De bortkastade poängen

Björklöven fick med sig en poäng från den här hemmamatchen mot Troja/Ljungby. En förlust som inte kan ses som något annat än två bortkastade poäng.

Björklöven jagar ett slutspel och bra läge in i slutspelet, de har en riktigt bra chans att göra något bra av slutet på den här säsongen, men då håller inte poängtapp som det här. Sett till 65 minuter hockeys så ska Björklöven bara inte förlora den här hockeymatchen, men det hittade ett sätt att förlora som det heter.

Ett par saker är extra bekymrande:

¤ Björklöven gjorde visserligen ett mål i powerplay i matchen, ett skott som räddades på egen spelare och gick in, ett skott som inte hade något att göra med bra spel i powerplay. På 13 minuters powerplay blev det ett mål. När jag kritiserat Björklövens powerplay eller frågat om Björklövens powerplay på slutet har Joakim Fagervall svarat med ”Vi har ett bra powerplay, vi har över 20 procent i powerplay”. Ja, över säsongens har Löven 20.69 procent i powerplay, men om vi bara ser det över sex matcher har Björklöven 61.57 minuter i powerplay och har gjort fyra mål. Det ger 15.39 procent i powerplay, alltså tredje sämst i serien om vi ser till vad alla lagen har.

Det är där Björklövens powerplay levererar just nu statistiskt. Ser vi till spelet så ser det riktigt risigt ut. Långsamt pucktempo, problem att ta sig in i zon och svårt att komma till skott. Sedan ser vi ofta två lefbackar ihop och sedan två rightbackar ihop, ibland uppställningar helt utan skyttar på right-sidan. Ja, powerplay är inte bra just nu. Alex Hutchings saknas, men med tanke på att han är ett så osäkert kort som det kan bli så är frågan om det lir någon ordning på powerplay om det inte tillkommer någon som kommer in med ny energi, nya ideér, nytt rörelsemönster innan transferfönstret stänger.

¤ Björklöven förlorade sitt 12:e straffavgörande på de 13 senaste och den här säsongen har de förlorat alla fyra straffläggningarna den här säsongen. De är enda laget i serien som inte vunnit någon straffläggning och de har i ärlighetens namn inte hittat en enda naturlig straffskytt den här säsongen. Jacke Andersson som varit den som fått förtroendet på slutet brände bägge sina straffar denna dag. Det känns egentligen helt sjukt med så pass många bra hockeyspelare som finns i laget att det inte ska gå att hitta några straffskyttar.

Ser vi till matchen i sig så var den en sanslös historia.

Första perioden var en ganska hackig historia, men där Björklöven var något bättre spelmässigt i fem mot fem, men båda lagen hade problem med spelet i egen zon och bjöd motståndarna på en del. Björklöven fick ledningen på ett riktigt fint anfall där Axel Ottosson serverade Stefan Andersson, men släppte sedan in 1-1 på ett slumpskott i en sekvens där Troja var bättre än Löven, där Simon Åkerström kladdade och inte fick bort pucken. Sedan att det var Simon Fredriksson, den mest hatade spelaren i Löven förra säsongen, som gjorde målet, hans första för säsongen. Med tanke på att Björklöven hade 1-0-ledning och två powerplay efter varandra så var det en klar besvikelse att bara få med sig 1-1 från perioden.

I andra perioden blev spelet mera slafsigt, kvaliteten sämre och stundtals var det en evig röra. Det byttes en del chanser. Riska missade helt ren, Björklöven spelade sanslöst dåligt i powerplay och Troja hade en sekvens när de var bättre efter sitt 2-1-mål. Det målet var en riktig pärla av Johan Andersson. Den rutinerade forwarden gör nästan aldrig sådana mål, men u slog han till med ett kanonskott från ganska taskig vinkel.

Det kändes länge som att Löven inte skulle få in pucken, men Roope Talaja gjorde det. Hans 2-2-mål var ingen jätteträff, men han fortsätter at dyka upp i ytan på ”baksidan” och hugger på alla returer. Det har lett till fem mål på sju matcher på slutet. När han gör den här typen av mål är han oerhört nyttig. Det målet kom också efter ett jätteanfall av Löven genom förstalinan mitt i en i övrigt spelmässigt dålig sekvens av matchen.

Björklöven såg sedan ut att vaska en femminutersutvisning när Talaja slog till igen i början på tredje perioden. Han sköt, pucken räddades av Robin Johansson, men via egen spelare och in i mål. Klassiskt Talaja-mål kändes det som. Här tycker jag att Björklöven ska kunna kontrollera matchen till seger, men de klarar det inte. Oscar Masiello har varit bra spelmässigt i många matcher han spelat den här säsongen, men ofta lämnats ensam av försvaret och har därför en hemsk vinst/förlust-statistik. Den här dagens såg han skakig ut och var sämre än han brukar vara. Han hade stolparna med sig två gånger, såg ut att överjobba vissa situationer och släppta två mål från blå. Visst Nielsens skott var en pärla, men det är den typen av räddningar Werner har gjort på slutet.

Löven dominerade tredje perioden rejält och vann skotten med 19-4 där. Att då inte få med sig mer än 1-1 från perioden är inget annat än ineffektivt. Inte tillräckligt bra. Spelmässigt var perioden rejält high chaparall där det svängde fram och tillbaka, men oavsett måste Björklöven på hemmaplan kunna ta hem den här matchen. Nu klarade de inte det. Om det exakt handlar om att det saknas spets, att marginalerna var mot, att vissa spelare underpresterade eller vad det är tycker jag är lite svårt att säga, men det är nu i slutet på säsongen som matchen som den här behöver knytas ihop. Personligen tycker jag att fjärdelinan som är helt ofarlig framåt borde bänkas i tredje perioden.

Spelmässigt så är Björklöven fortsatt i fem mot fem bättre än sina motståndare. Det är powerplay, spelet i egen zon som för dagen var en nivå sämre än vanligt och sedan straffarna som fällde Björklöven denna dag.

Ett par noter i övrigt:

¤ Pierre Schillken kunde definitivt inte Björklöven skylla på. Femminutaren efter skallningen mot Messy hade inte alla domare tagit, Björklöven fick alla chanser på jorden i powerplay och egentligen ingen orättvis utvisning mot sig.

¤ Varför spelar Emil Norberg före Erik Rainersson? Jag är inte på träningarna, mer än någon gång, men för mig har Rainersson var en nivå bättre och framförallt när det kommer till avsluten och att han är right-fattad som saknas i övrigt.

25 kommentarer

 1. Per

  Noterbart är att vi inte vann en enda straffläggning ifjol och året innan dess så vann vi en enda.

  Som laget presterar så känner jag mig tacksam över att vi inte åker ur i år. Ge oss åttondeplatsen så spelar vi sedan bara av Meca whatever race och fokuserar på silly för nästa år. Värva inte bort pengar på detta lagbygge. Det gör ingen glad.

  • Chewie

   ”Som laget presterar så känner jag mig tacksam över att vi inte åker ur i år. Ge oss åttondeplatsen så spelar vi sedan bara av Meca whatever race och fokuserar på silly för nästa år. Värva inte bort pengar på detta lagbygge. Det gör ingen glad.”

   Det finns alltid en ny säsong, alltid en ny chans. Vi har en 5:e plats idag och förutsättningarna är bättre än någonsin. Jag skulle säga att det är nu vi chansar och kör. Om inte för klubbens ekonomi, så för supportrarna. Vi har sett en 9:e, 12:e, div 1, div1, div1, 14:e, 6 (?!?!?), 12, 11:e plats senaste 10 säsongerna.

   Det är alltså en ypperlig chans att verkligen gå för det. Min sviktande analys säger att det krävs en riktigt lirare. En foward som kan föra puck med pondus och driva upp tempot i PP.

   • Per

    Hade man på allvar tänkt värva så borde man ha gjort det för tiotalet matcher sedan. Att göra det nu när vi slarvat bort en massa poäng känns mest som att man bara gör det för syns skull.

    Jag har svårt att se att enstaka värvningar kommer att göra någon större skillnad idag. Hutch borde ha ersatts redan vid årsskiftet när man förstod vad som var fel på honom. Därefter så borde man ha tagit in en ordentlig offensiv center som varit kapabel att sätta upp ett powerplay samt kanske värvat en offensiv back som kunnat pensionera Stefan Andersson. Då hade vi på allvar kunnat ha en chals denna säsong. Nu? Nja..

    Väldigt synd iom vi faktiskt kunnat ha en chans på SHL.

    • Hannes

     Stefan Andersson gjorde 1 mål + 1 assist igår. Var kan man hitta en bättre offensiv back än Stefan? Vi får vara väldigt glada om han vill stanna ytterligare en säsong.

     • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Hans andra mål för säsongen. För att vara rightskytt i PP är två mål ganska lite. Han bidrar offensivt fortfarande, men inte som för 2-3 säsonger sedan. Så just nu är svaret på din fråga: ”På många ställen”.

     • Hannes

      Å ena sidan skriver Gustav att Löven har ett dåligt PP, å andra sidan skyller Gustav det på vår bästa offensiva back. Som vanligt skriver Gustav inte ett ont ord om Fagervall.

     • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      När har jag skyllt på Stefan? Jag har bara konstaterat att han inte ät lika bra som för 2-3 säsonger sedan. Sedan att jag aldrig klagar på Fagervall vet jag inte om han själv riktigt skulle hålla med om.

 2. Pelle

  3 poäng kastades ju bort mot ssk oxså .
  Så 5 poäng på två matcher irad .
  Förövrigt dom Sämsta straffarna…jag sett på länge. Man ger bort matcherna. Varsågod o vinn.
  Nu 6 poäng till missat slutspel .. efter onsdag kanske bara 3 ??
  Men offensiven är inte vårat problem ? Ehhh Fagervall inse verkligheten nu . El har föreningen råd att missa slutspel ? Värva poänggörare för dom som saknas/skadade !! Nu innan den här säsongen oxå tar slut o en ny lång försäsong återigen tar fart .. ushhh

 3. Christer

  Fagervall får ta sig förlusten, han coachar laget som kyss mig där bak. Varför detta tjuriga, envisa ( kanske okunskap) låta nr 11 teka efter så nära inpå 3-2 målet

  • R. B. Drövad

   Ja, nu var det inte #11 som tekade efter 3-2-målet utan #22, men jag håller med dig i sak. Löven är sårbara efter ha gjort mål själva, och så även denna gång (även fast de hade någon minut kvar i pp efter målet. Teka aldrig med någon annan än #13 eller #42 i egen zon i tredje perioden när en ledning ska försvaras.

 4. Hannes

  Du skriver som det är. Löven har ett dåligt PP. PP är den mest utpräglade formen av anfallsspel. Anfallsspelet fungerar inte. Någon har begränsade kunskaper om hur man skall sätta ihop spelarna och spela ett konstruktivt anfallsspel.

  • Christer

   I sånna matcher som mu väntar 9kvar så måste Fagervall MATCHA laget om löven vill vinna! Men egenskapen saknas tyvärr, de är bara beklaga .
   Dom lag som går längst under kvalet, de blir lagen som har de bästa coatsandet . Rätta mig om jag har fel ….!

 5. Oddset

  Löven har väl inte vunnit med Masiello som målvakt? Möjligen att det på tv-vinkeln såg ut som dålig vinkel på 1-2 målet. Men från andra sidan kunde man klart se att det var målvaktsmiss, hela första stolpen blottades rejält.

 6. sfinx

  Välkommen tillbaka.

  Jag kan inget om hockey jämför med hockeykunnandet i Umeå.
  Men när t.om jag såg problemet för länge sedan, vad tycker ni då?

  Hur många mål har forwards gjort i snitt dom senaste 10-20 matcherna?
  Hur tänker föreningen Björklöven?
  Går ju inte att skylla på Målvakter, enligt mitt sätt att se det?

  Ok. Man bygger ett lag bakifrån men man måste ha ett snitt långt över 1,5 mål forwardsmål per match om man ska vinna?

  Nu hjälper vi ju inte detta lag genom att påtala svagheterna men förhoppningsvis framtidens lag. Otroligt sorglig historia detta har blivit, även om negativt kval är förhållandevis långt borta.

  Men det många glömmer är ju att Hockeyallsvenskan var så mycket tuffare för 3-4 år sedan. Hade det här laget överlevt exempelvis säsongen 13/14?

  Tycker fortfarande att laget känns ovärdigt den fina publiken i Umeå. Nu säger jag inte att någon eller att tränarna är värdelös utan att laget drar åt det hållet. Sen får alla dra sin egen slutsats.

 7. Robert From

  Fagervall måste sluta med sin ”kommunistcoachning” – att alla ska få spela och att alla får förtroende i
  situationer de inte bemästrar.
  Fagervall har ett bra grundtänk men hans förmåga att spetsa laget är minst sagt bristfälligt.
  Det håller inte!
  Gustav, du som är nörd på statistik. Finns det nåt sätt att kolla upp hur många matcher som (kanske) kunnat sluta med vinst om coachningen varit mer aktiv?
  Känslan är att det borde vara fem till tio matcher under säsongen.

  • Christet

   In me ”Virus” han hade egenskapen att matcha spelarna som för dagen var på topp !
   Han såg det efter första perioden .

   ( Detta är ett skämt )????

 8. Mangan

  Löven. Detta eviga sorgebarn. Som signaturen Per skriver här – Ingen idé att spetsa till detta skräplag just nu. Pengar i sjön. Det enda vi kan hoppas på är att Grönberg bygger nytt för nästa säsong.

  De spelare publiken vill ha kvar är få och dessa kommer lämna för SHL var så säkra. Det handlar om Werner, Stenqvist, Otto & Linkan.
  Möjligtvis att Farley, Talaja & Backman vill förlänga?

  Lista på skadade spelare Grönberg bara måste göra sig av med: Hutch, Murphy, Hage, Enmerdahl.

  Lista på spelare som inte håller på den här nivån: Pavel, Stefan A, Nicke & Vikström.

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Jag var i Sthlm av privata orsaker, såg matchen på tv och intervjuade ingen efter så jag vet inte.

 9. Keepern

  Är det inte läge för dig eller någon kollega på VK att göra en intervju med Grönberg nu när det bara är 4 dagar kvar till fönstret slår igen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>