Löven börjar bygga formkurva

Jag skrev ju det. inget talade för Löven. Då blev det en solklar seger. Sanningen är att Björklöven börjar att bygga en stark formkurva efter 4-0 mot Almtuna.

Ser vi till formtabellen över de sex senaste matcherna är Björklöven trea i tabellen med sina 12 poäng, bara AIK och Leksand är före på 15 och 13 poäng. Björklöven har med sina 9 insläppta mål på sex matcher minst antal insläppta mål av alla i hela allsvenskan. Det går faktiskt inte att blunda för att Björklöven är inne i en positiv trend resultatmässigt och försvarsmässigt.

Kikar vi på boxplay så har Björklöven över de sex senaste matcherna har Björklöven klarat 22 av 24 boxplay vilket ger 91.67 procent i boxplay. Bäst i serien över säsongen är Södertälje med 86.09. Björklöven är för säsongen fortfarande kvar som sista lag, men bara 0.10 procentenheter bakom Almtuna och med tanke på att Björklöven i stort sett är bäst i serien i boxplay för tillfället så lär de går om och lämna sistaplatsen.

Om vi fortsätter. Adam Werner höll nollan och han har släppt nio puckar på de senaste sex matcherna. Har har där fått 176 skott på sig. Det ger 94,88 i räddingsprocent över de matcherna och 1,5 insläppta mål per match. Werner har för säsongen 90.75 och 2.55. Bäst i serien har Henrik Haukeland med 92.81 och 1.75. Werner är alltså bättre än de bästa just nu.

Ja,  det går som ni ser inte att förneka att Björklöven är inne i en positiv trend just nu.

¤ ¤ ¤

Om vi ser till själv matchen i Uppsala. Då tycker jag inte att 4-0 speglade tillställningen så väl. Visst, Adam Werner gör en suverän match, Axel Ottosson är riktigt bra, Björklöven stänger igen i mittzonen och defensivt oerhört bra i tredje, men att Björklöven gick in med ledning 1-0 till tredje perioden. Det var just det som inte speglade matchen.

Almtuna var i mina ögon det spelförande laget i första perioden och det var mycket tack var Björklövens utvisningar. Ja, den första på Hage hittade Christoffer Holm i ett parallellt universum, men sedan Emmerdahls såg petig ut, men det var interference och en puck out är svår att prata bort. Björklöven gav med de utvisningarna Almtuna taktpinnen i matchen. När de sedan dessutom brände en straff så var det ett smärre under att komma ifrån perioden med 1-0, men Ottossons prestation var fin på 1-0-målet och Adam Werner hade en svettig benparad. Det räckte.

I andra perioden så kom tre nya utvisningar. Först en för sex man, sedan en oturlig tripping på Pukka, men klubban var där den inte ska vara och slutligen en klantig hooking på Talaja. Visst, Björklöven har ett bra boxplay just nu, men normalt straffar de utvisningarna Björklöven och istället för att stänga igen mittzonen och kunna spelvända hem matchen hade Björklöven fått jaga i tredje perioden. Då hade vi inte pratat i samma ordalag om matchen som nu. Det måste städas lite bättre.

Sedan det där med straffskyttet. Björklöven skulle behöva vaska fram en naturlig straffskytt för just nu finns inte riktigt det. Ingen har satt fler straffar än de missat än den här säsongen.

Nu höll Björklöven tätt i boxplay, Adam Werner var suverän och de hade 1-0 med sig in i tredje perioden. Så nu blev det så den här historian skrev sig och väl där gjorde Björklöven en rysligt bra tredjeperiod. De säger sig ha hittat försvarsspelet och i tredje perioden klaffade det rejält. Almtuna hade oerhört svårt att ta sig genom mittzonen. Björklöven spelade precis som de ska, i systemet och trots stundtals uselt spel i powerplay fick de utdelning, men det är som det varit den här säsongen genom individuella prestationer och på något sätt så om de prestationerna leder till 21.78 procent i powerplay, seriens tredje bästa så får man nästan köpa det även om även jag vill att det ska se bättre ut spelmässigt i spelformen.

Riktigt snyggt av Austin Farley på 3-0-målet och riktigt kul att Emil Norberg som varit bra sedan han fick chansen för två matcher sedan, fick näta. Rejält avslut helt klart på det målet.

I slutändan som matchen utvecklades en riktigt bra insats av Björklöven, men en match som helt klart hade kunnat utveckla sig annorlunda med tanke på hur det såg ut i två perioder.

¤ ¤ ¤

Trots den formkurvan jag skrev om i början och trots storsegern är det ändå en liten fadd smak som finns där för Björklöven just nu. Vi vet inte hur länge Alex Hutchings är borta, men vi vet att Cody Murphy missar resten av grundserien. Lägg till att Andreas Vikström är borta, att Niklas Pavel är avstängd en match till och nu även att Isak Stenlund-Ädelgran av allt att döma är borta säsongen ut med ett nyckelbensbrott och att Jonas Emmerdahl klev av skadad i andra perioden mot Almtuna (Gunnar ska forska mer i detta). Lägg till det då är det en oerhört sköt trupp som är inne i den där fina formen. Det råder inget tvivel om att något måste göras den närmaste månaden innan fönstret stänger. Missar Emmerdahl har Björklöven sex tillgängliga backar (räknar inte Berglin) och 12 tillgängliga forwards (plus Filiph Åström). Nu pratar jag inte om kvalitet, jag pratar om spelare med kan dressa. Det känns klart skakigt.

6 kommentarer

 1. Jocke

  Snittet i serien gällande mål på straffar (iofs endast räknat under GWS) ligger på just under 30% o löven ligger på 25% så det är knappast en stor fråga. Sätter man nästa straff så är man något förbi snittet igen

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Näe, det är en parantes, men forfarande en fråga om än inte så betydelsefull. Men du skriver om Löven som lag, jag menar att de inte hittat vem som är deras etta på straffar än. Freddan har rollen, men är en av fyra.

 2. Per

  Stabil insats idag men jag vågar inte gissa hur det slutat om Almtuna fått in en puck. Även om vi gör det bra så hoppas jag att det inte sticker grabbarna uppåt huvudet. Denna klass kommer att behövas framöver.

  In med en playmaker och en pp-back så börjar det se intressant ut.

 3. Coachen

  Så otroligt glädjande att Löven fått ordning på defensiven (bl.a. bp som imponerade grymt igår) vilket gör att chansen till att vinna hockeymatcher ökar mångfalt. Sett över säsongen hittills har vi släppt in 2,67 mål per match men på sista 10 matcherna har Löven släppt in 20 mål = 2 i snitt per match. Då behövs det inte ske en målexplosion offensivt för att vi ska lyckas vinna eller ta poäng i matcherna. Håll i det här nu och bygg vidare på ett tryggt eget spel så ser vi framemot en kul vår. Alla som har möjlighet till ladan på fredag kväll!! Och iförda matchtröjor eller supporterkläder om man har!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>