Slutspelsdag – Almtuna borta

Slutspelet fortsätter. Almtuna står för motståndet. Ett lag Björklöven besegrat två gånger i Uppsala den här säsongen. Ska hoppet om förkval till SHL leva måste det blir en tredje gång.

AIK som leder tabellen på fem poäng möter Södertälje. Det är bra och dåligt. Troligen vinner de, då måste i stort sett Björklöven vinna för att det ska vara realistiskt att sluta etta i serien. Vinner AIK gör det också att Södertälje troligen är avsågat när Björklöven möter dem på fredag.

Hur som helst är matchen mot Almtuna precis som alla matcher i serien, måstematcher. Då är det skönt att Björklöven som historiskt haft det så sanslöst svårt i Uppsala inte alls haft det den här säsongen. Första mötet slutade 4-3 efter förlängning och förra gången när lagen möttes i Gränbyhallen blev det 4-0 till Löven. Björklöven vann senaste mötet i Umeå med 3-2 efter förlängning och har alltså tre segrar på fyra matcher.

Almtuna som tappade stora delar av sin offensiv inför säsongen spelade inledningsvis en tajt och tät defensiv hockey  som tog dem till toppen av tabellen där de legat stora delar av säsongen. Mot slutet har de dock släppt in väldigt många mål. 0-9 mot Leksand var det extrema, men överlag så släppte Almtuna in tre mål eller fler på fem av sina sista åtta matcher i seriespelet. De vann dock tre av sina fyra sista grundseriematcher och tog poäng i samtliga. 2-1 e.el mot Vita Hästen, 8-2 mot Södertälje, 3-4 mot Modo e.st och 3-2 mot Troja. I slutspelet inledde Almtuna med att hämta upp 1-2-underläge till 2-2 och en poäng mot AIK. Känslan är att den som vinner matchen mellan Björklöven och Almtuna hakar av det andra laget i toppen om AIK vinner.

Spelmässigt har Almtuna gått från att varit väldigt tajta till att numera variera väldigt mycket från match till match och det känns svårt att förutse matchbilden. Jag tror dock att inget av lagen riktigt vill ta för mycket risker och att det kan bli lite försiktigt. Björklöven har dock trots att vi ofta klagar på att Löven saknar spets, ett spetsigare lag med fler matchvinnare än Almtuna. Blir det tätt, målsnålt kan det avgöra.

Laget: 

Isak Stenlund-Ädelgran är långtidsskadad, Tobias Hage och Stefan Andersson är också skadade. Brock Trotter är inte klar för spel vad bloggen vet på måndagsmorgonen allafall. Uppdatering följer där i separat inlägg.

Sedan har även Filip Westerlund blivit skadad i senaste matchen. Han fick en smäll mot huvudet och vilas. Marcus Jonsson, som är rightfattad, tar hans plats i powerplay. Jonas Emmerdahl ersätter honom på backen.

Så här ser laget ut: (Preliminärt)

Adam Werner (Oscar Masiello)

Mikko Pukka – Jakob Stenqvist
Simon Backman – Jonas Emmerdahl
Simon Åkerström – Jacob Andersson
Niklas Pavel

Roope Talaja – Fredric Andersson – Austin Farley
David Lindqvist – Axel Ottosson – Alex Hutchings
Marcus Jonsson – Filip Riiska -Lucas Eriksson
Cody Murphy – Jacob Peterson – Mattias Granlund
Nicklas Johansson

Bloggens nycklar:

¤ Individuella misstagen – Det får inte bli lika många misstag som förra matchen. Mot ett bättre lag som Almtuna så betyder det noll poäng.

¤ Tålamodet – Almtuna spelar väldigt defensivt disciplinerat under Marcus Ragnarsson. Det gäller att inte förlora tålamodet utan att jobba på enligt planen.

¤ Spetsspelarna – Hutchings, Ottosson, Murphy, Andersson. Björklövens offensiva spets måste kliva fram och sätta de avgörande puckarna för Löven.

Sagt från Lövenhåll:

- Det var onödigt att vi skulle behöva hämta upp 4-1 igår mot Pantern. Det var en bunt av dåliga mål och det studsar hit och dit. Jag hoppas att vi gjort bort de grejerna nu. Vi repade upp det ordentligt i den tredje perioden och får otroligt mycket energi av vår publik. Det kändes som inget kunde stoppa oss i tredje och vår ståplats är enorm och driver på. Det var gåshud under delar av den tredje perioden. Vi fick in puckar och fick bränsle. Det var enormt skönt, säger Joakim Fagervall till klubbens hemsida

- Det ska bli en rolig match. De har varit riktigt bra hela säsongen så det kommer att bli tufft. De har spelat ganska disciplinerat när vi mött dem och kommer alltid ut hårt på hemmaplan. Vi ska se till att ta med oss hur vi avslutade mot Pantern, säger Marcus Jonsson till kollega Tomas Ruuth.

Noterbart om Almtuna:

¤ Almtunas främsta poängplockare den här säsongen har Viktor Rollin-Carlsson varit med 34 (15+19) poäng som också varit skarpast i powerplay med fem mål. Bakom honom hittar vi Viktor Hertzberg på 33 (10+23) poäng. Med 19 (6+13) poäng är Linus Rotbakken främsta backen framåt. Rotbakken har dock -11 i plus/minusstatistiken. Endast fyra spelare, jämfört med Lövens åtta har stått för 20 poäng eller fler.

¤ Ser vi till gamla Lövenspelare så har Lucas Sandström gjort 15 (8+7) poäng på sina 30 matcher. William Quist som länge kämpade med sin hjärnskakning har 12 (2+10) poäng på sina 32 matcher.

¤ Oscar Fröberg och Arvid Ljung har turats om att stå i målet. Ljung stod i senaste matchen mot AIK. Fröberg har siffrorna 91.18 och 2.51. Ljung har 90.10 och 2.69. Så det är ganska jämnt mellan målvakterna. De finns ingen riktig etta.

¤ Med 77.78 i boxplay har Almtuna varit seriens näst sämsta lag över hela säsongens i spelformen. 17.26 procent i powerplay gjorde att laget slutade åtta i ligan i spelformen och då var den klar bättre på slutet av säsongen.

¤ Almtuna är seriens näst bästa lag i första perioden med bara 16 av 52 förstaperioder som slutat med förlust.

¤ Almtunas lag är inte meddelat, men inga nyckelspelare saknades i mötet med AIK.

Sagt från Almtunahåll:

- Man har sett det tidigare år hur jämt det brukar vara i tabellen i slutspelsserien så poängen mot AIK var superviktig. Vi har gärna tagit fler, men vi är med och kommer att bli farliga i den här serien. Läget är fortfarande bra. Vi gick ut och visade att vi blir ett lag att räkna med. AIk är favorittippat och det hade kunnat gå åt vilket håll som helst. Jämför jag med förra säsongen så finns det ett helt annat lugn, Vi har legat högt upp i tabellen hela säsongen.och vetat att det skulle bli playoff säger Viktor Rollin-Carlsson till UNT.se.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som Jakob Arvidsson själv sköter eller via Cmore. Matchstart 19.00. Jag själv är på plats i Uppsala och levererar texter samt presskonferens och ytterligare webb-tv-klipp efter matchen.

5 kommentarer

 1. Hannes

  I alla fall kommer Almtunamatchen i precis rätt läge då Almtuna precis spelat derby och det brukar vara svårare att ladda om efter en urladdning som ett derby alltid är så det här kan vara en sak till som talar för en säker Lövenseger. Däremot känns AIK:s poäng i den här omgången mer osäkra då de precis haft derbymatch och så kommer en till nu direkt efter. Kan bli en intressant tabell efter kvällens omgång.

 2. Greg

  Även om slutspelet börjat får vi inte glömma att även Silly Season har börjat. Vad tror du om att plocka hem Oscar Stål Lyrenäs till den gröngula tröjan nästa år? Hans kontrakt med Modo går ut nu.

 3. Hannes

  Synd bara att Oskarshamn får tillbaka Lucas Elvenes lagom till ikväll. Känns som Oskarshamn kommer bli Lövens största hot till playoffsegern.

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   De möter ju Pantern idag och lär vinna, så det känns som att onsdagens match i Umeå mot dem kommer att bli väldigt avgörande.

 4. Coachen

  Otroligt avgörande varenda match i en så kort serie, ikväll avgör mycket om vi kommer ha chans på fler än dessa fem matcher. Tydligen gjorde Almtuna också en del misstag i sin match i lördags som kostade vinsten för dom. Är på helspänn ikväll med och hoppas hoppas att vår bortastatistik mot dom från tidigare under säsongen fortsätter…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>