Fagervall och Powerplay

Björklövens powerplay har varit snackisen på slutet. Men hur bra har Joakim Fagervall varit på att coacha ett powerplay genom åren?

Björklövens powerplay just nu är följande:

Björklöven ligger på sjunde plats i tabellen.
15.93 procent – 13:e i serien av 14 lag.

Hur har det sett ut genom åren för Fagervall?

2017-18:

Björklöven – Slutade femma i serien
Powerplay – 18.86 procent, 6:a av 14 lag

2016-17:

Björklöven – Slutade elva i serien
Powerplay – 16.08 procent, 11:a av 14 lag

Noterbart att Tommy Jonsson inledde säsongen som tränare, Markus Åkerblom tog över och JF avslutade, men var GM under den delen av säsongen han inte coachade.

2015-16:

Luleå – Slutade fyra i serien
Powerplay – 17.24 procent, 11:e av 14 lag

2014-15:

Luleå – Slutade åtta i serien
Powerplay – 12.99 procent, 11:a av 12 lag

2013-14:

Västerås – Slutade tvåa i serien
Powerplay – 16.75 procent, 9:a av 14 lag

2012-13:

Västerås – Slutade trea i serien
Powerplay – 19.54 procent, 5:a av 14 lag

2011-12: 

Tingsryd – Slutade 12:a i serien.
Powerplay – 15.70 procent, 12:a av 14 lag

2010-11 Fagervall i Ryssland.

2009-10: 

Björklöven – Slutade 12:a i serien.
Powerplay – 15.70 procent, 10:a av 14 lag.

Fagervall ersatte Kari Eloranta under säsongen.

2008-09: Fagervall sparkad från Löven och arbetslös

2007-08:

Björklöven – Slutade fyra i serien.
Powerplay – 18.62 procent, 8:a av 16 lag

2006-07:

Björklöven – Slutade femma i serien.
Powerplay – 19.72 procent, 8:a av 16 lag.

2005-06:

Växjö – Slutade 10:a i serien.
Powerplay – 14.61 procent, 13:e av 16 lag.

2004-05:

Växjö – Slutade femma i Södra Allsvenskan
Powerplay – 13.49 procent, 8:a av 11 lag.

Fagervalls tid i Oskarshamn, Vimmerby och Boden känns inte relevant speciellt med tanke på att det var ett annat serieupplägg så motståndet är svårt att värdera och att det var så längesedan.

Så vad kan vi konstatera?

¤ Joakim Fagervall har på 13 säsonger aldrig haft ett topp fyra powerplay, bara ett topp fem och två topp sex.

¤ Joakim Fagervall har bara i en av 13 säsonger haft ett bättre powerplay än lagets placering.

Det blir ganska tydligt att det inte är via powerplay som Fagervall når sina framgångar som tränare. Det är trots ett risigt powerplay som han ibland nått framgångar.

Det talar för att någon annan i Björklöven måste sätta Lövens powerplay om det ska bli riktigt bra än Lövens huvudtränare.

 

9 kommentarer

 1. Erik

  Är ju rätt skrämmande att en tränare som varit i HA så många år och även SHL inte klarar av att styra upp ett PP. Kanske Stefan Öhman bör få fria tyglar över PP?

 2. M

  Med det den statistikraden känns det meningslöst att sitta och hoppas på någon förändring…

  Jag vet inte exakt hur dom jobbar inom ledarstaben idag, men har inte Fagge släppt på prestigen och överlämnat större ansvar till Öhman t ex så är det nog dags att göra det nu.
  Fagge är ingen dålig coach och tränare, så hans huvud ska inte ligga på något fat – men PP är bevisligen inte hans starkaste område, så där borde han be om assistans.

 3. Bosa

  Fagge med sin brunkarfilososofi har tyvärr inte högsta betyg i kreativ anfallshockey. Bra ide att låta Öhman ta tag pp. Grundproblemet är dock att laget inte prioriterat spelare med handleder. Vi har därför få spelare som kan styra ett pp med ett högt pucktempo.Vi skulle därför verkligen behöva få in en playmaker och en målskytt.

  Fredric A bör inte styra en pp-lina då spelet blir statiskt och pucktempot för lågt. Placera honom istället i en sniperposition typ som Hutch hade i fjol. Jag ser hellre Linkan i en spelfördelade roll. Med förtroende i pp kanske det lossnar för honom? Emil och Selin slänger ofta puckarna längs sargen och då blir det mest kampsituationer där tiden går och motståndarna kan vinna puck och rensa. Emil kan vara kvar som grävskopa framför mål. Petersson är självklar i den andra linan då han är den ende riktiga kreatören i laget. Förslagsvis Linkan/Fredde/Emil och Petersson/Wille/Loppatto alt Lyran när han är tillbaka.

  När det gäller backarna har du ju påpekat att det är konstigt att man inte konsekvent spelar med en leftare och en rightare tillsammans.

  • Per-Åke

   Du är inne på något intressant här, nämligen att Fagerwalls lagbyggarfilosofi inte prioriterar pp-spelare. Jag är övertygad om att detta är huvudorsaken till den dystra statistiken. Och det gör också tyvärr att lösningen inte går att finna i att någon annan (exempelvis Öhman) sätter upp pp.
   Med det material som vi har att tillgå anser jag att det bästa är att ännu mer jobba med att få backarna till skott så mycket som möjligt. Och sedan två spelare som sätter sig i knät på keepern och rakar in returer. Det kommer inte att se vackert ut, men rätt utfört kan det bli effektivt.
   Slutligen – att inte använda Linkan som spelfördelare är ett rejält slöseri med talang. Framförallt med den konkurrenssituation som finns på den posten i dag.

 4. Per

  Powerplay är ganska så beroende av vissa spelartyper som kanske inte alltid finns i fagervallska lag. Att någon annan ledare ska få Fredric Andersson att hantera pucken snabbare och slå öppnande passningar känns ganska så långsökt.

 5. Lennart Holmlund

  Jag håller med om det mesta som skrivs i power play. Det går alldeles för sakta ibpowerplay spelet. Den spelare som skulle vara lyckan han som kom från USA och en som sas hade enorma fördelar just i power play genom att han aldrig stoppade upp spelet utan passade omedelbart till en medspelare. Han kickades. Det är fler spelare som måste inse hur viktigt det är med omedelbara och snabba pass. Nu spelar backarna till varandra i ultrarapid och så avlossar man hårda slagskott och hälften av dessa går utanför eller högt över mål och ger aldrig returer. Snabba handleder tror jag är bättre och man kan väl titta på en film från junior VM och lära hur man gör mål i Power Play. Sedan måste man även hela tiden gå på mål och skymma deras målvakt. Idag är målisarna så bra att de tar alla puckar de ser. Lövens sämsta del att ha folk som hela tiden går på mål. Kanske är de rädda för att få någon puck i skallen då backarna skjuter så högt.

 6. Molle

  Per: Flera av lagen innehåller ju klass-spelare i den formen som Johnér Williams och även i Luleå. Statistik är statistik och tydligt

  • Per

   Absolut. Nu har vi dock varken någon Williams eller Johner. Att ta bort Fredric Andersson som playmaker är ett första steg mot ett bättre powerplay. Det kräver nyförvärv då varken Peterson eller Lindqvist har de attribut som krävs för att bygga passningstempo. Att tro att det långsamma spelet i powerplay beror på att Fagge ritar fel på taktiktavlan är naivt. Det beror på att vi saknar en naturlig playmaker som har vanan att styra ett powerplay. Fredric Andersson var inte ens en PP-spelare i Västervik och han får ändå 1.30 i varje pp sedan han kom. Det måste ändras.

   Missförstå mig inte. Fredric Andersson är en grym spelare i 5 mot 5. Han saknar bara det som behövs för att styra ett bra powerplay. Därför så måste vi värva.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>