Den energilösa insatsen

Björklöven klev ut mot Karlskoga, bjöd på en menlös insats och föll för fjärde gången sedan julafton.

Jag har redan tagit det stora greppet kring Björklöven och deras situation just nu. Ni läser min krönika om det här.För er som inte har plus så får ni leta på gröngult eller något sådant.

Kortfattat så är Löven riktigt illa till. För andra gången på säsongen har de förlorat fyra raka matcher. Det har inte varit så här nära negativt kval sedan dess. Laget har stått för två riktigt platta insatser, beskedet från Fagervall i fredags var att han letar nyförvärv, men att han inte hittat något än och att det är svårt att hitta just nu. Det känns som att om det blir ett par förluster till i rad blir det svårt att vända det här och säsongen går från dålig till farlig.

Jag tror fortfarande inte att det ska behöva blir så. Det finns så mycket som går att göra fortfarande, men det börjar bli allvar.

Om vi ser till matchen som var. Det är alltid svårt att analysera en match på ett bra sätt efter att ha lajvat den, men det jag tar med mig är att…

…Björklöven inledningsvis blev sönderåkta av Karlskoga som vann alla sarg och åkdueller från start. Den starten satte Löven i underläge och det präglade sedan matchen hela vägen efter det att Löven fick spela i underläge.

…Emil Lundberg var både bra och dålig. Han var den utan tvekan som skapade mest för Björklöven i den här matchen, men han var också den som missade flest lägen och speciellt det läget med lyftningen som gick i stolpen borde han gjort mål på. I slutändan har Lundberg gjort 10 mål och kanske landar på 15-18 mål och då har han ändå levererat det han ska göra.

…David Lindqvist fick inleda matchen med Emil Norberg och Erik Rainersson och det funkar bara inte att Löven har en sån lina. Inget ont mot Rainer och Norberg, men de i samma lina blir för svagt som helhet i ett lag som siktar på toppen av allsvenskan. Här måste Löven kunna ställa ett bättre lag totalt sett på banan. Ny flyttades Linkan till Peterson och WIklund, det funkade hyfsat bra, men samtidigt så slänger Löven bort Wille då och han har ju när man får fram eet en riktigt bra dimension. Intressant var Lyrenäs som spelade med Peterson hamnar nu när han kommer tillbaka. Fagy pratade ju om att både Lukas E och Lyran skulle vara tillbaka på onsdag.

…Jonas Emmerdahl gjorde en miss när han inte fick undan pucken på 1-0-målet. Annars var han riktigt bra. Skapade framåt, satte en fin offensiv tackling, jobbar riktigt bra och har växt ut till i mina ögon lagets näst bästa backa.

…Mattias Granlunds friläge är lite typiskt för Löven. Det är för många spelare som är ”fel” spelare som får det läget och då är känslan att det inte är ett så bra läge längre även om det är ett friläge. Det håller inte. Du kan ha 2-3 sådana spelare som kanske är grymma i boxplay istället. Inte 6-7.

…I andra perioden när Björklöven hade 19 skott på mål, körde över Karlskoga spelmässigt. Det är just i sådana delar av matcherna som de måste göra mål och ta betalt. Det är då andra bra lag som AIK, Oskarshamn m.fl. tar betalt och gör mål. Att spela bra, göra sina starka perioder och spela 0-0 i dessa det leder till förluster om och om igen. Det är exakt där den där snipern behövs som bara sätter dit pucken.

…39 skott säger nägot. Björklövens taktik med att lägga pucken på mål direkt de kommer in i zonen eller att korsdumpa dopar statistiken så mycket som det går. 39 skott säger inget om hur många heta lägen Löven hade. Det ljuger bara om matchen. De flesta av dessa skotten var alibiskott med noll chans att gå in. Som Leksands nya tränare Roger Melin sa om Leksand ”VI kanske behöver skjuta mindre, färra skott, men fler rätt skott från lägen där det faktiskt går att göra mål. Annars ger de bara motståndarna en möjlighet att kontra”. Intressant var ordet. Leksand skjuter färre skott sedan han kom, men gör fler mål.

…Det syntes verkligen i tredje perioden att Björklöven inte hade den där energin idag. När de skulle jaga i 0-2-läge så blev det inget alls. Karlskoga bara styrde ut Löven, var etta på dumparna och klarade det lätt. Sedan varför laget var trötta är svårt att säga. De borde inte vara det. Så oerhört tätt mellan matcherna har det inte varit på slutet ändå.

Jag konstaterar i slutändan att det är oerhört tråkigt att följa Björklöven just nu. Delvis händer det inget just nu. Inga värvningar, inga förändringar. Sedan är det tomt på läktarna, tråkig stämning, tråkigt spel att titta på och bara en massa arga fans som skriker okväden. Jag blev utskälld på pressläktaren idag av en gubbe jag aldrig pratat med för att Löven spelade så jävla dåligt. Jag skulle som han såg det ”prata med Fagervall och styra upp det”. Vad jag nu har för möjlighet att styra upp Lövens spel. Men det är det som är stämningen, känslan kring Löven just nu. inte så roligt nej.

13 kommentarer

 1. Staffan

  Känns som att det energilösa även drabbar fansen just nu. Jag har avinstallerat appen då jag ofta måste se matcherna i efterhand pga. småbarn, läggning och dyl. Faktum är att jag ibland struntar i det. Sedan har den sedvanliga pseudodebatten uppstått bland fansen, där ena sidan skriker AVGÅ ALLA och kastar ibland ur sig kommentarer om spelare och laget som man sannolikt aldrig skulle säga face to face. Den andra sidan vrålar tillbaka att man skall älska och stötta, inte kritisera. Även det får mig att tappa intresse faktiskt, vilket är synd. Legitimerad kritik är viktigt, men personangrepp är aldrig ok.

  Det måste börja från laget dock. Det är dem som måste se till så något händer. För intressets skull spelar det inte så stor roll vad som händer. Om det så är en skandal eller att de börjar vinna matcher. Jag hoppas att vi snart blir överraskade med 2st nyförvärv och ett nytt lån av Loppatto. Det skulle pigga upp. Men eftersom vi pratar om Löven kanske det är lika sannolikt att Kenttä blir klar för Vännäs istället.

 2. K

  Jag vet inte vad burop ska hjälpa laget , jag står alltid upp för löven men inte fan buar jag åt dom. Tycker det är väldigt tråkigt och dåligt av våra grön gula fans. Nog förstår jag att folk är besvikna och det är jag också men bua åt våra krigare då kan ni lika gärna stanna hemma och bua där istället! Heja på laget i med och motgång

 3. Coachen

  Bra skrivet med ett innehåll som tyvärr stämmer…. Känns som att någonting måste hända, energi och en starkare tro på att lyckas måste tillföras laget och det bästa sättet är nog att tillföra detta via nyförvärv. Vi supporters börjar tvivla och det är inget roligt att vara på H då buropen kommer, själv vägrar jag att yttra sånt. Alla väntar att något ska hända och hoppas att man hittar spelare som tillför även om det nu verkar vara grymt svårt för klubben att värva inom de ekonomiska ramar som finns. Modo på onsdag och förhoppningsvis blir det samma drag med gröngult på bortastå som det har varit tidigare då det verkligen behövs för att försöka ge laget den yttre energi dom kommer att behöva…

  • gizzo

   Coachen, risken är ju liten att det blir mycket folk på bortastå när det spelas så fantastisk propagandahockey. I år spelar de en hockey som får den mest trogna supporten att sluta titta och gå på matcher… Jättetråkigt men det är fakta.. Ytterst farligt att tro att supportrarna ska vara trogen i år efter år med den dynga som spelas…

 4. Bob

  Hej Gustav!
  Till helgen kommer jag upp till Umeå och hade naturligtvis tänkt köpa biljetter till matchen mot Vita Hästen. Men som det ser ut nu:
  Ska jag gå på Hockey eller umgås med släkten på lördag?
  :-)

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Det är klart att du ska gå på hockey. Skulle jag i en hockeyblogg rekommendera att inte går är jag fel ute.

 5. kirderf

  Bra analyser. Jag tänker lite av vart vi hade kunnat vara om vi hade haft ett bra spel i special teams (BP och PP) samt en målvakt som varit av hög klass. Är tämligen övertygad om att vi då fått många mer poäng och många jämna matcher hade kunnat svänga över till vår fördel.

  Det är små marginaler men även skillnader mellan lagen i allsvenskan. Det är inte som på ”glada 90- talet” med stora skillnader mellan lagen och målrika matcher. Med lite flyt och rätt katalysator (nyförvärv?) kan det förhoppningsvis vända rätt snart. Avslutningsvis blir ingen bättre av att bli ”buad” åt, men vi känner nog alla frustration.

 6. Rille

  Har tyvärr tappat hoppet på att löven ska börja spela stabilt bättre, vad talar för det egentligen? Genomgående har sagts att vi ska följa gameplan, spela med mer energi, jobba hårdare. Jag tror spelarna gör allt detta i de flesta matcher, de lyckas vinna nån match ibland men i det långa loppet orkar ingen som inte är en robot spela på detta sätt. Man måste spela smart och med finess för att orka en serie på 52 omgångar. Man måste tycka att hockey är kul. Vem tycker det är kul att dumpa och jaga efter 40/60 puckar hela tiden för att sen bli överspelad och tvingas jobba hem? Vem orkar med detta spel vara kylig när målchans uppstår? Summa sumarum är att mitt hopp endast ENDAST ligger i att motståndarna skall bli sämre, för att vi ska bli bättre med dessa tränare är orealistiskt efter 2/3 av serien spelad.

 7. Ellge

  Ja det är väldigt tungt att vara gröngul supporter….igen…. Det är som fler säger att man ger upp intresset, det är inte kul längre.
  Annars är hockey som sport det roligaste som finns, men vårt största intresse torterar oss gång på gång.
  Vad det gäller pengar och och nyförvärv så bör varenda krona som spenderas gå till powerplay skills. Det kan behövas i kvalserien…
  Nu har Fagervall fått pröva denna setup med tunga starka spelare som ska sprida målskyttet på hela laget. Hoppas han tar lärdom av detta och gör rätt värderingar till nästa säsong.
  Ja denna säsong borde gjort Fagge klokare och man lär sig av sina misstag. Om Känttä kommer måste Fagervall vara lyhörd och samarbeta…
  KÄMPA LÖVEN!!!

 8. Enskedelövare

  Ett välskrivet inlägg som vanligt.
  Som Söderlövare är det tack vare dig man kan följa löven både i med och motgång på ett bra sätt,i tidningen och i din blogg.
  Du skriver vad vi ”gemene man” tänker och känner och ger både ris och ros.
  Du ger konkreta förslag på vad som kan göras och skriver inte inlägg som ”AVGÅ ALLA”.
  Förstår inte heller vad du göra för att förändra ngt i laget som ”mannen på pressläktaren” sade.
  Det är Fagerwalls arbete och jag förstår även att hans arbete inte är det lättaste och att han gör vad han kan,sedan har vi alla olika åsikter om vad man kan göra för att förändra ngt.
  För det kan inte fortsätta så här,för då kommer det bli som under den mardrömslika sviten vi hade under Jens Öhman,när man satt med händerna i fickorna och sade att ”vi har otur” just nu.

 9. patric

  Blir bara så ledsen och fruktansvärt besviken ,år efter år likadant man bygger upp förväntningar men dom grusas varje år:( Lägger ner hockeyn för min hälsas skull:(:(:(

 10. Jan-Erik Brännström

  På grund av resa har jag inte sett de senaste matcherna så det var med en viss oro jag gick till hallen igår. Tyvärr besannades farhågorna. Jag har sagt det tidigare och kan möjligen förtjänas att upprepas. Årets upplaga är en av de sämre i Lövens 49 åriga tillvaro. Vems fel detta är kan ju alltid diskuteras. Ytterst är ju styrelsen ansvarig för ett aktiebolag, förening, klubbs agerande och resultatredovisning men att bara skylla på styrelsen är ju lite väl enkelt. Vi har ju en fantastisk styrelse vad gäller ekonomi, pengahantering osv men av den sjustjärnan är det bara två som kan ishockey och som vet vad som krävs att ett SHL jagande lag. Styrelse, och närmast VD, anställer ju personal. Hur sonderingen av ny sportchef och valet av Fredrik Grönberg ger upphov till frågor. Om man googlar på Fredrik framgår att han jobbat med ungdomsfrågor i Djurgården. Vad säger det? Lagledare för ett P 16 gäng ungdomar? Faktiskt inte mycket. Han har också alldeles riktigt fått sparken men hans inköp av diverse sparkade SHL lirare och allsvenskar har kostat mycket pengar som inte gett nån avkastning att tala om. På tal om målvakter. Vi hade en stjärna, Kevin. Stjärnor blir ofta lite hajpade, tänk Zlatan, Kevin var således jobbig och tydligen ställde ett antal Lövenspelare ultimatum, antag vi eller han. Spelarna vann och nu har vi inga förtroendegivande målvakter. Det vi på läktaren, vi kan ju mest?, kan konstatera att dagens Löven har ca 7-8 bra allsvenska spelare, men inga stjärnor, inga målgörare och resten är utfyllnad. Vi är nu fyra poäng från derby mot Vännäs så det gäller att klara detta streck. Vi har överraskat förr och kan förhoppningsvis göra det än en gång.

  • Christer

   Hej Janscha, visst var de styrelsen som anställte Grönborg ?
   Vilken kunskap finns de då hos dessa då de gäller det sportsliga ? Kan dom räkna pengar, de är frågan ??

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>