Svårt att förklara den här inledningen

Ytterligare en mesig, menlös inledning, ytterligare en förlust för Björklöven. Det var få som såg den här starten komma för Löven och det är svårt att förklara den.

Ska man lyssna på kommentarspöbeln så beror den här starten på att Björklöven har dåliga spelare, en dålig tränare och att de är en dålig förening och att allt kommer att gå åt helvetet. Ibland blir man lite trött på den hockeymässiga intelekthöjden i sociala och kommentarsflöden, men näe, gå och lägg er. Löven har inget dåligt lag, de har ingen dålig tränare. De flesta hade Björklöven som ett lag högt upp i tabellen och det har sin logik. Björklöven har en på pappret stabil trupp, de har kontinuitet, en tränare som kan den här nivån.

Ändå står vi här utan några stora skadeproblem, men med fem poäng på fem matcher. Som tolva i tabellen med förluster mot Pantern, Modo och Oskarshamn och poängtapp mot Vita Hästen.

Med fyra av fem förstaperioder där Björklöven varit sämre än sin motståndare. Fyra av fem förstaperioder där Björklöven legat långt under sin prestation.

Det är svårt att hitta en förklaring. Efter Modo hette det att laget varit spända, sedan hette det att det nya uppspelet skulle ta tid, sedan att Oskarshamn borta är en mardrömsmatch. Nu vet jag inte längre. Det går inte riktigt att förklara varför Björklöven presterar som de gör. En gång är ingen gång. Fyra av fem är en vana.

Fredric Andersson pratade efter matchen om att släppa lös, att det ska vara kul att spela hockey och visst har han rätt. Det här handlar inte i mina ögon primärt om stolthet, om att kämpa eller att brinna. Det handlar om att få bort det där oket från axlarna som är förväntningarna. Att inse att det faktiskt ”bara” är hockey. Vad är det värsta som kan hända? Att du förlorar. Jaha, men det gör du ju redan just nu. So what. ”Skitsama på ett positivt sätt” som Freddan sa.

Ju fler dåliga prestationer som laget gör, desto mer rädda blir de för en ny. När de sedan kommer i underläge i tredje perioden utan så mycket att förlora längre. Då har laget släppt lös, spelat ut. Det tyder på att det allafall delvis sitter mellan öronen.

Ser vi till själva matchen så kom Björklöven ut oerhört platt. Framförallt reagerade jag på att de förlorade så många 50/50-dueller i första perioden. Det gjorde att de aldrig kunde etablera några långa anfall utan att de fick spelvändningar mot sig samt att i egen zon så kunde Pantern ta hand om så många returer och få ta sig till nya avslut.

Överlag kan jag undra om Björklövens taktik att gå på snabba avslut som första alternativ när de kommer in i zon alltid är så bra i första perioden. Björklöven gör det för att de ser sig som ett fysiskt starkt lag som ska kunna vara etta på många returer. Men under inledningen av matcherna kan det vara värt att få vila lite med pucken. Att få etablera sig, etablera sitt spel och få motståndarna att arbeta i egen zon.

Tidigare har problemen varit individuella misstag. Idag kändes det mera som att det var en lagmässig kollaps, ett gemensamt fall. Det var inte en, två eller tre som föll ur ramen. Det var 10. Därför går det inte att som tidigare matcher peka på att ”byt ut den så löser det sig”.

Sedan om man ska sväva iväg mera taktiskt så är känslan att ändringen både av uppspelet och med det mer aggressiva försvaret har gjort Björklöven sämre. De tröttar ut sig och går bort sig i det mera aggresiva försvarsspelet och har svårare att komma ur zon  med det nya uppspelet. Det var ju inte direkt meningen att det skulle blir så.

Det var egentligen först i från mitten av andra perioden som Björklöven jobbade sig in i matchen. Visst de skapade faktiskt en del lägen, Cody Murphy var helt ren mitt i slottet tidigt i matchen, men träffade Lars Voldens axel.

Överlag skapade Björklöven tillräckligt för att vinna den här matchen. Kevin Goumas borde inte gått mållös från matchen, inte heller Emil Lundberg och Oskar Ståhl-Lyrenäs, men ska vi vara rättvisa så hade även Pantern lägen för att göra fler mål. Mattias Pettersson tog två frilägen även om han släppte in ett enkelt mål i boxplay till 0-2. Det känns trist med tanke på att han var rätt bra i övrigt och känts ganska trygg sista matcherna.

När man ser att Pantern gjorde sina båda mål i powerplay och att Björklöven gjorde noll i spelformen så är det lätt att kika på den och klaga. Jag ser dock inte powerplay som problemet. Den nya lina som skapats i powerplay med Goumas, Freddan, Jacke, Selin och Lundberg ser riktigt bra ut. Ge dem mera tid så kommer de att leverera. Det ser ut som en riktig PP-lina. Det finns kreativitet och det finns många alternativ.

Då är det värre med Björklövens boxplay. Det är inte taktiken med en liten box och en spelare som kliver ut mot puckhållaren jag inte gillar utan det är mer frågan om vilka som ska spela. Det flukterar så mycket nu. Där måste Fagervall hitta exakt vilka ha vill ha, vilka som fungerar där.

Björklövens push i tredje perioden är naturligtvis rejält. 23-2 i skott skojar man inte bort, men självklart faller ju Pantern ned i eget knä som man gör i 2-0-ledning. Dock säger antalet icing en del om hur trötta de faktiskt var. Kan Björklöven kombinera denna kraft i slutet av matcherna med att faktiskt spela hockey även i perioden ett och två så är ju det kraftfullt. Det känns som att med Goumas finns det två linor som verkligen kan skapa lägen i Björklöven. Det ser kreativt ut och med KHK-linan som kommer att ha bra matcher så ska det inte vara dåligt, det ska vara ett bra lag.

Därför känns det bara så konstigt att sitta här med fem poäng. Det är laget ska inte vara så dåligt oavsett uppspelsproblem och annat. Det ska gå att överbrygga med ren kvalitet. Det är inte logiskt, men det är verkligheten. Det är den Björklöven brottas med.

Västerås härnäst. Jag frågade Fagervall om han tror att en bra insats mot dem kan vara vändningen. ”Näe, det räcker inte med en bra insats. Det behövs ett antal i rad. Vi måste sätta vanor för hur vi ska spela. Just nu vänjer vi oss vid att vara dåliga. Det är det vi måste bryta.”. Så okej flera bra insatser i rad krävs. Börja med en mot Västerås då.

19 kommentarer

 1. Ronny Edvardsson

  Det vänder snart, eller inom kort….tro mig om detta! Det är nu vi skall stötta laget/föreningen När det går tungt. Kämpa Löven, kämpa. Jag har endast 90 mil till Umeå, men skulle vilja åka upp och hjälpa mitt lag som finns i mitt hjärta.
  SHL kval till våren…..

  • Hanne

   I och med ditt uttalande,just nu i detta läget,påminner det om något som Bagdad-Bob skulle kunnat sagt.Jättetrevligt att du är så positiv.

 2. Hannes

  Du Gustav, som tycker tränaren är så excellent och vi som kritiserar tränaren är så korkade, kan du förklara varför tränaren tog ut målvakten innan 5 mot 4 var över vilket ledde till att Pantern kunde avgöra i tom bur???
  Tacksam för svar.

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   För att det är större chans att göra mål i sex mot fyra än fem mot fyra. Sen säger jag knte att Fagervall inte gör några fel. Bara att han är rutinerad på den här nivån och ingen dålig tränare.

  • Men nanting

   Hannes: Problemet är inte att Fagervall plockade målvakten för tidigt utan för sent. Vi hade tekning i offensiv zon med 2,30 kvar. 6 mot 4 där och vi hade mycket troligt etablerat ett rejält tryck utan möjlighet för Pantern att få pucken ur zon. I stället väntar han till mindre än en minut återstår av pp och när pucken är i försvarszon. Där har vi en stor coachmiss.

 3. Per

  I princip varje lina är handikappad med spelare som inte passar in. Kedjorna är oerhört konstiga där Peterson och Cruseman är helt förlorade i din omgivning. Varför gör vi det så svårt? Låt våra offensiva spelare vara offensiva och låt resten av spelarna göra vad de nu är bra på. Söder ska inte spela pp och Murphy ska i ärlighetens namn inte spela med Goumas. Lika barna leka bäst..

  Riv upp den förbannade KHK-linan och ge oss en chans att vinna.

  OSL-Goumas-Cruseman
  Selin-Freddan-Lundberg
  Murphy-Peterson-Wiklund
  Messy-Söder-Granlund

  Funkar inte Cruseman och Goumas så byter man plats på honom och ångvälten Wiklund som kan skyffla in puckar framför mål. Dessa linor är jag säker på att de skulle funka bättre än nuvarande. Mycket bättre.

  Även pp måste ändras. Det är fullständigt omöjligt att Söder nu ska driva det. Han har på något sätt blivit Fagges nya Hage som på något underligt sätt ska vara mycket mer kapabel än vad han egentligen är. Låt Peterson spela powerplay istället. Snälla!

 4. kalle

  Det är nog det värsta Starten Som jag har sett Björklöven gjort på många år man kan börja känna en stor oro vart löven är på väg till nu måste vända det många poäng gått i rök och det går inte att skylla på fagervall den rutin han har från SHL han rädda kvar björklöven för ett år sen utan han då hade det varit kvalserien och där kan vad som mycket hända från en björklöven

  • Hannes

   Det var Hamill som genom en stark individuell prestation räddade kvar Löven i Hockeyallsvenskan, Hamill och den som värvade Hamill. Varför är det totalförbjudet att kritisera Fagervall???

 5. bror

  Inför den här säsongen trodde nog många att åtminstone pantern skulle löven inte förlora mot igen. Nu lyckades man direkt att dallra mot lågbudget laget,helt otroligt!!
  Tur att man är härdad genom åren ,med löven slutar man aldrig att förvånas.
  Skärpning!! Publik o sponsorer tröttnar på denna parodi.

 6. Pepo

  Om det nu är nedtränade kroppar, mental härdsmälta eller vad de nu må vara, bryt mönstret! Ge spelarna tre lediga dagar, åk och vada, ja gör vad som helst men bryt mönstret. Personligen tror jag på det mentala så ge grabbarna ledighet och kärlek. Det vänder bara vi vågar lita på oss själva. Forza Löven!!!

 7. zigge

  Låt oss nu vara ödmjuka:-) Den produkt som nu Björklöven marknadsför och säljer till sina kunder(publiken) håller inte måttet för närvarande, det är vi nog alla överens om! Något brister i spelet,hos spelarna och hos dirigenterna(tränarna) det kan vi nog alla också vara ense om! Vad görs då åt det hela??? Jag med många vill nog se ett tydligare och fastare ledarskap som präglas av transparens mot kunderna. Där man faktiskt kan definiera och förklara sina problem på ett tydligare sätt samt att man i slutändan faktiskt LEVERERAR det man sagt att man ska leverera! I Björklövens fall handlar det om att leverera resultat och underhållning till sponsorer och publik! Det duger inte att bara säja att man inte vet varför man inte kan leverera, som proffs måste tydlighet och ide kunna presenteras på ett trovärdigt sätt både till spelare, fans, ledning och sponsorer . Ledarskap är oerhört viktigt i tider då marken man går på ”gungar”.

 8. rce

  Naturligtvis måste Fagge kritiseras i detta läge. Det laget presterar på isen liknar sk*t. Nu står vi dessutom med en trupp som byggts utifrån hur Fagervall vill ha den, en trupp där de flesta har längre kontrakt. Det är upp till majoren att vända pråmen innan det är för sent. Vill inte se ytterligare en säsong av besvikelse.

 9. W

  Tror fortfarande på att löven kan utmana om finalplatserna. Men för att göra de så behöver dom jobba bort hela de överkreativa lösningarna som präglar 2 första perioderna. Just nu är de ett stort problem. Vi tappar fart spetsigheten i omställningarna och framförallt möjligheten att bita sig fast i offensiv zon. Antal dump med press i första 2 perioderna var lätträknade och i princip alla från 4e kedjan. De ser nästan ut som att lövenspelarna tar lite lätt på motståndet. Men en del kan också sitta i hur Fagervall brukar köra på försäsongen med väldigt kreativa uppspel för att sen slipa bort de när serien startar. Om jag ska spekulera lite så skulle de också kunna sitta i känslan att man vill mycket och vill göra de själv så därför blir de en dragning för mycket här och där.

  En liten förkylning som har hängt med från försäsongen eller om de faktiskt är ett problem efter omgång 10?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>