Matchdag – Almtuna hemma

Efter förlusten mot Pantern har Björklöven börjat gräva en grop för sig själva under slutet på säsongen. Mot Almtuna som kommer från en 0-9-smäll finns chansen att studsa tillbaka för Löven.

Björklöven är nu nere på sjunde plats och trenden är oroande med tre poäng på fem matcher. Om Björklöven levererar tre poäng på de fem matcherna som är kvar missar de slutspelet helt. Det gäller alltså att vända den här trenden nu om det ska bli något slutspel.

Det som framförallt måste bli bättre är starterna och energin från Björklöven. Det får inte fela just nu i den här delen av säsongen.

Almtuna som kommer på besök ligger femma på 72 poäng, men kommer från en 0-9-förlust mot Leksand, men även före det har det gått knackigt. 4-5 blev det mot Karlskoga, visst före det 2-1 mot Västervik och 4-3 efter straffar mot Oskarshamn, men före det 0-1 mot Timrå och 2-4 mot AIK. Almtuna har alltså två segrar på senaste sex matcherna och håller på att tappa sin topp-5-placering. De är i lite liknande situation som Björklöven fast ett steg upp bara.

Björklöven och Almtuna brukar vinna mot varandra på hemmaplan Under 2014, 15 och 16 vann hemmalaget 10 raka matcher. Det har dock vänt över de fyra senaste matcherna där bortalaget vunnit. Den här säsongen har Björklöven tagit matcherna i Uppsala 4-3 efter förlängning och senast när lagen möttes 4-0. Förra mötet i umeå slutade 4-2 till Almtuna. Historiskt är det 18-18 mellan Löven och Almtuna.

Almtuna har under Marcus Ragnarsson spelat en defensiv väldigt disciplinerad hockey och efter att tappat så många målgörare från förra säsongen var det logiskt. Det som nu ändrats är att laget släppt in mängder med mål på slutet. Efter 0-9 senast lär defensiven vara i fokus mot Löven. Allt annat än en målsnål match vore konstigt i det här mötet.

Jag förväntar mig att Löven kommer ut stenhårt och tar initiativet i matchen. Utskällningen från Fagervall efter förra matchen borde fått någon slags effekt.

Laget: 

Cody Murphy och Isak Stenlund-Ädelgran är långtidsskadade, Alex Hutchings, Jonas Emmerdahl, Stefan Andersson och Tobias Hage är också skadade.

Brock Trotter tränar med laget, men är inte spelklar än (Vi får se om han blir det under fredagen, då lär hamn hamna i förstalinan istället för Nicke J)

Austin Farley är avstängd efter matchstraffet senast.

Så här ser laget ut: (Preliminärt)

Adam Werner (Oscar Masiello)

Mikko Pukka – Jakob Stenqvist
Simon Backman – Filip Westerlund
Simon Åkerström – Jacob Andersson
Niklas Pavel

Roope Talaja – Fredric Andersson – Nicklas Johansson
David Lindqvist – Axel Ottosson – Erik Rainersson
Marcus Jonsson – Filip Riiska -Lucas Eriksson
Emil Norberg – Jacob Peterson – Mattias Granlund

Bloggens nycklar:

¤ Starten – Björklöven måste visa för sig själva att de kan starta matcher bra. Att de inte är skakade av formen på slutet. Det gäller direkt från start. Sedan måste alget vara beredd att göra det lila extra, ta stryk framför målet, ta den sista åkningen för att vinna.

¤ Spetsen – Jag har tjatat om det med Björklövens producerande spelare måste kliva fram. Annars tar de sig inte ur den här gropen.Ottosson, Andersson, Lindqvist. Det är er tid nu.

¤ Powerplay – Almtuna har seriens sämsta boxplay. Det måste Björklöven straffa med tanke på hur svårt de haft att göra mål i fem mot fem på slutet.

Sagt från Lövenhåll:

–  Vi måste höja vår prestation och göra en av säsongens bästa matcher. Då kan vi besegra Almtuna. Vi kan inte fundera så mycket på motståndarna utan måste koncentrera oss på vad vi själva ska göra, äger Joakim Fagervall till kollega Gunnar Johnsson..   

Noterbart om Almtuna:

¤ Almtunas främsta poängplockare den här säsongen har Vitor Rolin-Carlsson varit med 29 (13+16) poäng som också varit skarpast i powerplay med fyra mål. Bakom honom hittar vi Viktor Hertzberg på 29 (7+21) poäng. Med 15 (5+10) poäng är Linus Rotbakken främsta backen framåt. Rotbakken har dock -14 i plus/minusstatistiken.

¤ Ser vi till gamla Lövenspelare så har Lucas Sandström gjort 12 (7+5) poäng på sina 25 matcher. William Quist som fortfarande kämpar med sin hjärnskakning har 10 (2+8) poäng på sina 27 matcher.

¤ Oscar Fröberg och Arvid Ljung har turats om att stå i målet. Fröberg släppte sex mål och Ljung tre senast. Fröberg har siffrorna 90.96 och 2.58. Ljung har 89.78 och 2.72. Så det är ganska jämnt.

¤ Med 76.35 i boxplay är Almtuna seriens sämsta lag över hela säsongens i spelformen. 15.89 procent i powerplay gör laget till tredje sämst i ligan där.

¤ Almtuna är seriens näst bästa lag i första perioden med bara 15 av 47 förstaperioder som slutat med förlust.

¤ Almtuna var länge seriens näst målsnålaste lag efter Timrå, men med 0-9-förlusten ramlade de ned till platsen fyra från slutet med 131 insläppta mål.

Sagt från Almtuna-håll:

– Vi har inte tid att hålla på och älta matchen senast, men det tog en stund att komma upp på hästen igen efter den. Nu handlar det främst om att studsa tillbaka som lag. Vi hr bjudit på för mycket på slutet och det måste få ett stopp, säger tränare Marcus Ragnarsson till UNT.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som jSimon Lindmark sköter eller via Cmore. Matchstart 19.00. Gunnar Johnsson och Simon Lindmark är på plats levererar texter samt presskonferens och ytterligare webb-tv-klipp efter matchen. Bloggen är på privat ärende i Jämtland och missar matchen.

6 kommentarer

  1. putte

    Gurra, jag vet att vi inte var överens i livechatten om hur matchen såg ut senast mot hästen, men vad spelar det för roll med energi och hur starten ser ut? När spelarna går ut hårt, har energi och puckinnehav, men det bara skjuts alibiskott och ingen vågar/orkar offra en hörntand framför mål vinns inga matcher. Hästenmatchen var i mina ögon bedrövlig, tror inte Kokman har haft en så lätt match tidigare, trots spelmässigt ”övertag” från Lövens sida.

    Nä, solklar torsk ikväll om inte momentet ”våga blöda” finns där.

    Överens dock om PP. Backskott med fri sikt, och hälften utanför är ett bra recept på 0%.

    Spetsen i laget är i mångt och mycket frånvarande med skador och avstängningar, så där lär andra bli tvungna att leverera, frågan är bara vem?

  2. Torbjörn

    Kan du inte kolla upp fallet Trotter? Han var ju så säker att vara spelklar på fredag. Är det löven som är amatörer eller är det något konstigt

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Jag sa aldrig att han var klar till fredag. Jag har trott på tidigast nu på tisdag från start om du läser vad jag skrev när spelaren blev klar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.