Lövens motståndare 18/19 – Karlskoga

Bloggen går under de sista veckorna inför premiären igenom lag för lag som Björklöven kommer att möta under säsongen, läget i laget och mina tankar om deras säsong. Idag Almtuna (tidigare idag) och Karlskoga.

 

BIK

Placering i fjol:

12.a i fjol med 71 poäng. Låg länge på kvalplats, men kravlade sig upp till en 12:e plats och undvek kvar tillslut. Sparkade tränarena Tobias Thermell och Kristofer Näslund under säsongen och tog in Niklas Czarnecki.

Tips inför i fjol av ”experterna”:

Var tippade långt ned av många efter att ha tappat stora delar av laget som kvalade mot SHL. Själv trippade jag Karlskoga hyfsat högt då de brukar klara av att tappa spelare, men förra säsongen var det för många spelare av kvalitet som tappades för att det skulle hålla.

Truppen just nu:

Henrik Lundberg – Karlskrona, Olle Eriksson Ek – Färjestad

Alexander Leandersson, Ricard Blidstrand, Linus Rotbakken, Dennis Fröland, Viktor Lang, Arvid Aronsson, Jacob Lundegård, Victor Berglind

David Lilja, Gustaf Thorell, Gustaf Franzén, Juliuz Persson, Fredrik Höggren, Oskar Bäck, Axel Lindström, Fredrik Forsberg, Mikael Eriksson, Jonatan Harju, Carl Berglund, Oliver Eklind, Jesper Kokkonen

Spelare ut och in:

In: Henrik Lundberg – Karlskrona, Olle Eriksson Ek – Färjestad, Alexander Leandersson – Färjestad, Linus Rotbakken – Almtuna, Dennis Fröland –  Vimmerby, Arvid Aronsson – Örebro, Gustaf Franzén – Örebro, Oskar Bäck – Färjestad, Fredrik Forsberg – Leksand, Jonatan Harju – Piteå, Jesper Kokkonen –  Vimmerby,

Ut: Niklas Czarnecki, tr, klubb ej klar, Daniel Wessner, tr, slutar, Jonathan Frykholm, mv, Kumla , Rasmus Bengtsson, b, Tingsryd , David Suvanto, b, Rödovre, Victor Backman, f, Küsnacht Lions , Martin Pärna, f, Vimmerby , Niklas Lihagen, f, Lindlöven , Henrik Rommel, f, Vita Hästen, Erik Brissle, f, KRIF

Kommentar till truppen:

Har tappat ett par viktiga spelare i Rasmus Bengtsson, Henrik Rommel och Niklas Lihagen, men ersätter det bra med Rotbakken som är kvalitet på backsidan, Jesper Kokkonen som öste in poäng i ettan och som känns spännande, med talangen Gustaf Franzen och Fredrik Forsberg som nu ska spela hela säsongen med laget. Det känns som att laget är på samma nivå som i fjol i truppen, men med ännu fler spelare som kan utvecklas och ta steget under säsongen. Målvaktssidan med Lundberg/Eriksson-Ek känns starkare än i fjol. Backsidan har mycket kvar från i fjol och med tanke på att laget lyckades stänga bättre mot slutet är det en trygghet.

Nyckelspelare:

Fredrik Forsberg tror jag kommer att blomma ut rejält och vara i toppen av poängligan. Därav blir han en nyckel för Karlskoga.  Jag förstår inte att Leksand släppte honom. Han lär flankeras av Gustaf Thorell och det är en giftig duo. Mikael Eriksson blir en nyckel för att hålla kvar den gamla Boforsandan som gör laget till grisgänget de ska vara. Carl Berglund och Fredrik Höggren hjälper honom. Ricard Blidstrand blir en nyckel defensivt. Han ser dock ut att missa inledningen av säsongen. Ska jag tro att någon blommar ut är det Gustaf Franzén som tagit steget ned till allsvenskan och kan vara ett fynd.

Vid sidan av isen:

Staffan Lundh har tagit över som tränare och det är ett osäkert kort på den här nivån. Han kommer från Färjestads J20 Superelitlag och det är ju en helt annan sak. Har dock varit i allsvenskan 2006-07 med Oskarshamn. Karlskoga har ju varit kontinuitetens klubb, men med en ny tränare och assisterande tränare samtidigt som Thomas Fröberg kommit in och tagit över från Torsten Yngvesson som sportchef (Yngvesson kvar som klubbchef) så är det en helt ny sportslig ledning som tagit över klubben och det har inte hänt på 25 år att både tränare och sportchef bytts ut samtidigt under en säsong. Vi får se vad det innebär.

Karlskoga gjorde ett plusresultat på senaste årsmötet på 220 000 kronor med omsättning på 22,6 miljoner för hela föreningen. De har ett eget kapital på 534 000 kronor, en miljon mindre än vad elitlicensen kräver, men om det säger ordörande Mats Boqvist så här till NWT.se: ” Vi har en väldigt bra sponsorbredd och skulle det krisa har vi alternativa planer också. Alla måste hjälpa till. Vi är inte nervösa men det är ett arbete som måste göras för att nå kravet på en miljon kronor.”

Kuriosa kopplat till Björklöven:

När Rasmus Bengtsson lämnade Karlskoga så har Björklöven inget ex-löv i föreningen så vi får gå ett annat håll för att hitta någon koppling mellan lagen. Alexander Hellström är ju tillbaka i Björklöven och han är mig veterligen en av de mindre omtyckta spelarna i Karlskoga. Senaste säsongen har var i Björklöven så tacklade han två spelare (regelrätta tacklingar) så pass illa att de fick utgå. Publiken i Nobellhallen var vansinnig på ”Acke”. Radiokommentatorn i hallen pratade om ”Värsta spelaren i allsvenskan”. Nu har Acke spelat ett par säsonger i antagonisklaget Örebro och det lär inte gjort det hela bättre i Karlskoga. Han kan vänta sig att Mikael Eriksson m.fl lär vara redo för honom när Björklöven kommer till Karlskoga. Skulle BIK lägga fokus på just Acke är det dock kanon för Löven. Han klarar det galant och andra slipper fokus som är farligare offensivt.

Notis här: Jag själv tycker inte att Acke är någon farlig spelare. Det är bara surret jag plockat upp på läktarna i Karlskoga när jag varit där. Jag tycker att han är fysisk, stark, skicklig defensivt och tuff att möta.

Försäsongen:

Karlskoga – Örebro 2-5
Vita Hästen – Karlskoga – 3-6
Karlskoga – Södertälje 3-2 e.fl.
Visby/Roma – Karlskoga 2-4
Karlskoga – Stjernen 6-3

Kvarvarande matcher:

7/9 Karlskoga – Mariestad
14/9 Södertälje – Karlskoga

Noterbart: Fredrik Forsberg inledde försäsongen med tre mål på två matcher, Gustaf Thorell har målat över hela försäsongen och känns riktigt bra, Gustaf Franzen har inponerat mot Visby/Roma och Stjernen och känns riktigt spännande. Där har Karlskoga verkligen fått igång sin tänkta offensiva spetstrio.

Det tror jag om Karlskogas säsong:

Efter att varit ett topplag länga föll Karlskoga till botten i fjol, men de har för bra målvaktssida och för mycket kvalitet i laget för att jag ska kunna se dem där. Jag tror att Karlskoga är ett mittenlag i år som kan vinna mot vem som helst, men också förlora mot alla. Ett allsvenskt lag i mängden som har flera spelare som individuellt kan göra bra säsonger och säkerligen ta steget vidare efter den här säsongen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.