Matchdag – Timrå borta

Dags att avsluta grundserien mot Timrå som Björklöven kammat noll mot den här säsongen. En extra hemmamatch, en eller två poäng med sig i slutspelsserien står på spel. Det går att säga att slutspelet börjar nu.

Timrå är redan klara seriesegrare med sina 99 poäng, 11 före Leksand. Deras 96 insläppta mål är 17 färre än tvåan Leksand i den kategorin, det är dessutom det lägsta på 2010-talet, Leksand var nere på 101 2010-11 så Löven kan förstöra det rekordet med 5 mål ikväll. Förutom att laget har Jonathan Dahlén som superstjärna och många andra unga talangfulla spelare som blommat ut är det just defensiven som är grejen. Laget bjuder ju inte på något alls.

Timrå är högt uppe i stort sett alla statistiska kategorier som finns och det är bara att imponeras av lagbygget som Kent Norberg fått ihop och jobbet som Fredrik Andersson gjort med laget. Speciellt är det att Norberg har ett annat jobb vid sidan av och gör sportchefsjobbet vid sidan av. En knäpp på näsan på alla heltidsanställda sportchefer.

Det som talar för Björklöven i den här matchen är att lager faktiskt vaknat och har tre segrar på sina fyra senaste matcher. De har kommit ur sin resultatmässiga formsvacka. De har allt att spela för och Timrå har faktiskt inget alls att spela för. Jag tror inte att de vill dra på sig några skador på viktiga spelare inför SHL-jakten.

Annars talar statistiken för Timrå. Inte bara att de är seriens bästa lag och kommer med 3-2 mot Modo utan Dahlén i ryggen, före det 2-1 mot Leksand, 2-0 mot Karlskoga utan statistiken mot Löven. Den skrämmer. Laget har fem raka matcher den här säsongen med seger mot Björklöven. 3-1 och 3-0 i Umeå, 3-2 i Timrå under seriespelet. 4-3 i Umeå och 5-1 i NHK Arena under för säsongen. Björklöven har alltså gjort mer än ett mål i bara två av fem matcher, över två i en enda. Det är just det som är grejen. Hur ska Löven göra mål på Timrå. Laget har inte släppt in mer än två mål under ordinarie tid på sex raka matcher.

Ja, det blir tufft för Björklöven, men största chansen till seger är att ta grepp om matchen tidigt mot ett lag som egentligen inte har något att spela för. Motivation borde ha chansen mot klass.

Laget: 

Isak Stenlund-Ädelgran är långtidsskadad, Tobias Hage och Stefan Andersson är också skadade.

Austin Farley är avstängd en matcher till. Brock Trotter är inte klar för spel.

Cody Murphy är tillbaka i laget och har kört med Talaja och Fredric Andersson på träningarna sedan förra matchen. Sedan sett till förra matchen så kan jag tänka mig att Jonas Emmerdahl går in istället för Jakob Stenqvist i fem mot fem.

Så här ser laget ut: (Preliminärt)

Adam Werner (Oscar Masiello)

Mikko Pukka – Jonas Emmerdahl
Simon Backman – Filip Westerlund
Simon Åkerström – Jacob Andersson
Jakob Stenqvist

Roope Talaja – Fredric Andersson – Cody Murphy
David Lindqvist – Axel Ottosson – Alex Hutchings
Marcus Jonsson – Filip Riiska -Lucas Eriksson
Nicklas Johansson – Jacob Peterson – Mattias Granlund
Erik Rainersson

Bloggens nycklar:

¤ Disciplinen – Timrå är oerhört svåra att göra mål på. Därför blir det extra dyrt om du ger bort något till dem. Björklöven måste spela enkelt ur egen zon, inga idiotaktioner.

¤ Dahlén – Möter du seriens bästa spelare måste du har någon slags plan för hur de ska göra det svårare för honom.

¤ Starten – Timrå är normalt seriens starkaste lag i tredje perioden, men den här matchen betyder inget för Timrå vad de än säger. Kan Björklöven hamna i ledning, kan de hålla den kanske Timrå inte jobbar ihjäl sig hela vägen in.

Sagt från Lövenhåll:

– Jag förväntar mig en topprestation i sista matchen. Vi skulle summera säsongen efter 52 omgångar och vi har fortfarande chansen att nå vårat mål. Jag vill att vi ska komma väl förberedda och redo för match på ett vettigt och bra sätt. Vi har tre av fyra vinster nu på slutet och vi kan ta med oss en bra form in i slutspelet. Vi vill få med oss först och främst poäng in i slutspelet. Det kan vara avgörande. Det viktigaste är att vi gör vårat jobb, annars spelar det ingen roll hur det går i de andra matcherna, säger Joakim Fagervall till klubbens hemsida

Noterbart om Timrå:

¤ Med 43 (23+20) poäng på 43 matcher är Jonatahan Dahlén den spelaren som snittar flest poäng per match. Han har åtta matchavgörande mål och nio mål i powerplay. Det finns ingen giftigare spelare i hela serien.

¤ Erik Karlsson är tvåa i interna poängligan med 27 (8+19) poäng, Johan Johnsson trea på 25 (12+13). Poängbästa back är Hampus Larsson på 15 (3+12) poäng. Ni ser. Det är Dahlen och defensiven som sticker ut.

¤ Timrå var rätt risiga i powerplay när säsongen startade, men med Dahléns inträde är de nu tvåa på 23.29 procent. I boxplay är det bäst i serien med 84.48 procent.

¤ Henrik Haukeland har haft en jättesäsong i målet, visserligen hjälpt av försvaret, men 93.06 och 1.68 är siffror som inger respekt.

¤ Timrå hade senast mot Modo influensa i laget och saknade då Jonathan Dahlén och Johan Persson. Nu är alla spelare tillgängliga, friska och spelklara. På onsdagen stod det klart att Jacob Olofsson är sjuk och står över.

Kedjan med Johan Johnsson, Jeremy Boyce och Emil Berglund vilas. Dessutom kommer inte heller Andreas Molinder, Marcus Hardegård eller Lukas Enqvist till spel Det innebär att juniorbacken William Svanberg får göra debut i A-laget, talangen är uppsatt som sjunde back inför onsdagskvällens match. Nu gör också Anton Wedin comeback efter sin axelskada som hållit honom borta i nästan tre månader och forwarden kliver in i en något ovan roll som center.

Sagt från Timråhåll:

– Jag tycker att över 60 minuter var det en bra match senast mot Modo där vi gjorde en del detaljer bättre än dem. Vi vill avsluta snyggt och fortsätta på den inslagna vägen för att komma in i finalen rätt. Det blir en intressant match. Vi ska försöka hålla våran bra statistik mot Björklöven, säger tränare Fredrik Andersson till klubbens hemsida.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som jag själv sköter eller via Cmore. Matchstart 19.00. Jag själv och GunnarJohnsson är på plats levererar texter samt presskonferens och ytterligare webb-tv-klipp efter matchen.

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.