Poängen borta mot Hästen

Kors i taket. Det blev seger i Norrköping och det trots underläge och spel tre mot fyra i förlängningen. Björklöven hade så att säga stolpen in mot Hästen.

När Björklöven samlar ihop bitarna efter matchen i Norrköping så hittar de två poäng, en stark upphämtning från ingenstans och en diger frånvarolista. Nu kan de lägga till Stefan Andersson som klev av skadad så nu saknar Björklöven alltså Niklas Pavel (i fem matcher till), Jonas Emmerdahl, Erik Rainersson, Cody Murphy, Alex Hucthings, Andreas Vikström och Stefan Andersson. Det börjar snart bli dags för tränare Fagervall att ta ett snack med sportchef Fagervall och se om något måste göras på spelarfronten. För av alla dessa är det väl bara Emmerdahl som känns mycket trolig att vara tillbaka på söndag.

Jag skrev en krönika efter matchen som inte var odelat positiv till vad vi såg på isen trots seger. Självklart hyllade jag boxplayet, men ibland är en seger ett resultat av lite slumpartade händelser i kombination med bra jobb, ibland är en förlust också det. Ibland är ett lag bara lysande och vinner på det, ibland är ett lag uselt och förlorar på det. Därför ska inte alla förluster kapas och alla förluster hyllas rakt av oavsett motstånd. Det är min grundsyn.

Jag förstår vad det är Jocke Fagervall håller på att göra. Björklöven lös från början av serien, det var bara att släppa ut vargarna på grönbete och ösa. Sen kom skadorna, motgångarna, dalgångarna och då gick Fagervall som Perra Jonsson skulle sagt ”Tebake te grundena”. Han har byggt en enhet som ska fungera i fem mot fem defensiv, fyra mot fem defensivt, som sedan förhoppningsvis ska få igång anfallsspelet. Jag fattar det, det tar ned marginalerna.

Men mot Hästen ska ingen lura mig att vi såg någon virvlande hockeymatch. Varken Hästen eller Björklöven var bra. Det går att prata för att Hästen är det tredje bästa hemmalaget, men inte spelmässigt. Det är de på grund av powerplay och framförallt powerplay med Rikard Palmberg som saknas nu. Även på grund av att de vinner så mycket puck på egen blå och ställer om. Det gjorde de dock idag. Men Hästen är inget bra lag. De är ett mediokert allsvenskt lag med en makalös spets i Palmberg och Markus Ericsson. Det ser ut som att han har dubbelt så mycket tid som alla andra när han har pucken. Får jag välja en spelare i serien att plocka är det naturligtvis Jonathan Dahlén, men bakom honom ligger Ericsson bra till.

Björklöven hade fått order om att lämna husvagnen hemma (Grymt citat av Fagge). Det syntes från start för de körde verkligen. Sex icings av Hästen. Dock skapade Björklöven inget. De körde bara och skickade alibipuckar på mål. Tittar vi i mina anteckningar som jag alltid för när jag inte liverapporterar så hade Norberg bästa läget när han rundade kassen och insåg att han var fri, en sköt Sjögren i bröstet. Så en bra period av Löven, energiskt, men inte kreativt. Snyggt mål dock av Simon Åkerström som börjar att leverera framåt. Fortsätter han så här så går det likt med Stenqvist att se förbi en del av misstagen bakåt. Levererar han inget framåt, ja då kostar så att säga varje misstag mycket mer.

Sedan kom andra perioden. Henry Waldell som var på plats kom fram till mig i paus och sa att Hästen är alltid starka i andra (hur han nu vet det) och visst var de lite bättre än de var i första, men jag tycker framförallt att Björklöven gick ned sig. Speciellt efter att de klarat ut 3 mot 5-underläget. För övrigt riktigt starkt att klara det. Jag har skrivit i mina andra texter på sportwebben om Björklövens boxplay, men i tre mot fem var det en rejält liten box, men jag gillade att nästan allt fokus låg på att tvinga Markus Ericsson att skjuta själv. Han har et bra skott, men passar så mycket hellre och letade nu pass inabsurdum.

Sedan kom misstagen. Jag tyckte att Björklöven (Och Hästen för den delen också) hade svårt att få till mottagen på ganska enkla passningar i den här matchen, men jag blev ändå förvånad när det var Austin Farley, den tidigare så offensivt stekhete liraren som fick cementhandeler och Hästen kunde vända. Sedan är ju Stefan Anderssons backspel allt annat än bra på 1-1-målet. Som någon skrev ”Han gick i pension tidigt där”. Elakt, men sant just på den aktionen. Sedan att Andersson blev skadad var ju trist. Han har över hela säsongen ändå varit klart bättre än förra säsongen.

1-1 i paus hade ändå känts ganska bra med tanke på att när Hästen kom i anfall gick de rätt rakt på mål och Adam Wener hade många bra räddningar i matchen, just många plockar i den här matchen och då framförallt i andra perioden.

Men när Björklöven fick PP i slutet så såg de dödströtta ut. Det var därför jag frågade Fagge om det i intervjun efter matchen. Han sa då att han kanske borde tagit time-out för att ge vila. Nu blev det inte så. Fem typ trötta spelare klev ut och hafsade fram inget. Det var nära att Hästen fick en två mot etta redan innan de fick friläget så det låg på lut och när de väl fick de så var det ingen som hann med.

Härifrån r jag ändå imponerad av Björklöven. Normalt skulle det här sluta 3 eller 4-1. Inledningsvis hade Björklövens PP2 med Otto och gänget en bra sekvens i PP och det var inte alls långt ifrån 2-2 redan där. Sedan mattades det ut. Björklöven hade inte så mycket tryck. Det var mer en hit och en dit för vardera av lagen i chanser. Jag gillade dock att Fagervall coachade i tredje. Gick ned på folk, testade runt, tog time-out och gjorde vad han kunde som tränare Fagervall (alltså inte sportchef Fagervall).

Sedan kom då Pukkas mål. Det är inte direkt något magiskt han gör. Puck på mål, jepp, egentligen en alibipuck, men den ramlade in efter misstag av Sjögren samtidigt som Löven drev på mål. Bra det helt klart.

Överlag var det slafsigt, slarvigt och otroligt många felpass i tredje perioden. Så det var symptomatiskt att ett slumpmål gav förlängningen. Väl där så klev Lyth fram. Han hade inte lyckats ställa till med så oerhört mycket elände under matchen, men Ottossons utvisning. Var ska han ta vägen? Han går rakt på mål, pucken åker upp i skyddsnätet, han får en knuff och åker in i Sjögren. Kom igen nu. Hur som helst. För mig är det detta boxplayet som avgöra matchen. Det är fan i mig alla hattar av till Löven som klarar det.

Sedan är det kul att just Farley får avgöra. Han har varit ofarley ett par matcher på slutet och idag var hela linan Otto ganska ofarley förutom glimtar och en dag som denna med alla spelare borta så blir det ganska grått då. Därför hoppas jag att Farley kan komma igång av det där målet. Det behövs. Han är tillsammans med Otto, skadade Hutch, Freddan och kanske även Stenqvist den spets Löven har.

I slutändan så är det starkt sett till historien, sett till frånvaron, sett till underläget att Björklöven tar två poäng i matchen. Men om vi lyfter på allt det där var det nian med stora skadebekymmer Björklöven mötte. Då ska de inte vara omöjligt att lugga någon poäng även på bortaplan.

Nu får vi se vad som händer. Det börjar bli fler och fler på läktaren skadade. Vi får se vad sportchef Fagervall hittar på eller om han är nöjd med vad han har.

Några noter från matchen:

¤ Jag tyckte att Roope Talaja gjorde sin bästa matcher på länge. Han vann väldigt mycket i offensiv zon och låg bakom en hel del. Jag har skällt på honom tidigare och då ska han ha beröm när han är bra också. Jocke Fagervall höll med mig när vi pratade om det i omklädningsrummet att Roope var bra, men han sa också: ”Jag förstår att folk kan tycka att jag värvat fel spelare som supporterspelare, men folk måste se att Roope är otroligt nyttig och gör så mycket av det som inte syns. Han är sällan inne på något mål bakåt”. Säkert sant, jag vet faktiskt inte, men just supporterspelare ska väl vara de som syns?

¤ På samma temo om de som fått skit tidigare. Emil Norberg har ju kastats till vargarna av både mig, fansen och Fagge som tagit honom ur laget. Jag tycker att det vi såg av honom idag var hans bästa insats på hela säsongen. Han var inblandad i flera heta lägen, han skapade och bortsett från någon galen pass i egen zon gjorde han inte bort sig. Sedan såg han lite valpig och osäker ut, men hallå kilen har ju varit läktad i typ 20 matcher. Vad kan man förvänta sig. Riktigt bra jobbat Emil säger jag.

¤ Ett tag var det något slags VM i blockade skott den här matchen. Totalt landade det i 12 blockade skott enligt statistiken, men jag funderar om det inte var fler.

Avslutningsvis försöker jag se var Björklöven är på väg. Det ser trubbigt ut, i december var Björklöven 10:e lag i serien, men över de senaste sex omgångarna har Björklöven tagit 12 poäng. Det går inte att blunda för. De har 47 poäng (snitt 1,516 per match), har snittat 2,0 över de senaste sex omgångarna, de har tagit sju poäng på sju matcher i usla december Om Björklöven är ett lag nånstans där mellan de poäng de tagit, de som de snittat som sämst (december) och nu senaste omgångarna så landar de på 78,5 poäng. Det har räckt till slutspel år efter år. Vad jag försöker säga är att om Björklöven inte blir otroligt mycket sämre från och med nu och framåt så ska negativt kval inte ens vara något att fundera på. Om de blir bättre blir det slutspel. Det är vad statistiken säger. Det är faan i mig exakt vad känslan säger också.

7 kommentarer

 1. Per

  På något konstigt sätt så snubblar vi oss fram i serien. Sällan vackert men vi har trots allt häng.

  Om sportchef Fagervall nu tar in vår efterlängtade förstecenter och en ersättare för Stefan Andersson (pp-back) så tycker jag att Löven på allvar är en contender. Gör man ingenting så fortsätter man nog på detta sätt och i bästa fall så klarar man åttondeplatsen. Dagens insats räcker väldigt sällan till poäng så bortsett från boxplay och segern i sig så finns det inte mycket att ta med sig hem.

  Agera nu och värva spets så tror jag att vi får en rolig vår!

 2. Mangan

  Det går inte att dra några större växlar från denna seger annat än att Löven skärper till sig när de har kniven mot strupen med div skador och/eller möter ett på pappret bättre motstånd. Nu saknades ju målsprutan Palmberg i Hästen så det hade lika gärna kunnat sluta med 0 eller 1 poäng.
  Nånstans känner jag att det finns en övertro på Hutch i gruppen. Många spelare förväntar sig att han ska producera. Sanningen är att han inte är någon Beliavski.
  Tror inte heller Fagge värvar in någon mer nu. Möjligtvis ett korttidslån på backsidan.

 3. Fakespear

  Håller med om Norberg, var bra i början av matchen, likaså Stenlund-Ädelgran. De skapade chanser och hade chanser själv. Tyvärr fick ingen av dem göra mål och ju längre matchen led, desto mer försvann de och i slutet var de bänkade.

  Dessa två skulle behöva göra ett mål för att få ökat självöfrtroende, precis som Åkerström verkat lyckats med.

 4. Putte

  Roope har spelat -2, sämre än de flesta i laget.
  Om ni tycker att detta var en kanon insats av en spelare med förmodligen högst månadslön i laget får ni ju kamma er !!

 5. Mogge

  Nackdelen med att spela tv-sända matcher och ha domare som känner till lagen är att man inte kan ställa upp med avstängda spelare i andra namn som vår tränare gjorde i div 6 fotboll i Småland ;-) Skämt åsido så behöver vi få in nån spelare till om vi inte får tillbaka nån snart. Kanske den ekonomiska möjligheten finns med utlåningen till Boden.

 6. Johan

  Det skulle vara intressant att veta status på Stefan Andersson. Emmerdahl är väl i spel på söndag om det inte är en allvarlig sjukdom. Pavel är inte i spel. I bästa fall har vi alltså sju tillgängliga backar men i värsta fall bara fem. Det duger inte.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>