Lövenparadoxen

Björklöven ligger sexa i serien och är på väg mot bästa säsongen sedan 2008. Ändå är väldigt få nöjda. Det är vad jag kallar Lövenparadoxen.

Detta är fakta för Björklöven den senaste tiden:

¤ Föreningen har precis värvat en sportchef och skrivit ett långt kontrakt med denne.

¤ Föreningen har precis värvat in en ny forward (Riska) och lånat in en back (Westerlund). Tidigare under januari lånades två spelare (Emanuelsson, Peterson) samt längre tillbaka värvat in en supporterspelare (Talaja) under säsongen och en center (Ericsson).

¤ Björklöven har efter att varit sämst i hela serien i boxplay gjort om sitt boxplay och de senaste 15 matcherna har laget varit näst bäst i serien i boxplay.

¤ Björklöven har tre spelare topp 10 i poängligan, Axel Ottosson, Austin Farley och Fredric Andersson. Ser vi till Alex Hutchings snitt på 0.7 poäng per match är det en 14:e plats i poängligan..

¤ Björklöven har seriens statistiskt tredje bästa powerplay på procent och näst bästa sett till antalet mål i spelformen. Det har även sett ut så sista 15 matcherna där Björklöven till och med är bäst i antalet mål.

¤ Björklöven har spelmässigt varit bättre än motståndarna i tre raka matcher och förtjänat segern där trots att de haft 5-7 spelare på frånvarolistan.

¤ Björklöven har tagit poäng i 11 av de senaste 14 matcherna och stigit till sjätte plats, den bästa placeringen sedan 2008 så här sent på säsongen för Björklöven och sex poäng upp till topp fyra som Fagervall pratat om.

Trots allt detta så klagas det på:

¤ Att det måste värvas backar. Detta trots att Jacob Andersson och Simon Åkerström hittat rätt tillsammans och spelar bättre än under tidigare på säsongen, trots att Jonas Emmerdahl igår rapporterades vara snart tillbaka.

¤ Att det ska värvas på forwards och centersidan trots att laget nyligen har värvat och totalt värvat tre spelare där och ”bara” har två spelare borta säsongen ut.

¤ Att det ska värvas spets trots att laget har fyra spelare högt i poängligan och två backar högt upp i backarnas poängligan (Stenqvist och Jacke).

¤ Att det behövs målskyttar trots att laget gjort fjärde flest mål i serien och bara fem mindre än ettan Oskarshamn.

¤ Att Fagervall kommunicerar för lite med fansen även fast Björklöven är den föreningen efter Modo som uppdaterar allra mest med information mot fansen i hela allsvenskan.

¤ Att laget bara måste vara bättre trots att de är bättre än vad de varit sedan 2008 över tid.

¤ Att föreningen måste vara skickligare som helhet även om de inte agerat bättre överlag som förening än vad de gör just nu sedan 2008.

Jag förstår att jag själv är en del av detta, jag förstår att detta är tillspetsat skrivet, det handlar om flera säsonger av elände som ligger och pyr, men det är ändå en paradox. Björklöven har Sveriges utan tvekan mest negativa fans som i stort sett alltid är negativa till laget oavsett. De har många fantastiska fans som står upp i vått och torrt, men de som hörs och syns i sociala medier, forum, liverapporter, kommentarer på artiklar och andra offentliga forum är överlag negativa oavsett. Det är en paradox.

 

22 kommentarer

  1. KungsholmsLövet

    Till viss del stämmer det helt klart att det finns en överdrivet negativ inställning till mycket som görs i Löven. Jag tycker att det utanför isen ser bättre ut nu än på ett par decennier, minst. Jag tror stenhårt på både den ekonomiska och sportsliga ledningen och det finns mycket bra även spelmässigt i Löven. Kritiken beror ju huvudsakligen på att Löven har bättre resurser än de allra flest lagen i Allsvenskan (konkurrensen är inte direkt mördande) och därmed är förväntningsbilden också hög från fansen. Sedan tror jag att det är uppdämd frustration över att Löven ändå inte kommit längre fram efter alla bedrövliga år. Men, det viktiga är att det nu går framåt med tydliga steg och vi borde alla försöka ha lite mer tålamod. Fem dåliga år kan inte överbryggas på en enstaka säsong, bygget måste vara lite mer långsiktigt.

  2. Per

    Visst är det lite av en paradox, men det som kritiserats är i många fall befogat. Genomklappningar och ineffektivitet inom vissa delar finns. Men visst, ser vi till statistiken så ligger vi klart bättre till än någonsin. Tror att frustrationen från oss fans har varit att man vill se resultat snabbare än vad som skett samt att säsongen ändå började fantastiskt vilket i sin tur nog höjde förväntningarna. Sammantaget så vore vi säkert i topp om vi haft dagens försvarsspel redan från match ett, men nu är det inte så. Vi kan inte annat än hoppas att allt faller på plats nu sista kvarten så kan detta bli riktigt roligt för oss alla. VI står starka tillsammans.

  3. KId A

    Ett mycket bra inlägg!
    Sätter allt i ett bra perspektiv.
    Föreningen är på väg åt rätt håll och det jag tror att vi Löven-supportrar saknar är TÅLAMOD. Att jobba sig uppåt i seriesystemen tar tid!

  4. Morgan Mollwing

    Problemet med skyhöga krav och att man nästan aldrig är nöjd har funnits hur länge som helst. Det räcker bara att gå ut på Youtube och titta på intervjuer med Calle Johansson och Sundström så hör man att kraven varit enorma länge. Sen gör väl det faktum att Ondskans AIK 😉 härjar i SHL och har tagit flera guld sen de gick upp medan vi kämpar i Hockeyallsvenskan.

  5. Per

    Kollar du valfri förening av Lövens storlek så ska du se att Lövens fans är väldigt genomsnittliga i sin kravställning. Kanske rent av snälla.

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Det är inte kraven som är grejen, det är ”Nu går det åt helvetet igen-attityden” som är grejen. Jag är likadan med mitt Liverpool. Leder vi med 3-0, motståndarna gör 3-1, då tror jag på förlust. Den attityden finns bland Lövenfansen. Standardinställningen är att snart går det åt helvetet. Henry Waldell stod igår på pressläktaren och pratade om negativt kval efter segern. Det säger något.

      • Per

        År av misslyckanden leder till detta. Sedan så vet jag inte om en sjätteplats är någon större succé när fansen vill drömma om SHL och ledningen pratar om att aldrig vara sämre än topp fyra. Löven har väl dessutom en uttalad målsättning om SHL 19/20 så då ska man alltså förvandla dagens mittenplacering till uppgång nästa säsong. Det är om möjligt än mindre nyktert än de som skriker efter spets och bättre spel idag.

        Nu gjorde man en bra match igår. Matchen var fortfarande vidöppen inför tredje och en kvittering hade troligtvis lett till poängtapp som i många andra matcher. Hade man sedan torskat igår så hade man också i allra högsta grad varit inblandad i streckstriden för playoff. Det är små marginaler…

        Bland supportrarna som skriver så finns det två varianter. De som aldrig blir nöjda och de som alltid är nöjda oavsett. De allra flesta som bara följer Löven ligger säkerligen någonstans mittimellan där man är nöjd när Löven är bra och besviken när de är dåliga.

        Om du följer stämningen hos supportrar som följer AIK, Modo och Leksand så hittar du exakt samma nivå som hos lövenfansen. När dessa lag ligger i botten eller mitten av tabellen så är det skrik om avgång, förstärkningar och ett självförtroende som tror på förlust vid minsta motgång. Det är något som kommer med en större supporterskara och rimligtvis något som man ska vara tacksam över. Hockey är tråkigt när ingen bryr sig.

  6. JH

    Har slutat att följa flera grupper på sociala medier just p.g.a. all negativitet från många s.k. fans.
    Istället gör jag mitt och står på H och sjunger för att peppa killarna!

  7. JN

    Såg en tweet flyga förbi under en av dom senaste matcherna som så väl beskriver detta.

    ”Man vet att man är i Björklövens ishall, när man får höra ”helvete vad dålig dom är” efter två minuter spelade.”

  8. Jonas

    Absolut har du en poäng! Men glöm inte att Björklöven inte har lyckats ett enda år på över 15 år (uppgång till Allsvenskan kan inte räknas). I stort sett alla lag, de flesta med betydligt mindre budget, har lyckats under någon eller flera säsonger. Exempel:

    Västerås är i ettan nu men hade flera år då man var nära SHL, Västervik var ett topplag ifjol och Tingsryd året innan. Timrå, Oskarshamn och Karlskoga har varit topplag många säsonger senaste 5 åren och Mora, Rögle har tagit steget upp. De klubbar som har liknande eller något större storlek och budget (AIK, Leksand) är ständigt i topp när säsongerna summeras. Modo är väl ett lag som likt oss går sämre än vad de borde, men med bara sin andra säsong i Allsvenskan kan vi inte jämföra där.

    Skador, vad är det som gör att vi ständigt har minst 3-4 skador FLER än våra motståndare säsong efter säsong? Spelare snubblar i gymmet och slår huvudet i en hantel, får foglossningar som första man i historien, skär sig vid hopp genom fönsterrutor. Skador som bara ska ta en vecka blir till månader flera gånger per säsong.

    Vi värvar bra spelare som blir handlingsförlamade här, vi värvar lovande spelare som inte lyfter. Dessa lämnar och blommar ut i andra klubbar. Vi värvar spelare som borde vara bra men visar sig vara slut eller bara kassa.

    Begreppet ”Only in Björklöven…” kom till av en anledning. Jag har säkert glömt 111 makabra händelser bara sen senaste besöket i högstaligan, men nog tusan har vi all rätt att vara negativa. Ibland känns det som det enda vi har, att gotta oss i eländet och kanske kanske få lite sympati från supportrar till ”normala” lag!

    Med det sagt, självklart går jag till ladan på onsdag. 🙂

  9. Pelle

    Allt du skriver stämmer jättebra ! Jättefin sammanfattning . Stora plus till dig ????????
    Så här ser jag det . Defensiven är fixad det ser kanon ut . Men offensiven är fortfarande trubbig . Poäng Skapande spelare är skadade . Hutch tilltänkt poängspruta skadad varit borta 4 veckor kommer ej o gå o räkna in före ev slutspel om ens då .. ej ersatt . Murphy bidrar både bakåt o framåt tillhör ryggraden i bygget . Varit borta i stort sätt hela säsongen . Ej ersatt . I dom spelarna så har du 30-35 mål tillsammans om det skulle klaffa en hel säsong . Ingen av dom är ersatta o dom saknas ! Att offensiven är trubbig vet vi alla som följer detta lag . ( den stora offensiven bärs just nu av Otto linkan o farley ) Funkar inte dom funkar inte mycket .
    Sen att det e negativa tongångar runt björklöven är väll inget nytt o inget konstigt då umeåpubliken fått harva i misslyckade säsonger gång på gång År efter år . Med tränarbyten o sportchefsbyten gång på gång .. Jocke gör ett grymt jobb ! Laget gör ett grymt jobb ! Hade önskat mer spets när spets är skadade . Sen tror jag att det negativa runt klubben får man nog leva med några år trots att det ser bättre ut ! Spets önskas för att detta ska gå långt ! Ju mer spets ju längre kommer det att gå . Då defensiven sitter !

  10. Fikof

    inte speciellt unikt för löven tror jag. Sen är det en liten klick som hörs mycket. Plus att vi faktiskt har anledning att tro att saker går åt helvete i löven, har gjort det många gånger förut.

    Men rätt folk på rätt plats kan lösa mycket. Vi är på rätt väg och även om alla vill ha resultat nu så är det tålamod som gäller.

  11. Tommy

    Hej. Tycker att vi ska vara nöjda med löven. Vi har inte varit bättre sen 2008 än vad vi är nu. Tror att det kommer bli en rolig vår för våra grön gula hjältar 🙂 Spelet i egen zon är bra mycket bättre än i början. Mål framåt är vi bland dom bästa i serien. Bra pp och boxplay. Ha det gött nu alla fans så ses vi ute på arenorna och hejar fram våra grön gula hjältar ????????????????

  12. Epos

    Håller med, det är väl mycket negativitet där ute.

    Frågan om att värva mer är ju inte enbart en sportslig fråga, utan också en ekonomisk fråga, lösningen kan inte alltid vara att värva sig till ett bra lag, så stor plånbok har inte löven. Jag tycker faktiskt inte man skall värva mer i år (även om man har råd), spar pengarna till nästa säsong och bygg då vidare från det som Fargervall byggt i år.
    Dessutom tycker jag man skall ge Fargervall mer cred för det bygge han gjort iår, han har vänt på skutan! Kan Jocke nästa säsong ta avstamp från det han byggt i år och värva med lite större frihetsgrad (många kontrakt tar slut) tror jag han & Grönberg kan bygga något riktigt bra.

  13. Coachen

    Mycket bra inlägg, till stora delar väl mycket pessimism och negativitet. Nånstans tror jag vi också har det faktum att vi supporters- likt Modos, AIK´s, kanske även Södertäljes inte accepterat att småstadsklubbarna söderut (Tingsryd, Västervik mfl) som saknar nån form av hockeyhistoria på hög nivå klår oss under säsongen och kan vara före oss i tabellen. På nåt sätt så är kanske våra förväntningar för stora pga historiska anledningar och klubbnamnet? Men ser man till nutida fakta så ska ju våra förväntningar kunna vara stora pga ekonomiska skäl och spelarbudget/omsättning i förhållande till nämnda småstadsklubbar. Nu känns det iaf att Löven helt klart är på rätt väg, spelet sitter stabilt och det är stor skillnad mot den lägstanivå som laget visade tidigare under säsongen. Kan dom hålla den nivå som de haft de sista matcherna så kommer det att bli en kul avslutning på säsongen. Vad som dock är jättetrist är att jag upplever det är sjukt glest i klacken på H numera. Vi är inte så många som sjunger där längre och vi behöver förstärkning!

  14. Micke H

    Jag är ett stort fan och älskar mitt Löven, och visst blir jag besviken då och då…. MEN det är precis som med mina barn och andra jag älskar…. inte spyr jag galla över dom och gnäller över misstag. Finns inget vettigt att komma med för egen del, bit ihop och låt dom lära av egna misstag.
    Jag fattar inte hur NÅGON kan tro att en spelare på isen skulle kunna prestera bättre av att bli utbuad…. skulle vilja se hur många som gör det på en ”vanlig” arbetsplats!
    De fåtaliga matcher jag inte ser live eller på TV utan följer i appen, det första jag gör är att ta bort kommentarerna…. det finns alldeles för mycket negativa troll som inte kan höras på annat sätt.
    Vill man stödja sitt älskade lag…. lär er att bita ihop då och då…. eller byt lag till det som spelar bäst och felfritt för tillfället. Älska gör man i glädje och sorg.

  15. Ellge

    Mycket bra skrivet Gustav!!!
    Det här var det bästa jag läst på mycket länge. Jag tycker vi har för många väldigt frekvent negativa skribenter i våra forum som bara letar fel hela tiden. Men deras intresse för vår förening är ju enormt stort när dom lägger ner så mycket tid i detta i detta, och självklart bryr dom sig om vårt lag.
    Jag själv försöker se saker positivt, men självklart blir man frustrerad ibland. Men just detta inlägg du belyser Gustav säger ju en hel del att många kokar över för lätt.
    Jag minns ibörjan på serien då många upprepade gånger klagade på våra målvakter att det inte håller. Nu är Adam en av seriens bästa när han fått förtroendet av Fagervall. Jacke Andersson skulle skeppas, nu har han hittat rätt och självförtroendet kommit och det ser riktigt intressant ut.
    Jag hoppas verkligen att föreningen jobbar med kontinutet nu både på ledarsidan och kärntruppen i laget.
    Vi är alla me, Fagervalls armé……

  16. Mangan

    Är av den uppfattningen att det gnälls för lite om man jämför med andra klubbar från medelstora städer med hockeytradition.
    Hur ska man någonsin kunna komma framåt i en elitverkverksamhet utan att det ställs krav?
    Är övertygad att de som tydligen far så illa över klagandet är de som aldrig var med under Lövens guldålder på 80-talet.
    Har man upplevt det så finns det en måttstock för gemene Lövensupporter från den tiden.
    År av misär och vanskötsel är givetvis något som spelar roll där Björklövens förtroendekapital fortfarande står sig oerhört lågt.
    Sedan kommer vi till den utbredda norrländska inskränktheten i att alla som gnäller över Lövens usla resultat, felvärvningar, taffliga intervjuare på hemsidan som knappt kan engelska eller ansedda avlönade skribenters lathet i att inte använda spellcheck per automatik – måste hålla på antagonisten i norr.
    Världen är som sagt lite större än ankdammen i Västerbotten.

    PS: Jag vet att jag är hatad och det rör mig inte i ryggen. Det är alltid någon som får sig en tankeställare emellanåt. Det räcker för mig.

  17. Daniel

    Löven klarar sig bra utan medgångs supportrar. Det låter likadant varje gång samma personer som klagar när det går bra sen när det går bra då hyllar lagt.

  18. Turboo

    Bra skrivet Gustav! Visst, Löven engagerar men flödet av negativitet ger precis ingenting annat än negativitet. Släpp förlusten i samma stund som slutsignalen går och tillvaron blir så mycket bättre. Låt dem göra sitt jobb – utan hot och förföljelse.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.