsong blir ett misslyckande. Frågan är bara hur stort. Låt oss försöka lyckas till nästa säsong genom att lära från våra misstag. Dvs genom att inte bränna ut Fagervall med för mycket jobb. Han ska leda laget på isen. Det är en fullt tillräcklig arbetsbörda.

      • Hannes

        ”Han ska leda laget på isen. Det är en fullt tillräcklig arbetsbörda.” Verkar trots allt vara en alldeles för tung börda för Fagervall av resultaten att döma. Om han som sportchef inte klarar av att värva dugliga hockeyspelare(t ex den gudabenådade Talaja) hur i hela friden menar du att han skall klara av att välja ut rätt spelare att ställa på isen, sätta ihop rätt formationer, toppa laget mm. Det du påstår, att bara Fagge slipper sportchefjobbet så blir han en hyllad coach, det går bara inte ihop.

  8. Lersater

    Troja valde att typ behålla div1 laget de hade ..ändå är de bättre än Löven o blir bättre match efter match.. mot negkvalet Löven!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.