Matchdag – Karlskrona hemma

Ett steg framåt mot Leksand senast, men med en 12:e-plats och fyra matcher på sju dagar så är det poäng som behövs primärt den här veckan.

Efter att Björklöven avslutade sista sex matcherna innan uppehållet med 13 poäng så såg det ut att bli lite andrum för Löven, men efter två raka förluster är det nu fyra poäng till negativ kvalplats. Med fyra matcher på en vecka kan det gå fort åt bägge hållen så det blir att hålla i sig.

Först ut är måndagens hängmatch (alla andra lag spelade söndag) mot Karlskrona. Det känns lite skumt att Löven möter KHK hemma igen då de redan möts en gång i Umeå den här säsongen, men ingen gång i Blekinge. Men det är ju lite så. Björklöven möter Modo två gånger hemma innan de möts i Ö-vik också. Spelschemat har blivit ganska skruvat den här säsongen.

Nu väntar bisarrt nog med tanke på hur försvarsinriktade de var i SHL, seriens mest offensiva lag. Det är full fart framåt, vem fan bryr sig om bakåt som gäller för KHK. 65 gjorda mål framåt är flest i serien, 23 (!) fler än Björklöven. 23 (!). Det är 1,27 fler per match. Det är 35,5 procent fler mål än Björklöven. Det är 3,6 mål framåt per match.  Karlskrona släpper också in många mål. 53 stycken så här långt, men de ligger på fjärde plats så taktiken går ju hem på något sätt.

KHK vann säsongens enda möte med 5-4, en ganska vild historia där Löven aldrig ledde och där Justin Crandal var inblandad i tre av fem mål för KHK. Björklöven har inte mötte Karlskrona de senaste säsongerna då de spelat i SHL, men under säsongen 2014-15 tog Björklöven hem tre av fyra matcher. Känns dock inte som att historiken har någon som helst inverkan här.

Jag förväntar mig en match som böljar fram och tillbaka, en match med många chanser där Björklövens förmåga att stänga Karlskronas spelvändningar och att hålla borta dem från avslut i slottet kommer att bli oerhört viktigt.

Laget: (Bekräftat)

30 Mattias Pettersson (31 Oscar Masiello)

49 Simon Backman – 26 Jacob Stenqvist
7 Alexander Hellström – 4 Jonas Emmerdahl
37 Jacob Andersson – 28 Simon Åkerström
52 August Tornberg

79 Emil Lundberg – 13 Fredric Andersson – 40 Sebastian Selin
71 Oscar Stål-Lyrenäs – 22 Jacob Peterson – 20 Mattias Granlund
19 Lukas Ericsson – 77 David Lindqvist – 11 William Eriksson
33 Marcus Jonsson  – 19 Kristoffer Söder – 29 Alexander Wiklund
Erik Rainersson.

Hardy Häman-Aktell var sjuk senast, oklar status nu. Cody Murphy är tillbaka i träning, men inte spelklar än. Mikko Pukka är fortsatt skadad (armbåge-ish), Filip Cruseman är på väg tillbaka, men spelar inte den här matchen.

Bloggens nycklar:

¤ Hemgångarna – Karlskrona vänder spelet oerhört snabbt. Nyckeln till att stoppa dem blir att stänga mittzonen effektivt.

¤ Spelet i egen zon – Återigen. Att ta sig ur egen zon utan att ställa till det. Det är nummer ett för Björklöven i de flesta matcherna. Speciellt mot lag som checkar högt.

¤ Målskyttarna – Nu måste Lundberg, Lyrenäs, Andersson. De som ska göra mål i Björklöven börja kliva fram och sätta dit de vassa lägena.

Sagt från Lövenhåll:

– Jag tror på en bra insats från vår sida. Vi har gjort sju bra insatser senaste matcherna, Det är Almtuna som var mindre bra, säger Joakim Fagervall.      

Noterbart om KHK:

¤ Justin Crandal som gjorde 2+1 mot Björklöven i förra mötet är lagets bästa poängplockare med 17 (6+11) poäng. PP-specialisten Nicklas Johansson ligger även han på 17 (3+14) poäng varav 8 (1+7) har kommit i powerplay.

¤ Bästa målskytt i laget är Marcus Paulsson, typ den enda som stannade när laget åkte ur SHL, och han har gjort 10 mål varav fyra i powerplay.

¤ Nick Pegeau är uppe och slåss med Jacke Andersson om backarnas poängliga. Med 14 (5+9) poäng är han etta, en poäng före Jacke.

¤ Karlskrona har seriens nästa bästa powerplay med galna 30.36 procent så klubba i isen för Löven. I boxplay står KHK på 75.47 på nionde plats.

¤ Ingen av målvakterna i KHK har någon superstatistik. Robin Johansson ståtar på 90.05/2.49 och Arvid Holm har 89.00/3.13. Delvis handlar det om KHK:s spelstil som släpper till många lägen bakåt.

¤ Jörgen Karterud saknas skadade för Karlskrona.

Sagt från KHK-håll:

– De är normalt sett starka uppe i Umeå. Men vi har en positiv känsla i gruppen när vi flyger dit igen. Insatsen senast vi var där var riktigt bra, säger tränaren Ove Molin till BLT.se.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som jag själv sköter eller via Cmore. Matchstart 19.00. Gunnar Johnsson och jag själv är på plats levererar texter samt webb-tv-klipp efter matchen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.