Den bitterljuva ”sweepen”

Björklöven tog sin fjärde seger på fyra mot Modo den här säsongen, men tre poäng blev till två och jag förstår varför Fredric Andersson slog klubban hårt i sargen efter matchen.

Det är enkelt att förklara varför Björklöven borde ha vunnit den här matchen. I spel fem mot fem var de det bättre laget i alla tre perioderna enligt mig, Björklöven vann skotten med 40-27 under ordinarie tid, de hade sex lägen i powerplay och de hade en storspelande målvakt bakåt. Då ska det bli tre poäng och det blev det inte idag. Därför är det en bortkastad poäng som det där sista målet innebär för Björklöven. Det gör att det känns bittert efter den här seger. I en sluttamp med sex lag mellan plats fem och tio så kan en enda poäng vara skillnaden mellan slutspel och inte slutspel eller femte eller själtteplaceringen.

Samtidigt så var den här straffsegern en seger och det innebär att Björklöven har slagit Modo fyra gånger den här säsongen. Hade någon sagt innan säsongen att Björklöven tar 10 poäng mot Leksand och 11 mot Modo den här säsongen hade jag bett personen uppsöka psykakuten. På så sätt var det häftigt att Jacob Andersson lyckades sätta den där sista straffen och fastställa ”sweepen”. Dock tror jag att lagen kommer att mötas snart igen i slutspelet så Modo får nog en chans till den här säsongen.

Filip Westerlund var riktigt bra i den här matchen. Han läser spelet oerhört härligt, han var grym både bakåt och framåt. Han fungerade även bra som vikarie för Hutchings eller den righforwarden Löven inte värvat i PP, men han lär nog vara rätt sur efter matchen ändå. Han valde att gå på spelare istället för att ta pucken där när Modo dumpade ned i fyra mot fem, förlorade kampen och Magnus Häggström kunde spela fram Oscar Hedman. Hade Westerlund bara tagit pucken istället skulle Löven tagit tre poäng. Bitterljuvt för en kille som över 65 minuter i övrigt spelade lysande bra.

Björklöven var bättre över 60 minuter, men hade de problem någonstans så var det i första perioden. Jag tyckte att Modo lyckades vinna puckar på ganska känsliga platser i den perioden och skapade en del lägen. Karlkvist hade något som han sköt utanför, Häggkvist hade något läge så skulle Modo ha nätat någonstans så var det i första perioden. För i andra tog visserligen Björklöven två utvisningar, men städade av dem med riktigt bra boxplay och kunde sedan skapade mängder av lägen. Många kommer säkert att klaga på Björklövens powerplay och JA!! Det är solklart att det saknas en rightskytt som är ett hot på vänsterkanten när Hutchings är borta, men när fönstret stänger i morgon så kan vi sluta prata om det. Bortsett från den vänsterkanten så tycker jag att Björklöven gjorde en hel del rätt i powerplay. De hade ett skott i stolpen, mycket zontid, många avslut, flera returer som låg helt rena vid målet. Det var många byggstenar som var rätt. Det kunde blivit ett eller två mål i powerplay.

Nu blev det inte så. Istället var det Messy som tryckte in 1-0 för Löven och i en match där det ”snygga” inte fungerade så var det talande att just Messy gjorde målet. Han vräker sig bara fram och har gjort åtta mål den här säsongen. Det är bra i hans roll.

I tredje perioden såg det ruskigt stabilt ut. Björklöven hade verkligen kontroll på spelet, gav Modo absolut inget och fick tiden att gå. Just den kontrollen gör det så surt att baklängesmålet kom. Men jag håller med Jesper Jäger. Det kanske ser ut som att det är något misstag kring 1-1-målet som är grejen, men det är att Löven inte gör 2-0 med så många lägen som gör att de tappar en poäng idag.

Ett läge jag tänker på är Austin Farleys som han får serverat i slottet av Fredric Andersson, men Farley är nere i källaren just nu. Han är en målskytt, han har gjort en hel del mål den här säsongen (15st), men just nu ser inte självförtroendet i avsluten ut att finnas där. Han sätter skottet i bröstet på Hanses, han sätter straffen sedan mitt i bröstet på Hanses i straffläggningen. Farley skulle behöva hitta formen om Löven ska gå till och gå långt i slutspelet. Kanske ska han testas med Linkan och Otto igen.

Defensivt var det här en överlag bra match. Jag gillar en sekvens där Johan Eriksson går genom mittzonen, dribblar sig fram med en fint mellan egna ben, Simon Backman bara styr undan honom som att ”Sånt där trams funkar inte mot mig”. Det var framförallt i slutet på andra och i tredje perioden (fram till 1-1-målet) en riktigt städa-undan-match. Pukka och Backman trivdes bra så att säga. Även Talaja.

Modo var riktigt bleka tycker jag. Superstjärnan Emil Molin såg vi inte så mycket av. Erik Hanses var bäst och Hans Särkijärvi har verkligen fått det här ganska namnstarka laget att bli en grå defensiv massa i vissa matcher. De knaprar visserligen poäng just nu, men det är allt annat än sprudlande. Som helhet tycker jag heller inte att det här derbyt var så sprudlande. Visst, publiksiffran var grym, hatten av, men det var för få Modosupportrar på plats för att det skulle bli riktigt drag, det fanns inte samma tändning varken på läktarna eller på isen så som i de tre andra derbyna. Vi får se om den finns där i det troliga slutspelsderbyt senare i år.

Noterbart tyckte jag det var att Magnus Häggström klagade på i stort sett alla domslut under hela matchen och att det var tjafs efter nästan varje avblåsning. Det var störande. Det är inte det publiken har betalat för.

Björklöven vann på straffar. Jacob Andersson avgjorde med en kopia på den förra straffen han satte. Gubbhörnet. För mig gladde det mest att Messy fick slå. Han missade, men han missade med fart och pondus. Han sätter nästa. Det förvånade mest at Modo med alla sina snidare missade alla straffar. Viktig dock att ha  med sig någon straffseger in i fortsättningen. En till förlust hade kunnat sätta sig i skallen.

Sju matcher kvar. Hästen (h), Pantern (b), Almtuna (h), Tingsryd (b), AIK (h), Västervik (h) och Timrå (b). Fyra poäng ned under strecket, sex upp till tredje, fyra till fjärde och en till femteplatsen. ”So the plott thickins”.

12 kommentarer

  1. Per

    Bra stabil match av Löven. Personligen så tycker jag att FA är minst lika skyldig som Westerlund vid målet. Han ska absolut inte ner där med tre andra utan han bara måste ha Hedman framför mål. En så rutinerad spelare som FA kan inte göra en sån miss vid ett sånt tillfälle.

    Vidare så är det bara att konstatera att Stefan Anderssons frånvaro var en gudagåda för Lövens försvar. Otroligt bra backspel matchen igenom. Också en stor anledning till att powerplay såg bättre ut när han inte spelar 1.30 i varje pp och sänker tempot.

    Jag saknar en playmaker betydligt mer än en rightskytt. För all del så går det väl att kombinera men vi behöver en spelare som kan slå öppnande passningar och hota i powerplay. Nu gick pucken snabbare men vi spelar oss inte till något läge alls. Med både Westerlund och Stenqvist så har vi två rightskyttar. Därför kan vi eventuellt tulla på det när vi värvar imorgon. Vi bara måste ha en spelare som kan skapa. En spelare som kan gå in i förstalinan och få fart på FA samt en spelare som kan lyfta powerplay både en och två nivåer.

  2. Mangan

    Sett som helhet har Löven gjort en bra mycket bättre säsong än vad någon realist vågat drömma om.
    Det ser ut att bli slutspel. Inte ingenmansland. Inte kval neråt.
    Det ser inte alltid så vackert ut men laget tar faktiskt poäng med jämna mellanrum. Tack för det!

  3. Enrico

    Hihi, kollar lite i mina tabeller inför en eventuell slutspelsserie.

    Modo har tagit totalt 8 poäng av 51 möjliga mot övriga lag på plats 3-8. Mot lag 9-14 har de tagit 50 poäng av 72 möjliga och mot AIK 9 av 12. Snacka om nitlott med 5 mardrömsmotståndare.

    Som deras spelschema skulle se ut med dagens tabellutseende:
    SSK hemma, 0 av 6 poäng under säsongen
    Löven borta, 1 av 6
    Almtuna borta, 0 av 6
    Pantern hemma, 0 av 6
    Leksand borta, 0 av 6

    Synd att gårdagens onödiga poängtapp sabbade en annars lysande statistik.

    För Lövens del är det bara Pantern som passar riktigt dåligt av lagen 3-8.

  4. Jan-Erik Brännström

    Jag är faktiskt förvånad att det bortdömda målet (trasigt målnät) inte diskuteras här och inte i VK heller. Skottet sköts från blå linjen i rät vinkel mot målet och kan således inte komma bakifrån eller sidan. Den stora förloraren är, frånsett Björklöven, Umeå kommuns chef för Ishallen. Bilderna visade hur nätet nödtorftigt hade lagats tidigare men tydligen inte nog bra. Umeå, staden som vill mera, Norrlands huvudstad enligt egen uppfattning skämmer ut sig å det grövsta. Frågan är om det inte blir nån tjänst ledig framöver?

  5. Hannes

    Ett mål gjort på hemmaplan efter 65 minuters ”spel”. Ska man vara imponerad?
    Avsaknaden av Stefan Andersson märktes tydligt i ”spelet” framåt som var otroligt trubbigt och långsamt igår.

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Du har din käpphäst med Stefan Andersson. Det måste man ger dig allafall. Han har definitivt sin största supporter i dig.

        • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

          Ja har berömt honom många gånger genom åren. Det är bara det att du gör det varje match hela tiden.

          • Hannes

            Är för att han är så bra varje match hela tiden och ja han är favoritliraren i Löven. Kommer han vara lika bra kommer han fortsätta få berömmet han såväl förtjänar.

  6. Vinnie Vincent

    Vad tyckte du om Åkerströms insats Gustav? Tyckte han såg väldigt beslutsam ut och var ett konstant hot för Modo från blå.
    Även farlig i pp, kändes lite som ett nyförvärv.

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Jag tyckte att han gjorde en av sina bättre matcher. Var riktigt avigt farlig offensivt. Bättre än Stenqvist den här matchen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.