Matchdag – AIK hemma

Serieledarna AIK kommer till Umeå mot ett krisande Björklöven. En match som borde passa Löven, men också en chans att åka längre ned i dyn.

Kollega Tomas Ruuth skrev en förhandsartikel inför matchen mot AIK. Den (hittar ni här) handlar om att Björklöven skjutit flest skott av alla lag i serien, men gjort minst antal mål trots det. Björklöven har gjort 13 mål, men bara släppt in 16 vilket är delat näst minst antal i serien. AIK som kommer på besök har gjort näst fler mål av alla med 26 mål, bara Södertälje har nätat fler gånger (28). Björklöven gör mål på 5.42 procent av sina skott och AIK gör det på 8.90.

AIK har varit seriens bästa lag inledningsvis, serieledning, noll förluster under ordinarie tid så här långt och en makalöst imponerade förstalina som stått för 19 poäng så här långt (att jämföra med Lövens bästa 11). Så hur kan det här då passa Björklöven?

Jo, Björklöven brukar ha lätt för just AIK i Umeå. De har tre raka segrar i A3 Arena mot AIK, 4-3, 4-2, 4-1 och har i dåliga sekvenser, som när Björklöven bara förlorade och förlorade under Tommy Jonsson ändå slagit AIK, 2-1, hemma i Umeå trots att AIK då var i toppen av serien. Det är som att Björklöven brukar resa sig när AIK kommer på besök oavsett hur det går i övrigt. Vi får se hur det håller i sig.

AIK har å andra sidan imponerat rejält under inledningen av säsongen och det främst i början av matcherna. AIK har fortfarande inte förlorat en förstaperiod och över 9 förstaperioder har AIK 8-1 i målskillnad. Så det är seriens sämsta lag i period ett Björklöven (1-8) mot seriens bästa i samma period.

AIK kommer närmast från en 3-2-seger mot Pantern där AIK vann skotten i första perioden med 14-0, men sedan ar på väg att tappa en 3-0-ledning. Före det förlorade AIK med 1-2 efter straffar mot Leksand och även med 2-3 efter straffar mot Oskarshamn. Ja, två förluster, men AIK:s styrka så här långt är att de tar poäng i match efter match. De faller aldrig igenom helt.

Jag ser framför mig en match i högt tempo där AIK styr med sin offensiva kvalitet och där Björklöven kommer att få sina kontringschanser, men där starten kommer att avgöra ganska mycket. Kan Björklöven stå emot från start så finns chansen, tar AIK greppet så kan det här bli rejält jobbigt. AIK är bra. Så är det.

Laget: 

31 Oscar Masiello (30 Mattias Pettersson)
8 Mikko Pukka – 26 Jacob Stenqvist
79 Emil Lundberg – 13 Fredric Andersson – 71 Oskar Stål Lyrenäs
7 Alexander Hellström – 49 Simon Backman
14 Cody Murphy – 19 Kristoffer Söder – 29 Alexander Wiklund
28 Simon Åkerström – 37 Jacob Andersson
40 Sebastian Selin – 18 Kevin Goumas – 48 Filip Cruseman
52 August Tornberg
33 Marcus Jonsson – 22 Jacob Petersson – 20 Mattias Granlund
Extraforward: 10 Emil Norberg

Rejäl omstuvning i laget där alla kedjor utom en ändras. Vi får se om det får effekt.

Lucas Eriksson ska vara klar för spel. Även Jonas Emmerdahl rapporteras spelklar, men han lär matchas in försiktigt. Emil Norberg, William Eriksson och Hardy Häman-Aktell spelar med Vännäs.

Bloggens nycklar:

¤ Defensiven – Ska Björklöven vinna den här matchen måste de lyckas i sin överbelastning i egen zon, hålla AIK på utsidan, spela styrspel lite mer än vanligt, inte ge bort något.

¤ Special Teams – Det håller inte att Björklöven ska vara sämst i både powerplay och boxplay. Då vinner du inte mot AIK.

¤ Trafik – När du är iskall i avsluten måste du ha trafik på mål och vara etta på returer. Johannes Jönsson tar allt han ser.

Sagt från Lövenhåll:

– Vi har inte spelat så jävla risigt. Vi har skapat spel från bakplan, vi har släppt in lite mål och haft stort puckinnehav. Jag är tillfreds med hur vi agerat stundtals, men det är ju skit samma, det handlar om att vinna hockeymatcher, säger Joakim Fagervall.      

Noterbart om AIK:

¤ AIK:s förstalina med Fredric Weigel 9 (2+7) poäng, Anton Holm 7(3+4) poäng och Jesper Fröden 3 (2+1) poäng har varit seriens kanske bästa formation under inledningen av allsvenskan. De har kallnat något på slutet, men duon Weigel-Holm måste stoppas om AIK ska besegras.

¤ AIK har lite sparkapital i tredjelinan. Där spelar Eric Castonguay som gjorde 44 (20+24) poäng i fjol som gjorde honom till trea i poängligan i serien. Det var hans andra 40-poängssäsong i serien då han gjorde 40 (11+29) med Tingsryd 15-16. Castonguay har stått för fem assist så här långt, men haft en blygsam roll i AIK vilket är nästan bisarrt med den kvalitet han har. Han spelar med nyförvärvet Gary Nunn och det känns som att den duon kan explodera när som helst.

¤ AIK har seriens på pappret bästa målvakt i Johannes Jönsson. Med 92.45 i räddningsprocent och 1.68 insläppta mål per match ligger han ”bara” sexa i målvaksstatistiken, men det är ändå bra siffror som över tid kommer att vara topp tre.

¤ AIK har haft det lite trögt i powerplay trots att de spelat bra och är tia i serien på 14.29 procent. I boxplay är AIK tvåa med fina 93.33 procent. Individuellt sticker Modoförvärvet Sam Marklund ut med tre powerplay-mål för AIK.

¤ Max Lindholm och Alexander Deilert rök i hop på gårdagens tränings (rapporterar mittmedia) och dessutom avbröts träningen och laget åkte på en en minuts utskällning för prestationen på träningen. Även under matchen mot Pantern (som AIK vann) var tränarna rasande över lagets prestation.

Vi har satt målbilden att komma etta eller tvåa, och gå hela vägen. Det är där feedbackstandarden ligger. Vi har höga krav på varann och ibland behöver spelarna påminnelser. Det är inga konstigheter. Vi är noggranna med detaljer, och det blir kanske tjatigt ibland. Men spelarna vill dit och vi coacher ska hålla efter det, säger tränaren Tomas Mitell till mittmedia om det.

¤ Simon Fernholm saknas skadad, i övrigt är alla spelare med för AIK.

Sagt från AlK-håll:

– Vi har pratat om detaljer som vi slarvar med. Vi tar långa byten, vi ledsnar lite och försöker göra nåt spektakulärt i varje byte. Vi skällde på dem i timeouten, det blev bättre då och i sista perioden. Vi lär oss på vägen och kommer göra det bättre under resans gång. Att vi behöver få bort det, det ser alla. Vi ska skala bort negativa detaljer under resans gång, det är en lång säsong. Ibland tror folk att vi ska köra över lag bara för att vi gör det i perioder, och frågar sig varför vi inte spelar likadant hela tiden. Men det är inte så enkelt. Alla fans i alla lag och alla tränare vill vara mer konsekventa och vill spela bra hela tiden. Men det är bra att vi visar upp hur bra vi kan spela, säger Tomas Mitell till mittmedia.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som jag själv sköter eller via Cmore. Matchstart 19.00. Gunnar Johnsson och jag själv är på plats levererar texter samt presskonferens och ytterligare webb-tv-klipp efter matchen.

6 kommentarer

  1. rce

    Spelar egentligen ingen roll att Löven skjutit flest skott. En stor majoritet av dessa skott är från position utanför slottet och många rena alibiskott. Väldigt lite trafik framför motståndarkassen och när vi väl ha trafik där hamnar skotten i täck eller så är det ingen som är kapabel att styra eller stå i vägen. All den känsla/förstånd man hade inför säsongen har blivit sanning; Vem ska göra målen i Löven?

  2. Sven

    Herregud när man läser att Fagervall är tillfreds och inte tycker dom spelar så jäkla risigt blir man ju orolig för det har ju sett fruktansvärt dåligt ut

  3. zigge

    TÄNKTA TANKAR TENDERAR OFTA ATT BLI TILL EN VERKLIGHET!
    Händer inte något radikalt med försvarsspelet över hela banan så måste styrelsen och sportansvarig i föreningen gå in och agera skarprättare. Hoppet är det sista som överger luttrade lövenfans och till det får vi förlita oss!!!!! Detta då ledning av laget ser högst bristfällig ut. Önskar dock att man kan gå segrande ur kvällens match och med hedern i behåll….Nu kör vi och stöttar spelarna där ute! Och det från klack och publik och från högre makts håll. Forza Löven.

  4. Hannes

    I kväll vänder det. Seger ikväll+två matcher mindre spelade än AIK. Går det bra ikväll så kan vi snart vara ikapp.

  5. Zigge

    0 poäng är 0 poäng.Samma visa igen och floskler i analysen av ledningen ????Agera nu styrelsen! 3 man bakom mål vid 1-1bla. Pinsamt är ordet!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.