Det onödiga poängtappet

Björklöven hade segern i en ask mot Karlskrona, men tappade den och lämnade två poäng i Blekinge.

Ja, så känns det efter 1-2 mot Karlskrona. Att Björklöven tappade två poäng. De var visserligen tillbakapressade direkt från start, Björklöven hade ett jobbigt powerplay mot sig i 1-1-läge i tredje, men helhetstanken är att Björklöven var förtjänta av tre poäng ända tills det slumpmässiga 1-1-målet kom. Känslan var att de skulle ta det. Det blev inte så.

Inledningvis var det dock väldigt mycket Karlskrona. De startade i ett furiöst tempo och Mattias Pettersson fick visa upp sig direkt med en dubbelräddning. Det som oroade mig själv då var att Karlskrona vann så många andrapuckar. Björklöven fick inte riktigt vila, men samtidigt så bortsett från ett par lägen så hölls KHK på utsidan.

Att Björklöven sedan fick spela boxplay hängde i luften. Det var bara det att jag trodde att KHK som har ett grymt PP skulle näta, men de spelade ganska långsamt, Björklöven var följsamma och städade ganska lätt ändå av det numerära underläget.

Björklöven spelade sig in i perioden eftersom. Det var framförallt Loppatto-linan där och då tyckte jag och Karlskronas tryck avtog. Björklöven fick med sig en utvisning, men slafsade bort det powerplayet i uppspelsfasen till stora delar. Det var när Tornberg åkte upp fint, hade Freddan i slottet rent med öppen kasse, men missade honom. Det var då det hände något.

Det kändes när perioden var över som att vi skulle vara glada att Björklöven hade 0-0 med sig, men när andra perioden startade så var det Björklövens match. De tog över, vann närkamper och var bara bättre i fem mot fem. De fick också ett powerplay där PP1 med Tornberg radade upp lägen och borde har gjort mål. En räddning med tröjan under plockan var speciellt svettig, men samtidigt har Fagge rätt i sin analys efteråt att där fanns ingen som täckte målvakten och ingen där på returen även om pucken rörde sig bra

Efter utvisningen hade Löven en fin sekvens, parkerade i KHK-zonen, hemmalaget fick inte byta på nära tre minuter, men det kapitaliserade inte Björklöven på.

Spelet blev mera öppet, böljande, men Björklöven var de som profiterade mest.Björklöven höll hemmalaget på utsidan i spelvändningarna och gjorde själva 1-0. Förstalinan var osynlig i första perioden, men de levererar hela tiden faktiskt. Nu var det en fin aktion av Selin som drog en gubbe, klev fram och hittade Lundberg snett inåt bakåt som nätade.

Löven gick för 2-0 därefter. Messy hade ett friläge där han fick pucken förbi Arvid Holm, men på något sätt rann den ändå inte in utan träffade stolpen. Då närmnde jag ändå inte Granlund friläge förd det. Små, små marginaler där måste man ju konstatera. Messy som brukar göra en del mål får bara inte in pucken. Hoppas han får det snart.

Löven körde på. Jag gillar speciellt en sekvens där Simon Åkerström satte in en offensiv tackling, spelade till Loppatto som via klubba-skridsko tog sig in framför målet, men fick inte in pucken. Hade varit riktigt snyggt.

Granlund tappade sedan klubban vilket gav en utvisning därefter och på den gjorde KHK 1-1, men det dömdes korrekt bort då Crandal låg på Pettersson i målgården.

I början på tredje perioden hade vi en sjukt läcker sekvens som var värd mer. Wille Wessla stod för en sjuk nedtagning som friställde Jacob Peterson, han försökte dra, men Holm var med och räddade. Det hade varit ett sjukt mål och han satt det. Det målet hade Wille varit värd. Sedan när man ser reprisen så borde kanske Peterson passat tillbaka till Wille. De var ju två mot noll och då ska de vara mål.

Löven jobbade på, fick med sig en utvisning, slaskade bort ett powerplay där de hamnade i trångmål hela tiden, spelet blev mer och mer rörigt och det kändes som att Löven skulle kunna jobba hem det hela. Då förlorade de puck offensivt, hamnade lite väl överbalanserat, August Nilsson blev helt ren till vänster, prickade skridskon på Niklas Johansson och vi hade 1-1.

Sedan blev det jobbigt. Målet gav KHK energi och de började trycka ned Löven, publiken blev smått galna och jag var rädd för att 2-1 skulle komma. Speciellt när Karlskrona fick powerplay. Där bytte de positioner riktigt fint, rörde pucken och skapade lägen. Det var egentligen mål för KHK, men Mattias Pettersson klev fram och stod för kanske årets räddning när han tog den liggande med plocken.

Den förtjänade mer än en poäng. Björklöven jobbade till sig ett powerplay, fick med sig det in i förlängningen, men kunde inte ta vara på läget. Jacke Andersson sköt, men fick inte riktigt träff. istället blev det Karlskrona som fick läget när Löven gick bort sig rejält. Alexander Wiklund fick en rejäl utskällning av Fagge, men Jakob Stenqvist och Jacob Peterson va inte utan skuld de heller.

I slutändan så kan vi konstatera att Björklöven stänger ned seriens mest offensivt potenta lag till ett mål under 60 minuter, har fyra powerplay, två frilägen, men gör bara ett mål. Det kostar två poäng. Det spelar ingen roll hur laget spelar om de inte tar vara på powerplay och frilägen.

I övrigt att notera:

¤ Kevin Loppatto ser riktigt bra ut. Hade ett rappt skott, tar sig in i farliga ytor, är kreativ, går inte bort sig defensivt. Saknar kanske lite fart, men det finns det klart fler som gör i Björklöven. Jag är imponerad. Han får gärna skrivas fast på ett billigt kontrakt.

¤ Jacob Peterson var tillbaka från ögonundersöknigen och det blir så tydligt att han bara är bäst på att hålla och hantera pucken på små ytor i Löven. Han kan skapa ur det som ser ut att vara inget alls.

¤ William Eriksson har varit lite osynlig i ett par matcher på slutet när förstalinan ägt Björklöven, men jösses vilka små fina kvaliteter han har. Den där nedtagningen var läcker, hans vrickningar är fina. Det finns så mycket där som går att få fram.

¤ Hör och häpna nu. Kristoffer Söder blev avtackad av KHK före matchen och jag tyckte att han gjorde det riktigt bra i den här matchen i sin roll. Städade av sina boxplay, var aktiv ett tag offensivt, stod inte för några klara misstag. Inget värt något hög lön, men det jag själv hade förväntat mig av Söder.

¤ Mattias Pettersson var riktigt bra idag. Han känns som en stabil, lugn målvakt som håller sig inom ramen. Ibland gör flaxräddningar, men som är ganska trygg. Det har varit lite fram och tillbaka där, men han är Lövens etta och ska vara det framöver.

¤ Löven har alltså inte gjort mål på sina senaste 24 minuter i powerplay. Ugh! Ja det håller inte att vara näst sämst i seriens i powerplay oavsett hur bra du är i fem mot fem.

¤ NKT Arena var en ny upplevelse för mig och det är inte helt vanligt numera när jag jobbat några år. Sjukt hög volym på högtalarna, nästan så att man fick tinnitus, Annars ganska likt Timrås arena i känsla. Förutom entrén (som var riktigt glassig) inte alls den där nybyggda känslan utan mer sminkad gris. Alltså en okej arena, men inte mer trots alla miljoner som är lagda för att uppfylla SHL:s krav.

Björklöven tränar i morgon (idag för många av er) 10.20 i NKT Arena och bloggen är på plats. vi hörs då.

6 kommentarer

  1. Erik Stefansson

    Hur kan han då inte testa något nytt i PP!!
    Blir fan tokig. Testa Lopatto , Lindquist och Wille. Fagge måste vakna nu.

    • NiW

      Håller helt och hållet med.. Prova, för sjutton!
      Det kan bara bli bättre.
      Att det efter 30 omgångar ser ut så här i PP är ju högst märkligt.

  2. M

    Det är märkligt hur svårt det kan vara att få till ett fungerande PP – det var ju likadant i fjol, även om statistiken sa annorlunda då.

    KHK hade så många alternativ i sitt PP och varje spelare utgjorde hot.
    Den stora skillnaden mot Löven är att dom var extremt rörliga – vid PP:t i tredje så var det konstant spelare i rörelse och mängder av platsbyten.
    Lövens PP är så statiskt och långsamt och inte en modern upplaga av PP – det liknar varianter från 80- och 90-tal.
    Men tror man på den varianten (vilket man bevisligen gör) så måste passningarna vara av bättre kvalité för att det sökta direktskottet från alla positioner ska fungera.

    Men annars tycker jag dom gör en bra match.
    Som Du skriver, onödigt poängtapp. Det var en mycket snopen känsla när matchen var slut.

  3. Per

    Kanske dags att väräva någon som kan spela powerplay? Kollar man på lagbygget så förvånar det inte att vi har det svårt. Motståndarna börjar ha lärt sig att alla avslut kommer ifrån backplats…

  4. H

    Björklöven är bra som lag vältränade osv,men de har inte tillräckligt skickliga individer.Frågan är beror det på spelarna ?Eller att Fagervalls spelsystem låser inne de skickligaste individerna?

  5. Kforslöv

    Efter 31 matcher funkar fortfarande inte powerplay vilket det gör i det flesta tänka topplagen
    Efter 31 matcher plus träningar är det riktigt dåligt att ledare och spelare nte får det ATT funka….. Våga att Ändra!!
    Eller är alla ilaget nöjd med hur det ser ut i just powerplay… Tror inte det men det blir på samma vis match efter match vad är planen med det….. Våga ändra och gör det nu och visa att ni vill eller hur Fagervall och spelare

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.