Slutspelsdag – Oskarshamn hemma

Toppmöte, ettan mot tvåan i slutspelsserien. Det är verkligen säsongens hetaste match hittills som väntar på onsdagen. Björklöven har chansen att ta ett stort steg mot en SHL-förkvalsplats.

Björklöven har fem raka segrar och har gjort nio mål i slutpselsserien. Oskarshamn är enda laget med två raka trepoängare i slutspelet, 4-1 mot Södertälje hemma och senast 5-2 mot Pantern borta. Det är de två hetaste lagen som möts på onsdagen. Två lag med bra skadeläge, med bra självförtroende och starka trupper. Det känns ovisst på förhand, men ser vi till den här säsongen så har Björklöven haft lätt för Oskarshamn i Umeå.

Senaste mötet slutade 4-0 och gången före det i Umeå blev det 5-1. Visst Björklöven har förlorat 2-3 och 1-6 i norra Småland, men i Umeå har de vunnit precis som Björklöven brukar göra historiskt. Oskarshamn har bara vunnit en av de senaste sju matcherna i Umeå och tagit poäng i två av sju. Oskarshamn var sedan också bara sjunde bästa bortalaget i serien under säsongen.

Spelmässigt har matcherna mot Oskarshamn varierat väldigt mycket. Björklöven var utspelade i första mötet, spelade ut Oskarshamn i senaste mötet. Det är svårt att sia om hur matchbilden blir, men Oskarshamn är väldigt skickliga på att hugga på motståndarnas misstag, det är bra på att sätta press på motståndarna och vinna andrapuckar i offensiv zon. Där måste Björklöven se upp. Sedan har de ett makalöst starkt powerplay och backar som verkligen är målfarliga.

Björklöven har dock ett kanske ännu mera fysiskt lag som det ser ut nu, ännu mera bredd. Frågan är bara vilka som kliver fram i den här matchen. Om Björklöven kan visa upp samma energi som mot Pantern i period tre. Då kan de definitivt vinna det här

Laget: 

Isak Stenlund-Ädelgran är långtidsskadad, Tobias Hage, Andreas Vikström och Stefan Andersson är också skadade. Brock Trotter är inte klar för spel.

Oklart hur det är med Filip Westerlund och om han kan vara aktuell för spel efter sin huvudskada.

Så här ser laget ut: (Preliminärt)

Adam Werner (Oscar Masiello)

Mikko Pukka – Jakob Stenqvist
Simon Backman – Jonas Emmerdahl
Simon Åkerström – Jacob Andersson
Niklas Pavel

Roope Talaja – Fredric Andersson – Austin Farley
Cody Murphy – Axel Ottosson – Alex Hutchings
Marcus Jonsson – Filip Riiska -Lucas Eriksson
David Lindqvist – Jacob Peterson – Mattias Granlund
Nicklas Johansson

Bloggens nycklar:

¤ Våga vinna – Björklöven har dominerat båda matcherna i slutspelsserien. På hemmaplan måste de våga göra det igen. Kör på fysiskt, verkligen gör det.

¤ Utvisningarna – Tre utvisningar i offensiv zon senast. Här måste Björklöven städa bättre i sitt beteende.

¤ Misstagen – Björklöven har vunnit de två senaste matcherna, men det har varit några för många individuella misstag. Det måste städas bort bättre.

¤ Publiken – Mot Pantern var det ett tryck som bar laget fram. Det kommer att behövas som en sjunde spelare på isen. Då kan Björklöven energimässigt köra över Oskarshamn.

Sagt från Lövenhåll:

- Det har varit jämna matcher här mot Oskarshamn. Sedan är det vi som gjort målen och vunnit, men Oskarshamn är bra. Det är inte tur att de ligger där de ligger, säger Joakim Fagervall och fortsätter. För oss gäller det att vara väldigt noggranna i det vi gör. Oskarshamn är väldigt duktiga på att utnyttja våra misstag, säger Joakim Fagervall till kollega Gunnar Jonsson.

Noterbart om Oskarshamn:

¤ Ser vi till allsvenskan så var Lövenprodukten, backen Marcus Björk Oskarshamns bästa poängplockare med 34 (13+21) poäng. Arsi Piispanen var bästa forward med 31 (13+18). Där bakom hittar vi backen Karl Johansson på 30 (9+21) och Niklas Johansson på 28 (8+20) Bäst poängsnitt har Lucas Elvenes med 21 (4+17) på 22 matcher som sedan hamnade i Rögle, men nu är tillbaka i Oskarshamn under slutspelet igen.

¤ I slutspelsserien har Frölundatallangen John Dahlström, som kom till Oskarshamn på lån sent under säsongen, varit hetast med två mål och en assist. Piispanen och Karl Johansson har också tre poäng, men med ett mål och två assist.

¤ Sammanlagt har Oskarshamn använt sig av 17 olika lån under säsongen och har just nu sju lånade spelare i truppen.

¤ Oskarshamn har totalt använt fem målvakter den här säsongen och det är Wiktor Ragnewall som stått flest matcher  med 30 stycken. Han ståtar på 89.42 och 2.76insläppta mål per match. Christoffer Rifalk har dock fått stå nu i slutspelet och har fina 94.34 och 1.50 i statistiksiffror här.

¤ Oskarshamns powerplay har noterats för 19.28 procent som fjärde lag i allsvenskan under säsongen och 78.11 i boxplay, tredje sämst i serien. I slutspelsserien har Oskarshamn varit stekheta med 3 mål på 7 powerplay och ett insläppt på nio boxplay,

¤ Alla spelare är friska, hela och tillgängliga för Oskarshamn

Sagt från Oskarshamnshåll:

- Vi förbereder oss för ett jäkla krig, det kommer att bli mycket folk och ett jäkla drag på läktarna. Säkert lite svårt för domaren att stå emot ibland. Björklöven är ett satsande lag och dom har några nordamerikaner som spelar på gränsen. Även lite svenska och finska killar som också är på gränsen-spelare. Det är bara att ställa in skallen på att det kommer att bli tufft. Vi måste hålla oss till strukturen i vårt spel och inte bli passiv som individ utan att man vill vara aktiv och delta hela tiden. De två första matcherna kan jag tänka mig har varit en försmak av vad som väntar i Umeå. Det blir den tuffaste nöten så här långt att knäcka.  ,säger tränare Björn Hellqvist till IKO:s hemsida.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som jag själv sköter eller via Cmore. Matchstart 19.00. Jag själv och Gunnar Johnsson är på plats och levererar texter samt presskonferens och ytterligare webb-tv-klipp efter matchen.

2 kommentarer

  1. Fakespear

    Varför envisas du med att klippa och klistra från tidigare blogg-poster så det alltid blir faktafel? Ja, jag förstår att TTM är viktigt. :)

  2. BGW

    Det ska bli otroligt spännande. Seriefinal mot Oskarshamn ! Det är lite som en dröm !
    Jag tycker också att det finns ännu mer att få ut av Björklöven. Vad tycker du om Hutchings Gustav ? Jag tycker att han ser rädd och ängslig ut. Senast var han och Ottosson inte bra. Tror mest det berodde på Hutchings tveksamma uppträdande. Bara att hoppas att det släpper för honom !

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>