Matchdag – Leksand borta

Björklöven besegrade Leksand innan uppehållet efter förlängning efter två mål av Jacob Andersson. Nu möts lagen igen.

Det är klar ovanligt att möta ett lag nästan back-to-back på det här sättet, men så blir det med det här skumma spelschemat där Björklöven nu har fem matcher på tio dagar. Det gäller att studsa tillbaka snabbt efter 4-7-debaclet mot Almtuna för skulle Björklöven hamna i en förlorartrend under de här tio dagarna så kan de vara indragna i kvalplatsstrid igen.

Leksand kommer även de från en 7-4-match. En seger borta mot Oskarshamn i säsongens kanske galnaste match där de tappade 2-0 till 2-3, men vände till seger igen. Detta var första matchen efter uppehållet och första matchen sedan förlusten mot Björklöven. Bortser vi från förlusten mot Björklöven har formen varit god med tre segrar på fyra matcher på slutet.

Het, hetare, hetast är Thomas Valkvae-Olsen som gjorde två mål och ett assist mot Oskarshamn. Han är nu uppe på 12 mål som bästa målskytt i serien och är verkligen en sniper i den renaste bemärkelse på allsvensk nivå.

Björklöven vann säsongens enda möte nyligen med 2-1 efter förlängning efter att ha tappat 1-0 i slutperioden. Björklöven haft ”lätt” för Leksand. Det blev 10 av 12 poäng för Björklöven mot Leksand förra säsongen så på fem senaste matcherna har 12 av 15 poäng gått till Björklöven. Förra säsongens största rån i Sverige genomfördes av Björklöven just i Leksand när Löven vann med 4-2.

Vi kan räkna med ett revanschsuget Leksand med tanke på resultatet i Umeå, vi kan räkna med packat på läktarna och med ett Leksand som kommer att föra matchen. Speciellt då Fagervall lär ha predikat lagspel, defensiv, systemet och kanske inte individuella offensiva utflykter. Defensiven i första hand är att räkna med. Så frågan är egentligen om Björklöven lyckas neutralisera Leksand lika bra som i Umeå där de hölls på utsidan, borta från heta zoner stora delar av matchen. Det känns avgörande.

Laget: (Bekräftat 12.30 av Löven)

30 Mattias Pettersson (31 Oscar Masiello)

49 Simon Backman – 26 Jacob Stenqvist
7 Alexander Hellström – 4 Jonas Emmerdahl
37 Jacob Andersson – 28 Simon Åkerström
52 August Tornberg

79 Emil Lundberg – 13 Fredric Andersson – 40 Sebastian Selin
71 Oscar Stål-Lyrenäs – 22 Jacob Peterson – 20 Mattias Granlund
19 Lukas Ericsson – 77 David Lindqvist – 11 William Eriksson
33 Marcus Jonsson  – 19 Kristoffer Söder – 29 Alexander Wiklund

Cody Murphy är skadad (ljumske) och missar matchen, Mikko Pukka är skadad (armbåge), Filip Cruseman med oklar handledsskada också borta. Simon Backman är tillbaka som ordinarie back, Hardy Häman-Aktell vilas och August Tornberg är extraback.

Bloggens nycklar:

¤ Spelet i egen zon – Björklöven måste hantera Leksands forecheck på ett bättre sätt än senast och kunna spela sig ur egen zon.

¤ Målvaktsspelet – Det måste bara bli bättre än mot Almtuna. Insatsen mot Leksand senast kan vara ett riktmärke.

¤ Special Teams – Ska du vinna mot ett lag som troligen äger spelet så går det inte att förlora slaget om PP och BP.

Sagt från Lövenhåll: 

– Vi börjar jaga och ska göra poäng istället för att fungera som den maskinen vi ska vara och det är det som avgör mot Almtuna. Det är bara att se framåt direkt ,säger Joakim Fagervall till klubbens hemsida.

Noterbart om Leksand:

¤ Leksand har fortsatt sin supertrio med Valkvae-Olsen 17 (12+5) poäng, Oskar Lang 18 (5+13) pinnar och Linus Persson 16 (5+11) poäng i topp offensivt. Noterbart bakom den linan är Jon Knuts på 12 (5+7) poäng.

¤ Leksand har som lag 19.23 procent i powerplay som nia i serien (helt sjukt att bara vara nio på den siffran) och ser vi individuellt så har ingen gjort fler än två mål i spelformen och poängbäst är Oskar Lang med 7 (2+5).

¤ Leksand har ingen spelare på topp-25 över mest utvisade spelare i serien. Det har Björklöven inte heller.

¤ Axel Brage har varit etta i målet och fått stå i 13 av 17 matcher, men hans statistik 89.94/2.67 är klart sämre än Jonas Arntzens 93.04/1.79 över de fem matcher Arntzen fått stå i.

¤ Backen Daniel Gunnarsson sticker ut i plus/minus då han varit inne på 18 mål framåt och har +7. Bäste back i Björklöven där är Jacob Andersson med +4 och han har varit inne på 14 mål framåt.

¤ Erik Atherius är avstängd efter en tackling med J20-laget. Annars var alla med på träningen på torsdagen och Leksand mönstrar fullt lag mot Björklöven.

Sagt från Leksands-håll:

– Det var en riktig berg- och dalbana under matchens gång. Det berodde mer på individuella fel att vi hamnade i underläge så det kändes att vi hade ett bra driv i laget och båset trots att vi låg under. Vi hade faktiskt en god känsla att kunna vända matchen i det läget, och det gjorde vi ju också till slut. Björklöven kommer säkert att ställa upp och vänta på våra misstag, precis som de flesta lagen som kommer till Tegera Arena gör. Därför känns det extra skönt att vi gjorde sju mål igår och att målformen finns där. Det blir viktigt att få hål på ”Löven” så att de tvingas öppna upp sitt spel lite. Dessutom ska det bli riktigt kul att få spela inför hemmapubliken igen med fredagsmatch och mycket folk på läktarna, och vi hoppas på rejält drag i hallen, säger assisterande tränaren Jens Nielsen till klubbens hemsida.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som Jakob Arvidsson sköter sköter eller via Cmore. Matchstart 19.00. Jag själv är på plats och levererar texter och webb-tv efter matchen.

4 kommentarer

  1. Enskedelövare

    Nu ska den som är ”bäst för dagen”enligt Grönberg får stå..är det jämnt skägg emellan dem så Grönberg och fagerwall har olika åsikter ..är det sista chansen för Petterson?

  2. MB

    Masiello är tillbaka på isen efter första, eller efter 10 min i andra om det blir som jag tror dvs. ras i början. Kan bara hoppas man har fel och att Löven gör jobbet bättre än mot Almtuna. Gäller att hålla tätt i början och göra Leksingarna frustrerade så kanske. Viktigast är att man gör en bra match oavsett resultat.

  3. MB

    Hedervärd förlust vilket var bra men oj vad vi har svårt att måla, börjar bli tröttsamt. Tror inte att målskyttet kommer lossna denna säsong, nu har en 1/4 av säsongen gått och vi verkar vara där vi ska vara. Vad hjälper en bra match mot Leksand när vi inte klarar av att spela mot bottenkollegor Nu väntar KHK och Västervik…huvva!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.