Matchdag – Oskarshamn borta

Tre raka förluster för Björklöven. Dubbelmöte med Oskarshamn väntar och det börjar bli dags att bryta den nya negativa resultattrenden.

Bloggen missade matchen mot Timrå, men av vad som sagts och kunnat läsas ut av matchen var det prestationsmässigt en bra match, men där spetsen framåt saknades helt. Nu väntar en tuff och viktig batalj. Möte med Oskarshamn gånger två. Först på fredagen i Småland och sedan på måndag i Umeå.

Oskarshamn som kommer från en galen 5-4-seger mot Leksand på bortais där de hade 4-1, tappade till 4-4, men ändå avgjorde till 5-4 i slutet av tredje perioden. Oskarshamn som ett tag var uppe i serieledning dippade därefter rejält och hade ett tag före jul sex raka förluster med 9-32 i målskillnad och sjönk då som en sten. På slutet har laget dock fem raka matcher med poäng och har sakta klivit lite uppåt i tabellen och passerade senast Björklöven med två poäng.

Det som sticker ut för Oskarshamn är att de släppt in 113 mål som tabellsexa, det är bara jumbon Karlskoga med 120 som släppt in fler.

Björklöven vann senaste mötet med IKO med 5-1 i Umeå, men i förra mötet i Oskarshamn slutade det med 6-1-seger för hemmalaget och lite så har det varit historiskt också. Hemmalaget har vunnit 10 av de senaste 12 mötena lagen mellan. Speciellt svårt har Björklöven haft i Oskarshamn där de förlorat nio raka matcher. Senast Björklöven vann i kärnkraftstaden var 11/10 2009 då Löven vann med 3-2 efter straffar. Senast laget vann en seger under 60 minuter 2008.

Vi kan förvänta oss en ganska sprudlande match. Oskarshamn brukar bjuda på en del spelvändningar, de är skickliga själva på att vända på spelet så jag skulle inte vara förvånad om det blir många lägen år båda håll.

Laget: 

Cody Murphy och Isak Stenlund-Ädelgran är långtidsskadade, Alex Hutchings, Jonas Emmerdahl och Tobias Hage är också skadade.

Det har gjorts om i femmorna lite. Austin Farley är flyttad för att linan med Otto/Linkan ska komma igång ännu mer. Oklart ännu vad som hänt med Jakob Stenqvist som inte är på laguppställningen.

Så här ser laget ut: (Bekräftat)

Adam Werner (Oscar Masiello)

Mikko Pukka – Stefan Andersson
Simon Backman – Filip Westerlind
Simon Åkerström – Jacob Andersson
Niklas Pavel

Lukas Ericsson – Fredric Andersson – Erik Rainersson
David Lindqvist – Axel Ottosson – Austin Farley
Marcus Jonsson – Filip Riska – Roope Talaja
Mattias Granlund  – Nicklas Johansson – Emil Norberg
Andreas Vikström

Bloggens nycklar:

¤ Disciplin – Oskarshamn hugger på alla misstag motståndarna gör. Här måste Björklöven vara smarta och rejäla.

¤ Otto-linan – Med Farley tillbaka i formationen så måste den leverera om Löven ska vinna.

¤ Målvaktsmatchen – Adam Werner måste vinna den kampen på bortais för att vinna.

Sagt från Lövenhåll: 

– Det är ett lag som spelar på motståndarnas misstag och stjäl puckar. Det är viktigt för oss att vara strukturerade och konsekventa i spelet med puck. Vi måste göra de där sakerna som gör att alla de andra i femman inte behöver gissa vad som man ska göra ute på isen. Man ska vara raka och enkla i spelet. , säger Jesper Jäger till klubbens hemsida.

Noterbart om Oskarshamn:

¤ Niklas Johansson har smugit upp till att bli lagets bästa poängplockare under säsongen med sina 26 (8+18), men det är jämnt i Oskarshamn, Lövenfostrade backen Markus Björk har 25 (10+15) poäng, backkollegan Karl Johansson 23 (6+17) poäng och främsta målskytten Manuel Ågren 22 (13+9) poäng. Bäst snitt har Lucas Elvenäs som på lån från Rögle har spelat 22 matcher och stått för 21 (4+17) poäng. Det år ganska många som kan producera framåt för Oskarshamn både från backplats och från alla linor.

¤ Oskarshamn har totalt använt fem målvakter den här säsongen och det är Wiktor Ragnewall som stått flest matcher  med 26 stycken. Han ståtar på 89.54 och 2.70 insläppta mål per match. Det är alltså lite skakigt på målvaktssidan där Felix Sandström, lån från Brynäs är backup just nu.

¤ Oskarshamns powerplay har 19.53 procent som femte lag i serien och 78.81 i boxplay vilket gör laget till 10:a i serien.

¤ Oskarshamn är laget som har näst mest puckinnehav och befinner sig näst mest i anfallszonen av alla lag i serien.

¤ Många frågetecken för Oskarshamn enligt Oskarshamnstidningen. Manuel Ågren och Robin Söderqvist tvingades båda kliva av matchen skadade, men på torsdagen kom lugnande besked och båda väntas spela. Målvakten Felix Sandström ser ut att vara tillbaka efter sin sjukdom och Ludvig Engsund har lämnat för norska Lillehammer. Tom Hedberg blev skadad i match med HV71 i veckan och hans framtid är oklar. Joakim Hagelin har varit borta av privata orsaker och det är osäkert om han spelar. HV-backlånet Jacob Cederholm är på väg tillbaka från skada och även hans medverkan är osäker.

Sagt från Oskarshamns-håll:

– Vi gjorde vår kanske bästa defensiva insats på länge senast även fast vi släppte in fyra mål. Nu vann vi ändå och jag tycker att det var rättvist. Det har varit konstiga matcher mot Björklöven. Hemmalagen har inte varit så mycket bättre som siffrorna säger. Det har varit proppen ur för oss hemma och de i Umeå. Det påverkar inte så jättemycket att det är back-to-back då vi har flera dagar mellan. Det är precis som vanligt, säger Björn Hellqvist till klubbens hemsida.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som jag själv sköter eller via Cmore. Matchstart 19.00. David Pettersson är på plats i Oskarshamn och ska leverera texter och webb-tv efter matchen. Bloggen är bortrest och missar matchen.

9 kommentarer

  1. Per

    Tränar Hutch eller har han vilat sedan han blev day-to-day i slutet av december? Någon måste väl ha koll på om han är på is och känner eller om han vilar helt.

      • Patrick

        Men vad fan är det som händer.
        Det snackas om ”day to day” som blir ”week to week”
        Måste ju vara något mer spetsigt på ingång om nu Hutchings inte kommer tillbaka inom kort.
        Någon måste ju göra målen.

        Och så Hage som är borta lite då och då…Vad händer där?

        Patrick

        • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

          Jag har varit bortrest på slutet i mitt andra jobb. Ska ta tag i detta nu inför måndagens match med vad som händer med alla skador. Ikväll är jag inte på plats. Ska lajva framför tv:n.

  2. John

    Gustav, nu måste ni som journalister faktiskt på allvar börja ställa kritiska frågor till Fagge om hur han tänker under matcherna!

    Åkerström och J.A har satts in direkt efter viktiga mål, 3 ggr, senast idag, så har då motståndarlaget kvitterat, varför sätter han in dem då han ser att de inte är kapabla till att agera direkt under press?

    Sen, Åkerström som straffskytt, hur kan han gå före en het spelare som Farley som gjort mål under ordinarie tid, eller F.A (som ja, missat en del men också satt någon), är det så ont om straffskyttar?

    Hans coaching nu är under all kritik vissa perioder, så dags att ni ställer honom mot väggen!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.