2019 – Mina Björklövendrömmar

2019 har startat. Blir det Björklövens år? Det här är mina förhoppningar och drömmar allafall.

…att Per Kenttä blir hundra procent klar och presenteras som sportchef.

Det här är nyckeln till att det ska bli ett framgångsrikt år för Björklöven. En riktigt skicklig sportchef och Per Kenttä är en av de största sportchefstalangerna i hela sverige. Det går inte att blunda för vad han gjort i Asplöven och i Oskarshamn. Just i hockeyallsvenskan vet jag inte många jag skulle välja före. Därför känns det här som nyckeln för Löven. Jag hoppas att han presenteras inom kort. Vad jag förstått handlar det om förhandlingar med Oskarshamn som inte är klara kring att han ska kunna sluta tidigare där. Det må vara rykten, men det låter rimligt.

…att Björklöven avslutar säsongen med ett framgångsrikt slutspel. 

För att Björklöven ska gå in i nästa säsong med en ekonomi som inte är Björklövens första minusresultat på fem år så behövs en slutspelsserie med helst tre hemmamatcher med bra publiksiffror. Därför är det oavsett hur långt Löven ligger från sin egentliga målsättning, final och SHL, mycket viktigt att laget kan sluta topp åtta först och främst, men framförallt topp fem så att de går till slutspel med tre hemmamatcher. Hur det går i slutspelet? Det som är viktigt är att alla matcher lever, men då jag inte tror att det här laget har någon chans att nå SHL är det inget måste att gå vidare.

…att Björklöven börjar spela en underhållande hockey. 

Den här säsongen har hockeyn ibland varit tråkigare än att se målafärg torka. Jag vill ha fart, skickliga spelare och ett hemmaspel som talar om att ”Här har ni inget att hämta”. Det ska vara Björklövens identitet att köra över motståndarna. För det krävs naturligtvis en ganska rejält ommöblerad trupp och det litar jag på att Kenttä ska fixa. Jag hoppas alltså inte så mycket på våren utan på hösten 2019.

…att Björklöven hittar sin målvakt för att ta sig till SHL.

Jag återupprepar mig från förra säsongen. Det är en av nycklarna för om de ska ta sig till SHL eller allafall vara i toppen av allsvenskan på riktigt och vara med och slåss om platserna mot SHL. Alltså att hitta en målvakt som antingen redan är där, typ Tex Williamsson för att nämna en, eller hitta en talangfull målvakt som snabbt kan växa ut till att bli en jätte, likt Oskarshamn har gjort med Adam Åhman.

…att Björklöven får ett fungerande powerplay. 

Björklöven hade 2015-16 ett powerplay som noterades för 20.00 procent under Tommy Jonsson och som såg stundtals riktigt bra ut. Bortsett från det har Björklöven haft problem i spelformen. Visst förra säsongen hade laget 18.86 procent som sexa i serien, men jag var förutom korta stunder aldrig riktigt imponerad av Lövens powerplay. Den här säsongen ska vi inte prata om. Det både ser bedrövligt ut och siffrorna är hemska. Ska laget ha en chans att sluta riktigt högt upp så måste de hitta ett topp-5-powerplay. Här handlar det om att se till att ha spelare för att kunna göra mål i powerplay, spelare som är vara från sina tidigare klubbar att spela just där och sedan ledare som har en tydlig idé och både vana och kunskap av hur man bygger ett fungerande powerplay.

…att Björklöven blir tydligare när det kommer till skador.

Björklöven är bara tysta ibland, sedan svarar de på frågor om skador, men med ett besked som kanske säger en vecka borta, sedan är spelaren borta i fem veckor. De kan säga att en spelare är sjuk, men han visar sig har hjärnskakning. Det går inte att ha någon koll för fansen och det är ett himla hemlighållande när det gäller skador. Joakim Fagervall har förklarat att det handlar om att motståndarna inte ska kunna utnyttja dessa skador. Om det är så, varför får vi då veta exakt om vissa skador, där motståndarna skulle kunna attackera den skadan, men inte andra. Varför berättar spelarna själva om sina skador, men inte ledningen. Här skulle jag vilja som t.ex. Oskarhsamn, Västerås och Västervik gör. De har regelbundna skadeuppdateringar och när de menar att de inte vill säga vad en skada är. Då meddelar de så. ”Spelaren har en skada på underkroppen, han blir borta 2-3 veckor, men vi vill inte säga mer på grund av skadans art”. TYDLIGHET är det viktigaste. Då kommer fansen att vara nöjda.

…att Björklöven värvar in en riktig lirare. 

Vi går på hockey för att se skickliga spelare. Det är sådana vi betalar entrébiljetten för. Hellre en Trotter än tio hårt arbetande spelare som går före på träning och match. Vill Löven fylla läktarna ännu mer ska en sådan spelare värvas in. En underhållande lirare. Ska Björklöven lyckas så måste de ha en poängkung i mina ögon. Det finns ingen i Björklöven just nu förutom Jacob Peterson som kan bli det och han lär spela i Frölunda nästa säsong. Därför behöver en riktig lirare, en spelare som kan både sätta upp sina medspelare och avgöra själv framåt värvas in. Det tillsammans med en målvakt känns som nyckeln för Björklöven. En lirare som även är poängkung. Det vore perfekt.

…att Björklöven lägger upp en medveten långsiktig satsning för hur föreningen ska ta sig tillbaka till SuperElit som kommuniceras ut

Jag kopierar mitt inlägg från förra året för detta är så oerhört viktigt om klubben inte går upp till SHL (för då får de ju ett lag i SuperElit) sett till klubbens överlevnad på juniorsidan. Om Björklöven tycker att det är viktigt med spelare från egna led i A-laget då är det dags att kommunicera ut hur föreningen ska ta sig till SuperElit för som det är nu är det mellanmjölk och då kan de lika gärna skippa att ha J20-lag och samarbeta med Vännäs och slå ihop lagens J20-lag istället.

…att Björklöven fortsätter med samarbetet med Vännäs.

Vännäs HC har verkligen tagit ett tydligt steg framåt som klubb och spelar i år Allettan. Det är med Vännäs Björklöven ska samarbeta i närområdet och detta samarbete har fungerat mycket bra den här säsongen. Nu när Löven inte har något lag i SuperElit så måste de vårda detta samarbete.

…att Svensk hockey röstar ned det nya förslaget till serieupplägg eller reviderar det. 

Jag tycker inte att förslaget är så dåligt, men det borde finnas en kvalplats till utöver direktplatsen till SHL och det finns inget självändamål med att slutspelen ska vara exakt likadana i båda serierna. Om jag får som jag vill så röstas det nya förslaget till serieupplägg ned vid nästa representantskap.

…att Björklöven slutar ligger topp-3 i hockeyallsvenskan när jag skriver detta inlägg nästa gång. 

Björklöven behöver primärt en enda sak just nu. De behöver framgång. De behöver vinna hockeymatcher och placera sig högt upp i tabellen. Så om allt annat inte slår in så är det nummer ett att det ska gå bra, äntligen för Löven 2018.

En kommentar

  1. Per

    Låt oss också hoppas på att man bryter kontrakt med Söder, Lukas Eriksson och Wiklund samt tackar gamla junisar som Rainersson och Norberg för sina försök. Ska Löven gå framåt så kan vi inte ha så många och så dåliga spelare som man haft i år. Det måste röras om mer än att man värvar en stjärna som ska bära allt på sina axlar. Annars så håller jag med om det mesta.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>