Premiärdag – Modo hemma

Premiärdag. Säsongen ska dra igång och vi inleder med seriens hetaste derby hemma i A3 Arena. Slutsålt, stekhett och hajpat.

Det mesta i Björklövenlägret har handlat om nyförvärv sista dagarna in mot den här premiären. Kevin Goumas är på plats och tränar med Löven, men ska klara två läkarundersökningar innan han är 200 procent klar. Svar på det bör komma under dagen. Annars är det senaste att Fredric Andersson är tillbaka och spelar mot Modo och det utan en enda träningsmatch. Med tre avgörande mål mot Modo så är han ju Mododödaren nummer ett så det måste vi se som klart positivt även om hans form med noll matcher i ryggen är lite oklar.

Annars är det helt klart en speciell start det här. Fullsatta läktare, derby mot Modo, bra hajp kring laget, men även så kring Modo som fått in Tobias Enström direkt från NHL som stjäl det mesta ljuset på Modos sida. Både Björklöven och Modo kommer från bra försäsonger. Modo har slagit Mora (4-3), har två matcher som gått till övertid mot Timrå (4-5, 3-4), har pressat Skellefteå AIK (3-4) och slagit Örnskäldsvik med 5-2. Det är bara plumpen 0-3 mot Björklöven i Fjällräven Center som sticker ut. Den bör dock ha viss betydelse då det nu är åtta raka segrar för Björklöven mot Modo. Sex av dem i tävlingsmatcher och det betyder att det snart är två år sedan Modo vann mot Björklöven. Visst flera av matcherna har varit väldigt jämna, men Björklöven har hittat ett sätt att vinna hela tiden. Hur det påverkar Modo återstår att se.

Annars förespråkar nye tränaren Björn Hellqvist en snabb hockey och det ska bli intressant över tid att se hur han lyckas få till den med ganska många långsamma och lite lata spelare som Johan Eriksson och Henrik Björklund i laget. Den går upp mot Björklövens fysiska och väldigt raka hockey. Oavsett så lär just den här matchen bli full fart med tanke på trycket från läktarna.

Så här ser laget ut: (Bekräftat)

31 Oscar Masiello (30 Mattias Pettersson )

7 Alexander Hellström – 52 August Tornberg
37 Jacob Andersson – 28 Simon Åkerström
8 Mikko Pukka – 26 Jacob Stenqvist
49 Simon Backman

48 Filip Cruseman – 19 Kristoffer Söder – 29 Alexander Wiklund
14 Cody Murphy – 22 Jacob Petersson – 71 Oskar Stål Lyrenäs
79 Emil Lundberg – 13 Fredric Andersson – 40 Sebastian Selin
21 Erik Rainersson – 20 Mattias Granlund – 33 Marcus Jonsson
10 Emil Norberg

Lukas Ericsson saknas skadad, oklart vilken back som hamnar utanför laget. Kevin Goumas är oavsett vad som kommer fram idag om hans kontrakt inte spelklar.

Bloggens nycklar:

¤ Matchhjältar. Du måste våga, någon måste våga kliva fram och bli hjälte mot Modo. Det går inte bara att jobba hår när adrenalinet sprutar.

¤ Målvaktskapten. Mattias Pettersson måste leverera en bra insats lik den Masiello gjorde i Ö-vik. Annars blir det tufft mot Modo.

¤ Special teams. Björklövens powerplay har sett allt annat än bra ut på försäsongen och boxplay föll ihop mot Luleå. Detta måste upp ett snäpp.

Sagt från Lövenhåll: 

– Vi är på gång. Allt har blivit lite bättre på slutet på träningarna. Jag tycker att vi kommit dit vi vill vara även om det fortfarande finns frågetecken. Vi har presterat på den nivån vi vill göra under försäsongen. Vårt fokus ligger inte på Modo. Vi har fokus på att göra det vi ska göra. Vi ska landa i ett lugn och fokus på att göra det vi ska göra. Vi ska göra ett bra jobb i matchen, säger Joakim Fagervall till Björklövens hemsida. 

Noterbart om Modo:

¤ Ettan och tvåan från interna poängligan i Modo Emil Molin (51 poäng) och Sam Marklund (34 poäng) försvann efter förra säsongen. Topparna som är kvar är Patrik Karlkvist 32 (16+16) poäng och Johan Eriksson 21 (10+11) poäng. Den som har imponerat under försäsongen är Patrik Karlkvist med fyra mål som laget försöker sätta upp i powerplay.

¤ Tobias Enström kommer till hockeyallsvenskan direkt från NHL. Den senaste tävlingsmatchen han spelade var konferensfinalen mot Vegas Golden Knights.

¤  I SCA-cupen som får ses som det mest tävlingsmässiga under försäsongen hade Modo 14.29 procent i powerplay och 90.91 i boxplay.

¤ Erik Hanses i Modomålet hade 92.00 i räddningsprocent och 2,37 insläppta mål per match i SCA-cupen. Vi utgår från att han startar mot Löven vilket dock han inte gjorde i tre av fyra matcher förra säsongen.

Läs mer om Modo i bloggens inlägg inför säsongen om Modo här.

Sagt från Modohåll:

– Matchen är det viktigaste matchen just nu. Nummer ett är alltid att vinna där vi vill vinna alla situationer och i det stora hela självklart gå vinnande ur matchen. Jag ser hellre att vi vinner utan att vi gör rätt saker på isen än att vi gör rätt saker och förlorar matchen. Men helst ser jag båda, konstaterar Björn Hellkvist till MODO Channel.

– Det tidigare mötet under försäsongen betyder inte ett dugg. Försäsongen har just nu väldigt liten påverkan, men i det långa perspektivet är det viktigt vad vi har spenderat försäsongen med rent träningsmässigt.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som jag själv sköter eller via Cmore. Matchstart 19.00. Gunnar Johnsson och jag själv är är på plats och levererar texter samt webb-tv-klipp efter matchen.

3 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.