Så var 2018 – utifrån mina drömmar

2018 närmar sig sitt slut. Hur gick det egentligen med drömmarna inför 2018 som bloggen hade?

Jag gjorde ett exakt likadant inlägg när 2017 skulle bli 2018. Då var det dessa grejer jag önskade:

Läs hela inlägget här med detaljer om alla mina önskningar.

¤ Att en sportchef anställs

Så skrev jag: Björklöven valde efter att de inte förlängt Daniel Johanssons avtal att låta Joakim Fagervall som då gått från GM till tränarrollen att ta Dalles jobb, fast med stöd från en Team Manager som skulle ta bort de administrativa uppgifterna. Det har fungerat så där och nu måste en person till med kunskap kring truppbygge komma in och jobba som sportchef. Det blir lite speciellt då en sportchef normalt väljer en tränare, här blir det ju så att en sportchef kommer in till en tränare som redan har ett långt kontrakt.

Avklarat: Ja och Nej och Ja!

Björklöven anställde Fredrik Grönberg, sparkade Fredrik Grönberg och har enligt alla rykten som finns gjort klart med Per Kenttä så i slutändan när vi stänger 2018 kan de ha uppfyllt mina drömmar mer än vad jag hade hoppats på där. Alltså om Kenttä verkligen är klar så som allt tyder på.

¤ Att Björklöven får fortsatt kontinuitet och lugn & ro i föreningen.

Det har varit kaos kring Björklöven i många säsonger, men det är kanske det bästa med 2017. Under andra delen har ingen tränare sparkats, ingen VD byts ut, inga skandaler har tvingat fram några andra omstuvningar. Kan Björklöven ha kvar Jocke Gustavsson som VD, Joakim Fagervall som tränare, Stefan Öhman som fystränare och Fredric Andersson som lagkapten för att nämna några personer så får de kontinuitet i föreningen och det är vad framgångsrika föreningar har. De förfinar, rekryterar, men behåller en stomme i organisation och lag.

Avklarat: Nej!

Självklart har det här inte kunnat hålla. Joakim Gustafsson avgick i våras, Fredrik Grönberg fick sparken under säsongen. Visserligen har Löven en bra ny VD och en väldigt bra ny sportchef på gång så det är bra, men lägg till Trottergate och resultaten under hästen så lugn, ro och kontenuitet. Näe, inte riktigt än.

¤ Att en supporterrepresentant väljs in i styrelsen eller adjungeras in.

Björklöven är i mångt och mycket sina supportrar och skulle därför behöva komma ännu närmare dem. Leksand har gjort detta med Emil Nilsén och är väldigt nära sina supportrar. Jag tror att det skulle vara bra för Björklöven som förening. Sedan vem från Green Devils som skulle vilja, ha möjlighet att lägga den tiden vet jag inte.

Avklarat: Nej!

Klubben är inte närmare fansen idag än vad de var för ett år sedan.

¤ Att Björklöven hittar ”deras” målvakt för att gå till SHL

Björklöven har två målvakter på lån den här säsongen. De har haft svårt att hitta en målvakt som ska vara deras kugge. Det har varit ut och in för målvakter, lån, nya lån och det skulle behövas en riktigt bra målvakt som är en trygghet som tillhör Björklöven för att laget ska kunna ta det sista steget. Inget ont mot Adam Werner, men han drömmer om matcher i Löfbergs Arena och inte med Björklöven.

Avklarat: Nej!

Både Oscar Masiello och Mattias Pettersson har haft tunga delar av säsongen och ingen av dem känns just nu som Lövens målvakt för att gå till SHL.

¤ Att Björklöven gör ett ekonomiskt positivt år igen.

Björklöven har faktiskt gått ekonomiskt plus samtliga säsonger sedan de kom tillbaka till allsvenskan. Kan de göra det igen visar de att det faktiskt är möjligt i allsvenskan att ha en stund ekonomi och en generisk ekonomi. Det är i slutändan den dag rätt personer finns på plats inom sporten grunden för att ta steget.

Avklarat: Ja!

För fjärde året i rad gjorde Björklöven i somras ett positivt bokslut. Det är riktigt starkt att Björklöven gått från slarver till ekonomiskt stabil förening trots att personer byts ut. Det har blivit en kultur, som att misslyckas sportsligt. Bra jobbat de som är ansvariga för den delen.

¤ Att Svenska hockeyförbundet får till ett bra omfördelningsbeslut

Jag vet inte exakt hur det ska gå till, men att via utbildningsersättningar eller andra regleringar så hoppas jag att SIF ska kunna se till att snedfördelningen inom svensk hockey rivs upp och att pengarna strilar ned genom seriesystemet från det vansinniga avtal Cmore skrivit med SHL (F.ö så är min åsikt att de överbetalar helt bisarrt)

Avklarat: Hahahahaha! Nej! Vad trodde jag.

SHL har sina pengar och vi får vänta till 2025 innan allsvenskan lär få någon större del när nya TV-avtalet ska förhandlas.

¤ Att Björklöven lägger upp en medveten långsiktig satsning för hur föreningen ska ta sig tillbaka till SuperElit som kommuniceras ut

Det är så oerhört viktigt för klubbens möjlighet att självförsörja delar av laget med kvalitativa spelare att Björklöven har ett lag i SuperElit. Som det är nu så kommer i stort sett ingen till Umeå (förutom några från närområdet) för att gå hockeygymnasiet och med ett lag i SuperElit skulle talangbasen som finns för att sedan slussa spelare upp till a-laget vara helt annorlunda. Det viktiga med den här satsningen är att den är offentlig enligt mig. Björklöven måste tydligt markera att NU är vi beredda att lägga tid, pengar och energi på just detta.

Avklarat: Nej!

Det har varit dött som i graven när det kommer till konkreta förklaringar om hur Björklöven ska ta sig till SuperElit. Känslan är att det är genom att nå SHL. Annars aldrig.

¤ Att Björklöven när det nästa gång samlas in pengar till en spelare tar in en spektakulär spelare, inte en otränad brunkare.

Att värva är alltid ett vågspel, att göra det när du använda speciellt insamlade pengar från fansen är en ännu känsligare fråga. Då handlar det om att verkligen ge något till fansen som de kommer att tycka om. Det är trots allt de som samlat in pengarna. Du kan aldrig vara 100 procent säker, men det finns spelare i spelstilen och sett till meriter och referenser som är mer säkra än andra. Jag skulle säga att någon sådan och dessutom en som gör något extra som är värt entrépengen är rätt att välja. De hårt arbetande spelarna med hjärtat utan på klubbmärket de är snarare något man bygget över tid, något man värvar under sommaren. Många kallar det snipers, jag kallar den entrepengspelare. Det är vad fansen vill ha.

Avklarat: Nej!

Fansen har samlat in pengar, men inget alls har värvats än.

¤ Att det ekonomiska kravet som spikade på senaste årsmötet för SIF skrotas

Blir det verkligen vad som redan spikats på SIF.s årsmöte (läs mer om det här) Alltså att lagen i hockeyallsvenskan ska ha 1,5 (2018), 2,0 (2019), 2,5 (2020), 3,0 (2021) och 4,0 (2022) miljoner i eget kapital för att klara elitlicensen. Det är ensamutredaren Hans Nyberg som tagit fram detta och det har spikats redan. Efterföljs detta kommer inte hockeyallsvenskan att finnas 2022. Det är så extremt orimligt.

Avklarat: Nej!

Dock görs avsteg hela tiden från alla regler.

¤ Att Björklöven tar nästa steg i att kommunicera med sina fans

Björklöven har en enorm fanskara som törstar efter information om vad som händer i föreningen. Därför skulle ett månatligt ”brev till fansen” eller ”Sportchefen snackar” eller ”orförandens ord” eller liknande vara väldigt värdefullt och inte bara bjaj utan ärligt och så transparent som det går. Det skulle skapa mindre tryck från fansen och ett lugnare klimat. Det viktigaste där är att sedan stå upp för vad man säger.

Avklarat: Njae!

Hemsidan är nog bättre än någonsin, Björklöven kommunicerar mer än någonsin, men Grönbergs sätt att tala i gåtor och Fagervalls mörkningar kring skador gör att det inte går att svara ja på den frågan.

¤ Att någon av SHL-stjärnorna vänder hem (mera på drömsidan än förhoppning).

Det är nästan omöjligt att värva från SHL för de allsvenska lagen, men undantaget är alla de med bakgrunden i Björklöven som finns runt om i Sverige och Europa som kan tänka sig att komma hem av andra anledningar. Det är inte troligt, men om någon av Alexander Hellström, Daniel Rahimi, Erik Andersson, Nils Andersson, Kristofer Berglund, Daniel Sondell eller någon annan av de som finns ute så skulle det betyda oerhört mycket.

Avklarat: Ja!

Acke Hellström kom ju faktiskt hem.

¤ Att Björklöven etablerar sig i toppen av allsvenskan.

Ska Björklöven någonsin ta steget till SHL måste de klättra uppåt. Till att börja med skulle de behöva sluta topp-8, men allra helst topp-5 nu under den här säsongen. Det ger en känsla av framgång och pengar in i kassan med extra hemmamatcher samt en ökning i publiktillströmningen igen. Då kan Björklöven bygga på det och ta nästa steg till hösten mot den där topplaceringen i serien som gör att de kan slåss om SHL.

Avklarat: Ja och Nej!

Björklöven slutade faktiskt topp fem förra säsongen. Det är bara det att laget blivit sämre, inte bättre sedan dess.

¤ ¤ ¤

Gott Nytt År alla Lövenfans. I morgon, på nyårsdagen tar vi tag i 2019. Vad bloggen har för drömmar för 2019.

 

2 kommentarer

  1. Pepo

    Min största önskan är starka återvändare samt att Per K värvar in några lyckorus som lyfter laget till SHL. Gott Nytt År alla Lövenfans!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>