Den spelmässiga överkörningen

Björklöven körde över AIK spelmässigt, men målmässigt var det en dramatiskt vändning och tre poäng.

Låt oss först ta det ut världen. Ja Björklöven saknar spets. Ja, Björklöven är byggt som ett brunkgäng, Ja Björklöven kommer med all trolighet sluta klart under sina målsättningar, men man behöver inte ta den fullständiga analysen över hela säsongen och klubbens framtid i varje matchanalays. Så låt oss bara kika på matchen mot AIK.

Björklöven besegrade serietvåan AIK. De ledde skotten ett tag med 37-9. Nu slutade det 42-21 efter AIK.s slutforcering, men innan den var det under minst 30-35 minuter av matchen spel mot ett mål. Björklöven vann tiden med puck i anfallszon med 19.24 mot 16.45. De vann antalet heta chanser med 11-4. De mötte alltså det jag menar är seriens bästa lag och de gjorde det utan Mikko Pukka, Simon Backman, Oskar Ståhl-Lyrenäs, Jacob Peterson, Lukas Ericsson och Cody Murphy. De gjorde det med tre spelare som inlett säsongen med Vännäs i laget, de gjorde det med Filip Cruseman som varit i frysboxen i laget och med Erik Rainersson som varit ut och in ur truppen i laget.

Det tycker jag är det sanslösa med den här insatsen. Det är ett bra lag mot ett på pappret ganska rassligt lag och det andra körde över det första. Nu blev det siffermässigt jämnt då Björklöven som sagt saknar spets, men ändå. Det var riktigt kul att se.

Björklöven inledde bra även om första perioden var jämn spelmässigt överlag. Där speglade inte skotten 9-2 matchen. AIK hade en puck i stolpen, kändes vassa när de kom fram. Björklöven hade förutom Freddans friläge svårt att skapa riktigt vassa lägen trots övertaget.

I andra började Fagervall spela förstalinan vartannat byte och det gav effekt. De sköljde verkligen över AIK och tryckte ned dem i egen zon. De hade ett tvåminutersbyte där AIK behövde syrgas där Freddan borde målat. Han fick ett riktigt superläge, men träffade Källgren. Att förstalinan inte målade var egentligen helt sjukt. Lundberg hade ett ännu bättre läge senare där han bara måste göra mål när Selin spelade fram honom.

Men Björklövens sorgebarn special teams gjorde att AIK ändå kunde ta målmässigt initiativ i matchen. Max Lindholms 0-1-mål i powerplay var ett skolboksexempel på hur powerplay ska spelas. Snabba passningar, över centrallinjen, direktskott. Löven hade två skott på mål på fyra powerplay i den här matchen. Jacob Petersons frånvaro var där tydlig. Allra mest märkligt var det när fjärdelinan fick försöka i powerplay i tredje. Här har Björklöven ett reellt problem, men nu kunde de överbrygga det.

Filip Cruseman var bra på träningen i går, han gjorde ett bra jobb när han spelade fram Jakob Stenqvist till 1-1. Det var ändå ett steg fram för Cruseman det vi såg idag även om han också hade ett superläge framspelad av Loppatto i tredje där han bara skulle ha målat.

Björklöven borde haft med sig minst ett 2-1-mål efter andra perioden,  men det fick de inte och trots att de fortsatte ösa i tredje så kom en kontring och det räckte för AIK. Daniel Muzito-Bagenda gjorde 2-1. Kanske skulle Mattias Pettersson tagit den.

Mattias Granlund ser oftast ut som en brunkare, men typ två gånger per säsongen förvandlas han till en sniper. En gång var mot Modo förra säsongen då han bara lyfte upp en backhand i krysset. Nu slog han till 13 sekunder efter AIK:s mål och som Fagervall sa. Det var nyckeln till vändningen. Annars hade Björklöven trots det fina spelet troligen kammat noll i den här matchen.

Nu kunde de fortsätta jaga. Mot slutet blev det dock inte bara en ensidig jakt utan mer fram och tillbaka. AIK:s förstalina var uppe ett par anfall, prickade stolpen och det var ovisst. Då klev han fram, Loppatto, satte det 3-2 maskerat. Snacka om saga. Visst han hade varit bra med Wille Eriksson. Lappatto hade haft lägen tidigare, han såg ut att klara tempot bra. Jag var imponerade, men att sedan kliva in och avgöra. Vilken saga. Nu tror jag att han blir kvar i Björklöven på något sätt. Vi får se hur det blir, men jag kan inte tänka mig något annat. Med tanke på att han inte tjänar något alls nu så lär han vara billig. Det finns en del målskytte att hämta där och Löven behöver målskytte.

Slutligen så kan Björklöven gå på jullov som sjua med två poäng upp till femteplatsen. I den här säsongen som varit mycket av en besvikelse har Löven aldrig legat så bra till tidigare. Det måste kännas skönt för hela föreningen. Den här matchen var allafall imponerade mot ett bra lag och det var nästan 4800 personer på läktarna. Det var på det hela en väldigt positiv kväll. Ibland räcker det att konstatera det.

3 kommentarer

  1. Löv

    Ojojoj…

    Jaa. Kör över serietvåan spelmässigt fullständigt och man siar om att målsättningen förmodligen inte kommer uppnås.

    Saida finns inte längre och med de två senaste matchernas spel tycker i a f jag att det är fel tillfälle att sitta och filosofera om en icke uppnådd målsättning och att man tror på misslyckande.

    Jag tror på löven. Jag har sällan sett löven så här bra. Jag tror målskytten kommer.

    Får se vem som har rätt….

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.