Matchdag – Tingsryd borta

Jumbomöte. Räkna inte med någon hockeyfest i Nelson Garden Arena utan om Björklöven ska vinna är det en riktig kampseger som är ett måste.

Det är lite svårt att ta in, men nu slåss mighty Björklöven på kvalplats i ett jumbomöte trots alla förutsättningar på jorden utav allsvenska mått mätt. Men så är det och Tingryd väntar. Jumbon Tingryd som sparkade tränaren Per Ljusteräng efter sex poäng på tio matcher. En tränarsejour som avslutades med 1-2 mot Pantern, 0-3 mot Oskarshamn och 2-3 mot Södertälje. Alltså tre raka förluster. J20-tränaren Richard Melkersson och assisterande tränaren Larry Pilut ledde laget mot AIK i måndags där Tingsryd förlorade med 2-4. Ingen skam i det, men det är med fyra raka förluster som Tingsryd kommer till den här matchen, alltså precis som Björklöven.

Björklöven och Tingsryd har en relativt kort historia. De har möts sedan kvalserien 2012 och det är ganska tydligt. Hemmalaget vinner. Hemmalaget har vunnit fem av de sex senaste matcherna och 10 av de senaste 12. Tingsryd vann den sista matchen förra säsongen, då i Tingsryd med 5-2 och Björklöven vann matchen före, i Umeå med 3-2.

Tingsryd har de senaste åren spelat en väldigt defensiv hockey och nu är det extremt. Jag har sett dem ett par gånger den här säsongen och det blir ibland rena barrikaden på blålinjen för att stänga den och sedan en femma runt eget mål där Tingsryd faller oerhört djupt. Här måste Björklöven när du inte kommer på snabba spelvändningar nästa dumpa. Det blir oerhört riskabelt att spela sig in eller åka sig in och då kan det bli lägen åt andra hållet för Tingsryd. Jag förväntar mig seriens sämsta hockeymatch där det kommer att bli kamp, stök, bök och väldigt lite skönspel. Vem som gör första målet kommer att avgöra oerhört mycket, vem som bjuder på minst kommer att vara viktigast.

Jepp, en riktig kioskvältare alltså…. SÅ som det blir när två lag helt på botten möts.

Laget: (Preliminärt – Laget släpps vid lunch)

31 Oscar Masiello (30 Mattias Pettersson)

8 Mikko Pukka – 26 Jacob Stenqvist
7 Alexander Hellström – 4 Jonas Emmerdahl
37 Jacob Andersson – 28 Simon Åkerström
52 August Tornberg

79 Emil Lundberg – 13 Fredric Andersson – 14 Cody Murphy
20 Mattias Granlund – 22 Jacob Peterson – 71 Oskar Stål Lyrenäs
40 Sebastian Selin – 19 Kristoffer Söder – 48 Filip Cruseman
33 Marcus Jonsson – 53 Lukas Ericsson – 29 Alexander Wiklund
18 Kevin Goumas

Simon Backman är skadad, William Eriksson är utlånad till Vännäs, Emil Norberg och Erik Rainersson är utanför laget. Frågetecken om Hardy Häman-Aktell tar August Tornbergs plats. Annars amma lag som senast mot Västervik.

Bloggens nycklar:

¤ Sluta kladda – Björklöven måste spela enkelt, inte ge bort något, ta ned marginalerna.

¤ Första målet – Just mot Tingsryd som faller så djupt i sin spelstil är första målet helt essentiellt

¤ Målvaktskapen – Den som står i Björklöven måste göra en bra match. Annars blir det svårt.

Sagt från Lövenhåll: 

- En ny uppgift att försöka göra en prestation där vi både kan hålla tätt och prestera. Självklart vill vi ha bort dalarna i  matcherna och få en jämnare prestation. Vi måste vara så konsekventa som möjligt och spela efter det system som vi har att spela efter. Sen måste det släppa i vår produktion, men det handlar om att inte tulla någonstans. Jag tycker inte att vi spelat som vi vill spela och det är det vi måste göra, säger Joakim Fagervall till klubbens hemsida. 

Noterbart om Tingsryd:

¤ Max Novak var Tingryds tilltänkta spetsförvärv som skulle leverera. Efter 21 mål och 36 assist på för Orlando i ECHL förra säsongen har han stått för en (!) assist på elva matcher för Taif.

¤ Den som levererat mest för TAIF är Daniel Öhrn med 8 (2+6) poäng på 11 matcher. Där bakom hittar vi Hannes Johansson (4+2) och Charlie Dedoro (2+4) pinnar.

¤ Tex Williamsson i TAIF-målet var en jättevärvning inför säsongen och trots jumboplaceringen ståtar han på 94.26 i räddningsprocent och 1.47 insläppta mål per match. Helt galna siffror och det säger något om hur trubbiga TAIF varit framåt. Williamsson var skadad senast, men är tillbaka mot Björklöven.

¤ Om Björklöven har seriens sämsta powerplay med 9.52 procent så är inte Tingsryd långt före. De står på 11.11 procent efter 4 mål på 36 powerplay. Dock har TAIF 81.25 procent i boxplay som sexa i serien.

¤ Tingsryd värvade under förra veckan backen Måns Hermansson från Almtuna. Han är dock inte spelklar till matchen mot Björklöven.

¤ Filip Ahl och Jonas Valkonen är osäkra kort för TAIF. Endast Kim Tallberg (fingerskadad) återfinns på skadelistan medan Björn Karlsson ännu inte är spelklar.

Sagt från Tingsryd:

- Det har inte riktigt blivit som vi hoppats på. Sex poäng är inte vad vi hade tänkt oss efter elva matcher inför säsongen. Det har bara varit att försöka pusha på och tro på det. Det kommer vara ett jäkla hårt slit och kriga stenhårt som gäller. Det finns inga oviktiga matcher. Läget är som det är. Det är allvarligt och vi måste börja vinna matcher, säger Filip Owesson till smålandsposten.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som Jacob Arvidsson sköter eller via Cmore. Matchstart 19.00. Jag själv är är på plats och levererar texter samt webb-tv-klipp efter matchen.

7 kommentarer

 1. Coachen

  Obegripligt att Tingsryd har Tex Williamsson, att inte typ vi eller en toppallsvenskklubb eller SHL-klubb pröjsade upp för honom är svårt att förstå. Har ju varit säkerheten själv de sista säsongerna. Lätt frossa inför kvällens ödesmatch, lite svårt att tro att ingenting skulle hända om vi torskar även ikväll.. Inga nerver på utsidan utan skulle vilja läsa på liverapporten att det ser ut som att Lövenspelarna har roligt på isen och tar för sig. När läste man det sist?

 2. Mangan

  Reflektion: Gurra har äntligen omfamnat bitterheten, precis som ett tvättäkta Lövenfan.

  Machtips: Given torsk.

  Prognos: Fagge sitter kvar, ingen ny spelare värvas.

 3. Jens

  Ärligt talat…vad snackar Fagervall om? Blir så sjukt less.
  1. Få bort dalarna i matcherna säger han. Vilka dalar? Hela matcherna har ju varit katastrof. Att skottstatistiken sett hygglig ut i vissa matcher beror endast på att både backar och forwards slängt iväg ett stort antal alibiskott som ALDRIG kan betyda mål. Motståndarna däremot bjuds i parti och minut på frilägen.
  2. Det måste släppa i vår produktion säger han också. Hur då släppa? Vi skapar ju nästan inga ordentliga lägen. DET är problemet. Då blir produktionen såklart därefter.

  Ser inte hur detta ska kunna vända. Finns ytterst lite kvalitet i laget. Kreativitet och skridskoåkning har man sålt bort sen fjolåret. In har ett gäng brunkare med betonghandleder kommit. Göken Grönberg vision om att sprida ut poänggörandet på fler spelare lär stanna vid just en vision. Killar som Söder och Granlund blir inte poängmaskiner bara för att Grönberg vill det.
  Nä, ny sportchef och tränare snarast, annars blir det fortsatt bottenlkamp, var så säkra!

 4. wilas

  Ett kardinalfel av Löven denna säsong är att de inte satsat på en topp målvakt. Kapital verkar ju finnas av vissa som vill hjälpa till. Inkompetent ledning som inte förstår bättre.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>