Intervjun med Grönberg uncut

Bloggen tog ett rejält samtal i onsdags med Fredrik Grönberg om säsongen, hans arbete och om allt möjligt kring Björklöven. Här har ni resultatet.

Denna intervju gjordes innan matchen mot Almtuna. Det ska tas i beaktning. För den som inte orkar läsa så långt finns det ”bästa” från intervjun i en artikel på vk.se och folkbladet.nu som också kommer i fredagens tidningar (VK/Folkbladet).

Vissa frågor är en fråga med ett långt svar. Där finns det en följdfråga mellan, men det är svaret som är det viktiga så därför finns inte exakt alla ord jag har sagt som intervjuare med i fråga-svar-upplägget. Så där ni ibland kanske skulle vilja haft en följdfråga har den ställts och det ni ser är svaret av både grundfrågan och följdfrågan.

Ett sånt exempel är bedömningen av spelare individuellt där Söder och Cruseman först inte nämns, jag frågar och får svaret ”Även Söder och Cruseman har vi mer att förvänta oss av. De har inte kommit upp i den nivån vi hoppats på.”

Så här kommer den. Intervjun med Fredrik Grönberg.

Noterbart: Fredrik Grönberg hade blivit lovad av mig att läsa igenom hela intervjun innan publicering för att se om något blivit fel eller missförstått. Denna publicerades i första upplagan utan det på ett felaktigt sätt från författaren och är därför uppdaterad i ett par svar efter genomläsning.

Vad känner du kring resultatet och tabelläget så här långt för Björklöven den här säsongen?

-Jag har varit så djupt inne i och fokuserat kring prestationerna match för match, period för period att jag inte tänkt på resultatet i tabellen hela tiden. Fokus har varit på att kliva in i matcherna på rätt sätt och det har sannerligen varit ett problem, men självklart är det det man spelar för. Poängen och placeringen i tabellen. Som helhet kan jag inte vara nöjd med det vi presterat så här långt, det är klart under vad vi vill prestera. Det är inte där vi ska vara, där vi vill vara resultatmässigt även om jag känner att vi inte alltid har fått betalt för våra prestationer.

Vad ser du som de viktigaste faktorerna att ni börjat leverera resultat på slutet och varför gick det så dåligt i början av säsongen?

-Det är flera olika faktorer. Delvis var vårt powerplay inte alls bra inledningsvis och det kostar ganska mycket i målskyttet när ditt powerplay inte fungerar. Det var stillastående och vi fick ingen rörelse på puck. Det har vi gjort en del justeringar på som fått effekt de senaste matcherna. Sedan är det, som sagt, att vi idag ligger med en större mängd speltid under match i systemet och håller en ödmjukhet inför uppgiften som ger oss resultat nu. Vi har en regel som säger att vi ska spela till 90 procent inom systemet och tio procent kan vara ”extra tillbehör”.

Ni satt och ritade hela sommaren och hade bestämt hur ni skulle spela, men det låter som att ni ändrat det nu? Stämmer det och är det vanligt att man får rita om sättet man spelar på?

(Som en bakgrund i det här svaret så vet Fredrik att jag själv suttit med Fagervall och fått en rejäl genomgång av hur laget ska spela inför säsongen)

-Vi har inte ändrat på hur vi skall spela utan det var mer, kanske präglat av en försäsong där det gick bra som gjorde att vi tog oss friheter att tulla på saker, som gjorde att vi inte spelade som vi skulle. Så i grunden har vi inte ändrat något utan bara börjat spela som vi ska där vi putsat på detaljer i spelet som inte fungerat. Du har ju säkert sett själv utifrån hur vi vill spela. Spel på passiva, stillastående spelare med få kontrollerade ingångar. Då kommer du inte till de avsluten du vill komma och du får inte det spelet du vill ha.

Här kan jag själv som kommentar medge att bortsett från uppspelen där laget vad min bild är förenklat dem så försöker laget spela så som Fagervall ritade för mig inledningsvis. Jag kan någon gång gå igenom här i bloggen min bild av hur Björklöven vill agera i olika delar av spelet.

Ni har gjort tredje minst antal mål i serien, men släppt in tredje minst antal mål också. Var det tanken inför säsongen att vara ett ”snålt lag” som hellre vinner med 2-1 än 5-4?

-Det är mer vår identitet ja. Självklart vill vi göra mål, gärna så många som möjligt, men det viktigaste är ju poängen. Dom skall in. Det är de som räknas i slutändan och då stänger vi matchen vid 2-1.

Du ville sprida ut målskyttet på fler spelare och inte vara så beroende av en kedja. Känner du att ni fått den effekten?

-Det inleddes väl med inget alls skulle man kunna säga, men det finns i laget och det finns spelare som börjat leverera och fler kommer. Traditionellt har du en strikt ordning och hierarki i rollfördelningen och över förväntad produktion men så vill inte jag ha det, jag vill att alla ska känna ansvar för att leverera framåt.

Vad är det som gör att ni vill ha det så om de flesta lagen väljer annorlunda?

– Jag vill att spelarna ska ha inställningen att idag är det just min kedja som ska gå ut och avgöra och jag tycker att det finns spelare i alla formationer som kan leverera. Vilken formation som helst kan avgöra en match för oss nu när vi hittat bättre i vårt sätt spela. Vi skall vara en gröngul urkraft som likt en maskin möter motståndarna.

Vad har överraskat eller varit mest positivt för dig så här långt?

-Det är ingen spelare individuellt som överraskat mig positivt direkt. De som har levererat är sådana jag hade förväntat mig skulle leverera. Finns det något så är det hur gruppen kommit ihop som en homogen grupp. Det betyder inte att automatiskt att gruppen levererat resultat, men den kom ihop på ett snabbt sätt som grupp, som enhet.

Ni hoppades att flera spelare, Wiklund, Selin, Lyrenäs, skulle ta nästa steg i Björklöven offensivt. Vad är egentligen godkänt där, hur många av nyförvärven ska ta steg för att det ska vara ok och hur ser du på deras utveckling så här långt?

-Man hoppas ju att alla spelarna ska ta steg framåt. Skall man nå en högt uppsatt målsättning så måste alla vara den bästa versionen av sig själva. Detta utan att förlora sin grundidentitet som spelare mer förstärka sina styrkor och addera ytterligare. Det gäller även i högsta grad de spelare som varit i klubben sedan tidigare. Sedan är det lite svårt att utvärdera spelarna individuellt när vi som lag haft en tuff period men jag tycker att spelare som Oskar, Jacob, Hardy och Oscar är på god väg att utvecklas till starka Allsvenskaspelare i flera delar av sitt spel. Här förväntar jag mig i stället mer av de etablerade spelarna som jag tycker har legat för långt ifrån sin högsta kapacitet.

Ska Söder vara en producerande spelare?

– Det är en tvåvägscenter med styrkor i sitt hårda arbete, det är hans identitet som spelare så förväntningen har inte varit något annat.

– Sedan handlar det, som sagt, om att göra sig själv till den bästa versionen av sig själv. I det arbetet måste du pressa dig själv i både träning och match. Hela tiden vilja utvecklas och bli bättre. Förstå att man måste göra prioriteringar och att Björklöven och ishockeyn är det som måste gå först.

(Om ni inte hänger med och vill ha tolkning av Grönbergska så är svaret nej, det förväntar vi oss inte, men vi hoppas att han ska utvecklas till det)

Hur ser du på målvaktssituationen där Mattias Pettersson blivit klar tvåa där målvakterna gick in som jämlika i vad ni sa inför säsongen?

-Jag ville i ett tidigt skede signa upp Oscar Masiello. Även om han hamnade bakom Adam förra säsongen så såg vi stor potential i honom. Sedan tyckte jag att Mattias var ett perfekt komplement i att tävla med Oscar om platsen och nu har det blivit så att Oscar tagit den platsen just nu, men jag tycker att Mattias arbetar hårt, sätter press på Oscar och är redo. Idag (onsdag) på träningen tycker jag att Mattias var den bättre målvakten till exempel.

William Eriksson har gjort flest poäng i hela ettan i Sverige. Hur ser du på hans spel i ettan, och hans möjligheter i A-laget?

-Vi hade en plan med William i avtalet vi skrev med honom att han skulle spela 15 matcher med Vännäs och han har gjort det oerhört bra där. Det är en härlig irrationell spelare som jag såg under slutspelet i fjol i J20 och kände att där finns det mycket att plocka ut, men vi satte upp en plan och den följer vi. Det var kul att se honom senast och det ska bli spännande att se mer av honom. Han har en del att jobba på i spelet utan puck, men förhoppningen är att han ska ta steg för steg.

-Vi har en plan med våra unga spelare. Emil (Norberg) har även han varit i Vännäs ett tag, nu fick han komma in tre matcher, Erik (Rainersson) behöver mer speltid via Teg likt ett upplägg William hade. Vi har även juniorerna Fahlesson, Magnusson och Wiberg som visat framfötterna som i omgångar skall vara med laget och om de presterar ska också chansen finnas för dem till speltid.

Du har skrivit ett par långa kontrakt. T.ex. Söder 3 år, Lundberg/Selin/Lyran 2 år. Hur ser du på långa kontrakt. Vad har de för funktion i allsvenskan där alla ändå kan lämna för SHL om de presterar riktigt bra oavsett kontrakt?

-När det gäller den aspekten så har det ingen funktion då SHL ändå kan ta spelarna. Det handlar om att bygga ett förtroende med spelarna och vilja göra något tillsammans. Har du en spelare bara 8 månader är det svårt att bygga utveckling hos den spelaren. Har du den på ett kontrakt där man kan gå in i nästa försäsong, arbeta över tid går det att bygga utveckling. Sedan är det en trygghet både för spelarna att ha längre kontrakt och det är enklare att bygga en kärna i laget över tid.

Ni låste upp lånekvoten (bortsett från en målvakt) direkt innan säsongen. Hur har det påverkat att inte kunna arbeta med lån som sportchef?

-Vi var klara tidigt att vi ville ha Jacob (Peterson) och Jakob (Stenqvist) Två spelare som var kända för vår miljö sedan tidigare och som ville söka sig hit. Att inte kunna låna fler spelare var en känd förutsättning inför säsongen och något du anpassat dig till. Därför har det inte påverkat mig i mitt arbete.

Finns det något krav från Frölunda på er gällande de spelarna i form av speltid eller så?

-Nej, det finns inga krav alls. Vi kan sätta spelarna på bänken, vi kan sätta den på läktaren, vi kan till och med skicka tillbaka dem till Frölunda om vi inte anser att de presterar.

I fjol hade Björklöven en scout som jobbade för föreningen. Hur ser det ut med det arbetet nu. Är det du som reser runt och kollar på spelare?

-Det stämmer och han är fortfarande en del av det nätverk vi använder oss av men det är jag som äger det ansvaret. I måndags var jag tex. på Hovet och såg AIK-Västervik och har sett 33 matcher live den här säsongen och ett flertal på datorn och tv. Men även tränarna ser mycket matcher och är bra pålästa på spelarmarknaden.

Upplever du att det finns en svårighet att få spelare till Umeå och Björklöven eller är det bara positivt att ha det varumärket i ryggen?

-Det är ofta då många undrar, varför värvade du inte den spelaren och så. Man kanske tror att alla spelare står tillgängliga för Björklöven. Så är det inte riktigt. Ibland är det andra klubbar som är beredda att betala mer, men sedan är det spelare som tycker att Umeå ligger för långt upp i landet, men det finns också de som inte vill spela i Björklöven på grund av trycket som finns här. En del älskar det, men inte alla.

Hur arbetar du med utvärdering av spelares prestationer. Är det Jocke som gör dem, du samtalar med Jocke eller sitter du flera gånger under säsongen med spelare?

-Det görs en utvärdering av spelarna efter varje match. I detta byter vi sedan bilder och upplevelser med varandra. Sedan beror det på vilken del vi är inne i av säsongen. Jag har löpande samtal med spelare, både individuellt och i grupp men i det dagliga är det tränarna som pratar med spelarna. Dom lägger ner stor energi och tid i att skapa optimala prestationer hos varje spelare.

Hur mycket kontakt har du med Jocke?

-Jag har kontakt med Jocke varje dag. Minst två gånger, oftast en gång före lunch och en efter.

Det pågår en insamling till supporterspelaren. Hur ser du på användningen av den?

-Först och främst ett stort tack till alla som väljer att satsa pengar på Björklöven och till Viktor (Sandell) som leder den här insamlingen. Jag brukar gå in och kolla vilka det är som skänkt pengar som ett sätt att möta dem och visa respekt. Det är som Viktor säger. Han kallar dem hjältar. Sen ska man veta att det är dessa pengarna vi har och de räcker inte till vad som helst. Många har skrikit efter en målskytt vilket jag förstår, men känner själv att det är först nu när vi de senaste 7-8 matcherna blivit ett lag som spelar i takt det går att identifiera den ton som saknas eller klingar illa vilket gör att vi kan identifiera behovet av kapacitet och egenskap hos spelaren.

Ni har en stor trupp, nio backar, 16 forwards. Värvar ni hamnar någon på bänken och läktaren. Hur påverkar det möjligheten att ta in förstärkningar?

-Självklar påverkar det även om vi måste utgå ifrån vad vi behöver göra för att nå resultat. Det är det viktigaste, men jag känner att vi inte fått ut det som finns i truppen än. Vi har inte provat allt vi vill än där och vill arbeta med det först.

Hur ser ni på den målsättningen föreningen satte upp inför säsongen att spela final nu när resultaten hackat under inledningen. Kan den vara en belastning?

-Personligen kan jag tycka att man inte kan ha någon annan målsättning än att spela final om den finns en. Vad sänder det för budskap att säga att vi ska sluta åtta. Sedan förstår jag att det kan bli ett tryck utifrån, men det största trycket har vi ändå på oss inne i gruppen så visst det kan vara en belastning med höga mål när man inte presterar, men vill du nå någonstans måste du klara det.

Hur känner du själv över situationen som sportchef när resultaten gått emot. Har det varit jobbigt? Har du varit pressad?

-Jag har försökt att hålla mig lugn och sedan har jag fokuserat på arbetsuppgiften. Jag har försökt att inte kika så mycket utåt när det gått tungt. Istället fokuserat inåt på gruppen och på vad vi behöver göra för att prestera. Jag upplever att det kan bli väldigt mycket panik utanför gruppen och omklädningsrummet snabbt. Jag vet att vissa har pratat om att Tingrydsmatchen, där om vi hade förlorat så hade vi fått sparken och så. I detta har man ett gemensamt ansvar att ta sig igenom. Utmaningen för många ligger i att behålla lugnet och framförallt lojaliteten.

Jag skrev själv då efter Tingrydsmatchen att om ni hade förlorat den, då skulle ni legat sist och med ett par förluster till så hade trycket på styrelsen att agera varit för stort. Hur ser du på det?

-Jag förstår hur du menar. Det är ju styrelsen som har det yttersta ansvaret och jag kommunicerade med VD och styrelse och gjorde klart för hur jag såg på situationen och kände att det fanns ett lugn och en tro på det vi gör i föreningen därifrån.

Där trycket på dig varit som allra störst är kring värvningarna av Brock Trotter och Kevin Goumas där Trotter aldrig kom till spel och  blev ett tvisteärende och där kontraktet med Goumas bryts. Hur känner du själv kring de värvningarna nu?

-Om vi börjar med ”BT”, jag har verkligen försökt rannsaka mig själv och se vad jag hade kunnat göra annorlunda, men med den informationen jag hade så ser jag inte det. Sedan är det ett pågående ärende så jag vill inte kommentera det i detalj. När det gäller Kevin så vet vi vad han har för kapacitet, vad han uträttat som spelare, men också att han gått igenom en allvarlig skada. Det var osäkert hur han skulle prestera och jag ville inte att han skulle spela i någon annan klubb i allsvenskan så när vi fick chansen att skriva ett kontrakt där vi kunde ryta med Kevin på ett bra sätt så tog vi den och det är inget jag ångrar även om jag naturligtvis hade hoppats att han snabbare skulle hitta tillbaka till att kunna spela på den nivån han haft tidigare.

11 kommentarer

  1. Keepern

    Om det stämmer det som Grönberg säger om att det inte finns något krav från Frölunda om speltid för dom utlånade spelarna så fattar jag ändå mindre varför Stenqvist får fortsätta spela så mycket som han gör trots att han i de fasta matcher är helt iskall.

  2. Per

    Skön timing att publicera detta efter gårdagens prestation. 🙂

    Löven måste ta in en poängproducerande center asap. En ledande spelare som kan lätta trycket på våra halvproducerande forwards som i dagsläget har en enorm prestationsångest.

    Reflektioner av intervjun. Grönbergs flumm är svårbegripligt men man måste ifrågasätta hans kompetens när han tror att det räcker med samtal med spelare som Messy och Granlund för att de ska ta kliv offensivt. Det är liksom inte 19-åriga talanger vi talar om.. Samma sak gällande Söder även om vi kanske ska tolka hans svar som att Söder inte ska producera. Det är en väldigt underlig värvning med tanke på att vi har Lukas Eriksson som är i princip exakt samma spelare. Ingen av dem underpresterar direkt, bägge presterar ungefär som de alltid gjort. Dock svårt att kräva att alla linor ska kunna hota när vi har typ en totalt oduglig offensiv spelare i varje lina. Sluta tro att enstaka spelare som Lindqvist ska kunna kompensera tex Lukas oförmåga med puck. Lösningen är att värva och släppa fram fler moderna hockeyspelare som tex William Eriksson. Vi kan inte ha ett halvt lag med ”grovjobbare” när dessa seriöst inte grovjobbar mer än någon annan.

    Gällande William Eriksson så är det uppenbart en startspelare i Löven. Offras han för ickeproducerande spelare som Grönberg pratat offensiv med så är det en ren skandal. William är redan nu bättre och han kommer givetvis utvecklas mer i Löven än i Vännäs. Att det ”ibland brister i spelet utan puck” är något som man kan applicera på väldigt många spelare i laget. Spelare som dessutom saknar uppenbar uppsida.

    Hur lugn Grönberg än är så är det dags att agera. Löven behöver en spelare i Brock Trotters kaliber. Och denna spelare har behövts sedan dag ett. Värva!

  3. Jan-Erik Brännström

    Tack Gustaf för din intervju. Lite synd dock att den gjordes en dag för tidigt med tanke på gårdagens fiasko. Jag hörde för en tid sedan att Grönberg fått ett något ovanligt smeknamn. Han kallas tydligen ibland för ”Champoo charmören”. Jag har grunnat på betydelsen. Jag börjar förstå mer och mer. MEN alla slår alla så behåll yxan och kasta den inte i sjön………………

  4. Wilas

    Märkligt av Fagerwall att han inte prövar att ställa över Stenqvist nån eller några matcher, bara för att se hur det utvecklar sig. Är frågan verkligen ställd till Fagerwall?

  5. Rut

    Han borde be om ursäkt till alla som var på plats igår. Fy fan vad dåligt. Kommer inte sätta min fot i ladan innan något händer, kan inte vänta på Grönbergs kyla. Tror inte folk är sugna alls faktiskt. Pinsamt är ordet. Sanslösa kontrakt, dåliga spelare och en Fagge som inte coachar under matcherna. Låt föreningen dö för fan eller rensa i styrelsen.

  6. KungsholmsLövet

    Vill bara säga: Riktigt bra jobbat, Gustav. Precis den typen av inlägg man vill läsa, i tillägg till de vanliga matchinläggen och -reflektionerna. Man tackar!

  7. Sören

    Intressant att Grönberg fick intrycket av att Mattias var den bättre målvakten under onsdagens träning. Han fick ju rätt i det känns det som.

  8. kjka

    Precis, snömos, av Grönberg, vårt riktiga problem, och inget händer. Har just sett Leksand borta, som vanligt, vi gör en av årets matcher, just bad luck att vi inte vänder/ tar poäng, shit happens även när man är bra. Har jag upplevt 100 ggr genom åren, en del av spelet ishockey.
    Men, Gustav, Grönberg visar ju i din fina intervju hur riktigt okunnig och på ren svenska hur d-a DÅLIG han är. Han tycker Messy/Granlund ska utvecklas, nu reser sig nackhåren på mig, För helvete, ditt d-a miffo, dom två är ju de enda spelare ( med nåt undantag) som levererar 100% match efter match efter match. De två ENSAMMA kan ju vända och påverka en matchbild som INGA andra i 2018 års fattiga Löven, You hear. Och nu har ni ju spräckt H-allsvenskans bästa 4-line. Att okunnigheten leder Björklöven (sporten) gör mig vansinnig.
    Ex:
    Söder, TRE år, två- vägsspelare, bara det är föremål för avsked. PP1, Jesus Maria.
    Cruseman/Wiklund, avskedsanledn Nr två.
    Thornberg, måste vara sämsta scoutingen i historien. Karln vet ju inte var han är defensivt.
    Målvakterna, my lips are sealed.
    William Eriksson i Vännäs, miffos, får han en chans sitter den.
    Sen säger du Grönberg att Stenqvist kan sättas på läktaren när som helst. Avskedsanledn Nr 0.
    Jaa, han kommer spela HL, men han leker med OSS, fy faaaan.
    Jacob P oxå i NHL i framtiden, vilken kille, däremot.
    Björklövens lägsta- nivå slår bara ALLA upptänkliga som är tänkbara. Min tes är att det beror på att bara 25% av spelarna verkligen klarar den press det är att spela i Umeå/Björklöven.
    Stackars Joakim Fagervall, den bästa, med sämsta Sportchefen ever.
    Ge f faan Kenttä 90`/ mån före nån SHLklubb gör det, han är ju ett geni, och kunnig, det fu Grönberg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.