Den rejäla insatsen

Björklöven gjorde det ”omöjlig”. De besegrade Oskarshamn efter säsongens mest gedigna insats. En insats präglad av ett backspel som vi trodde att vi skulle se den här säsongen.

Det där med backarna tycker jag var kvällens grej. Ingen av backarna, inte Åkerström, inte Stenqvist föll ur ramen. Det var en riktigt bra insats över hela linjen där Jonas Emmerdahl stod för säsongsbästa. Föra säsongen var det förväntat. Björklöven skulle ha en oerhört stark backsida, men vem trodde att den bästa backinsatsen skulle komma utan Simon Backman, utan Mikko Pukka (som klev av skadad i första perioden). Näe, nu finkade Hardy Häman-Aktell och Jakob Stenqvist bättre ihop än vad jag hade trott var möjligt. Uppspelen fungerade väldigt bra, Oskarshamn hölls för det mesta på utsida, Björklöven spelade effektivt styrspel där de stängde längs sargen och ofta tvingades Oskarshamn dumpa och vann de kampen i hörnen hölls de på utsidan. Det var enligt Björklövens system på ett riktigt bra sätt.

Hur lyckades de då med detta? Delvis var det för att laget spelade mera aggressivt, fysiskt och det gav utdelning. Det var som att de hade bestämt sig just för att de mötte serieledarna att smälla på och det gav resultat. Sedan har uppspelen fungerat bättre och bättre på slutet. Det har blivit lite enklare och rakare. Men det var grunden, grunden till segern. Backspelet, spelet i egen zon, uppspelen, styrspelet och spelet i boxplay.

Annars var starten hyfsat jobbig med fyra minuter i boxplay varav två i tre mot fem. På ett sätt var det bra att det kom så tidigt. Oskarshamn var inte riktigt igång spelmässigt, men sedan stod Björklöven för ett väldigt tajt boxplay i skottlinjen, där de inte släppta igenom puckar över centrallinjen. Sedan var Oscar Masiello strålande matchen igenom och även i det första boxplayet.

Efter det fick Björklöven energi och resten av perioden präglandes av högt tempo, fysisk hockey, men väldigt få målchanser. Det kändes som målsnålt, det luktade 0-0 i första perioden innan Oskar Nilssons klassavslut i första krysset kom. Inget att lasta Masse för där utan ett klassavslut bara. Dock intressant att i slutet av matchen när Nilsson kom i samma läge gick Masiella över helt och räddade samma skott med bröstet, men så kan du inte agera hela tiden. Då hamnar du ur position.

Andra perioden vinner Björklöven med 3-0 och egentligen är det helt sanslöst. Inte så att Björklöven var dåliga, men det är en jämn period som borde slutet 1-1 eller så. Men så är ju hockey. Södertälje vann första perioden med 2-0 senast även om Björklöven var klart bättre där. Nu hade Björklöven tur och vann med 3-0 här. Tur var det ju också. 1-1 var inget märkvärdigt skott av Oskar Ståhl-Lyrenäs, men seriens statistiskt bästa målvakt Adam Åhman visade att han kan göra misstag och tappade in pucken. 2-1 var ju en passning som styrde på Alex Hutchings. Visst är det bra att få in puckar på mål, men Björklöven har slängt in 250 puckar från samma position den här säsongen som inte styrts in. Tur var ordet.

Sedan var 3-1 ett riktigt hockeymål ala Björklöven. Det känns som att det är så det är tänkt att Björklöven ska göra mål som laget är byggt. Dump ned, vinna kampen vid sargen, spel upp på back, skott och raka in retur. Inte snyggt, men klassisk skott och retur-hockey som alla som kan jobba hårt kan spela.

Tredje perioden visste man på förhand skulle bli Björklöven som kröp hem, tog ned marginalerna och spelade på ledningen. Det blev också så och jag tycker att de gjorde det rätt bra. Det var verkligen stängt på blålinjen. Individuella prestationer är svåra att försvara sig mot fullt ut och Alex Hutchings stod för en sådan. Det blev 2-3, men annars var det få öppna lägen och få avslut på mål överhuvudtaget. Sista 3-4 minuterna var jag imponerad över det drag som publiken bjöd på. De bar fram laget där och då. Oskarshamn sett till hur starka de varit på slutet var inte alls så starka i sin forcering som jag hade trott.

Jag lämnar den här matchen glad över hur gedigna Björklöven var, det backspelet vi såg, en stekhet målvakt, med tre poäng, men samtidigt konstaterar jag att det var Oskarhamn som gjorde de enda skickliga målen i matchen. Björklöven fortsätter att i de flesta matcher ha väldigt få klassavslut, väldigt få fina individuella offensiva prestationer och på allsvensk nivå är spelarna lite för dåliga i snitt för att kunna vara så gedigna och grundstabila som idag. Sanningen är att om Björklöven inte turat in två mål hade de förlorat med 1-2 trots den grundstabila insatsen.

Det gnager i mig. Det gör att inte ens en seger mot serieledarna och en av säsongens bästa insatser för mig att känns fullständig tro. Det är ändå så att det saknas något i Björklöven för att bli framgångsrika över tid. Det saknas kvalitet. Det är känslan.

Till sist. Ett par notiser just nu:

¤ Emil Norbergs open-ice-tackling var ju helt makalös. Den kändes smått farlig när han satte in den om han skulle missa, men den satt och sådana ger energi till laget. Läs om vad han sa efter tacklingen här..

¤ Fredrik Grönberg pratade inför säsongen om att sprida ut målskyttet på fler spelare. Det har lyckats och misslyckats. Misslyckats på det sättet att Björklöven är det lag som gjort tredje minst antal mål i serien och att laget är det som blivit nollat flest gånger. Men målskyttet har spridits ut. Nu ser det ut så här:

Jacob Peterson 5, Emil Lundberg 4, Jacob Andersson 3, Fredric Andersson 3, Oskar Ståhl-Lyrenäs 3, Jakob Stenqvist 3, Sebastian Selin 3, Filip Cruseman 2, Mattias Granlund 2, Alexander Wiklund 2, Simon Åkerström 2.

Ja ni ser. Det är väldigt utspritt just nu.

¤ Oscar Masiello har nu 92.39 procent, 2.07 insläppta mål per match och 60 procent i segerprocent. Det är siffror på nivå med Lindskoug och Werner. Det hade jag inte trott. Det är bara hatten av för Masiellos utveckling.

¤ Oscar Ståhl-Lyrenäs var bästa forward idag tycker jag. Kan skapa av helt egen kraft som en av få. Visst hade tur på målet, men skapar lägen hela tiden. Har faktiskt gjort 8 (3+5) poäng på senaste 7 matcherna. Är dämred hetast i Löven just nu. På de sju matcherna har vi bakom honom JAcob Andersson 7 (3+4), Jacob Peterson 5 (3+2), Fredric Andersson 5 (1+4), Mattias Granlund 4 (2+2), Simon Åkerström 4 (2+2) och Marcus Jonsson 4 (0+4) under samma sju matcher.

¤ William Eriksson gjorde två mål och ett assist idag mot Kiruna för Vännäs och igår blev det tre mål och två assist mot Asplöven. Båda matcherna på bortais. Först och främst så ligger Vännäs tvåa i Norrettan. Bara det är ganska coolt. Men William Eriksson har nu gjort 20 (12+8) poäng på 13 matcher, ja ni läste rätt 12 (!) mål och är med det bästa poängplockare i hela landet i division-1. Med tanke på att Björklöven behöver målskytte och kreativitet så är det nästan tjänstefel att inte testa oavsett vad man tycker om hans defensiv. Det är Sveriges hetaste spelare i division-1 vi pratar om. Joakim Fagervall är inte dum så självklart kommer han att testas inom kort. Allt annat vore konstigt. Gen honom då bra omgivning. Det bästa vore med Lyran och Peterson.

3 kommentarer

 1. Erik Stefansson

  Bra skrivet.
  Är väl läge att lägga en fråga till Fagge angående William. Han måste ju Få chansen redan nu på tisdag.

 2. Roine

  Tyvärr har nog Löven brännt spets-budget på Goumas. Han skulle vara playmaker. Han skulle styra PP.
  Det är nästan så att de skulle ta in Conny Strömberg på tryout. Bara låta honom spela PP.
  Han har brutit med Arboga. Testa honom och ge honom betalt efter antal mål i PP han är inne på! :-)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>