Matchdag – Södertälje hemma

Södertälje kommer på besök till Umeå. Något som känns som en svår match, men som på pappret faktiskt är tvärt om för Björklöven.

Kikar vi lite på formtabellen från den 16 december till den 5 januari så hittar vi Björklöven på 6.e plats med nio poäng på på fem matcher. Södertälje är tia med bara en poäng mindre. Det är alltså osannolikt jämt, men anledningen att jag tar upp det är för att konstatera att resultatmässigt är Björklöven inne i en ganska bra period, men också för att visa hur makalöst jämn den här serien är. Det skiljer en poäng i formtabellen mellan 4:e och 10:e plats.

Björklöven kommer som bekant med en förlängningsseger mot Vita Hästen, före det 4-2 mot Modo och 0-3 mot Troja, men innan det 4-0 mot Leksand, 2-3 borta mot Karlskoga och 4-1 hemma mot AIK  Ja, bra trend, men sjukt ojämnt.

Södertälje vann i fredags mot Modo på bortais 3-0. Innan det blev det 4-1 mot Timrå som sett till det är SSK stekheta, men före dessa två matcher har Södertälje 0-6 mot Troja och 1-3 mot AIK. Södertälje har varit ojämna de med och efter en kanonstart sedan de sparkade Mats Waltin har laget pendlat i tabellen och ligger nu nia, en poäng efter Löven, men med en match mer spelad.

Södertälje har nyligen värvat Ludwig Blomstrand som gjorde 22 mål för Almtuna i fjol, men som haft en tuff säsong med Karlskrona i SHL med bara en assist på tio matcher och sparsamt med speltid. Han har inte övertygat än i SSK, men kvalitet finns där.

Björklöven vann senast mötet mellan lagen, då i Scaniarinken med 3-2 och vann även när lagen möttes i Umeå, då med 4-1. Björklöven har vunnit fem av de sju senaste mötena och i Umeå har Björklöven över senaste åren 4-1 i matcher. Södertälje är alltså ett lag Björklöven haft lätt för den här säsongen, de senaste säsongerna och även på hemmais generellt. Dock så är det lite speciellt med Tälje den här säsongen. De är nämligen seriens sämsta hemmalag med 21 poäng på 16 hemmamatcher, men på bortais har de tagit 25 poäng på 16 matcher vilket är femma i serien.

Södertälje är ett av lagen med minst puckinnehav i serien, är laget som skjuter minst antal skott på mål, men ändå det tredje mest effektiva laget i serien. De ställer om snabbt och är på det sättet jobbiga att möta. Speciellt med spelare som Weigel, Blomstrand, Valkvae-Olsen som är jobbiga att möta i just spelvändningshockey.

Det gör att jag förväntar mig en matchbild där Björklöven har mer puck, men frågan är om de hålls på ofarliga ytor eller om de lyckas komma in på mål. Södertälje är ganska tajta bakåt det här året så om Björklöven fastnar i deras spel så blir det en jobbig afton.

Laget: 

Jonas Emmerdahl är tillbaka från sjukdom, även Erik Rainersson är i spel igen. Alex Hutchings och Andreas Vikström saknas skadade, så också Cody Murphy. Stefan Andersson skadades sist, men tränade på lördagen och allt lutar mot spel.

Så här ser laget ut: (Bekräftat)

Adam Werner (Oscar Masiello)

Mikko Pukka – Jakob Stenqvist
Simon Backman – Jonas Emmerdahl
Simon Åkerström – Jacob Andersson
Stefan Andersson

Isak Stenlund-Ädelgran – Fredric Andersson – Lukas Ericsson
Emil Norberg – Tobias Hage – Roope Talaja
David Lindqvist – Axel Ottosson – Austin Farley
Mattias Granlund  – Nicklas Johansson – Mattias Granlund
Erik Rainersson

Bloggens nycklar:

¤ Få hål på SSK – På sättet som Södertälje spelar är de oerhört svåra om du inte får hål på dem tidigt.

¤ Stoppa Superligan – Mycket i SSK:s offensiv handlar om Wegiel, Bengtsson, Valvae-Olsen. Stoppa dem och mycket är gjort.

¤ Fart – Södertälje har en del ganska långsamma backar. Kom med fart, då går det definitivt att skapa chanser på deras backar. Dump and chase är svårt då de är starka.

Sagt från Lövenhåll: 

- Vi har haft ett par bra träningsdagar. Det var viktigt att vi lyckades vinna senast och visa att vi kan prestera flera matcher i rad. Södertälje kommer hit efter en tyngre period, men med två raka segrar även om de vann oförtjänt mot Timrå. Det blir en intressant match. Ett hårt arbetande lag med stark struktur sedan Ulf Lundberg kom in som tränare,säger målvaktstränare Markus Ekman-Westeman till klubbens hemsida.

Noterbart om Södertälje:

¤ Tomas Valkvae-Olsen var bänkad under Mats Waltin, men har sedan öst in mål för SSK. Han gjorde två senast mot Modo och leder hela serien med sina 17 mål. Näst bästa målskytt är säsongens genombrott Chritopher Bengtsson som stått för 9 mål (och 13) assist vilket för honom till lagets bästa poängplockare. 24-åringen som gjorde 16 (7+9) poäng på hela säsongen i Tingsryd förra säsongen.

¤ Lagets assistkung är Fredric Weigel som också är den som styr laget i powerplay. Han har stått för 17 assist totalt. Flest poäng i powerplay har dock Bengtsson med 9 (2+7)

¤ SSK hade senast mot Modo en ny målvakt i Emil Kruse som höll nollan i första matchen från start. Annars har George Sörensen varit etta i målet med 92.11 i räddningsprocent och 2.47 insläppta per match.

¤ Med 19.05 procent i powerplay och 20 mål i spelformen är Södertälje femte bästa laget i serien, i boxplay har SSK efter Modomatchen gått upp till förstaplatsen i ligan med 86.49 procent.

¤ Södertälje är med sina 47.56 procent på tekningar näst sämst i serien.

¤ Södertälje ställer upp med samma lag som mot Modo:

Målvakter: George Sörensen, Emil Kruse

Backpar: Nicklas Grossman-Marcus Bohman, Jacob Spångberg-Stefan Johansson, Henrik Malmström -Jonas Liwing,

Sjundeback: Petter Hansson

Kedjor: Ludwig Blomstrand-Lucas Carlsson-Victor Andersson, Christopher Bengtsson-Fredric Weigel-Thomas Valkvae Olsen, Thom Flodkvist-Stefan Gråhns-Mathias From, Albin Sethsson-Sebastian Höglund-Måns Lindbäck.

Sagt från Södertälje-håll:

- Det gäller att fortsätta spela samma spel som mot Modo och hålla uppe det bra bortaspelet. Mot Björklöven har vi haft det lite tuffare, så det är dags för en vändning där. Vi får helt enkelt rycka upp oss och göra en bättre insats än vi gjort tidigare gånger där, säger backen Stefan Johansson till klubbens hemsida.

-  Björklöven är ett lag som har blandat lite men som i sina bästa stunder har varit riktigt bra. Så det blir en härlig utmaning. Det ger lite extra tändvätska att vi haft så tungt mot Löven och extra vilja att försöka vinna, säger tränaren Ulf Lundberg till klubbens hemsida.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som Jakob Arvidsson sköter eller via Cmore. Matchstart 16.00. Jag själv och Jakob Arvidsson är på plats och ska leverera texter och webb-tv efter matchen.

4 kommentarer

 1. Peter

  Jag tror det kan bli svårt ikväll! En match där löven vill mycket men inte får hål och Södertälje sätter sina lägen. En klassiker dvs. Ssk kommer spela disciplinerat bortaspel och löven kommer frustrerat leta efter målen. 1-5 ssk

 2. Vecchi

  Gustav – om möjlighet finns , skulle inte du kunna tänka dig att göra en intervju med Fagervall och kolla status kring eventuella nyförvärv ? Alla kan väl se att vi saknar spets just nu , och då menar jag inte att Hutch är skadad för vi har saknat en lekkamrat till #13 #90 hela säsongen . Vi har provat med Granlund , Messy , Ädelgran och nu Lukas utan att det blir riktigt bra .
  Det är ju så otroligt tyst och det lilla man läser och fått höra via andra intervjuer då får man känslan att man sitter nöjd ???
  PP är under all kritik just nu pga utebliven ersättare .
  Hade varit superintressant med en intervju ang detta .

 3. Tomato

  Vecchi: Senaste nytt är ju att Jocke G styr sporten, inte Fagge, så det är honom Gustav ska intervjua.

  #trött

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>