Vad krävs för Björklöven från nu?

Björklöven möter svåra Södertälje på söndagen och med 21 matcher kvar börjar jakten mot slutspelet på riktigt. Så vad kommer att krävas för slutspel, topp 5 och negativt kval?

Hockeyallsvenskan har spelats sju säsonger under 2010-talet och det här är snittpoängen som krävts för att:

Sluta topp fem: (Alltså få med sig poäng in i slutspelet och få tre hemmamatcher)

85,85 poäng har krävts i snitt, som lägst 82 poäng och som högst 92 poäng.

Sluta topp 8: (Alltså ta sig till slutspel)

76,57 poäng har krävts i snitt, som lägst 74 poäng och aldrig mer än 80 poäng.

Undvika negativt kval:

57,71 poäng har krävts i snitt, som lägst 51 poäng och aldrig mer än 66 poäng.

¤ ¤ ¤

Så om vi ser till Björklöven så har de just nu 47 poäng, alltså 1,51 i snitt, vilket ger 78 poäng om Björklöven fortsätter som de gjort i snitt den här ässngen och placerar Björklöven i snitt som sjunde  lag i serien.

Ser vi till den sämsta 10-matchers streaken under den här säsongen från Björklöven så snittar de som lägst 0.91 poäng per match. Skulle de alltså levera som när de varit som allra sämst den här säsongen då slutar de på 66 poäng vilket är sex poäng över snittet för negativt kval och det har aldrig krävts fler poäng än så för att undvika negativt kvar. Alltså måste Björklöven sjunka till en ny sämre nivå än de nått någon gång under säsongen för att hamna på negativ kvalplats.

Ser vi till den bästa streaken på säsongen så var de under inledningen där Björklöven snittade 1,8 poäng per match. Skulle Björklöven klara det resten av säsongen, alltså när de varit på sin allra högstanivå då leder det till 85 poäng vilket räcker till en femte eller sjätte plats i tabellen.

Så hur kan vi sammanfatta detta?

Det är vansinnigt osannolikt att Björklöven skulle hamna i ett negativt kval i det läget de befinner sig i och med vad de presterat under säsongen och i även sina sämsta delar av säsongen. Det skulle krävas ett ras likt Jens Öhman-säsongen. Det är också otroligt att Björklöven ska kunna sluta topp 5. Det skulle krävas att laget presterar till och med bättre än vad de gjorde under inledningen av säsongen då laget låg topp 2-3 i tabellen. Det troliga är att Björklöven slutar mellan plats 7 och 9 sett till form, poängsnitt och vad som normalt krävs. Alltså i slutändan där i stort sett 90 procent av alla experter tippade Björklöven och även där jag och Gunnar tippade Björklöven.

Skulle det då vara en underprestation? Självklart. Har laget en budget för topp-4 ska de sluta som sämst topp-6.

Så då får vi ser om Björklöven under, över eller normalpresterar sista 21 matcherna av säsongen.

6 kommentarer

 1. MB

  Viktigast är att undvika negativt kval med tanke på hur det sett ut. Många poäng trots torftigt spel kommer ju inte hålla i längden. Vi får hoppas på bättre spel framöver men jag är pessimistisk vad det anbelangar.

 2. Mangan

  Vad spelar det för roll om laget får en extra hemmamatch i ett eventuellt slutspel där Löven ändå inte har något att hämta spelmässigt? Ökade intäkter förvisso, men när pengar går till skitspelare som Roope Talaja så spelar det ingen som helst roll.

  Ett sätt att få de överbetalda primadonnorna att leverera är att införa resegaranti. Vid vinst så får de flyga till bortamatcherna. Vid förlust så blir det buss. Man kanske kämpar lite extra om man vill undvika att åka till Pantern med buss.

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Löven åker redan buss hela tiden när det går rent tidsmässigt. Självklart spelar det roll att Löven går till slutspel även om det inte tar dem till SHL. Det ger pengar och en känsla av att steg tas framåt och inte bakåt.

  • Kristoffer Grundström

   De hinner ju inte med ALLT här i världen. Innan de ska byta namn ska de ju ha löneförhöjning & extremt lång kafferast. När de inte får som de vill står allt stilla. Lite likt Löven på isen under vissa perioder.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>