Dags att agera herr sportchef

Björklöven stod för en av säsongens sämsta insatser mot Tingsryd. Den stora frågan är vad händer nu? Händer det något alls?

Efter två raka sena tappade trepoängare till enpoängare mot Karlskrona och Västervik så avslutade Björklöven den här bortaturnen på andra sidan nyåret med en ruggig plattmatch.

Tingsryd såg ut som ett gäng blixtsnabba lirare och tro mig, bortsett från Kim Tallberg och Daniel Ljunggren så finns det inga lirare i Tingsryd. Hade Löven haft den truppen hade ni alla primalskrikit efter spets. Mot det laget så blev Löven bara överblåsta. Det ska inte kunna hända, det händer och det är för jälva dåligt.

David Lindqvist klev av efter halva matchen, vi vet inte hur illa det är, men han kom inte tillbaka och det är en befarad skada. Agerar inte Joakim Fagervall nu på spelarmarknaden då vet jag inte när han ska agera. Oavsett har han i mina ögon redan spottat fansen som samlat in en kvarts miljon genom att inte värva. Det är som att säga till fansen att han är nöjd som sjua, åtta i serien när han väljer att inte använda pengarna.

Visst, det är inte optimalt att både vara tränare och sportchef, du har inte samma tid att leta, men nu är Görnberg sparkad. Då är det bara att hugga i. Det står en säsong på spel. Det står en slutspelsplats på spel. Jag hade tänkt fråga Fagervall efter matchen, men det var Jäger som kom på presskonferensen och sedan hittade jag inte Fagge, därefter kröp deadline närmare, men jag eller mina kollegor kommer att följa upp vad som händer i morgon.

Om vi ser till matchen.

Det blev en rejält vild inledning. Tingsryd hade en farlig styrning efter bara 20 sekunder, Jacob Peterson prickade stolpen, Tingsryd jublade för mål. Det small åt båda hållen, men det var Tingsryd som var snabbast och de kom väldigt bra till skott, de kom in på heta ytor. Det kändes som att Löven var steget efter. Det fick vi ju se att de var också.

Björklöven fick powerplay, men där kladdade Hardy Häman-Aktell, Jacob Andersson var inte riktigt med och vips så hade Joachim Nermark ett friläge och han lurade enkelt Mattias Pettersson och satte 1-0. Björklöven skapade inget alls i sitt powerplay. Det gick för sakta, spelades bara runt boxen, aldrig igenom den och sedan fanns det ingen trafik framför mål. Så ser för övrigt nästan alla Lövens powerplay ut om de kommer in i zon.

På tal om Pettersson så 2-0 ska han ta. Tingsryd kommer 3 mot 5, skottet är från kanten, det finns bra sikt, men den går in och vi har 2-0. Joakim Fagervall tog time-out, men där och då såg jag inte så stor skillnad. Det var rörigt, det var fram och tillbaka och Löven var steget efter. 3-0 kom, det var inte så mycket att säga där. Det var ett fint mål av Tingsryd, kanske lite spark, men Löven var bara inte med.

Från 3-0 spelade Björklöven upp sig. De avslutade perioden bra, Linkan dribblade hela vägen, gjorde kanske mål, men det tyckte inte Schillken. Löven hade lite mer kontroll på spelet, slängde en del puckar på mål, med Tex Williamsson är en klassmålvakt på den här nivån.

I andra perioden inledde Löven bra, Stenqvist serverade Lundberg ett friläge, men hans vanliga variant mellan benen funkade inte. Granlund dribblade av en kille och prickade stolpen, Jacob Petersons lina kom igång, skapade en del nästanlägen, men Löven hade inte det där sista. De saknar som vanligt en sniper. När de fick chansen i powerplay, ja läs ovan.

Mot slutet av perioden tappade Löven sitt tryck lite, såg ut att vara trötta, men då kom jättebytet på slutet. Det var Jacob Peterson som inledde det med en fin aktion, sedan vann Löven andrapuck efter andrapuck, satte tryck, bytte spelare i anfallszon medan Tingsryd inte fick byta. Tillslut kom läget och Tornberg pangade in 1-3.

Matchen levde. Den gjorde faktiskt det då, men i upptakten på tredje så släppte Mattias Pettersson in sin andra tveksamma puck för dagen. Daniel Ljunggren sköt, det såg ut som att Pettersson duckade och den gick in. Målvaktssituationen var inför säsongen det stora frågetecknet tillsammans med målskyttet. Det är fortfarande så. Ska Löven slänga in Masiello nu? Hur känner han sig efter att bänkats sedan missen mot Västerås. Näe, sanningen är att Löven behöver en ny målvakt.

Löven försökte sedan gå för det i tredje, men det var en spretig insats. Tingsryd bjöds på mängder av lägen. Ljunggren hade ett friläge och sköt över t.ex.

Löven skapade lite grand. Granlund hade ett friläge, men Williamsson tog. Sedan kom 2-4-målet när Löven fick två raka PP och jag gillade en detalj hur Jacke och Hardy positionsbytte, passade och sköt. Det var nog för att göra mål. Ett positionsbyte, en rörelse och ett direktskott.

Sedan blev det mest kamp från Lövens sidan och i slutändan blev det 2-5 och skämmer ta med fan 2-6. En riktig närbränna till insats och visst det är 0-3 som sätter Löven i läget, men samtidigt så är Löven inte riktigt den där kraften när de ska jaga i underläge. De är mer spretiga och det känns som att det kan bli läge bakåt närsomhelst.

I slutändan en riktigt usel insats som tydliggjordes med en sanslöst dålig start, en kall målvakt och ett iskallt powerplay.

Så här har det inte sett ut i match efter match för Löven. Näe, spelet i fem mot fem har varit klart bättre och lär vara det framöver också, men det finns anda saker som oroar.

1. Powerplay blir bara inte bättre. Det är uselt.

2. Målvaktssidan ororar. Det blir inte bättre där. SHL-lån är fortfarande möjligt där.

3. Det saknas fortfarande en målskytt och en dirigent i powerplay.

4. Nu utan Linkan (om skadan håller honom borta ett tag) så börjar även bredden vara ett klart problem på forwardssidan. Vi skulle kunna ha en lina med Rainer, Norberg, Cruse och en med Messy, Söder och Grana i nästa match.

Med de problemen spelar det ingen roll hur bra Löven varit i fem mot fem. Det räcker liksom inte i slutändan.

Något måste hända. Det är dags att agera herr sportchef. Alla väntar.

27 kommentarer

 1. groin

  Väldigt bra skrivet. Är tacksam att du gör det obekväma och sågar för detta håller inte. Majoriteten av fans i min närhet har slutat att bry sig, går inte på matcher eller ens tittar på stream när det är såhär lojt. Ingenting händer.

  Var är styrelsen? Ledningen för föreningen som visar år efter år hur handfallna man är. Tycker att dom ska ta bladet ur munnen och sedan lämna.

 2. Per

  Behoven är exakt samma idag som de var i september. Otroligt underbetyg till Löven som på något envist sätt ska bevisa att alla har fel och därför bara nöter på på samma sätt som tidigare. Någon gång ska det vända och då kan de allt säga ”Told you so!” till alla som tvivlat.

  Media ska också skämmas som istället för att trycka på med sånt som alla undrat över mer spelat med och köpt Fagges och Grönbergs tugg om tålamod och studsar hit och dit. Du är möjligtvis ursäktad då du ändå frågar saker när du får chansen men andra kollegor på VK har förminskat problemen och i många fall blundat helt. Det är inte konstigt att Löven på något sätt bara kör på när den allmänna kritiken utanför supporterforum är nära noll.

  Nu värvas det säkert något iom deadline närmar sig men säsongen är sedan länge körd och det bästa vi kan hoppas på är några få matcher i Slutspelsserien. Som supporter så känner man sig oerhört besviken som återigen ser laget backa sportsligt.

  För övrigt bra att du nämner supporterinsamlingen. Tydligt är att supportrarna bryr sig mer om Löven än de som faktiskt styr klubben.

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   I min krönika som kommer 08.00 i morgon på vk.se så skriver jag just det att alla problem som finns idag var de som alla pekade på inför säsongen.

 3. Sören

  Helt ofattbart hur illa denna förening sköts. Det finns korplag som har bättre lagledare än Björklöven professionella stab.
  Rent pinsamt att se hur man förlitar sig på Corsi stats och Fagervall ska envisas med att visa att han alltid har rätt.
  En totalt handlingsförlamad förening där det rullas på med fyra kedjor oavsett resultat.
  Målvakterna duger inte. Det såg de flesta innan säsongen, utom just Löven.
  Experimentet med att sprida ut målskyttet var dödsdömt redan när idén föddes.
  Rätt pinsamt att alla brister som påpekades på ett forum före säsongen, är exakt vad som har hänt hittills…
  Men Fagervall kommer fortsätta att följa den dödsdömda linjen. Han ska ju alltid ha rätt…
  Toppa med Messy eller Söder. ”Det är bara att skjuta så ramlar pucken in” .
  Special teams är kasst. Men inga förändringar…
  Allt beror tydligen bara på motstuds när Löven har förlorat…
  Från att alltid gått på alla matcher till att knappt orka bry mig längre. Bra jobbat???

 4. Ronny Edvardsson

  Händer det inte något snart, så är nog säsongen slut, eller så blir det Kvalserien mot Div. 1 lagen som är heta och vill spela så högt upp i seriesystemet……Lycka till, och hoppas det vänder någon gång denna säsongen, som flera skrev om att Björklöven skall spela i SHL nästa säsong…..??

 5. Erik Stefansson

  Ja nu måste väl t.o.m Fagge se att det inte går längre!! Vill bara kräkas på detta skitgäng. Vilka kedjor vi får se mot BIK. Nästan komiskt ändå.

 6. bror

  Kan ändå inte förstå ännu en gång ,hur man kunde värva dessa spelare som skulle tillföra från losergänget KHK!!?
  Dom faller ju bara in i mängden grå spelare
  i laget om de ens.
  Cruseman, Wiklund,Söder..ja vad säger man.? Hur fasen gick de till igentligen?

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Öhrn kan jag köpa, men Johansson, näe, han är ingen lirare. DÅ har vi olika syn på vad som är en lirare. Reway har jag sett för lite för att uttala mig om, men han har fina meriter. Oavsett så har Tngsryd kanske seriens mest spetslösa lag tillsammans med Pantern. Alltså det betyder inte att de är dåliga alls, men TAIF har bara gjort 198 poäng (alla spelare sammanräknat) vilket är tredje sämst i serien.

 7. Kid A

  Då det gäller värvningar så är problemet just nu att det inte finns så många klass-spelare till en billig slant på marknaden just nu.

  När man följer olika fan-forum (inte bara Lövens) så skriver alla oavsett lag att vi måste få in en ”Sniper”, men det finns inte så många riktiga målskyttar tillgängliga för lag långt nere i seriesystemet. Särskilt inte just nu. Sedan är det en miss i lagbygget att ingen naturlig målskytt har blommat ut på hela säsongen

  Frågan är när Finska Ligan börjar vara så färdig att det är klart vilka som missar slutspelet. Det är då det brukar gå att få loss hyfsade spelare till en rimlig peng. Men innan dess är det tveksamt om det händer något. Gustav har du koll på Finska ligan för där har vi nog svaret på när det kommer att hända något.

 8. Kforslöv

  Bra Skrivit Gustav!!
  Och precis vad händer nu
  Vad säger styrelsen-nöjd knappast men agera då och det nu för ni kan inte sitta lugn längre.
  Vad säger Fagervall-har han spelarnas förtroende och litar han egentligen på spelarna
  Spelarna-vad säger dom för hela laget har ansvar men målvakterna är för dåliga.. Dags att vakna nu Hela föreningen If Björklöven

 9. Dan the Man/nr 13

  Bra skrivet Allt som man misstänkte skulle brista inan säsongen startade brister.

  Målvakterna kändes som ett svagt kort inför säsongen. Petersson som visserligen varit med ett tag men som mest agerat andremålis och Masse som skulle göra sin första ”riktiga” säsong i allsvenskan. Och det har ju visat sig stämma bra (även om jag tycker de hålla nästan högre klass än förväntat). Petersson har ju gjort ett antal bra matcher men verkar inte hålla för att trycket att stå många matcher alá första målis. Masse har även han gjort några bra matcher men känns väldigt ”fladdrig” i mål och känns som om det kan gå lite hur som helst där. Han är ju ung så chansen finns ju att slipa bort sådant men har vi råd att vänta på det?

  Backsidan såg mycket stark ut inför säsongen och man tyckte väl att det nästan var lite väl många backar på kontrakt
  - Stämmer bra inga större problem här och i och med det ”vanliga” skadeeländet med bland annat Backman borta länge och även Pukka så har antalet backar på kontrakt visat sig vara ganska lagom.

  Forwards där var stora frågan vem ska göra målen? – Ja det stämmer ju också tyvärr. Den revolutionerade idéen att sprida ut målskyttet visade sig föga förvånande inte vara så effektivt. Många ”brukare” och defensiva spelare men ändå har vi en fjärdekedja som läcker som ett såll (även om jag tycker att just Messy och Granen har gjort bra säsonger så här långt. Med en bättre center i den kedjan borde den kunna bli bra mycket bättre.

  I 5 mot 5 spelet har ju sett ganska bra under en längre tid även om vi har svårt att få in puckarna men vi har ändå malt på och varit jobbiga att möte. Sen att spelet överlag är lite småtråkigt att se på får man väl ta bara det ger poäng (vilket det just nu inte gör i tillräcklig mängd). Jättedippen igår är oklart vad den kom ifrån men får hoppas det var en enskild händelse.

  PP-splet undrar jag vad de ”försöker med allt” och ”tränar på”? Det ser ju lika segt och långsamt ut varje gång och samma spelar inne pp efter pp. Kapten är en mycket bra allround center som gör mycket nytta i 5 mot 5 spelet men han är ingen som kan styra ett pp. Det tar för lång tid, ta emot pass, dutta lite och så en pass vidare vi måste få in en PP-specialist som kan få fart på grejerna. Kapten och #79 kan ju göra mål bara de får bra passningar och vi har ju även ett gäng backar som kan skjuta.

  Så en PP-specialist, en målvakt och en målspruta in, då kan det lyfta samt att någon annan får styra upp pp-spelet. Och så gör vi ett byte med Vännes Loppatto (som jag tycker spelat ett klokt och stabilt centerspel när han väl fick spela center…) till oss de får Söder i retur. Har man flax och hittar en riktigt rutinerad PP-center så kanske han kan få styra upp hur PP ska spelas det eller ge Öhman en chans att testa att ändra – något måste ske. Är ju eländigt dåligt som det ser ut nu även om vi lyckades få in ett mål igår.

  KÄMPA!

 10. Coachen

  I spelarväg så är det väl egentligen en spelare som Tingsryd har som vi saknar å det grövsta, en riktigt bra förstemålvakt. Helt obegripligt att Tex Williamsson inte spelar i en klubb med högre ambitioner. Har han monsterlön i Tingsryd, jobbar sambon/frun där, varför i Tingsryd av alla ställen? Fyra i seriens målvaktsliga på 93% räddningar, Masiello har 90,6 och Petterson 90. Var det ingen som passade på att försöka värva Tex till Umeå och oss under matchen igår?

 11. alex

  Frågan är dock hur mycket skillnad det skulle göra att värva in en eller två spelare i detta läge. Sett till spelarmarknaden och Björklövens budget finns det inga mirakelspelare som bara går och väntar på att få panga in 20 mål i Hockeyallsvenskan.

  Och även om man skulle lyckas på tag på en sådan spelare är det naivt att tro att man bara kan kasta in honom i någon kedja och börja vinna matcher. För att få till en verklig skillnad skulle man behövt värva in en helt ny kedja plus en målvakt. Det är min personliga åsikt.

  Dessutom måste Fagerwall vara rätt så ängslig inför nyförvärv efter Grönbergs fiasko. Han vill nog försäkra sig både en och två gånger om att den spelare som kommer in verkligen levererar. Skulle det bli ännu ett misslyckande likt Trotter eller Goumas lär fansen stå med höggafflar och facklor utanför ladan.

  I detta läge får man försöka rädda den trovärdighet man har kvar och öppet erkänna säsongen som ett misslyckande, och vara ärliga med att ambitionen hädanefter är att säkra en plats i top8. Efter säsongen bryter man kontrakt med de spelare som inte levererat och låter Per Kenttä (förhoppningsvis) visa vad han går för som sportchef.

 12. Kforslöv

  Jag och många andra har skrivit här på bloggen men en fråga/fundering bara…. Läser typ styrelsen här eller att det går fram till Björklöven… Hoppas det går fram till typ styrelsen iallafall för nån reaktion/förklaring borde dom komma med för nöjd och lugnkan dom inte vara…. Vad görs och vad kommer att göras för nåt måste ske

 13. Höstlövet

  Nej, nu måste något hända, en ny röst i båset kanske kan få fart på laget ?! Se på Tingsryd & Leksand, där hände det grejer utan att ändra i spelartruppen ! I övrigt är det mycket som fattas – ( seriens bästa backuppsättning )- vilket skämt, ett jävla slarvande och puck stirrande mest hela tiden, väldigt ojämnt målvaktsspel, ingen som kan göra mål och ett powerplay som inte existerar ! Man måste försöka få in några som kan lyfta laget så man får upp självförtroendet igen om man inte ska byta ut Fagerwall (vilket inte är troligt), det har ju trots allt funnits matcher när laget har gjort en bra insats. Visst, vi har några hyfsade spelare på skadelistan som Murphy t.ex. men det räcker inte – tyvärr ! Som supporter hoppas jag att verkligen att det börjar hända saker nu. Kämpa Löven !

 14. wibban@hotmail.se

  Vad händer imorgon vad händer imorgon vid förlust(hoppas på vinst givetvis) samma uppställningar samma dåliga powerplay samma ursäkter och alla i föreningen
  sitter lugn i båten
  Våga förändra herr Fagervall och spelarna får vakna nu och ta sig i kragen…. 19 måste matcher kvar
  Hoppas dom vet om att det är match och att dom är redo
  För inte där eller inte redo är förbrukad som ursäkt nu

 15. Enskedelövare

  NU verkar det bli verklighet med Rainersson, Norberg och Cruse o en lina och Messy, Söder och Granlund i nästa match…då vill jag se HÅRD matchning av 2 första kedjorna offensivt och Messy,Söder och Granlund som kör mkt defensivt,Norberg kedjan enbart som avlastning…..

 16. Knutte

  Läser att det finns inte pengar att handla spelare nu. Det skulle man ha tänkt på tidigare innan man köpt in sämre folk.Köper man billigt köper man dyrt. Gammal sanning.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>