Matchdag – Västervik hemma

Under säsongens matchtätaste vecka med fyra matcher väntar tabelltolvan Västervik hemma på onsdagen. Lite av Björklövens boogie-team.

Björklöven har mött Västervik nio gånger sedan laget tog steget till allsvenskan. Det har blivit sju förluster och två segrar för Björklöven så här långt. Senast när lagen möttes den 19 Oktober i Umeå var det lite av Björklövens vändning av säsongen. Västervik tog ledningen med 3-0 i första perioden, men Björklöven kom tillbaka till 3-3, men förlorade på straffar.

Senaste segern mot Västervik kom förra säsongen där Björklöven vann med 2-1 hemma, men det blev också förluster i de övriga tre matcherna 5-3, 6-1 och 2-0. Så Västervik har varit en helt klart knepig motståndare för Björklöven. En fotnot är att spelschemat den här säsongen är skruvat. Nu möter Björklöven Västervik för andra gången hemma innan lagen möts första gången i Västervik. Detsamma gäller Modo och Karlskrona.

Västervik kommer från en 6-2-seger mot Södertälje på bortais. Före det blev det 6-0 mot Vita Hästen så det är en högoktanig offensiv och ett lag i form som kommer till Umeå. Det har dock gått tungt den här säsongen överlag för Västervik som före de två matcherna hade fyra förluster på fem matcher.

Jag förväntar mig en match precis som mot Karlskrona där Björklöven försöker strypa Västerviks spel, hålla dem på utsidan, stänga mittzonen, jobba med sin forecheck och vara fysiska. Det är Björklövens sätt att vinna matcher. Nyckeln är att inte hamna i underläge och måsta jaga.

Laget: 

Så här ser laget ut: (Bekräftat)

30 Mattias Pettersson (31 Oscar Masiello)

4 Jonas Emmerdahl – 26 Jacob Stenqvist
7 Alexander Hellström – 52 August Tornberg
37 Jacob Andersson – 28 Simon Åkerström
Hardy Håman-Aktell

79 Emil Lundberg – 13 Fredric Andersson – 40 Sebastian Selin
11 William Eriksson – 22 Jacob Peterson – 20 Mattias Granlund
19 Lukas Ericsson – 77 David Lindqvist –  Filip Cruseman
33 Marcus Jonsson  – 19 Kristoffer Söder – 29 Alexander Wiklund
Erik Rainersson.

Både Cody Murphy och Filip Cruseman ska testas på värmningen. Troligt att minst en av dem spelar. Mikko Pukka, Simon Backman och Oskar Ståhl-Lyrenäs är skadade. Lyran har inte röntgats än så det är inte klart hur länge han blir borta.

Bloggens nycklar:

¤ Spelet i egen zon – Det fortsätter att vara Björklövens akilleshäl hur de tar sig ur egen zon. Inga nya egna påhitt där.

¤ Stoppa Viktor Öhman – Öhman är nyckeln till Västerviks powerplay och han är den spelaren som kan göra det oväntade offensivt.

¤ Trafik – Så kalla som Björklöven är i avsluten just nu så måste de få trafik på kassen för att näta.

Sagt från Lövenhåll:

– Vi gjorde en riktigt bra match i 60 minuter senast. Det blev lite gungigt i andra perioden och vi satte inte dit lägena vi borde ha gjort, men annars var det riktigt bra. Det har inte funkat mot Västervik riktigt tidigare. Vi har inte varit lika ödmjuka som mot andra topplag i serien. Det handlar om att hålla fast vi strukturen och systemet och inte freestyla. Vi ska spela för laget och för gruppen och då vet vi vad vi får för resultat,säger Jesper Jäger till klubbens hemsida.

Noterbart om Västervik:

¤ Västerviks bästa poängplockare den här säsongen har varit en av alla importer (7st) i Trevor Mingola med 16 (6+10) poäng. Han missar dock matchen mot Björklöven. Så här skriver klubben på sin hemsida. ”Skadekänning i underkroppen. Beslut fattas från dag till dag. Kanske kan spela redan denna vecka.”

¤ Av de som spelar är Kellen Jones 13 (6+7) och Darren Nowick 12 (6+6) poäng de som levererat bäst framåt. Ingen svensk spelare har mer än 8 poäng den här säsongen för Västervik.

¤ Viktor Öhman kom nyligen in från Oskarshamn och är en nyckel i powerplay. Den spelskicklige centern ståtar på 4 (2+2) poäng efter fyra matcher och är i mina ögon Västerviks primära vapen.

¤ Den förra Karlskogamålvakten Emil Kruse är Västerviks etta den här säsongen med 15 matcher i målet och siffrorna 91.15 och 2.23.

¤ Med 16.95 procent i powerplay är Västervik 10:a i serien, placeringen före Björklöven. I boxplay har Västervik 74.14 procent som 12:a i serien.

¤ Emil Alba, Andreas Frisk, Gabriel Desjardins och Trevor Mingoia saknas skadade för Västervik.

Sagt från Västervikshåll:

–  Kan vi spela som vi har gjort i de två senaste matcherna ska vi ha jättegoda chanser. Just matchen mot Södertälje var kanske ingen 6-2-match egentligen, men det är alltid skönt att få utdelning. Särskilt med tanke på den situation vi varit i, där vi långa stunder helt misslyckats med att göra mål, säger Emil Wahlberg till vt.se

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som jag själv sköter eller via Cmore. Matchstart 19.00. Jag själv och Gunnar Johnsson är på plats levererar texter och webb-tv-klipp efter matchen.

6 kommentarer

      • Keepern

        Konstigt, han spelade 7.16 i första P, 4.01 i andra och 5.16 i sista perioden och på det hade han tredje mest speltid bland backarna. Så det verkar lite märkligt tycker jag, även om det kan vara han gamla skada som gjort sig påmind igen.

  1. Keepern

    Gustav, vet du vad som hände med Backman ? Och status på Pukka, är han långt borta ?
    Det känns lite darrigt med dom två borta.

  2. Fredde

    Det skulle vara jätteintressant att höra dig kommentera avskedandet av Grönberg. Och 10 000 kr-frågan: vem ska ersätta honom? Det har snackats om Per Kenttä, vilket väl skulle vara århundradets skräll. Även Stefan Bengtzén har nämnts.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.