En ologiskt fullständigt logisk seger

Björklöven ångar på. Femte raka segern. Delad ledning i slutspelsserien och det värsta/bästa är att det känns som att det finns en växel till i laget.

Seger i Uppsala. Det är inte varje dag. Innan den här säsongen hade Björklöven inte vunnit i Uppsala under ordinarie tid på över 15 år. Nu har de gjort det två gånger. Fuck historien helt enkelt. In i den här matchen hade Almtuna tre poäng, Björklöven tre. När de kliver ut är Björklöven seriefavorit med Oskarshamna och AIK.

Björklöven har jobbat sig till ett riktigt häftigt läge. jag hoppas att de kan hålla sig kalla och inte tänka för mycket på vad som finns i skattkistan. Björklöven skulle knappt ha varit här. De var ju körda för 9-10 omgångar sedan.

Det jag kan känna när jag sammanfattar matchen är att Björklöven just nu känns som ett väldigt självklart vinnande team och det spelar nästan ingen roll om de hamnat bakom, det är jämt eller om de leder. Det blir en tuff split oavsett. De hittar ett sätt att vinna.

Om vi ska se till matchen. Det blev en galen inledning. Björklöven drog på sig en tvåa efter 4.33 genom Lukas Ericsson i offensiv zon. Normalt är det min första anteckning i en så här match. Nu stod det redan 1-1.

Pang -Pang sa det. Läckert mål av Almtunas Per Svensson, men vad är det för försvarsspel av Åkerström/Stenqvist som hamnade tillsammans i ett brutet byte. Båda kan inte gå på puck.

Sedan ser vi det Björklöven byggt upp. De skjuter oerhört mycket från backplats och de har oftast Roope Talaja framför målet. Han stod där nu också. Det var bara att den här gången var även Austin Farley där och snappade upp pucken, klev ut på sidan och lyfte in 1-1. Viktigt av Löven att få en så snabb kvittering.

Sedan kom den där utvisningen och det såg länge ut att bli ett bra boxplay. Björklöven har ett bra boxplay just nu med två forwardskombos, Riska/Messy, Ericsson/Granlund. Ändå blev det ett baklängesmål. Störande att det kom på en klassisk Quist-variant som vi sett så många gånger. Som Fagervall sa, Löven visste vad han skulle göra, men var bara lite för sena positionellt för att stoppa det.

Sedan dominerade Björklöven spelet rejält. Ottosson hade ett jätteläge, Riska hade ett, Björklöven var verkligen det bättre laget. Därför var det nästan bisarrt att Almtuna ledde med 2-1 trots skotten 10-2 till Löven i första perioden. Jag kände där och då att Björklöven helt ärligt inte fått studsarna med sig.

Ut i andra perioden hade Björklöven en 1,30 lång parkering i Almtunas zon drog Simon Backman på sig en utvisning, i offensiv zon, eller gränsen till den allafall, igen. Björklöven städade av den utvisningen, men hamnade med Pukka, Stenqvist, Talaja, Andersson och Farley i egen zon och fastnade där länge. Det bytet på 2,30 vred över initiativet till Almtuna.

Löven fick kämpa ganska länge och gjorde det bra. Ända till att Lucas Sandström gick omkull tillsammans med Mikko Pukka, fick hans skridsko på huvudet och alla fokus hamnade där. Samtidigt skickade Jakob Stenqvist en meteorit till Austin Farley som klev över blålinjen, siktade och kollade om maskorna vid högra krysset höll.

Vansinnigt viktigt att få igång Farley. Nu har Farley, Freddan, Hutch, Talaja, Murphy, Otto och Linkan gjort avtryck av Lövens spetsspelare senaste tiden.

Löven hade också en 4-2-puck inne. Hade den här matchen slutat 3-3 eller liknade hade det blivit diskussion, men det är inte så mycket att säga. Har domaren blåst oavsett fel eller inte för blockering är det kört. Sedan att domaren inte borde ha blåst, att det borde ha stått 4-2 redan där är en annan sak.

Just ja. Björklöven tog ledningen med 3-2. Jag har pratat med Messy om det här. Vilket mål. Helt otroligt. Vad ska man säga. Det finns bara inte. Han kliver alltså upp från egen planhalva, dribblar tre gubbar, lyfter in en backhand. Makalöst snyggt.

I tredje var tendensen att Almtuna tryckte på, men utan att skaffa det riktigt, riktigt vassa chanserna. Det var meningen. Björklöven hade jobbat sig till 3-2-ledning. Ny tung tvåa på Ottosson, men Björklöven städar den och överlag var de ganska lugna i sin spelstil. Almtuna hade en del farliga styrningar mot Löven, de skakade runt lite, men Almtuna var faktiskt aldrig riktigt nära komma ikapp. Lukas Ericssons 4-2-mål var ganska logiskt i slutändan.

Nu kliver de vidare. Ett bra Oskarshamn väntar. Bröderna Elvenes är tillbaka. Det kommer att bli tufft, men Löven har form. Det kan ingen missta. Det blir spännande att se hur publiken kommer att vara ”hemma i Washington.

Ett par notiser:

¤ Hur övertänd var inte Lucas Sandström i den här matchen. Det kändes som att han hamnade i tjafs med Lövenspelare i varje byte. Han blev intacklad i Lövens bås två gånger om, han fick Pukka skridsko i huvudet. Ja Sandström var inblandad varje gång det blev stök. Man väntade bara på att han skulle ta ett matchstraff, men så blev det inte.

¤ William Quist nätade för Almtuna och det verkar vara något speciellt för killarna som spelat i Löven tidigare att möta laget. Både han och Sandström stod vid Lövens omklädningsrum efteråt och surrade.

¤ Filip Riska var galna 11-1 efter första matchen i serien i tekningar. Idag förlorade han nästan allt 6-15 . Just nu är Riska fortfarande över 60 procent på tekningar i slutspelet.

3 kommentarer

  1. Per

    Härlig, välförtjänt seger. Skoj också för Messy att få göra ett fint mål.

    Hoppas att alla förstår allvaret och tar sig till arenan imorgon. Superviktig match där det kommer att råda fantastisk stämning i hallen. Det vore mäktigt om vi kunde få en fin publiksiffra.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>