Matchdag – Vita Hästen borta

Tillbaka upp på hästen…. den var för enkel. Vita Hästen väntar på söndagen, en chans att studsa tillbaka för Löven. Speciellt när Hästen saknar Markus Ericsson.

Det var inte bara Björklöven som föll i premiären i fredags. Den kanske tuffaste förlusten åkte Vita Hästen på hemma mot bottentippade Pantern med 1-3. Det är alltså två rejält revanschsugna lag som möts på söndagen i Himmelstalundshallen. Vita Hästen som under försäsongen blandat och gett. De har besegrat Linköping (3-2 e.st), Södertälje (3-0) och Västervik (4-1), men även förlorat två gånger om mot AIK, senast i genrepet med 1-5, förlorat mot Sarpsborg och Karlskoga. Det som varit tydligt är att allt är som vanligt. Hästen är starka i powerplay, de bygger mycket på Marcus Eriksson och Jesper Samuelsson. På fem försäsongsmatcher gjorde Ericsson 7 /3+4) poäng. I premiären mot Pantern blev han poänglös.

Ser vi historiskt på mötena mellan Björklöven och Vita Hästen så har hemmalaget haft klar fördel och Löven har bara två segrar på nio matcher i Himmelstalundshallen sedan lagen gick upp till allsvenskan igen. Björklöven vann dock det senaste mötet i Norrköping med 3-2, men före det var raden i Norrköping 4-3, 6-0, 1-2, 4-3 e.st, 3-1, 4-1, 3-0, 5-1 med Hästen först. Ser vi till möten både hemma och borta har Hästen vunnit fem av de sex senaste så Löven har haft svårt för Hästens powerplay-baserade hockey med allt fokus på Marcus Eriksson och förra året Rickard Palmberg, men han är ju inte kvar och Eriksson saknas mot Löven (mer om det längre ned).

Det är ett på pappret klart svagare lag som Leif Strömberg matchar än Joakim Fagervall och därför tror jag på en matchbild där Björklöven för spelet och verkligen sätter press på Hästen även om det är på bortais. Frågan är hur många egna misstag de begår samt om de drar på sig utvisningar. Då kan Hästen hota. Själv tror jag att Björklöven bara vinner, men jag kan ha fel. De kan fälla krokben på sig själv med utvisningar och misstag i egen zon med pucken.

Laget (Bekräftat):

30 Oscar Masiello (31 Mattias Pettersson)

8 Mikko Pukka – 26 Jacob Stenqvist
37 Jacob Andersson – 28 Simon Åkerström
52 August Tornberg – 7 Alexander Hellström
49 Simon Backman

48 Filip Cruseman – 19 Kristoffer Söder – 29 Alexander Wiklund
79 Emil Lundberg – 13 Fredric Andersson – 40 Sebastian Selin
14 Cody Murphy – 22 Jacob Petersson – 71 Oskar Stål Lyrenäs
33 Marcus Jonsson – 20 Mattias Granlund – 21 Erik Rainersson
10 Emil Norberg

Lukas Ericsson och Jonas Emmerdahl saknas skadade. Kevin Goumas är helt klar nu efter att Löven meddelat det på lördagen, han har klarat testerna, men han är inte spelklar än då han inte fått sitt arbetstillstånd. Det ska han få på en vecka enligt Fredrik Grönberg.

Bloggens nycklar:

¤ Starten. Efter den platta starten mot Modo så måste Björklöven kunna komma ut och trycka ned Hästen rejält. Kan de göra det och få utdelning är mycket vunnet där då det lockar upp Hästen.

¤ Utvisningar. Björklöven måste undvika att ta enkla, onödiga utvisningar då Vita Hästen har ett riktigt bra powerplay även om det är försvagat i den här matchen.

¤ Uppspelen. Björklöven hade problem med uppspelen mot Modo och tappade den i fel faser. Det måste sitta bättre mot Hästen.

Sagt från Lövenhåll: 

– Det handlar om att hoppa ut på hästen igen och göra det vi ska göra. Vi måste spela efter vårt system på det sättet vi gjort under stora delar av försäsongen. Vi ska se till att komma perfekt förberedda till matchen och leverera en insats på den nivån vi vet att vi kan, säger Joakim Fagervall. 

Noterbart om Vita Hästen:

¤ Marcus Eriksson har stått för 43,44, 42 och 40 poäng i allsvenskan de senaste fyra säsongerna. Det finns ingen annan spelare som i modern tid gjort 40+ poäng i så många säsonger, både utan att ta steget till SHL, men också bara rent generellt och det beror nog på att de som gör så många poäng hamnar i SHL. Den andra jag hittar som producerat så är Conny Strömberg som gjorde tre säsonger över 50 poäng för Örebro i rad, men han gjorde aldrig 40 fyra säsonger i rad. Att Eriksson slutar topp fem i poängligan den här säsongen känns nästan självklart. Han bara gör det.

¤ I premiären mot Pantern skadade Marcus Eriksson sig. Han fick en tackling vid sargen i offensiv zon tidigt i matchen. Grinade illa och åkte till båset och därifrån vidare ut i omklädningsrummet.

– Det är ingenting som är av på något sätt. Det är däremot lite andra grejer som måste funka innan han kan spela igen. Men det är positivt att inget är brutet i alla fall. Vi räknar inte med att han spelar mot Björklöven, säger tränaren Leif Strömberg till nt.se.

¤ Vita Hästen hade 18.18 procent i powerplay på försäsongen med 5 mål på 22 numerära överlägen. De har i stort sett kvar hela sitt powerplay (förutom Palmberg) från i fjol.

¤ Med 23.3 i snittålder har Vita Hästen seriens tredje yngsta lag den här säsongen. Med 83.6 kilo i snittvikt är laget inte bara unga utan även lätta. Näst lättast i serien.

¤ August Gunnarsson som öste in mål i powerplay förra säsongen är skadad och missar matchen.

Läs mer om Vita Hästen i mitt inlägg om den inför säsongen. Det hittar ni här.

Sagt från Hästenhåll:

– Vi måste göra sakerna rätt, men det var några fadäser senast. Vi har några ruggiga ”give-aways”, alla målen är individuella misstag egentligen. Det måste vi städa bort, säger Leif Strömberg till nt.se.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som Simon Lindmark sköter eller via Cmore. Matchstart 16.00. Jag själv är är på plats och levererar texter samt webb-tv-klipp efter matchen.

6 kommentarer

  1. Fakespear

    Får nästan känslan att du tror detta blir en enkel match. På pappret håller jag med, men Lövens försvarsspel är inte det enklaste och kräver bra timing. Tror det blir jämnt, även om jag verkligen hoppas Löven drar det längsta strået.

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Näe, han måste få ett nytt med Löven. Det tar normalt en vecka till 10 dagar från att man söker, så då är frågan när Löven sökte.

  2. Sven

    Varför spelar man med rainersson i pp ?!?!??! han lirar i en 4e kedje och är allt ifrån en allsvensk spelare.. Mot modo såg han usel ut måste väl vara bättre att låta en eriksson eller norberg kliva in som leverarar varje dag i div1 än rainersson som knappt har puck kontroll

  3. Lats

    Gustav, känner du ingen oro kring att Goumas blir ännu en cannadick i raden som behöver en hel säsong för att komma i form för att sedan leverera några matcher på slutet? Det är ju inga sådana spelare Löven behöver den här säsongen, de måste in och snitta 0,75-1,0p per match från match 1!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.