De bortkastade poängen

Björklöven fick med sig en poäng från den här hemmamatchen mot Troja/Ljungby. En förlust som inte kan ses som något annat än två bortkastade poäng.

Björklöven jagar ett slutspel och bra läge in i slutspelet, de har en riktigt bra chans att göra något bra av slutet på den här säsongen, men då håller inte poängtapp som det här. Sett till 65 minuter hockeys så ska Björklöven bara inte förlora den här hockeymatchen, men det hittade ett sätt att förlora som det heter.

Ett par saker är extra bekymrande:

¤ Björklöven gjorde visserligen ett mål i powerplay i matchen, ett skott som räddades på egen spelare och gick in, ett skott som inte hade något att göra med bra spel i powerplay. På 13 minuters powerplay blev det ett mål. När jag kritiserat Björklövens powerplay eller frågat om Björklövens powerplay på slutet har Joakim Fagervall svarat med ”Vi har ett bra powerplay, vi har över 20 procent i powerplay”. Ja, över säsongens har Löven 20.69 procent i powerplay, men om vi bara ser det över sex matcher har Björklöven 61.57 minuter i powerplay och har gjort fyra mål. Det ger 15.39 procent i powerplay, alltså tredje sämst i serien om vi ser till vad alla lagen har.

Det är där Björklövens powerplay levererar just nu statistiskt. Ser vi till spelet så ser det riktigt risigt ut. Långsamt pucktempo, problem att ta sig in i zon och svårt att komma till skott. Sedan ser vi ofta två lefbackar ihop och sedan två rightbackar ihop, ibland uppställningar helt utan skyttar på right-sidan. Ja, powerplay är inte bra just nu. Alex Hutchings saknas, men med tanke på att han är ett så osäkert kort som det kan bli så är frågan om det lir någon ordning på powerplay om det inte tillkommer någon som kommer in med ny energi, nya ideér, nytt rörelsemönster innan transferfönstret stänger.

¤ Björklöven förlorade sitt 12:e straffavgörande på de 13 senaste och den här säsongen har de förlorat alla fyra straffläggningarna den här säsongen. De är enda laget i serien som inte vunnit någon straffläggning och de har i ärlighetens namn inte hittat en enda naturlig straffskytt den här säsongen. Jacke Andersson som varit den som fått förtroendet på slutet brände bägge sina straffar denna dag. Det känns egentligen helt sjukt med så pass många bra hockeyspelare som finns i laget att det inte ska gå att hitta några straffskyttar.

Ser vi till matchen i sig så var den en sanslös historia.

Första perioden var en ganska hackig historia, men där Björklöven var något bättre spelmässigt i fem mot fem, men båda lagen hade problem med spelet i egen zon och bjöd motståndarna på en del. Björklöven fick ledningen på ett riktigt fint anfall där Axel Ottosson serverade Stefan Andersson, men släppte sedan in 1-1 på ett slumpskott i en sekvens där Troja var bättre än Löven, där Simon Åkerström kladdade och inte fick bort pucken. Sedan att det var Simon Fredriksson, den mest hatade spelaren i Löven förra säsongen, som gjorde målet, hans första för säsongen. Med tanke på att Björklöven hade 1-0-ledning och två powerplay efter varandra så var det en klar besvikelse att bara få med sig 1-1 från perioden.

I andra perioden blev spelet mera slafsigt, kvaliteten sämre och stundtals var det en evig röra. Det byttes en del chanser. Riska missade helt ren, Björklöven spelade sanslöst dåligt i powerplay och Troja hade en sekvens när de var bättre efter sitt 2-1-mål. Det målet var en riktig pärla av Johan Andersson. Den rutinerade forwarden gör nästan aldrig sådana mål, men u slog han till med ett kanonskott från ganska taskig vinkel.

Det kändes länge som att Löven inte skulle få in pucken, men Roope Talaja gjorde det. Hans 2-2-mål var ingen jätteträff, men han fortsätter at dyka upp i ytan på ”baksidan” och hugger på alla returer. Det har lett till fem mål på sju matcher på slutet. När han gör den här typen av mål är han oerhört nyttig. Det målet kom också efter ett jätteanfall av Löven genom förstalinan mitt i en i övrigt spelmässigt dålig sekvens av matchen.

Björklöven såg sedan ut att vaska en femminutersutvisning när Talaja slog till igen i början på tredje perioden. Han sköt, pucken räddades av Robin Johansson, men via egen spelare och in i mål. Klassiskt Talaja-mål kändes det som. Här tycker jag att Björklöven ska kunna kontrollera matchen till seger, men de klarar det inte. Oscar Masiello har varit bra spelmässigt i många matcher han spelat den här säsongen, men ofta lämnats ensam av försvaret och har därför en hemsk vinst/förlust-statistik. Den här dagens såg han skakig ut och var sämre än han brukar vara. Han hade stolparna med sig två gånger, såg ut att överjobba vissa situationer och släppta två mål från blå. Visst Nielsens skott var en pärla, men det är den typen av räddningar Werner har gjort på slutet.

Löven dominerade tredje perioden rejält och vann skotten med 19-4 där. Att då inte få med sig mer än 1-1 från perioden är inget annat än ineffektivt. Inte tillräckligt bra. Spelmässigt var perioden rejält high chaparall där det svängde fram och tillbaka, men oavsett måste Björklöven på hemmaplan kunna ta hem den här matchen. Nu klarade de inte det. Om det exakt handlar om att det saknas spets, att marginalerna var mot, att vissa spelare underpresterade eller vad det är tycker jag är lite svårt att säga, men det är nu i slutet på säsongen som matchen som den här behöver knytas ihop. Personligen tycker jag att fjärdelinan som är helt ofarlig framåt borde bänkas i tredje perioden.

Spelmässigt så är Björklöven fortsatt i fem mot fem bättre än sina motståndare. Det är powerplay, spelet i egen zon som för dagen var en nivå sämre än vanligt och sedan straffarna som fällde Björklöven denna dag.

Ett par noter i övrigt:

¤ Pierre Schillken kunde definitivt inte Björklöven skylla på. Femminutaren efter skallningen mot Messy hade inte alla domare tagit, Björklöven fick alla chanser på jorden i powerplay och egentligen ingen orättvis utvisning mot sig.

¤ Varför spelar Emil Norberg före Erik Rainersson? Jag är inte på träningarna, mer än någon gång, men för mig har Rainersson var en nivå bättre och framförallt när det kommer till avsluten och att han är right-fattad som saknas i övrigt.