Ett klart steg framåt

Björklöven tog ett steg framåt, tre poäng och fortsatte att vara som bäst i tredje perioden när Södertälje avfärdades med 5-2.

”Vi släppte bara ett friläge idag istället för fyra. Ett steg framåt”

Citatet är från Emil Lundberg efter matchen mot Södertälje och det summerar ändå ganska mycket vad skillnaden var mot tidigare matcher.

Björklöven spelade mera disciplinerat, slängde inte bort puckarna på samma sätt och framförallt under inledningen av matchen så höll de sig inom systemet. Visst Jakob Stenqvist hade någon utsvävning senare under matchen, det slarvades en del, men det kommer de nästa alltid att göras om du har spelare som ska spela kreativt som Stenqvist och Häman-Aktell. Det var inom ramen den här gången och då ger Björklöven sig själva chansen att vinna i nästan varje match så länge inte motståndarna tokpresterar.

Första perioden var en försiktig historia där inget av lagen ville gå bort sig, men där Emil Lundberg nog borde ha nätat när han fick pucken helt ren i slottet. Annars var det en rätt försiktig historia.

I andra perioden kom Pierre Schillken igång och satte fart på matchen. Han silade som vanligt mygg och släppte igenom elefanter. Utvisningen på Blomstrand var klart tveksam, utvisningen på Acke Hellström var direkt felaktig. Men de gav lagen varsitt mål. Båda powerplaymål efter genomspel och skott från right-skyttsidan. Dyks var på direktskott och det var för att Meiers passning var något bättre än Söders som var något bakom Stenqvist. Bra av Stenqvist att ändå fånga den och se till att göra mål.

Linan med Söder, Wiklund och Cruseman har varit ganska anonym de två första matcherna på säsongen, men idag klev de fram och hade bättre fart, skapade mer och 2-1-målet var riktigt fint. Vunnen puck, snabb vändning, överlappning och släpp av Wiklund, Crusman skrinnar och drar på sig en gubbe, Söder tar pucken och skickar in den. Klassmål.

Här ska Björklöven egentligen kunna kontrollera matchen när de får den här ledningen om de ska kunna vara ett defensivt stabilt lag, men det var ju Schillken som dömde den här dagen och hans utvisning på Cody Murphy i början på tredje perioden förstår jag bara inte. Han arbetar bara hårt. Återigen ett powerplaymål och det gick inte att lasta Mattias Pettersson för det heller. Det är ett skott med trafik som dessutom styrs.

Mattias Pettersson blev matchens lirare i hallen och han var bra. Framförallt var han stabil, gav ett tryggt intryck och det kändes som att här finns det något att bygga på. En bra känsla. Det är inte superräddningar som är det viktigaste. Det är en bonus. Det är stabilitet och trygghet som är det viktigaste från målvaktssidan.

Lövens bästa kedja de här tre matcherna har varit Fredric Andersson, Sebastian Selin och Emil Lundberg. Nu ståtar de på 3+1 (Lundberg), 2+2 (Selin) och 1+1 (Andersson). Det var också de som avgjorde matchen eller det var Lundberg som avgjorde. Efter sjuminutersuppehållet där linjedomaren skadade sig efter lite slaggis vid Lövens mål så klev han fram. Det var lite målvaktstavla från Alexander Sahlin ja, men Emil Lundberg hade åtta avslut i matchen och tillslut sitter det där. Han är inplockad för att göra mål och det är skönt att han gör det. Att han sedan får skicka in en i tom kasse är ju bara guld för det bygger självförtroende. Emil Lundberg vill göra siffror i målkolumnen. Så är det bara.

Angående slaggiset. Henrik Malmström startade ju slagsmålet. Mattias Granlund sprutade snö på Sahlin, Malmöström crosscheckade Granlund i nacken och sedan var det igång. Fem spelare ut, men åkte Malmström? Näe, naturligtvis inte. Schillken! Suck!!

Sedan har vi då Crusemans mål. Det är tänkt att Cruse ska vara en poängspelare för Löven och därför var det här viktigt. Nu har han tre poäng på tre matcher. Det var kul att se att det finns där, farten, två dragningar och sedan pang i bortre. När inte Lyran och Murphy leverar den typen av mål då är det skönt att någon annan kliver fram.

Angående det. Kevin Goumas är tänkt att kliva in mellan Lyrenäs och Murphy. Det borde kunna fungera, men just nu så ser Murphy att vara ur form eller ha brist på självförtroende eller något. Han lyser inte alls, ser mer ut som att han bara kämpar. Lyrenäs är lite frustrerad. Han borde gjort minst ett mål i den här matchen, men sprider skotten helt plötsligt. De som suttit så bra på försäsongen. Där finns det sparkapital. Han är nu flyttad till ”rätt” sida i powerplay. Han ska bara näta också.

Hardy Häman-Aktell kom in istället för August Tornberg och jag är imponerad. Han spelar med hög risk, men vilken härlig spelare att se han är Aktell. Jag vill se mer. Hur han löser situationer, hur han kliver med framåt. Tänk att Emmerdahl fortfarande är borta skadad, Björklöven har en grym backsida även om de har slängt bort många puckar i de två första matcherna. Rätt använd, i form är backsidan grym.

I slutändan var den här matchen ett rejält steg framåt. Björklöven fick igång mer än en formation samtidigt och har sparkapital i den med Lyran och Murphy. De gav bort mindre från backplats, var mera konsekventa i sitt spel och powerplay ser riktigt bra ut. Det är bara försvarsspelet i egen zon som ibland släpper in spelare för avslut i farliga zoner lite för ofta för att det ska kännas tryggt att kunna stänga en match.

Södertälje var inte bra i den här matchen, Björklöven tokimponerade inte, det kunde gått lite vilken väg som helst i tredje perioden, men Björklöven vann perioden och har därmed varit bättre än motståndarna i tredje perioden i tre av tre matcher och vunnit tredje perioden i alla tre. Det imponerar och det bygger för framtiden. Jag var inte orolig efter förra matchen trots hur de såg ut och jag känner att det här är på väg i rätt riktning.

7 kommentarer

  1. Spionfotografen

    Målvakten Mattias Pettersson hade en räddningsprocent på 93,10 % vilket är bra. Blir spännande att se vilken av målvakterna som Fagervall ställer i målet i nästa match.

  2. Coachen

    Håller med dig Gustav om allt. Många positiva saker i gårdagens match men bl.a få släppta frilägen som kanske den främsta tycker jag. Spelet i egen zon och uppspelen kan säkert bli ytterligare lite bättre, tyckte själv stundtals att backparet Åkerström Andersson såg ut att ha det lite jobbigt i egen zon. Aktell riktigt stabil, kul att se med några fina brytningar. Tornberg och Emmerdahl får verkligen kämpa för att ta sig in på speltid och det är ju den här hårda konkurrensen som man saknat den senaste säsongerna. Med bra backspel har målvakten bra förutsättningar att lyckas och hoppas nu att det fortsätter i rätt riktning framöver. Med Goumas in som kreatör och att sen att det lossnar för Murphy och Lyrenäs så blir vi verkligen ett topplag att se upp med. En supporterspelare på det så….mumma

  3. Per

    Stor skillnad på Pettersson och Masiello. Hans lugn sprider sig till resten av laget. Precis det som behövdes.

    Gällande Goumas så hoppas jag att man byter plats på Cruseman och Murphy. Även Peterson kan må bra av en ny omgivning och Söder passar säkert lika bra i fjärde som någon annanstans.

    Lundberg-FA-Selin
    Cruseman-Goumas-OSL
    Murphy-Peterson-Wiklund
    Eriksson/Messy-Söder-Granlund

  4. Zigge

    Imponerad av Häman-Aktell den back som visar klart mest kunnande och har mest spel i sig av backarna, vilket syns i hans sätt att lösa svåra situationer och hur snabbt han slår första passet i uppspelsfasen.Bra disciplin i byten med lagom tid på isen(något som Jäger)bör korrigera på vissa av de andra försvarsspelarna då de”hänger” i byte efter byte på över minuten och har stora problem att orka,detta leder såklart till oreda och missar i egen zon och skapar en otrygghet för de övriga.Tycker att man bör gå igenom matchvideos av genomförda matcher tillsammans för att tydliggöra för sig själva som tränare och enskilda spelare i de brister som uppstår. Hittills verkar man inte gjort ”jobbet” då man matchar vissa spelare som har stora svårigheter i det egna spelet mest av alla (framför allt backsidan).En spelskicklig och kreativ back som Häman-Aktell borde naturligtvis få betydligt mer speltid i 5-5 och i pp än robocop backar. Nåväl kul med fin insats på flera av forwards samt målvakten och inte att glömma 3 poäng är 3 poäng:-)

    • Hannes

      ”Robocopbackar”???? Vad kallar du i så fall 90 kg Häman Aktell för??? Det är upp till dej att lovorda och prisa Häman Aktell, men du kan inte ha sett särskilt många Lövenmatcher om du missar den betydligt skickligare Jacob Andersson. Hans defensiva stabilitet kombinerat med precisa och snabba passningar, kreativitet och offensiva produktion sätter Aktell i skuggan av honom. Vad säger man om Jacobs 86 poäng på 125 matcher i superelit och om hans sju utmärkelser i superelit, bl a bäste försvarsspelare och flest poäng av försvarsspelare, samt förra säsongens 21 poäng, och nionde plats bland backarna i hockeyallsvenskan? Tycker det säger en hel del om Jacobs skicklighet. Uppskatta gärna Häman Aktell men underskatta inte Jacob Andersson.

      • Zigge

        Haha ja nu var det nog.du som avslöjade ditt hockey kunnande????Detta inlägg var inte riktat mot jacke och hans junior meriter. Han har bra spel i sig men du borde ju veta vem jag syftar på om du sett samma matcher som vi andra. Annars kan du se dom i repris och återkomma med koments då du räknat +- och speltid samt har koll på bytestiden för varje individ. Det kommer visa med tydlighet vem/vilka som åsyftas. Gör jobbet! Så kan vi diskutera sen

  5. Kirderf

    Ja det finns en del att putsa på men samtidigt skönt med optimism och att det inte är nu vi ska vara som bäst.

    Jag tycker att det känns som att vi håller i pucken lite för länge. Detta gäller över hela banan och därigenom tappar många bra situationer samt att farten tas ned ordentligt och att vi även tappar offensiv styrka där.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.