Vinner Löven första perioden vinner de

Björklöven vann första perioden mot ett likblekt Södertälje och det räckte för att ta tre säkra poäng.

Grundkonstaterandet efter den här 3-0-segern mot Södertälje är att Björklöven gjorde en ruggig förstaperiod, att om de vinner första perioden så är Löven oerhört svåra att tas med, men också att Södertälje var oerhört bleka. De såg ut som allt annat än det tippade topplag som de var före säsong.

Björklöven kom verkligen stormande ut från portarna i den här matchen. Ledda av sin heta förstalina så körde de över SSK i första perioden. Skotten landade på 14-4, men det var på grund av en sen spurt i slutet av perioden. Den första kvarten var riktigt överlägsen. Då kom inte Södertälje till ett läge, Björklöven vann varenda närkamp, återerövrade pucken långt upp i banan, stängde Södertäljes uppspel och var bara så mycket bättre än sin motståndare.

De gjorde också två mål. Kanske inte de vackraste målen. Selin bökade in en retur till 1-0 och Simon Åkerström sköt David Lindqvist på skridskon till 2-0. Det snyggaste målet blev aldrig mål. Det var när förstalinan visade upp ryskt klapp-klapp-spel, men där Lundberg inte satte dit spiken i kistan.

Andra perioden var sämre rent spelmässigt. Tempot gick ned, Björklöven skapade inte lika mycket, men var fortfarande det bättre laget. Södertälje hade även mot ett Björklöven som gått ned sig något svårt att skapa lägen. Visst Spängberg träffade stolpen, men Alexander Wiklund hade å andra sidan ett fullständigt friläge efter en läcker flippass av Wille Eriksson där han misslyckades med en foppadragning. Det enda som oroade var att Löven spridde lite uppspel rakt på klubban på SSK. Jacke Andersson hade två, Tornberg hade ett. Nu utnyttjade inte SSK det, men mot ett hetare och bättre lag skulle det kunna straffa sig.

Allra värst var det för Björklöven i den här matchen i början av tredje perioden. Där var laget inte helt vaket, hamnade på hälarna och var rejält tillbakapressade i några minuter. När de väl tog sig ur det så kändes det ändå säkert i slutändan. Björklöven kom in i spelet mer i tredje och kunde stänga ned Södertäljes uppspel och få klockan att gå. Det är så det ser ut när Löven spelar av en match. Det går inte att förvänta sig att de ska sprudla i tredje då.

3-0 var en stabil seger mot ett dåligt lag. Det var kul att se förstalinan i förstaperioden, Jacob Peterson i andra och tredje där han visade skills, Willle Eriksson som briljerade igen, Jonas Emmerdahl som var grymt stabil på sin backplats och Oscar Masiello stod för en stabil insats i målet.

Det som var mindre kul var Björklövens powerplay. Det börjar börjar bli ett reellt problem igen. Laget var nere på sju procent under inledningen av säsongen, sedan vaknade PP mycket tack vare Jacke och Åkerström samt att Wille kom in i PP. Nu är det stillastående och fantasilöst. inte ens i fem mot tre lyckades Löven skapa något. Detta måste bara gå att fixa. Det kommer att kosta rejält med poäng om det ska fortsätta se ut så här över tid.

Södertälje har en del att fundera på. Deras stjärnor, Dyk och Meyer var väldigt osynliga och när Dyk fick läget satte han det rakt  magplattan på Masiello. Även poängkungar kan ha en dålig dag.