Matchdag – KHK hemma

Spelet senast mot AIK var bättre, men nu behövs poäng mer än något annat för Björklöven. Poäng och mål framåt, helst i powerplay. Kommer det mot KHK, kanske.

Björklöven har haft en ledig helg, tränat två gånger och nu är det dags att ta emot det tidigare SHL-laget, tabellsexan Karlskrona som med ett helt nykomponerat lag den här säsongen blandat och gett. De kommer från två raka tajta förluster. 2-3 mot Pantern hemma och före det 3-4 borta mot Oskarshamn. KHK som laget kallas slog före det Södertälje med 5-4 och Vita Hästen med 3-2. Totalt har 7 av 9 matcher slutat med uddamålsseger eller förlust den här säsongen för Karlskrona.

Björklöven har inte spelat mot Karlskrona på ett par säsonger då de varit i SHL, men historiskt har lagen möts sex gånger med tre segrar vardera. Senaste mötet var i mars 2015 med Mats Waltin som Löventränare och Björklöven vann med 4-2 i arenan som då hette Telenor Arena, men nu heter NKT-Arena.

Karlskrona har inte som uttalad målsättning att ta sig tillbaka till SHL omedelbart utan att etablera sig i toppen av allsvenskan och bygga för att vara med och slåss om en plats i SHL på sikt. Alltså ganska olikt mot de flesta lagen som åker ur.

Karlskrona som spelat en makalöst defensiv hockey under sina år i SHL har gjort en helomvändning och går hårt i sin hockey, sätter press, har offensiv slagstyrka som främsta vapen, men lämnar blottor bakåt. Det är faktiskt i mina ögon ett lag som passar Björklöven ganska bra. De bjuder Löven på en del vilket i nuvarande situation med kalla spelare är bra då du inte måste skapa allt själv.

Jag ser framför mig en ganska öppen historia. Det skulle inte förvåna mig om det blir målrikt och det lag som tar vara på bjudningarna vinner. Det Björklöven kan falla på är att Karlskrona har seriens kanske bästa powerplay och får Björklöven inte stopp på det spelar nästan inget annat någon roll.

Laget: (Preliminärt, laget släpps vid lunch)

31 Oscar Masiello (30 Mattias Pettersson)
8 Mikko Pukka – 26 Jacob Stenqvist
79 Emil Lundberg – 13 Fredric Andersson – 71 Oskar Stål Lyrenäs
7 Alexander Hellström – 49 Simon Backman
14 Cody Murphy – 19 Kristoffer Söder – 29 Alexander Wiklund
28 Simon Åkerström – 37 Jacob Andersson
40 Sebastian Selin – 18 Kevin Goumas – 48 Filip Cruseman
52 August Tornberg
33 Marcus Jonsson – 22 Jacob Petersson – 20 Mattias Granlund
Extraforward: 10 Emil Norberg

Bloggen har inte varit på de två träningarna i veckan. Så här ställde Björklöven upp senast och då tyckte Fagervall att det gav bra utfall spelmässigt. Hardy Häman-Aktell är skadad (har skadat sig med Vännäs) och är inte tillgänglig för spel. Lucas Eriksson och Jonas Emmerdahl ska vara redo för spel. Oklart exakt när och hur de kommer att matchas in.

Bloggens nycklar:

¤ Misstagen – Björklöven måste se till att inte bjuda på frilägen och pucktapp på fel ställen.

¤ Matchhjälten – Någon, Murphy, Goumas, Lyran, Freddan, ja någon måste kliva fram och visa att den spelaren är inte kall längre, den spelaren ska leda laget ur svackan offensivt.

¤ Special Teams – Tråkigt att skriva varje gång, men det funkar inte att Björklöven förlorar både boxplay och powerplay match efter match. Speciellt när du möter seriens bästa powerplay.

Sagt från Lövenhåll:

– Jag förväntar mig den matchbild som vi hade senast (mot AIK). Jag tycker vi steppar upp ordentligt där och spelade som vi vill spela stora stunder av matchen. Resultatet grinande oss i ansiktet men med det spelet är jag inte orolig, säger Joakim Fagervall.      

Noterbart om KHK:

¤ Bästa poängplockare så här långt för KHK är powerlayspecialisten och den förra Tingsryds och Oskarshamnsspelaren Niklas Johansson med 7 (1+6) poäng. Av dessa har 6 (1+5) av dessa kommit i powerplay.

¤ Matt Carey som var i Leksand i fjol har stått för 6 (1+5) och bästa målskytt har Marcus Paulsson varit med 4 (och 5 poäng). Överlag är det ganska många spelare som har offensiv kvalitet som  Justin Crandal, Nick Pageau, Kalle Miketinac för att nämna några

¤ Karlskrona har en ganska oprövad målvaktsduo. Arvid Holm som flyttades upp från J20 och Robin Johansson från Troja som gjorde sin första säsong i allsvenskan i fjol. Johansson har varit etta med 6 spelare matcher, 90.0 i rädningsprocent och 2.52 insläppta mål per match. Av lagen som tippas hyfsat högt upp har KHK kanske den svagaste målvaktsuppsättningen.

¤ Med 35.71 procent i powerplay är Karlskrona etta i serien. 10 mål i powerplay är åtta fler än Björklöven. I boxplay är KHK 11:a på 71.88 procent.

Sagt från KHK-håll:

– Det kommer att gå fort. De är erkänt bra på hemmaplan. Vi måste vara med första tio minuterna. Vi måste fortsätta att spela vårt spel, utmana och åka skridskor. Vi har jobbat på detaljer från Panternmatchen. Vi spelade med bra fart, men satte inte dit våra chanser så vi har jobbat med att ta oss in på mål, säger Niklas Johansson till klubbens hemsida.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som jag själv sköter eller via Cmore. Matchstart 19.00. Gunnar Johnsson och jag själv är på plats levererar texter samt presskonferens och ytterligare webb-tv-klipp efter matchen.

4 kommentarer

  1. Zigge

    Orkar inte skriva mer!!! Det är så pinsamt att se frånvarande spelare och ledare gång efter annan! Spelidé nej! Försvarsspelside nej!! Glädje nej!! Agera nu styrelsen!!!! Ni kör varumärket i botten så här!! Nu måste en ny röst och nya idéer in i laget!!! Västerviksmatchen är en bra inkörsport för nytt ledarskap!

  2. Kopi

    Ser första hela matchen för hösten.

    Blir förbannad, mörkrädd och förtvivlad.

    Så oerhört dåligt. Så låg nivå.

    Vad händer i klubben. Har dom supit bort
    sommarträningen? Värvat skit?

    Blev inspirerad av Fagge i en pod tidigare i år- men nu!? Vad händer Fagge? Katastrof!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.