Den bästa typen av underhållning

Vilket drama det blev på lördagen i A3 Arena. En bra start, en tragedi, en upphämtning och en otrolig klack. Hockey kan vara ruskigt underhållande ibland.

Det går att klaga och fokusera på en bortslängd poäng. Javisst, men det här är slutspel, allt handlar om ställningen efter fem omgång och efter vändningen så lever det. Joakim Fagervall sa det innan jag slog på kameran. ”Självklart vill vi vinna alla matcher under ordinarie tid, ta den här serien så, men det viktigaste känns som att så länge AIK leder måste vi håla oss inom helst två, men det funkar även med tre poäng från AIK. Då lever det”. Björklöven har AIK hemma i sista matchen och det är ju en bra fördel. De måste inte gå förbi AIK förrän där och då i sista matchen.

Men självklart var det onödigt att Björklöven tappade en poäng här. Matchen gick ju inledningsvis precis som jag hade trott. Björklöven kom ut och körde över Pantern. De gjorde 1-0, (Talaja börjar bli ruggigt nyttig på returerna) de hade flera lägen att göra 2-0 och om de hade gjort det osm jag förutspått att de skulle göra i första perioden. Då tror jag att Pantern som har haft det så tungt, så länge, hade vikit ned sig. Då hade vi nog sett de där 4-1 eller 5-1. Nu blev det inte så.

Filip Westerlund som hade en riktigt tung match fick inte bort Andreas Heier och då snärtade han upp pucken i taket. Här borde Björklöven bara skakat av sig det och kört vidare. De hade varit bättre än Pantern, de är ett bättre lag än Pantern, men Filip Riska erkände det. Laget gick ned sig mentalt efter det målet. Jag kan tänka mig att tankar som ”Vad är det som händer” började komma i spelarnas huvuden. Pantern fick energi, började tro och Björklöven började istället för att spela självklart, rakt, enligt systemet att hitta egna lösningar med pucken. Det slutade i indian-VM i andra perioden. Även Pantern slarvade och ett tag var det galet hur det byttes chanser.

Sedan målen. Vad var det för något. Det fanns bara inte. Visst, 2-1-målet var ett stenhårt slagskott av Grönlund som inte är så mycket att säga om. Men 3-1. Där byter Löven, men Filip Westerlund sitter kvar på bänken så Löven spelar med fyra spelare i fem mot fem, det blir ett räknefel då femte gubben inte är inne på isen, friläge för Jadeland som missar pucken, men den går in ändå. Ett helt sjukt hockeymål. 4-1. Simon Åkerström slår knut på sina egna ben på en överstegsåkning och faller som sista gubbe. Friläge och 4-1. Hur tränar man bort sådana mål, hur förbereder man sig för att de inte ska hända, vad ska en tränare säga? Näe, de två målen finns bara inte. De händer inte, men nu gjorde de så.

Det var viktigt att pausen kom tillslut i andra perioden för Björklöven behövde den för att mentalt ladda om. För det var mentalt som de var helt under isen i andra. I första perioden tacklade Björklöven på allt som rörde sig, spelade fysiskt. I andra vann de inte en kamp. Det handlar inte om dålig inställning. Det handlar om att händelser sker som ställer det mentalt. Det är därför spelarna börjar slå passningar som tidigare i matchen inte fanns att ens försöka. Så ser jag det. Med en paus. lite snack mellan andra och tredje löstes de knutarna upp.

Upphämtningen i tredje är rysligt häftig. Vad kan Löven ha skapat 15 målchanser på en period. För varje målchans, för varje dumt domslut från Holm, ju högre blev volymen från läktarna. Det må ha varit 3760 åskådare, men det var sittplats som svek. Ståplats ägde. Kul för Åkerström efter sitt fall att han fick kruta in 2-4 via Ottossons klubba. Ännu mer kul att Fredric Andersson, som brände typ 5-6 heta lägen i matchen, fick göra 2-4. Han har inte nätat på 13 matcher. Det är ganska ovanligt att en kille ligger trea i skytteligan och sen hamnar i en 13 matchers torka. Ska Löven ta sig igenom den här serien i topp måste kaptenen leverera. Därför kan det målet ha varit sjukt viktigt om det nu kan släppa.

Att 4-4 kom så snabbt efter var ändå inte så förvånande. Jag trodde att även 5-4 skulle komma innan perioden var slut. Pantern gick på knäna rent fysiskt och orkade inte att stå emot Löven. De hade ganska tur som klarade 4-4. Cody Murphys stolpskott var värt mer. Hade Pantern vunnit efter förlängning hade det känts så oerhört orättvist. Björklöven hade ändå 50 skott på mål, en 20-25 målchanser och var klart bättre över 64 minuter.

I slutändan så väljer jag att konstatera att slutspelsserien lever, låt oss inte hänga upp oss på den tappade poängen. Gläd oss att det lever, över den underhållningen som vi 3760 som var på plats fick. Det var helt sjukt. Det är kul med slutspel.

Till sist ett par noter:

¤ Lucas Eriksson gör ett jobb i det tysta, men jäklar vad bra han var defensivt idag. Hans spela i boxplay var fem kurrar, hans räddning när Jadeland skulle slå in 2-1 var likaså. Sedan är han ju ingen offensiv kraft, men det är inte hans roll.

¤ Björklöven har 72 avslut i matchen. Det säger ändå något om hur mycket Björklöven skrapade fram offensivt. 50 skott på mål är en hyfsad siffra och det var inte bara alibilägen den här dagen.

¤ Christoffer Holm hade en tuff kväll. Jag undrar om han verkligen såg Oscar Eklinds sving när han sänkte Ottosson. Den var helt klart värd mer än en tvåa. Snacka om att Holm fick en orkan från läktarhåll den här dagen.

¤ Cody Murphy förlängde sitt kontrakt med Löven idag. Det var väntat tycker jag. Han har sin skadehistorik som gör att priset bör ha gått ned, han har sin tjej från Umeå, han har kvaliteter som sticker ut när han är helt. Hur svarade han? En ass, ett avgörande mål och ledning i interna poängligan i slutspselserien.

19 kommentarer

 1. Per

  Fysiskt nobbigt att följa matchen idag. Hårresande misstag och en fantastisk vändning. GD var ren och skär klass.

  Hoppas att vi fyller arenan de sista två hemmamatcherna. Då har vi sex garanterade poäng bara där.

  Vi ses i Uppsalas skämt till ishall!

  • Hannes

   Vadå skämt till ishall? Almtuna har seriens absolut bästa intro precis innan nedsläpp. Kul för Lövens lirare att de får uppleva det en sista gång på förhoppningsvis väldigt väldigt länge.

   • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

    Sveriges utan tvekan kallaste hall på elitnivå. De har typ ingen publik och hallen håller totalt sjuk låg klass. Andas div-1, näst sämst efter Plivit trade. Mäktigast intro tycker jag Leksamd.

     • KungsholmsLövet

      Otaliga gånger. Alltid spännande att frysa häcken av sig och se spelet i 2d från den låga bortaläktaren bakom ena målet.
      Jag har lite högre krav än kvalitet på ett 30-sek intro innan match för att ge högt betyg för en ishall. Gissar på att författaren till ursprungsinlägget är av samma mening som mig.

    • Hannes

     Har aldrig varit i b eller c-hallen, men luften är frisk i a-hallen+att det är ganska vindstilla.

  • Ville Meskinen

   Enligt uppgift är Trotters böter angående ärendet som stängt Trotter från spel betalda. Så nu borde det bara vara formalia innan han blir klar för spel. Om man följer Europakonventionen för mänskliga rättigheter. Enligt artikel 4 ska ingen människa oavsett nationalitet bli dubbelbestraffad för något brott.

   Nu följs inte Europakonventionen fullt ut.
   Men Trotter borde ha goda möjligheter.

 2. Jens Forabrandt

  Gustav,
  Jag uppskattar din blogg men korrekturläser du inte?
  Det är typ två stavfel i varje inlägg.
  Skitsamma. SHL är på g

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Brukar sällan korrekturläsa bloggen. Gör det alltid med artiklar och krönikor. Det är en tidsfråga, men jag kan försöka bättra mig.

   • Enrico

    Det känns faktiskt oviktigt, och på något sätt känns det viktigt att folk i dagens samhälle förstår skillnaden mellan journalistik och en blogg, även om bloggen är skriven av en journalist.

  • Joe

   Gustav gör ett hästjobb med bloggen och publicerar detta inlägg ca 2 timmar efter slutsignalen har gått. En text som du helt gratis tar del av. Och du väljer att lyfta enstaka stavfel…
   GRATTIS Jens till SM-guld i grenen ”Bottennivå”.
   Vi andra är väl bara tacksamma och ser det som ett plus att Gustavs reflektioner kommer samma kväll! (istället för att lägga ner onödig tid på korrekturläsning för att fixa sällsynta och endast kosmetiska stavfel)
   Tack och bock!

 3. Jörgen

  Välkomna till Uppsala.
  Det går väl ut på att vinna matcher , sedan hur hallen ser spelar ingen roll.
  De kommer ni bli varse om

 4. Jörgen

  Knutte.
  Fotbollen har blivit stor igen med Sirius i allsvenskan men bandy är tyvärr inget att skryta med. Men det Almtuna gör med sina små resurser är helt otroligt bra

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>