Matchdag – Almtuna borta

Björklöven åker till Uppsala för att möta topplaget Almtuna som dessutom vari sjukt hemmastarka på slutet. Lägg till att Björklöven brukar ha svårt i Uppsala. Inget talar för Löven. Soklar seger alltså.

Jag som alla andra tippade Almtuna lågt inför säsongen. De har liten budget, de tappade nästan alla som gjorde poäng och det borde fått effekt. Det har det inget fått. De ligger trea med 57 poäng, men har egentligen ingen tydlig spets att tala om. Laget bara bjuder inte motståndarna på något och har haft en förmåga att vinna jämna matcher den här säsongen.

Almtuna kommer till den här matchen med 0-2 borta mot Leksand, 2-1 efter straffar hemma mot Karlskoga och 3-4 borta mot Västervik efter förlängning i ryggen. Ingen imponerande räcka matcher. Dock ska det sägas att Almtuna har vunnit sex av sina sju senaste hemmamatcher. Då har bara Almtuna tio hemmasegrar den här säsongen, är seriens bästa bortalag, så det är nyligen de hittat hemmaformen.

Hittills den här säsongen har lagen vunnit varsin match. Björklöven med 4-3 efter förlängning i Uppsala och 4-2 till Almtuna i Umeå i början på december. Historiskt har Björklöven och Almtuna dock vunnit hemma och förlorat borta. 10 av de senaste 12 matcherna före den här säsongen har slutat med hemmasegrar.

Jag ska vara ärlig här. Jag har sett Almtuna fem gånger den här säsongen live och på tv. Ingen av matcherna får mig att förstå varför laget ligger där de gör. Inget i laguppställningen får mig att förstå det. De har både på pappret och i verkligheten svaga målvakter, de har ingen spets alls på forwardssidan, de är dåliga i båda powerplay och boxplay och de har en stabil backsida, men inget som sticker ut. De har plus/minus-noll i målskillnad trots att de ligger trea. För mig finns det inget annat än att laget måste sjunka i tabellen, för mig är Pantern, AIK och Modo bättre lag, även Oskarshamn.

Det Almtuna inte gör är bjuder på målchanser. Det har lyckats få till ett lagspel med få misstag där de inte bjuder motståndarna på så mycket och kanske är det tricket. Just i Uppsala är laget dock något mer frejdiga och där måste Björklöven försöka stå emot deras tuffa starter på perioder. Annars handlar det mycket om att ta vara på chanserna och att öppna upp matcherna. just stängda täta matcher har Almtuna självförtroende att vinna den här säsongen under Marcus Ragnarsson.

Laget: 

Cody Murphy och Alex Hutchings är skadade, Niklas Pavel är avstängd och Isak Stenlund-Ädelgran är ett frågetecken efter smällen senast
Sett till träningen på tisdagen är det något omgjort i linorna. Det stora att Farley går in i förstalinan för att väcka den och försöka få hot från två linor.

Så här ser laget ut: (Preliminärt, laget kommer vid lunch)

Adam Werner (Oscar Masiello)

Mikko Pukka – Jakob Stenqvist
Simon Backman – Jonas Emmerdahl
Simon Åkerström – Jacob Andersson
Stefan Andersson

Austin Farley – Fredric Andersson – Lukas Ericsson
Emil Norberg – Tobias Hage – Roope Talaja
David Lindqvist – Axel Ottosson – Erik Rainersson
Mattias Granlund  – Nicklas Johansson – Marcus Jonsson

Bloggens nycklar:

¤ Starten – Hamna inte i underläge tidigt mot Almtuna. Då blir det extremt svårt att vända matchen.

¤ Effektiviteten – Det måste bara bli bättre avslut än mot Södertälje om Björklöven ska vinna.

¤ Fortsätt med samma defensiv – Björklöven har hittat något defensivt. Fortsätt på samma sätt.

Sagt från Lövenhåll: 

- Almtuna är ett väldigt bra lag speciellt på hemmaplan. De brukar sätta hård press från start så det gäller att vara redo från start och inte bjuda på något, säger Jesper Jäger

Noterbart om Almtuna:

¤ Ingen i Almtuna har gjort över 18 poäng. Daniel Ljunggren har gjort 18 (10+8) poäng, Fredrik Forsberg 17 (10+7) poäng och Ludvig Nilsson 17 (6+11) poäng som bästa poängplockare i laget. Poängbästa back är Jakob Ragnarsson, son till tränaren, med sina 12 (4+8) poäng som även har bäst plus/minus i laget med +11.

¤ Bäst i powerplay är dock Victor Rollin-Carlsson med tre mål och tre assist. Som lag är Almtuna 11:a i serien i powerplay med 14.71 procent.

¤ I boxplay har Almtuna 77.45 vilket är tredje sämst i serien, det är alltså sämst och tredje sämst som möts i matchen när det kommer till boxplay.

¤ Almtunas målvakter Oscar Fröberg och Arvid Ljung har delat på sysslan broderligt. Fröberg har siffrorna 91.47 och 2.41 och Ljung har 90.29 och 2.49. Alltså ganska jämna. Senast stod Ljung, då lär Fröberg stå mot Löven.

¤ Almtuna har endast förlorat 2 av 14 matcher där de haft ledningen efter en period och 0 av 16 där de haft ledningen efter två perioder. Almtuna är därmed seriens bästa lag på att försvara en ledning.

¤ Med 42.42 procent vunna förstaperioder är Almtunas seriens bästa lag i första perioden.

¤ Almtuna får tillbaka Gustav Lindström från JVM och då lämnar lånet Adam Boqvist laget. William Quist saknas fortsatt med hjärnskakningen som han fick i förra mötet med Björklöven från Alex Hutchings och Lucas Sandström är avstängd för Almtuna.

Sagt från Almtuna-håll:

- Inget om matchen än på UNT eller hemsidan.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som jag själv sköter eller via Cmore. Matchstart 19.00. Jag själv och Gunnar Johnsson är på plats och ska leverera texter och webb-tv efter matchen.

6 kommentarer

 1. Tomato

  Gustav, du måste få en dementering från Löven angående Markus Å:s uttalande
  att Löven har intresse av hans tjänster igen.

 2. Daniel

  Status på Hutching? Blir han länge borta från spel? Vet du om det är någon spelare på väg in i löven?

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Senast när jag frågade svarade Fagervall: ”Vi har inte fått någon diagnos på hur länge Hutchings blir borta, men han spelar inte den här veckan allafall. Vi måste veta hur länge han blir borta innan vi kan agera om vi ska göra det”
   Jag vet inget om spelare in för Löven. Jag tror att de letar, men vet inte.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>